Written by AbangNara | June 1st, 2012

Susulan tersebar dokumen yang dikatakan perbelanjaan untuk membawa artis Kpop ketika Hari Belia baru-baru ini, Zed Zaidi selaku Presiden Seniman telah tampil dan meluahkan rasa tidak puas hatinya menerusi Twitter. Ternyata Zed Zaidi berpegang pada janji-janjinya ketika pemilihan Seniman untuk memperjuangkan hak artis tempatan.

kpop
Dan Abang Nara bersetuju dengan pendapat Zed Zaidi yang kecewa dengan jumlah perbelanjaan yang terlalu besar untuk membawa artis-artis Kpop ini sedangkan artis tempatan mendapat bahagian yang ciput.
kpop

Namun bagi Abang Nara, Zed Zaidi juga harus berfikir bagaimana Kpop ini dapat berkembang begitu pesat dan menjadi antara pendapatan eksport terbesar Korea Selatan. Masa  dulu-dulu, memang tak ada orang pandang Kpop. Namun dengan strategi yang begitu terperinci, Kpop kini bukan sahaja popular di Malaysia namun di seluruh dunia. Kalau orang Korea boleh lakukan, kenapa industri hiburan tempatan tak boleh lakukan perkara yang sama?

kpop

Bagi Abang Nara, kita memang sentiasa boleh salahkan orang-orang yang terlibat mempromosikan Kpop ini tetapi kita perlu sentiasa ingat tak ada demand tak adalah supply. Dan sememangnya demand untuk artis-artis Kpop ini untuk hadir membuat persembahan di Malaysia tersangatlah tinggi. Kesimpulannya, kita semua sepatutnya tidak hanya pandai mengkritik tetapi mencari jalan untuk mengembangkan lagi industri tempatan agar dapat duduk sama taraf dengan artis-artis Kpop ini.

Apa pendapat anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

521 responses to Zed Zaidi Pertikai Kehadiran Artis Kpop Di Malaysia

  1. szac says:

    Sebelum bercakap, kene berfikir dahulu……..org melayu ni suke pandai bercakap tapi tindakan yang cekap dan bijak tak pernah diambil untuk memajukan. Bersuara lantang tetapi bercakap dalam tin kosong……..apa faedah yg boleh dapat pun….ada ke??? U just look at those korean artist, even though many of them do not know how to speak english but they can sell their credibilities and product to the whole world……..diaorg dpt market bakat masing2 ke luar……artis kita ada ke??? kalau kita nak pasarkan, mati-matian nak kene pandai english tapi korean and japan tidak begitu…….kalau nak pertikaikan betul2, industri seni negara kita sendiri mengagungkan industri seni dari negara barat…..tak kisah la filem, muzik atau sebagainya…….artis barat pun sering dtg malaysia buat konsert…..jangan nak pertikai korean sahaja……tak adil namanya begitu…..muzik artis barat dimainkan di corong radio malaysia mmg hebat……mmg ada dimainkan…x payah nak tepis…..mmg sah and terangan dimainkan…..sekiranya industri kite bersama-sama menyokong antara satu sama lain and bersatu and even kite cooperate dengan industri seni luar negara, pasti akan ada jalan untuk sama2 berjaya ke depan and at the same time meningkatkan industri pelancongan. cuba pula kalau kita lihat dari segi rupa paras, negara kite lebih pentingkan rupa paras drpd bakat artis…..lebih susah la nak carik makan……perkara ni sendiri dah mmg tunjuk isu sebenar industri hiburan tanah air……lagi satu, boleh ke kite nak sekat kegemaran rakyat Malaysia???? kegemaran masing2 ni berlainan and no point nak sekat. Itu hak individu……..if kite nak sekat rakyat malaysia untuk wujudkan kumpulan kpop and muzik kpop di malaysia….itu mmg patut…..sebab muzik kpop bukan muzik orang malaysia……originality kpop is from korea…….artis malaysia kene wujudkan muzik tersendiri, originality tersendiri…….kalau setakat nak dengar and layanzzzz……no hal la…….kalau camtu, pihak luar pun boleh pertikai if artis malaysia cuba banjiri industri muzik luar……..x kemana le pegi industri seni negara kalau gitu….xkan disegani di mata orang luar…….pemikiran perlu bijak and analisa perlu dibuat…….baru leh cakap……..think out of the box……not just in the box……world peace yooo….

