Written by AbangNara | September 6th, 2015

10-0. Satu keputusan yang cukup menyedihkan apabila pasukan bola sepak Malaysia dibelasah 10-0 ketika menentang pasukan UAE di kempen kelayakan Piala Dunia 2018 dan Piala Asia 2019. Rata-rata peminat bola sepak tanah air melahirkan rasa sedih, kecewa dan malu dengan prestasi pasukan Malaysia. Susulan kekalahan ini, jurulatih Harimau Malaya iaitu Dollah Salleh telah pun meletakkan jawatan. Malah pihak pengurusan FAM turut diminta meletakkan jawatan kerana kekalahan memalukan ini.

zaquan adha

Namun satu laporan di dalam akhbar tempatan melabelkan pemain Malaysia yang beraksi menentang UAE pada perlawanan tersebut sebagai ‘wajah yang memalukan negara’ telah membuatkan Zaquan Adha meluahkan rasa kecewanya. Zaquan menempelak si penulis yang tidak memikirkan hati dan perasaan para pemain yang telah berhempas pulas berjuang untuk negara walaupun keputusan akhirnya memang jelas mengecewakan.

zaquan adha

Abang Nara dah lama berhenti berharap dengan bola sepak negara kita. Negara lain makin lama makin meningkat, tetapi Malaysia makin lama makin merudum. Bagi Abang Nara, bukan pemain sahaja perlu dipersalahkan, pihak pengurusan, sistem kejurulatihan, liga bola sepak Malaysia dan banyak lagi faktor lain yang perlu diambil kira. Kalau tiada perubahan secara drastik, bola sepak Malaysia pasti akan berada di takuk yang sama. Apa kata anda?

52 responses to Zaquan Adha Kecewa Pemain Malaysia Dilabel ‘Wajah Yang Memalukan Negara’

  1. imnad says:

    Memang memalukan. Players asyik gila glamer, bajet2 macam pemain kat Europe sana konon. Macam lawan dgn team kampung mana ntah. Team kampung main jauh lagi bagus. Out!

    0

    0
    • Lara says:

      Sokong. WAlau I tak follow berita sukan, tapi selalu duk nampak muka2 players kat blog gossip ni. Pasai kontroversi murahan jer banyak depa ni, main ke laut.

      0

      0
    • One Direction says:

      Memang betul la memalukan negara…main mcm ayam berak kapur…defend hancur…xde semangat langsung…kalau arwah Mokhtar masih hidup, tentu dia kecewa…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Ada arwah mokhtar pun malaysia di belasah team luar negara. Please try to focus yang malaysia boleh. Kepersada antarabangsa Contohnya badminton,squash,swimming and hoki. Banyak pemain sukan tu number 1 in the world. Nicole ann david,lee chong wei,keluarga sidek , pandalela anak rinong. Nie bola -.-‘

        0

        0
    • minah jambu says:

      memang betol memalu kan aje 10 – 0 tk balas memang la memalu kan ! kalau 10 – 5 ke 10 – 6 kire ok2 la jugak ni 10 – 0 tau !!! kenape ni dorang2 dh tk tau main bola lagi ke atau pon kurang stmina ? atau pon gementar ? ni mesti pemain asek asek ingatkn bini aje kt malaysia kan !!

      0

      0
    • Really?? says:

      Korang asyik kejar GLAMOUR lebih…tak kejar BOLA…memang muka POYO…

      0

      0
  2. Azi says:

    berjuang utk negara? piiii ra mabuk. Timur laste pun kalah 0-1 je dengan UAE korang 0-10. Banyak cakap.

    0

    0
  3. Anonymous says:

    Memang patut hampa di lebelkan mcm tu.lagak saja lebih.

    0

    0
  4. chor chepor says:

    Hi kawan kawan.. Kita mau kan pasokan seperti MyTeam yg dibina atas platform bola sepak terbuka tampa belas kasihan atau orang dalam..chor rasa fam terlalu tua dan tak boleh function dan banyak merepek..kalau dengan Singapor pon lelah nak pukul, baik buat friendly dgn negara serantau..jangan nak perabih duit friendly dgn kelab eropah yang makan duit..baik lawan kelab di telan, indonesia waima kelab dari laos..

