Written by Bella | February 16th, 2018

Sudah tiga minggu selebriti Yuna melangsungkan perkahwinan bersama cinta hatinya Adam Sinclair, namun sehingga hari ini beliau masih menjadi perhatian ramai.

Walaupun ramai yang memuji betapa eksklusifnya majlis perkahwinan pasangan ini, ada juga pihak  mengkritik fesyen baju kahwin Yuna ketika majlis bertandang. Baju rekaan Hatta Dolmat itu dikatakan sudah ketinggalan zaman.

Menurut pemilik akaun @i_knowfashion, rekaan itu sudah terlalu biasa bagi pengantin berhijab dan tidak mempunyai ciri-ciri eksklusif yang sesuai dengan imej Yuna sebagai penyanyi antarabangsa.

Bengang dengan ulasan negatif tersebut,  Yuna membalas kritikan itu menerusi ruangan komen. Yuna menganggap individu terbabit tidak berhak memberikan sebarang komen meghina rekaan Hatta kerana pereka fesyen itu sudah memberikan yang terbaik untuk menghasilkan busana perkahwinannya.

Semua orang mempunyai hak untuk menyuarakan pendapat mereka. Mungkin sahaja ia bukan satu penghinaan buat pereka fesyen baju perkahwinan Yuna tetapi cuma teguran untuk beliau menghasilkan sesuatu yang lebih gempak pada masa depan. Apa komen korang?

Kredit Foto : The Jubsi Company

42 responses to Yuna Bengang Fesyen Baju Kahwin Dikritik Ketinggalan Zaman

  1. Anonymous says:

    Msg2 ada pendapat.

    8

    0
  2. Anonymous says:

    Kalau xlayan komen picisan, artis akan nampak lebih classy

    75

    0
  3. BUkanfashiondesigner says:

    I agree with i_knowfashion. It’s true indeed. Hello, you’ve been to hollywood they said. You’ve been international artist they said. I thought you are familiar with this kind of fashion police thingy. Even artis kampung (they said) such as Wany Hasrita, Sajad (artis ke..?) pon chill2 je kena troll. It’s just less ‘sweet’ because it is your big day, maybe terkilanlah kot..but hey, everyone have their opinion and sorry, your wedding dress can be easily found at local bridal shop.

    #sorry

    64

    50
    • youdontknowfashion says:

      The way i see it , Yuna is actually protecting her friend, Hatta.
      She’s defending Hatta’s design . I agree with Yuna. Just because you’re a public figure, it doesn’t give people the inherent right to diss other people’s work . Also , you’re commenting on someone else’s special moment. What she chose to wear, is her problem . If you think you have the right to be THAT condescending you’re not any different than a MAKCIK BAWANG.

      Come on people, how would you feel if someone shoots down your wedding dress?? Beauty is in the eyes of the beholder. What is beautiful in your eyes may not be so in another.

      Also , in Yuna’s defence, this i_knowfashion has no credibility to bash a designer’s work . You can’t compare this to a Fashion Police tv show. This i_knowfashion doesn’t even have enough balls to expose herself. Yet again , another keyboard warrior.

      Besides, for someone who claims to know fashion , she crowned Nabila Razali as best dressed at the recent AJL event. That throws all of her credibility ( if any ) out the window.

      31

      1
      • ms. me says:

        “Come on people, how would you feel if someone shoots down your wedding dress?? Beauty is in the eyes of the beholder. What is beautiful in your eyes may not be so in another.”

        Exactly as what u said. so ms i_knowfashion just wrote her piece of mind. and ms yuna should not be butthurt since everyone can speak their minds and she is probably too.

        and yeah, ms yuna’s wedding dress was just wrong for her. and came from a so-called designer Hatta Dolmat, yes this can be found in any local store. and the lace? hikhik…”tepuk dahi”

        common ms yuna, you are way better than to feel hurt with this nonsense comment. or are you lowering your standard?

        7

        0
  4. Anonymous says:

    Nak glamor sangat iru x penting dipertikaikan yg penting kesian kayu do tebang jadi hiasan…. lama dah dia bagi oksejin kpd kita

    2

    3
  5. bayu says:

    i think that fella didnt condemn yuna personally. its totally frank opinion.

    52

    0
  6. Anyn says:

    Janganla mcm sarung kepala lepas keluar toilet… Baju lawa pun nampak hudoh.

    29

    0
  7. Anonymous says:

    Seriously baju tu nampak biasa2 je kalau nak compare dgn yuna yg dah level international. mestilah peminat nak kan yg lg cantik utk yuna. Tp dah yuna suka…hurm..