  2. ZZPoyo says:

    Tgk la video nih.. beza kesungguhan artis Kpop dgn negara lain.
    http://www.youtube.com/watch?v=gvS5eW-RmLs

    yg ni 2AM & 2PM sebelum dan selepas merakamkan album hehe

  3. Yanty Hisham says:

    x slh pon sekali-sekala kite belanje 2 juta utk artis k-pop… lagipon rmai rakyat Malaysia minat artis k-pop nie… x kire umur dgn bangse… itu menunjukkan artis tempatan kne brsungguh-sungguh utk memajukan diri sendri… dgn itu, kerajaan x pyh belanjakan sbyk 2 juta utk artis luar

  4. radiana says:

    mengarut je zed zaidi ni, semua benda x puas hati, cuba tgk artis kita ni dulu adakah layak untuk diberi gaji mcm penyanyi k-pop, tgk lh penyanyi k-pop ni sblm dia org bole jadi artis dia org kene masuk dulu sesebuah agensi sekurang2 nya 2 ke 3 tahun, practice menari, nyanyi and semua2 lh…lg pn Malaysia ni dr segi mengitu artis k-pop agak ketinggalan berbanding negara lain….baru lh setahun dua ni dgr artis k-pop ni memasuki negara kita….upgrade dulu industri kita sebelum kita nk membanding2kan mereka dgn artis2 kita…(^_^) peace no war…

  5. Anonymous says:

    Seniman ni kena ada sikap toleransi…kalau masyarakat kita takda sikap toleransi, mana la ada foreign expatriates nak invest on entertainment kat sini…Korea is one of our biggest trade partners and investors, siap ada Korean village lagi kat Ampang tu…lagi satu rakyat kita berbilang kaum, Malaysian Chinese terang2 suka HK artistes or K-pop culture…so apahal Seniman nak suppress K-pop culture kat Malaysia ni…ni nak perjuangkan hak artis Melayu aje ke..bukan satu Malaysia?

  6. Gelak bila tgk Zed Zaidi Melenting-- maaplah.. Mak x sokong ko...hohoho says:

    wahhh.. hebat sungguh komen En. Zed nie.. yea.. dia nie mmg anti artis luar ke? dulu aaron dah kena, skang nie KPOP kesayangangku plak dihentam.. lg suka Harun Salim Bachik jadi presiden seniman.. senyap jea dia tue…

    Well.. Zed Zaidi.. daripada ko pung pang..pung pang kat sini, apa kata ko cari jalan baiki artis malaysia yang ada… rata-rata artis skang nie especially yang baru nie.. bukannya berdasarkan bakat semuanya artis segera… mng sikit jadi artis.. tak dak bakat pun…including you…hahaha…. itu beza artis malaysia n artis luar..especially KPOP.. depa bukan sj ada bakat.. tp kerja keras yang depa hadapi semasa dorang nak jadi artis.. pe kata aku cadang ko tgk HOT BLOOD… One Day.. ko tgk dorang training mcm army.. just untuk naikkan mutu dan kualiti dorang sebelum debut as artist…..

    hmm plikla,Masa indon mengembang pesat kat sini tak dak plak ko nie nak pung pang..pung pang.. kan.. opps lupa plak ko time tue tak der jwtn pun kat dlm seniman… GILA KUASA….

    Well jgn main hentam kromo.. please watch,learn and sit back before you judge other people..

    Well… KPOP fans.. kita jgn lyn org gila kuasa nie…..Dia nie mmg anti artis luar… ABAIKANNNNNNNN

  7. Blackie gurlz says:

    Sy xska zed zaidi…dengki !