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Pemain bola sepak ini artis kah? pemain negara lain seperti hoki hari tu main kalah dengan malaysia, negara nya tidak pula memalukan pemainnya. cuba orang yang menulis ni bermain dalam cuaca 53 degree celcius bolehkah? saya bukan pemain bola ya tidak minat pun.

    0

    0
    • mel says:

      Alasannnnn……. kalau dah tau tak mampu nak main dalam suhu tu, mohon jangan hantar bertanding, perabih duit je.

      0

      0
    • Budak Cool says:

      aku x kisah dowg ni artis ke?x hebat ke ape…yg ak plik..antara sukan2…bola sepak la gaji yg pling besar…tp main mcm haram…basic sntiase out…passing out…mne tgjwb dowg yg dbyar mahal??deman bgai???

      0

      0
  6. Kak Yam says:

    Aik…baru nak terasa. Bila org sibuk berlatih, korang sibuk berskandal. Lps tu mkn nasi lemak selonggok. Eh…ingat korang main utk barclays premier league ke? At least diaorg mmg berbakat. Nak berskandal apa xde org peduli. Tolong tingkatkan mutu permainan sebelum nak sentap ngan penulis dan peminat harimau malaya.

    0

    0
  7. kick out says:

    Stuju..mmg stuju!!players bola team msia mmg teruk dh pngkat jhanam..mmg mmalukn!!10-0 weiii.korang pnya cite dn gossip mnglahkn retis tp main mcm taik.aku rsa klu korang brtnding ngn bdak bwah 12 thun..hncur lbur.

    0

    0
  8. opss says:

    well.. dah dibayar puluh-puluh ribu, bukannya free berkhidmat untuk negara…. satu gol pun takde.. memang memalukan tahap gaban.

    0

    0
  9. sayang Malaysia says:

    X sokong zaquan.. walaupun main cam nak mati tp anda dibayar puluhan ribu sebulan untuk bola sepak.. anda kena berusahalah.. negara miskin dan bergolak pun masih boleh harumkan negara mereka tp kita..?? Itulah pemain bola semua perasan bagus.. macam artis.. ada tu, artis pun kalah.. fikir2kanlah..

    0

    0
  10. munah says:

    Doa bekas2 isteri dan bekas tunang terania dimakbulkan tuhan…..

    0

    0
  11. zaza says:

    ko nk sentap knp zaquan? kau pon sama. cth pemain bola penghias majalah mangga shooting tepi kolam. xabis2 dgn kisah dgn artis. pencapaian pon setakat kt luabng jubo je ado.Bayar lagi gaji mahal2. Sekolah tak tinggi, skill bolasepakpun ke laut, masih ada hati nak demand tinggi2.byk blakon dom game, kejar bola tak dpt pg tebas kaki org, bila dapat passing ke laut….serius lawak pemain ni, acting lebih….sembang mcm star trek…main cam harem… Main utk duit bkn main utk negara! Sape srh manja kn dgn duit, org mcm ni xleh PAKAI!! dh tau xleh PAKAI!! ambil BUAT PA!!!

    0

    0
  12. Popia says:

    Dah kalau nak makin cantik je memanjang memang kena kutuk laaa. Kalau tak sokong kan cakap tak sokong tapi bila dah sokongkan macam gini lak hasilnyaaa. Kalau dah rasa main sehabis baik dah takkan la boleh kena 12-0 brooo. Memang memalukan laaa.