    25

    0
  8. Anonymous says:

    Baju Oklah Kot, yang.buruk tu turban atas kepala tu

    38

    0
  9. Whatever says:

    Tbh I don’t care if it so called “ketinggalan zaman” It look beautiful on her! Plus it’s her wedding right? Why should we care duh

    11

    2
  10. Huy says:

    I x heran pun yuna pakai wed dress cm tu, yuna kan rasenya dia jenis org yg tersgt jimat cermat. X nk bazir, seni dia x melambangkan harga.

    10

    2
  11. Gorges says:

    Yes, Yuna looks beautiful. Probably netizen dah terbiasa dan adore Yuna’s dressing yang tutup leher. So Bila Yuna berfesyen turban dan dedah leher (walau sedikit) sure lah jadi isu. Yuna pakai cantik macam mana pun mesti ada yg tak kena. Anyway Ada juga netizen yg komen features Yuna tak sesuai berturban. Ya la kan. kita dah terbiasa tenguk yg berturban tu Pk ba’i benggali roti berhidung mancung. So Orang Yg hidung tumpul or kembang, nampak pelik bila berturban. Tapi orang Aprika pakai turban nmpak ok pulak. Hmmm .. Itu sebab senang nk pikui barang ateh kepala.. Isy penin la. aku Nk call Azizah Mahzan, butik mana sponsor turban dia pakai dlm drama Syurga ……. tu. Melati dan mak becok. Lets go bli turban!

    1

    4
  12. cilimanis says:

    Dalam berpakaian…ikut keselesaan masing2 lah…tak semestinya mesti up to date untuk nampak cantik…pakailah songket ke,kebaya ke even in any grand wedding…as long as you like it…then fine. Hopefully Yuna won’t give any attention to the unfavorable comments anymore, don’t ruin your happiness right now…you are famous, it is normal that you’ll be in center of attraction…especially when you are in public..
    Anyway congratulation Yuna…have been your fans since your debut..

    16

    0
  13. Anonymous says:

    Pedulilah bajunya …. yg kesian kayu di tebang untuk jadi hiasan pelamin…. kurang oksijen …. kayu hidup sudah lama aman di hutan tiba2 di tebang sekadar nak jadi hiasan beberapa jam

    4

    4
    • Anonymous says:

      ini i setuju.dont care what she wears as long as shes happy. but ada mercun semua tu imagine all the animals kt hutan. dtg umah saya you bising2 lagi. hmm

      3

      1
  14. Yunani says:

    Jenis takleh terima kritikan la ni

    9

    1
    • xoxo says:

      Jenis y x trima kritikan? I think smua org ble trima krtikan. Tp kalau dah smpai mengkritik dgn cara y yuna explain kt ats tu, siapa x pissed off? Kritik mcm pndai sgt. tp profile pix x pki dri sndri. Lg 1, yuna ni jenis y appreciate org, no mtee kaya miskin, fames x fames,sy x la minat yuna sgt, tp bl tbaca d ig dia, tgk mcmn kwn2 dia dr us caption bgtau appreciate yuna, bru tau rmai org suka dia sb personaliti dia y baik hati. Dia kwn dgn org tu time ssh smp bjaya skg..dia x lupa asal usul dia. dh fames tp msh lg x lupa diri. so instead nak kondem je org, penat ssh org..why not u see if benda tu dr sgi positif. you expect her utk dress y sgt cntik n international sbb dia dh hidup d us..what if she is so happy wp dgn dress kwen y simple..x plu batu permata bagai.? ada je org y bahagia wp x plu nak mewah bagai

      3

      2
  15. yeeha says:

    To yuna:
    Accept the criticsime,no one prefecto.
    I don’t care with hatta dolmat losing his sleep or appetite…he making a money.

    18

    1
  16. anonymous says:

    baju dah ok cuma kain blkng tu spoil

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Nasib si i know fashion ni cakap, aku yg xtau bab2 fesyen ni pon mmg prasan why duh yuna pakai baju mcm tu n came from hatta dolmat plak tu yg mmg sejenis suke kritik fesyen baju org tapi aku tgk baju kawen yuna dr nikah smpai majlis bertandang xdelah se wow mane pon, mcm byk ciplak dr fesyen2 yg ade je.

    11

    0
  18. Anonymous says:

    Hatta dolmat ni kalau bab fesyen org lain kemain die kritik itu x in lah x ikot trend lah tp baju2 yuna kawen sume so old fesyen, sorry yuna majlis kawen dr pelamin n majlis kat picc semua mmg cantik cuma syg baju2 sume x lah lawo mane.

    13

    0
  19. I says:

    Hatta dolmat ni dulu pun kutuk ella pny baju cam kena belit ular. Baju dia pn x la wow sgt

    8

    0
  20. Tk says:

    Peminat Yuna dah terbiasa dg fesyen Yuna berturban DAN tutup leher. So bila Yuna berfesyen dedah leher, walau cantik mcm mana pun baju tu pasti dia di kritik. Ada jugak yg komen facial features Yuna tak sesuai berturban. Ni sebab peminat dah terbiasa tenguk yg berturban tu Punjabi yg berhidung mancung. Telan saja la komen peminat tu.