  8. gigi_01 says:

    klau kte nk sekat artis luar nk dtg malaysia xpkir k klau artis malaysia plak nk wat promosi kt negara org cm ne plak? klau xnk ajk artis luar dtg malaysia so xde lah sektor pelancongan…pkir rasional la…ble artis kpop dtg malaysia rmai org dtg tgk including tourist..they come to malaysia…jgn terlalu berpikiran sempit…!

  9. ochee says:

    pada pendapat saya, kalau tak nak kebanjiran artis luar (bukan artis kpop sahaja, dari indonesia pun dan lain2), tingkatkan prestasi artis2 tempatan.. ini tak, kontroversi je lebih. suka buat publisiti murahan. bukan nak agungkan artis luar, tapi ini realitinya. bayangkan berapa orang artis yg dilahirkan dari rancangan2 realiti contohnya program nyanyian..kemana semua?? jadi DJ, pelakon, pengacara.. sebab apa? menang bukan sebab bakat tapi sebab rupa. sebab si polan tu hensem, lawa, undi pun dpt banyak kan.terus terang, saya mmg minat artis kpop, bukan nak berat sebelah, tapi contohi mereka , dari segi kualiti, mcm mana dorg boleh maju sampai popular seantero dunia. dorg mcm mana, dilatih dari segi vokal dan tarian ada yg sampai 5 tahun, baru debut , keluar single dan album. tapi hasilnya mmg hebat. sampai ke hollywood pengaruh dorg. kenapa nk berfikiran sempit sangat? contohi mana yg baik. dari segi kualiti terutamanya. kalau pakaian, mmg la.dorg bukan islam pun. even, artis2 kat malaysia ni pun, taraf lebih kurang mcm mat salleh, ada yg lg teruk dr itu pun ada. so, tugas penganjur malaysia la, tetapkan had pakaian dan persembahan artis2 luar. at least, dorg tau, hormat dan saya rasa dorg boleh faham dengan masyarakat dan negara kita mcm mana.

  10. ~no name~ says:

    assalamualaikum…

    owh….xpuas hati nape artis kpop dibayar tinggi ye???nape xnak pertikai harga keta mercedes dgn proton???nape ye harga proton murahhhhhhh….mercedes mahalllllll???
    sbb die KUALITI….kalo sesuatu barang itu berkualiti,org akan bayar harga berapa je pun untuk mendapatkan barang yg berkualiti..kalo brg kite agak x berkualiti, kena bayar harga ikut dengan kesesuaian la…xkan kalo korg jemput artis tempatan yg hanya sah2 femes kat negaraku yg tercinta malaysia ini dgn harga artis kpop yg da femes satu donia…adilkah???? Allah kurniakan akal fikiran utk manusia berfikir dan buat judgement yg betul….kalo sbb nk membela periuk nasi sdri dan rasa terancam dgn kehadiran artis luar, bg aku the beat way is bukan kita halang kemasukan artis2 luar ni..tp KORANG2 artis Malaysia ni….cubelah memperkambangkan bakat korang…bersaing secara sihat…tgk contoh Datuk Siti Nurhaliza, Ukays,Slam,Search,Ella,M.Nasir etc….artis2 ni cukup dihormati di Asia…dieorg xde pun nk kuar statement kna sekat kemasukan artis luar…dieorg diam2 je buat keje dieorng dgn ikhlas tanpa niat nak cantas mana2 artis…dan tgk…hasilnya…peminat masih lg bersama2 dgn dieorng smpai hari ni….
    kpd Mr President Seniman yg baru, jgn lah asyik nak fikir cara menyekat kemasukan artis luar….SEMAK la weh asyik dgr nak sekat artis luar…kita kena hormat minat setiap individu…dan percaya kepada kebolehan dan bakat yg ada..kalo ko xde bakat,xde demand…buat filem susah nak laku..xkan producer nak amik ko blakon(ni umum ye….bukan ditujukan kpd sesiapa)…buat filem drama ni kna invest duit…buat bisnes…mana ada org buat bisnes nak rugi….org gila pun tau basic of investment…kna ada return yg profitable..kalo returnnye loss…org x brani nk invest beb….