    0

    0
  13. wow says:

    Dh la ko zaquan..dh kalah byk bunyik pulk…ko main hancos…hidop poya2..sana sini skandal..pls la press, xkn xdpt nk hidu kot…puas sorok stok2 geli2 ko tu..ko igt ak x tau cara idup ko..salah sorg skandl aku pompuan mcm sundal org trg tu bff ak…byk bunyik..adik beradik same je

    0

    0
  14. Zaquanberlagakhero says:

    Mmg patut dilabel memalukan..tu la pemain Malaysia ni…baru dipanggil mewakili negara..lagaknya seperti Diva..memgalahkan messi..ronaldo atau kagawa atau ronaldo buntal tu….tu pasalla tak meningkat mutu bola sepak… Yg aku nampak hebat ..masa menang Suzuki cup tu Ari je…pas tu mcm badak hilang sumbunya…okbai

    0

    0
    • Anonymous says:

      mmg memalukan….dah bolos 10 biji ada hati org nk puji ko boleh jalan laaaa.pemain malaysia ni harap kn gaya jer lebih gaya mcm pemain star tapi main kalah budak sekolah tadika..baju jersi nike kasut kurang2 adidas pastu rambut nk stail pakai tocang tapi main kelauttt…tu la standart pemain malaysia,bila orang komen mau panasss aku tngok korang main lagi panassss porah la zaquan gantung jer but ko tu,ko tkleh main dahh

      0

      0
  15. aku cantik says:

    mmg sedap hentam org bila kalah mcm ni. tapi bajet2 la constructive sikit.
    at least dollah salleh ada teloq nk quit secara terhormat dan mngmbil tnggung jawab di atas kekalahan yg mmg epic ini. kebanyakan org akan buat muka x malu utk mmpertahankan periuk nasi sedangkan ini bkn prkara paling teruk berlaku dlm sukan ataupun apa juga bidang di tanah air kita.
    namun demikian sewajarnya semua yg ada akauntabilitinya perlu meletakkan jwtn atas prestasi buruk ini. dan perlu kaji ngape kita yg x berperang dan hidup dlm keadaan membuncitkan diri, boleh kalah dgn palestine.
    naaf jika ada yg tersinggung dgn pendpt saya. tenkiu

    0

    0
  16. aidil main guli says:

    wei aidil kau tu memang dah memalukan tak payah nak cover bagus. main bola macam main guli. puihhhh lah wei mabuk. sibuk usung betina kehulu hilir mana tak main bola macam wtf je

    0

    0
  17. aidil main guli zaquan puihh says:

    terima lah hakikat player bola malaysia memang mcm tuttttt je. reti usung betina kehulu kehilir tu memang pandai. tapi main bola mcm nak minta kena ludah muka je masing masing. berhentilah main bola lebih baik main guli

    0

    0
  18. nyonya says:

    Maen utk negara? klu kene jolok 10 tanpa balas kire maen utk negara ke uols?? geli geliman asek itu je alasan di bg klu kalah. maen utk negaralah sgt….

    0

    0
  19. Anonymous says:

    bayaran tak setimpal dengan usaha dan hasil. boleh dilabel gaji buta kah?

    0

    0
  20. Intan says:

    Saya rasa memang tersangat memalukan… Malaysia 0!!! I suggest these players ikut cara pemain2 US sebagai contoh. Pemain2 US apabila mereka berlatih, mereka sangat bersungguh sungguh (no distractions whatsoever) & apabila dalam perlawanan mereka ni bermain dengan penuh semangat untuk menang. Yela, bayaran mereka sangat lumayan semua orang tau! Lagipun “bermain” ni adalah periuk nasi mereka. They are responsible for making sure their fans are happy with their achievements or else their lack of accountability has eroded public respect! Kesungguhan berentap untuk menang is their priority! Saya mohoh maaf jika tersalah cakap.
    Saya di USA.

    0

    0
  21. Pele says:

    Memang teramat memalukan. Jamu semua bukan nya main percuma untuk negara, berpuluh ribu ringgit di bayar sebulan tapi ini cara permainan korang? Takde langsung semangat negara..baik buang ajela bendera Malayssia di Jersey tu. Nasib korang baik tak bermain untuk Korea Utara, jika tak dah kena hukum tembak!

    0

    0
  22. aku says:

    AYAT PUN X BTOL PUIII

    0

    0
  23. pening says:

    hahahahaha…mmg memalukan la klu perform smpai cmtu…dr management atas smpai ke player sume mmg mmalukan…glemer lebey.jersey nk lawa.gaye over main cm budak skola…badan x jage.leh plak lepak isap rokok mkn roti canai bagai…bini nk kne retis cantik je…abesla football legacy kite…zmn dulu punye hebat…dh2 la buang duit utk bola ni…hentah hape2 je…wt sakit hati je tgk….

