Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Your Grammar Is Horrible And Your Accent Sucks – Emma Maembong Dikritik Tidak Pandai Cakap Bahasa Inggeris

Siapa yang tidak kenal dengan pelakon wanita cantik Emma Maembong? Beliau mempunyai darah campuran Melayu-Scotland dan dari situ lah Emma memiliki wajah pan asian yang menjadi pujaan ramai.

Baru-baru ini, Emma menerusi akaun Instagramnya ada memuat naik video mempromosikan produk kecantikan. Dalam video tersebut, Emma bertutur dalam bahasa Inggeris siap dengan loghat Scottish.

Advertisement

Walaubagaimanapun, ada netizen mempertikaikan sebutan Emma dalam bahasa Inggeris.  Sepatutnya Emma boleh bertutur dengan lebih baik memandangkan beliau seorang berdarah campuran.

Emma dengan tenang mengakui beliau tidak pandai berbahasa Inggeris dan menerima teguran itu secara terbuka. Namun, biarlah orang yang menegur beliau itu menggunakan bahasa yang lebih sopan.

Apa yang dikatakan oleh Emma itu betul. Dalam menegur biarlah kita gunakan ayat yang lebih baik dan jangan menjatuhkan semangat orang lain.

Advertisement



PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

62 Comments

  1. Mis kabob

    March 14, 2018 at 1:20 pm

    Orang jepun tu bodo la ekk tak bleh ckp english? So yg condem ema tu kalo tak bleh bahasa france? Grow up la mangkok, kalo boleh ckp english tak semestinya ko boleh jd dewa. Org jepun, france, german, china, etc2 siap bwk Penterjemah bahasa lagi kalo ada persidangan dunia pun. Kalo cina2 ckp omputih berterabur tak de ko ko kondem padahal lg berterabur dgn tone bahasa dah jd mcm ckp tengah kebas2 kaki sambil berlari. Overall i dont care. I just cherish sapa2 malay yg nak speak english tak kisah la korang speak slang pakistan ke, arab ke, banjar ke. Kedah ke..i dont mind. I support you all. Not downgrade you all. Because we are not NaTive english speaker.

    • kembung

      March 14, 2018 at 5:24 pm

      Oh shut up whiny ungly incoherent cock sucking bitch.

  2. sjhh8er

    March 14, 2018 at 10:11 am

    I am mixed blood too (my father is Malay, my mom is non-Malay) but I don’t speak my mother’s language as we (my siblings and i) weren’t exposed to her language at home and we speak 100% Malay and only learn English at school or by watching English movies. as Emma said, no one was born terus pandai itu ini. maybe she wasn’t raised or exposed to English speaking at home, just like me.

  3. mine

    March 14, 2018 at 8:46 am

    ejaan belajar pun dah salah…hahahhaa

    Berlajar

  4. Yekeni

    March 14, 2018 at 5:27 am

    When we were in italy, my hubby fell ill. We went to a doctor. Italians ni menang ada sikit sombong lah. Not all… my friend, an italian sangat baik dan peramah… So, when she gave us the prescription, she spoke to us in italian. We answered in English and asked her if she could speak English, but she stl spoke in italian. Kita fed up lah, so kita tanya dia in malay, ‘betul ke awak tak tau bahasa inggeris? boleh beritahu kita pharmacy di mana ye, untuk kita beli ubat2 ini? Sebab hubby i ni demamnya tinggi. Takde ubat susah nanti’…. she looked blurly at us, terus dengan tiba2 boleh berbahasa inggeris… hahaa

  5. Yekeni

    March 14, 2018 at 5:14 am

    At least i can understand what she said even with the accent.

    Yg i selalu susah nak faham, ialah Ms Zouk. Entah apa accent tah. Pronunciation ke laut, suara tak pernah keluar whenever she speaks in English. Normally this happens to people yg tak berapa fluent in the language. They either tend to rush through their speech or they tergagap2. You don’t have to speak so fast to make people think that you’re fluent in English. Just speak confidently, clearly, takyah nak berslang kalau u memang naturally takde slang….

Loading...
To Top