    0

    0
  21. remy says:

    love her music but everyone has their own opinion esp when it comes to celebs they love. in fact this fan thinks u deserve better because of how well known and respected u are. just because hatta dolmat is ur friend doesnt mean everything he touches turns to gold. i thought u living in the US would mean that u tak layan la kata2 mcm ni…dah tau la how to handle pendapat org yg takde ape pun sebenarnya…afterall it isnt an attack on u or an insult to u. take a chill pill.

    16

    0
    • 2341 hello says:

      suka la comment nie! kan? dah level international pon nak layan comment2 camni. terus rasa yuna ni pun makcik bawang gak sebenarnye… bahahaha!

      3

      0
  22. Lembu polkadot says:

    Actually, xkisah la dia nk pakai apa pun kn, sbb tu wedding dia. Tp sebagai artis, xperlu la nk rasa sentap or bitter bila org bg opinion. Adat la tu, aku yg bukan artis pun, bnyk makcik bawang komen itu ini masa kenduri. Inikn plk artis.

    5

    0
  23. Kiah propa says:

    Aku tgk cantik je. Ok lah buat ape nak pakai over2 mcm opera cina punya kostum? Dah tu dia penyanyi hollywood kena pakai baju terbelah sana terbelah dada ke??? Bior laa kalau dia yg nk design simple mcm tu..mcm la korang plk yg nk kawen. Pandai, ckp dia artis level international kena pakai baju yg hapgrade skit, tp kalau bab pompuan ada master phd nk mtk duit hantaran 50k ko bising melalak plk ckp amenda ape lah! Ko pun pemikiran 2×5 je sebenarnya. Narrow minded!!Sooooo bawang!euuwwww

    1

    2
  24. Anonymous says:

    Aku x fhm org malaysia. Suka sgt judging org lain mcm ko tu BAGUS giler. Komen dh mcm makcik2 bawang. Ko judge simpan utk diri sndiri la, xyah show off mcm bagus sgt. Org perangai mcm ni lg bgs uduk dlm gua diam2. Menyemak.

    0

    3
  25. Pikio pikio says:

    Fashion Police kritik dressing celebrities. Celebrities buat derkkkk jer. They wear whatever they like. People have the right to voice their opinion. It does not mean yg komen tu claim dirinya bagus. Klu constructive criticism try pikir pikirkan Klu tak suka komen tu just toss the comments into bakul bawang.

    6

    0
  26. abgjo says:

    Lose that uglly old Towel atas kepala tu dulu..the rest will be ok :) Makes you look years older . Kau international figure, org asing pon confius dgn nationality kau. Nenek VOODOO africa pon minat pakai terban marban.

    4

    1
  27. abgjo says:

    Lose that ugly old Towel atas kepala tu dulu..the rest will be ok :) Makes you look years older . Kau international figure, org asing pon confius dgn nationality kau. Nenek VOODOO africa pon minat pakai terban marban.

    3

    0
  28. tukang cat says:

    tak perlulah nak komen orang lebih2.. orang tu dah bahagia, yg komen buat tohmahan ni apa hal..

    1

    0
  29. Fashion police says:

    Yuna pun dah mentality kampung juga nk sibuk hentam komen org. Look yuna, you signed up for this. Thats wht being a celeb abt. I thought you lived in the states should thought you a thing or two abt being in the spotlight. Its really low that you actually hv time to layan ppl’s comment over a dress. Yes its ugly, so what!?

    6

    0
  30. Tanya aje says:

    Yang komen2 negatif ni,, ada sponsor ke yuna kawen tuu?? Hahahaa

    1

    0
  31. lina says:

    hmm dia ni org biasa komen pon da sentap. nk pergi international x blh senang sentap kak. nnt one day dapat pergi Grammy, ko pakai Hatta Dolmat and kena kutuk ngan Fashion Police agaknya akan keluar statement camni ke tak ek? lol. Actually, tak kisah pon baju dia lawa ke tak asal dia sendiri suka and rs konfiden nk pakai masa big day. orang nk cakap ape pun bila kita dah puas hati dgn baju dan design tu buat ape la nk ambik pusing.

    3

    0
  32. Nd says:

    Masalah nya semua wedding dress dia pakai towel kuar dari bilik air. . Sesekali pakai tudung bawal batu tabur2 pun aku rasa dah cantik. Si lopak tu jual tudung bawal batu bata harga 3 rat lebih. . . Aku beli rm10 je kat pasar

    2

    0

Leave a Comment

Optional