    0

    0
    • minah jambu says:

      takpe kite jangan marah2kn dorang pemain bola ni sangat kesian pulak minah jambu tengok..mari kite2 kasi dorang semangat balek supaya di lain kali dorang akan bermain lebih bersemangat n lebih bagos lagi ..umur bukan penghalang untok pemain bermain dengan lebih bagos dn berstmina di masa2 hadapan..untuk Apek dn penjaga gol yg lain semoga bangkit bangkit bangkit bersemangat demi negara ! dn untok pemain jugak bangkit bangkit bangkit bersemangat demi untok negara tercinta jangan patah semangat idop MALAYSIA !

      0

      0
  24. najwa says:

    michael ang…tlg amik zaquan ni berlakon..kesian dia nak sgt glamer, pasni bole kuar majalah mangga selalu ye

    0

    0
  25. Anonymous says:

    dah asik keja nak glamour je.. sikit2 media up pic dorang ngan wife.. biar je la wife2 dia je glamour .mmg keja dorang 24 jam memang main bola kot… 10- 0 weiii ko pergi UAE kot.. 45minit dah 7 gol apa cite???!! kang kata kami tak sokong pulak bila kalah, sokong time menang je.!! bukan camtu PEMAIN MALAYSIA, kena suaikan diri gak.. kalau nak GLAMOUR bagitahu media pastu takyah dah main bola… apa apa pun main la leklok kat shah alam nanti.. aku akan pergi sokong demi pasukan HARIMAU MALAYA yang SUPERB ni… GO MALAYSIA!!!

    0

    0
  26. SNOW QUEEN says:

    SETUJU SANGAT2…MEMANG WAJAH2 YG SGT MEMALUKAN…NEGARA LUAR SUDAH KETAWAKANN KREDEBILITI PEMAIN SKUAD HARIMAU…

    0

    0
  27. ape kate pas ni bolos 1 gol potong elaun 2k sorang..hah tu jam tgk la behempas pulas ke x?tgk ketiak melecet ke x??..sennag banyak dh dorang nih!!!

    0

    0
  28. #akubknpencitabola# says:

    pendapat saya la kan rasa pihak atasan kelab bola sepak negara perlu buat rombakan pemain sekarang ni. jangan ambil mudah dan terlepas pandang. selepas ni pihak kelab bola sepak perlu buat syarat2 terbaru..antara syarat tu: 1) pemain tidak boleh bercinta dengan artis 2) jangan nak bergaya fesyen bagai di padang 3) rendah diri 4) pengalaman bermain dan skill yg hebat. dan akhir sekali 5) jangan tinggal solat ……harap pihak atasan kelab ni mengambil kira dan harap lakukan la sekarang ni rombak mereka ni ambil pemain baru untuk wakili malaysia…#tp mmg suka tengok player korea#

    0

    0
  29. NoName says:

    diharap selepas ni tidak payah la hantar team bola sepak malaysia utk kempen kelayakan Piala Dunia ka ….Piala Asia ka … nda payah !! mcm ckp abg nara tu, mmg dah lama henti berharap apa2 dari team malaysia ni … lawan yg local local ok la …. tak payah la gi antarabangsa, kin malu jak ….

    0

    0
  30. Aiskrim Coklat says:

    Saalam, tergelak besar saya baca bila Zaquan keluarkan komen macam tu. Terasa? Memalukan? Oh, baru sekarang rasa macam tu? Baru sekarang rasa tercabar? Hello pemain Harimau Malaya semua, perasaan kami, peminat sukan bola sepak negara ngan rakyat Malaysia ni macam mana pulak?? Kami tak malu? Tak kecewa dengan prestasi (prestasi la sangat!) plus sikap korang semua? Eh, dalam banyak2 team bola sepak negara, korang are the worst bunch okay? Lepas ni, tolonglah jangan nak demand gaji ke, elaun lebih ke, kereta sorang sebijik, apartment bertingkat-tingkat kalau ni je yang mampu korang bagi! Kalau kalah dengan negara besar bola sepak, takpelah lagi. I mean, we are talking about the giants of football. Ni dengan Timor Leste kalah, Palestin yang hari-hari bergelut dengan peluru sesat, padang pun takde, gaji pun biasa-biasa, takde pun nak pakai kereta-kereta mewah macam dorang ni, still boleh kick all of your asses man!
    Sorry la kalau saya semacam sensitif, yes, saya sensitif dan marah. Sebab dorang ni semuanya NATO ( No action on the field, but talk only!) Gaya nak gah, pakai nak mewah, hidup nak menunjuk-nunjuk, tegur sikit tak boleh, jentik sikit nak melatah. Eh, kalau tak tahan semua tu, get off the field, the squad and out of the media spotlight. Dulu merungut, rakyat Malaysia tak bagi sokongan, tak berminat dengan bola sepak Malaysia, stadium kosong bla bla bla bla. Bila seantero Malaysia sokong dorang, insentif banyak diberi, ganjaran semua dah kasik up, ini hadiah yang korang bagi kat peminat?!!
    Please la, tolong jangan samakan diri korang tu macam the international stars. For God’s sake, they ARE INTERNATIONAL STARS! Sebab tu, dorang di bayar mahal every single week. Nak tahu kenapa? Because they practice like hell, play like that is their last game and have the strongest mental and attitude. Itu harga yang they are willing to give for their respective clubs, fans and country. Korang buat apa? Makan nasik lemak, berlakon filem, acah-acah glamor kat TV, berlagak macam David Beckham, bajet-bajet hot macam model, jadi la duta produk untuk semusim dua, buat kontroversi sana sini and tayang muka merata, konon-konon nak bagi fans ni excited ‘terjumpa’ dorang. You are talking about blood, sweat and tears Zaquan? Oh please la, shut the hell up and show your skills la. Setakat cakap, kucing saya kat rumah pun boleh bercakap kalau di ajar bercakap.
    And please ya media massa or elektronik, tolong, tolong, tolong lah jangan bandingkan dorang ni dengan Allahyarham Mokhtar Dahari, Santokh Singh, R. Arumugam, Hassan Sani, Soh Chin Aun. These were Malaysian heroes and legends. They played with their heart, soul and the true Malaysian spirit! Takde la pulak dorang ni dapat insentif atau ganjaran sampai ratus-ratus ribu. Ada yang still hidup dengan sangat penuh kesederhanaan sampai ke usia tua atau ke akhir hayat. Gelaran Dato’ apa pun tak dapat! Apatah lagi kemewahan! But these were the names that makes us proud during those years. The true men of Malaysian football. Bukan macam korang yang bajet suci murni macam world-class players. Again media, jangan la sesekali samakan dorang ni macam Ronaldo Malaysia, Messi Malaysia or Pele Asia. These current players will never, ever have the true talent and potential to reach the same level as these players. And ada pulak yang cakap, yelah dorang ni penat main bola, dah la suhu kat UAE tu panas menggelegak, berpeluh, penat and tak dapat nak biasakan diri dengan semua tu. Eh, eh, kalau macam tu, tak yah la jadik pemain bola ye tak? Takkan cita-cita or ada impian nak bola atas padang bola yang ada air-cond kot? Yang agak-agak suhu ikut spring or autum season kat UK, yang bila nafas keluar asap-asap comel dari hidung kot? Habis tu, yang last World Cup tu buat time bila ye? Time bulan Ramadhan kan? Dah la majoriti football players from the countries participating time tu bukannya dari negara-negara Islam. Salute and bangga je saya tengok all the Muslim players masih lagi gigih menjalankan ibadah puasa, walaupun penat kejar bola atas padang, dengan suhu yang kebetulan agak panas masa tu, dikelilingi team mates yang sedap je meneguk air isotonik masa half-time. Boleh je lagi berlari, kuat je lagi defend and even mampu jer buat cubaan nak score gol. Tolong la jangan bagi alasan macam tu. Next time buat request ye Zaquan, main time cuaca sejuk je, keseluruhan stadium mesti pasang air-cond and kena siaplan cold-towels ye untuk kasik sejuk badan, puiii!!!
    Sorry lagi sekali kalau post saya ini panjang. Tak suka, jangan baca. Tak suka main bola, nak terasa, merajuk bagai, again the choice is for you to get out of the team. Tak malu ke terus menerus ada dalam team kalau performance korang macam ni? Tak rasa segan ke dapat gaji puluh or ratus ribu kalau macam ni attitude korang. Dollah Salleh dengan lelakinya meletakkan jawatan for such poor results. Korang bila lagi?? Have the balls la to admit and resigned/retired. Berani la sikit diri tu buat Press Conference, admit kesalahan/kesilapan and seek for forgiveness from all Malaysians. Bukan balik terus menyorok belakang bini/girlfriend or family; jadik tikus dalam belukar ya?
    Another note, all members of the FAM, all of your time is wayyyyy over. Get out! Itulah masalahnya bila sports assosciation di Malaysia ni ditunjangi orang-orang yang takde pengalaman or skills in that particular area. Example, Brazil ada Pele in their National Football Association, England pulak ada Sir Bobby Charlton.
    Saya bersetuju dengan cadangan kawan-kawan lain kat sini yang nak Kementerian Belia dan Sukan untuk bekukan dorang ni dari bertanding kat mana-mana pertandingan; both locally and internationally. Bekukan team ni sampai ada post-mortem dan reshuffling besar-besaran dibuat. It’s time to give these wannabe men the ultimatum; shape up or ship out! Syarikat-syarikat korporat pun tak yah la sibuk-sibuk nak taja dorang ni juta-juta. Dari sponsor dorang ni, baik bagi sumbangan pada anak-anak yatim, golongan gelandangan, single mothers or animal shelters lagi bagus. Dunia dapat, saham akhirat pun in shaa Allah dapat :)
    Psstt : Rasanya, sila consider tukar nama team boleh tak? Sangat la memalukan guna simbol/nama Harimau Malaya; yang simboliknya membayangkan kekuatan, kegagahan, kekentalan semangat, semangat jati diri yang tinggi dan ngauman kehebatan yang tiada tolok bandingannya. Tolong and sila lah tukar. Saya tak nak bila lambang gagah si belang ni disamaertikan dengan these bunch of whining babies!
    To all the people related in this national sport tragedy, pesanan ikhlas saya, takkan 50-0 baru nak buat sesuatu kot. Jangan sampai Sang Belang jadik bahan jenaka seluruh dunia ya? Jangan sampai generasi akan datang menempelak kita kerana kecewanya mereka dengan kegagalan dan kebodohan kita. Wallahualam and Salam Malam Malaysia!

