June 1st, 2012

Susulan tersebar dokumen yang dikatakan perbelanjaan untuk membawa artis Kpop ketika Hari Belia baru-baru ini, Zed Zaidi selaku Presiden Seniman telah tampil dan meluahkan rasa tidak puas hatinya menerusi Twitter. Ternyata Zed Zaidi berpegang pada janji-janjinya ketika pemilihan Seniman untuk memperjuangkan hak artis tempatan.

kpop
Dan Abang Nara bersetuju dengan pendapat Zed Zaidi yang kecewa dengan jumlah perbelanjaan yang terlalu besar untuk membawa artis-artis Kpop ini sedangkan artis tempatan mendapat bahagian yang ciput.
kpop

Namun bagi Abang Nara, Zed Zaidi juga harus berfikir bagaimana Kpop ini dapat berkembang begitu pesat dan menjadi antara pendapatan eksport terbesar Korea Selatan. Masa  dulu-dulu, memang tak ada orang pandang Kpop. Namun dengan strategi yang begitu terperinci, Kpop kini bukan sahaja popular di Malaysia namun di seluruh dunia. Kalau orang Korea boleh lakukan, kenapa industri hiburan tempatan tak boleh lakukan perkara yang sama?

kpop

Bagi Abang Nara, kita memang sentiasa boleh salahkan orang-orang yang terlibat mempromosikan Kpop ini tetapi kita perlu sentiasa ingat tak ada demand tak adalah supply. Dan sememangnya demand untuk artis-artis Kpop ini untuk hadir membuat persembahan di Malaysia tersangatlah tinggi. Kesimpulannya, kita semua sepatutnya tidak hanya pandai mengkritik tetapi mencari jalan untuk mengembangkan lagi industri tempatan agar dapat duduk sama taraf dengan artis-artis Kpop ini.

Apa pendapat anda?


521 responses to “Zed Zaidi Pertikai Kehadiran Artis Kpop Di Malaysia”

  1. Peminat Super Junior says:

    mcm mana artis malaysia nak maju kalau suka layan kontroversi murahan.

  2. secretperson says:

    malaysia dah muak ngan artis2 tempatan sebenarnye..cakap je kay..tengok la artis2 korea tu, jenis sporting..dorang punye variety show bukan kemain lagi..dorang minat sbb dorang boleh tahu peribadi someone tu secare mendalam..artis korea tak kisah pon nak bagitau rahsia ke ape..cube artis tempatan..privasi tu la, ni la..even dorang jenis popular gila pon dorang buat muka lawak bagai..kalau artis tempatan, muke kena kontrol MACHO kan? sepanjang mase :p haha..dorang jaga la imej jugak..tapi tak de la smpai mcm artis tempatan..dorang pandai nak kembangkan industri musik dorang..artis tempatan?? kau adoo??

  3. Orang says:

    macam mana nk berkembang klu dekt Malaysia ni konsert artis Malaysia je? lgpun, secara jujur saya cakap, artis Malaysia bukn nya best, da terlampau byk sgt penyanyi smpi xtau siapa artis baru.. cuba la buat sesuatu yang baru.. bosan la dgn program realiti nyanyian je.. yg lain xde ke? Zed Zaidi, please la sekali sekala jgn jd nationalism sgt, terima la artis2 luar jugak..

  4. Zed yg bangang says:

    Apa ke bangang la ko ni zed zaidi, first of all, yg bawak masuk k-pop ni kerajaan yg ko puja sgt2 tu. Ko jgn la nak hipokrit2 lagi la mangkuk. Cukup2 la tu. Apa ko ingat melayu je ke minta K-pop? Cina india pun suma giler kt k-pop ni. Org yg ko melenting sgt bwk k-pop ni masuk iaitu kerajaan yg ko duk nak cium bontot, diorang tau k-pop ni memamg boleh buat duit gila2. Sebab tu k-pop dah masuk sini. Ko tlg senyap la zed, ko tu sapa? setakat menang presiden tapi satu hapa pun takde, tak payah la, nak berlagak besar je sana sini, nak mintak publisiti murah, sebab ko tau ko tu dah tak laku, pastu nak main kotor mcm ni. Mmg tak aman la hidup ko, lama2 ko akan jatuh, satu malaysia akan tau perangai kotor ko sebenarnya. Tak habis2 ko nak buat perangai tweet benda2 bangang konon2 nak kukuhkan posisi ko ni. Gi blah la, ko mmg tong kosong, tak payah la nak gila kuasa sgt. Mmg ko takkan kekal, benda2 yg ko buat semua ni akan makan diri ko balil, percayalah

  5. Heran Aku says:

    memang la demand yang buat puak k-pop ni belambak kat sini tapi kita xbole biarkan terus berkembang. apa la yg bagus sngt dgn k-pop? selain yang lelaki semuanya cantik-cantik yang pompuan selak sana-sini….heran aku.

Loading...