  11. Heran Aku says:

    memang la demand yang buat puak k-pop ni belambak kat sini tapi kita xbole biarkan terus berkembang. apa la yg bagus sngt dgn k-pop? selain yang lelaki semuanya cantik-cantik yang pompuan selak sana-sini….heran aku.

  12. Zed yg bangang says:

    Apa ke bangang la ko ni zed zaidi, first of all, yg bawak masuk k-pop ni kerajaan yg ko puja sgt2 tu. Ko jgn la nak hipokrit2 lagi la mangkuk. Cukup2 la tu. Apa ko ingat melayu je ke minta K-pop? Cina india pun suma giler kt k-pop ni. Org yg ko melenting sgt bwk k-pop ni masuk iaitu kerajaan yg ko duk nak cium bontot, diorang tau k-pop ni memamg boleh buat duit gila2. Sebab tu k-pop dah masuk sini. Ko tlg senyap la zed, ko tu sapa? setakat menang presiden tapi satu hapa pun takde, tak payah la, nak berlagak besar je sana sini, nak mintak publisiti murah, sebab ko tau ko tu dah tak laku, pastu nak main kotor mcm ni. Mmg tak aman la hidup ko, lama2 ko akan jatuh, satu malaysia akan tau perangai kotor ko sebenarnya. Tak habis2 ko nak buat perangai tweet benda2 bangang konon2 nak kukuhkan posisi ko ni. Gi blah la, ko mmg tong kosong, tak payah la nak gila kuasa sgt. Mmg ko takkan kekal, benda2 yg ko buat semua ni akan makan diri ko balil, percayalah

  13. Orang says:

    macam mana nk berkembang klu dekt Malaysia ni konsert artis Malaysia je? lgpun, secara jujur saya cakap, artis Malaysia bukn nya best, da terlampau byk sgt penyanyi smpi xtau siapa artis baru.. cuba la buat sesuatu yang baru.. bosan la dgn program realiti nyanyian je.. yg lain xde ke? Zed Zaidi, please la sekali sekala jgn jd nationalism sgt, terima la artis2 luar jugak..

  14. secretperson says:

    malaysia dah muak ngan artis2 tempatan sebenarnye..cakap je kay..tengok la artis2 korea tu, jenis sporting..dorang punye variety show bukan kemain lagi..dorang minat sbb dorang boleh tahu peribadi someone tu secare mendalam..artis korea tak kisah pon nak bagitau rahsia ke ape..cube artis tempatan..privasi tu la, ni la..even dorang jenis popular gila pon dorang buat muka lawak bagai..kalau artis tempatan, muke kena kontrol MACHO kan? sepanjang mase :p haha..dorang jaga la imej jugak..tapi tak de la smpai mcm artis tempatan..dorang pandai nak kembangkan industri musik dorang..artis tempatan?? kau adoo??

  15. Peminat Super Junior says:

    mcm mana artis malaysia nak maju kalau suka layan kontroversi murahan.

  16. Betol2.. Skali skala enjoy kn ape la sngat dgn RM900.000 tu klau nk dbandingkan dgn perpaduan kita.. Kerajaan dh mmbuktikan trbaik bt kte s0 jgan mnangguk di air yg keruh… PS: sNsd pling cntik d korea.. :-D

  17. TVI Novelas says:

    Estive muitos anos em Portugal e agora que estou no Brasil sinto saudades das novelas de Portugal… Voltarei a vossa pagina na esperan?a de encontrar mais novidades sobre a novela.

  18. rara says:

    bio la kpop tu….artis msia pon kurg2kn la mnjual suara trutama pompuan…keje sbg pnyanyi or jual suara tu tdk akn mghalalkn pndapatan korg…huhuhu