    0

    0
    • Cukup padat!!!!! I like what u said, makes a lot of sense!!!!! To those football players, sila panas bontot. Shame on u, u hv let down ur own country but still hv no guts to make public apology. Zaquan, jgn mcm bagus ……… ko pun bukan bagus sgt, track record off and on the field ….. OUT. So I think u r not a good representation of the team. Someone in the team shld at least say something n apologise on behalf n that shldnt be u, Zaquan. Oh yes Zaquan, ko scroll nama ko kat google, mcm2 cerita akan keluar, skandal dgn perempuan, gaduh ngan perempuan, etc, takde pun pasal bola. R u sure u r in the right profession???? So ko pegi pose gambar dgn bini artis ko lagi baik dari ko bukak mulut pasal bola …. just shut the hell up the next time.

      0

      0
    • haris says:

      terbaikkkkkkkkkkkk…….ini lah suara hati semua rakyat Malaysia ttb bola sepak Negara…tq pada yg buat post nih

      0

      0
  31. 5roses says:

    kena mandi bunga…lepas tu minum pacak arjuna…atau jamu mak dara…baru boleh main kot diaorang ni..

    0

    0
    • minah jambu says:

      ape pulak dorang kena mandi bunga ? suroh dorang mandi air tujoh longkang baru dorang boleh bermain lebih bagos lagi yee..

