Written by Bella | March 13th, 2018

Siapa yang tidak kenal dengan pelakon wanita cantik Emma Maembong? Beliau mempunyai darah campuran Melayu-Scotland dan dari situ lah Emma memiliki wajah pan asian yang menjadi pujaan ramai.

Baru-baru ini, Emma menerusi akaun Instagramnya ada memuat naik video mempromosikan produk kecantikan. Dalam video tersebut, Emma bertutur dalam bahasa Inggeris siap dengan loghat Scottish.

Walaubagaimanapun, ada netizen mempertikaikan sebutan Emma dalam bahasa Inggeris.  Sepatutnya Emma boleh bertutur dengan lebih baik memandangkan beliau seorang berdarah campuran.

Emma dengan tenang mengakui beliau tidak pandai berbahasa Inggeris dan menerima teguran itu secara terbuka. Namun, biarlah orang yang menegur beliau itu menggunakan bahasa yang lebih sopan.

Apa yang dikatakan oleh Emma itu betul. Dalam menegur biarlah kita gunakan ayat yang lebih baik dan jangan menjatuhkan semangat orang lain.



62 responses to Your Grammar Is Horrible And Your Accent Sucks – Emma Maembong Dikritik Tidak Pandai Cakap Bahasa Inggeris

  1. damai says:

    Scottish is not English, same as Italian and French,

    22

    1
    • Anonymous says:

      English ke tak, x perlu lah nak condemn org. Sbb sifat malay yg suka condemn bila org try speak in English ni lah yg buat org takut nak bercakap. Bodoh.

      65

      0
      • Wekkkkkkk says:

        Ckp je broken pun brokenlh, lama2 lidah dh sebati

        12

        0
      • Anonymous says:

        kan… suka sgt nak condemn, macam dia tu cikgu BI kita pulak. korg tgok kaum lain tu lg ke laut BI diorg, tp tahap confident mengalah dewa.. aku plak yg kekadang malu dgr diorg brcakap.

        12

        1
    • Tak Paham says:

      Satu je nak ckp.. Gigih la akak ni DM semata nak bgtau english org tu x bagus.. Kihkihkih.. Die MUET punye pengawas ke cmne ni?

      18

      0
  2. nok gataii says:

    yg menegur tu pon mcm pandai sgt…tah2 tanya org jugak…semua nak tumpang glamour….nasib ema jawab secara halus…kalau keras mmg kena babi la ko.

    3

    0
  3. Anonymous says:

    Org melayu mmg di akui skrg ni ” mmg byk yg kurang ajar” 0

    14

    0
  4. Acek Zuda says:

    Pandai cakap english tapi bongkak buat apa. Setakat pandai cakap tapi perangai hodoh, muhasabahlah diri tu. Tahniah Emma, tak payah peduli orang-orang yang macam si bongkak tu. Semoga dia diberi petunjuk dan hidayah untuk jadi orang baik dan berbudi bahasa.

    7

    1
  5. FC says:

    Not all mixed-parentage ppl can automatically speak perfect English..not the biggest problem in the world. Hugs for Emma! :)

    25

    0
  6. Wekkkkkkk says:

    Ala, jnji fhm apa org ckp. Yes no yes no. Maka x kn sesatpun dlm dunia.

    3

    1
  7. Anonymous says:

    sekurang2 nyer emma ade inisiatif bercakap english walopon dia pmr jer… yg aku tgk skrg yg dah diploma degree susah dpt keje sbb tak pandai ckp english… malu doh jenis graduate camni… sanggup lah guna sedara mara rekomen atau pilih2 company sbb xreti & xde effort nk bercakap bahasa english…

    23

    0
  8. Wekkkkkkk says:

    Tak perlu risau lh di malaysia ni klau x fluent dlm english. Utk pengetahuan yg komen emma tu ni nl ckp, dlm tender2 atau projek2 dokumen tu pun bkn semua dlm english. Half english. Half bahasa.

    Yg penting fhm dn tau apa maksud.