      0

      0
  32. 5roses again says:

    lupa nak taip ….sebab menyampah ngan muka diaorg… hak tuiiii..

    0

    0
  33. Aiskrim Coklat says:

    Apsal komen saya tak keluar abang nara? Kata nak suruh bagi pendapat. Takkan ambik komen yang manis-manis ja?

    0

    0
  34. Aiskrim Coklat says:

    Saalam, thanks banyak-banyak ‘the ball is round’ dan ‘haris’. This is my personal opinion dan kerana sayang sangat sayangkan Malaysia dan bola sepak Malaysia lah yang saya kena tulis dan highlight isu ni; tak kisahlah kat blog gosip atau kat mana-mana pun. Mesej yang saya sama pun saya dah send ke FB mereka-mereka yang terlibat secara langsung dengan tragedi ni. Regardless whether you are a male, female, child, old or young, isu ni dah lama jadik nanah and someone needs to speak the bitter truth. Bukannya tiap-tiap kali kalah, tiap-tiap kali itulah kita mencipta alasan pada rakyat Malaysia; padang tak ok, rumput tak hijau, bola tak bulat, pengadil berat sebelah, peminat tak bagi sokongan etc. Tu sebab players naik lemak, because we answered on their behalf, we sugar-coated everything so that people will forget of the things that’ve happened, semua yang jadik; bukan salah players. Tak pernah dorang ni rasa bersalah atas kesilapan dorang sendiri. Peminat boleh judge dengan nyatanya sama ada dorang ni main dengan sepenuh hati atau nak bajet-bajet show off kat atas padang. So, padan la muka sekarang. Saya harap sangat-sangat actions will be taken to save the game as well as the national pride. Bila lagi kita nak jadik bahan gelak or dipandang sampah by other countries? Worse still by our ASEAN neighbours? Sukan lain kat Malaysia ni still are performing well but kenapa bola sepak yang jadik sampai macam ni? Because sorry to say, these players main bukan untuk Malaysia or semangat Harimau Malaya; tapi it’s all because of the money, temporary fortune and short-lived fame! And now all of you are going to feel your own taste of medicine! Seronok tak bila jadik macam ni? Best tak bila peminat boo kat korang? Indah tak rasa bila satu Malaysia salahkan korang? Happy tak perasaan bila semua peminat boikot korang and malas nak sokong/turun padang untuk game korang? Semoga ini pengajaran pertama dan terakhir for all of you. Saya sayang bola sepak Malaysia; but I hate the current team we have now. God bless and Salam Zohor!

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Hahahha…geli tali.perut aku baca ayat ko le jakun…aaiik silap zakun…ko berusah keras tok negara ye….nilai usaha ko tu tahap dpt telo ayam jer ….npk sgt ko suka main telo dri main bola….Org suruh berlatih ko berlatih atas katil dulu…mana nk ada tenga lgi esoknya…sbb tulah dpt telo….bodoh!!buat apa nk jaga perasan korg bkn korg main free tok negara….negara byr tau…so mmg patut le korg dpt gelaran pemain yg memalukan negara…sbb makan gaji buta!!!

    0

    0
  36. PORORO says:

    palyer malaysia ni menang gaye je wehhhh..gaya x mau kalah , lagak mcm player handal ,same la ngan bini2 dorang pun.lagak kemain…kalo bab pkai barang branded rase da macam setaraf player luar y kaye raye tuh ..hihih…mcm laki top player uolls ..sedeh

    0

    0
  37. Jiji says:

    Dulu beckham pun x brp digemari ferguson bila expose the diri pada celebrity world…tapi ok la dia mmg da top player…yg ni aku tgk tak abih abih kecederaan…tapi dok pegi function retis sana sini…bercuti tak abis abis..serius not good investment diorang ni… Tolongla kembalikan team bola yg macam dulu dulu…yg skrang asyik cite scandal/retis/ nak glemer…main bola mcm Kat yard blkg rumah..bagi la rules yg ketat sikit supaya berbaloi Bayor memahal Kat diorg yg x abis abis nak glemer je he motifnye…

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Pemain malaysia bagus

    0

    0