    4

    1
  9. Springle says:

    Pedulilh ckp2 org ni..amik yg positive jelh..sambil tu baiki mana yg patut..baru leh maju kn emma..hidup ni +/- tolerant..sweet..

    2

    0
  10. gadis semasa says:

    puterishazrina, as long we confident and probably people will understand it. she is mix scottish which have their own language selain english same like us malaysian. doesn’t mean someone are mix by blood need to master their other language. growing up surrounding is one of the big factor which influence someone life bebeh. You asked emma to brush up her grammar, i think you definitely need brush up+brainwash your attitude too bebeh.

    sincere from broken english lady.

    26

    0
  11. Anonymous says:

    dia jelous sebab emma kiiiiuuuttt sesangat….dont worry emma..just do whatever u think is right

    4

    0
  12. kembong says:

    mengada2 la emma..orang tu dm dah taknak aibkan dia, dia yang rajin p screenshot bagai. eh kalau tak puas hati kena tegur ko balas dm org tu, tak perlu nak screenshot bagai. ni sape aibkan sape ni?

    12

    16
  13. prof bawang says:

    Gunakanlah Bahasa Kebangsaan Kita
    Marilah Amalkan Ramai-ramai
    Bahasalah Menyatukan Kita Semua
    Yakinlah Bahasa Jiwa Bangsa

    Marilah Mari Rakyat Semua
    Buktikan Taat Setia dengan Satu Bahasa
    Maju Bangsa dan Maju Negara
    Megahkan Bahasa Kita
    Bahasa Jiwa Bangsa

    10

    0
  14. Anonymous says:

    besalah perangai MELEIS ni….semua nak kutuk, dier jer betol..

    2

    0
  15. Anonymous says:

    ni la malay tak guna…tau komplain org tau downkan org..tp diri sendiri belum tau lg bleh berjaya ke tak….sekurangnyer emma ni bodo2 die,die amik berat kat family die..ko ade?boleh ko cakap yg ko mampu tanggung mak ayah ko?useless

    3

    0
  16. Shazrinaa emo xkene jolok says:

    agaknya si hanatttt Shazrinaa ni xpenah pegi England US kot..sana bersepah mat saleh cakap english berterabur…slang tu confem le die dpt dr mak die, bab grammar sah2 la xkan 10% btol sbb bcakap informal…tgk ig pompuan mcm tgh pregnant. mulot xde insurance.

    6

    0
  17. org kampung says:

    soklan, kite org melayu ckp melayu btol ke?grammar n pronounciation?

    6

    1
  18. Anonymous says:

    Ok je aku dengar

    2

    1
  19. Ex-Amnet Forumer says:

    You is smart, You is beautiful, You is kind. Gaya orang kulit hitam USA dari Mississippi bercakap. Dialog ni dari filem “The Help’ lakonan Viola Davis, Emma Stone dll.

    2

    1
  20. Suasuwei says:

    Dia dm siti fatimah ni….patut ambik nasihat kawan tu pergi belajar bahasa kedua….sebab tu kita kena pergi sekolah….

    1

    5
  21. gagakputih says:

    bukan ke dia ni mmg sekolah tak habis ke? dgr nya sekolah sampai form 2 aja.

    3

    1
  22. Anonymous says:

    masalahnya org yg tegur tu pn english xbetul..horrible tu xsesuai tuk konteks ayat awk dik & pronounciation pn salah eja

    3

    2
  23. reena says:

    hahaha….yang menegur pun salah eja….ingat terrer sangat….alahai netizen….

    3

    0
  24. Pikio pikio says:

    Klu ko cakap omputih dari kecik pun bukan mkna nya English ko perfect. Omputih pun ada guna grammar tunggang langgang. Mcm tu juga org Melayu. Ada Melayu ckp Melayu tak betul, grammar tak betul. waktu SPM dulu ramai budak2 Melayu dpt cangkui.

    4

    0
  25. Anonymous says:

    YES EXACTLY EVEN ORG INGGERIS SEKALIPON BILA MEREKA BCAKAP IS NOT A GD ENGLISH AS ENGLISH SCOTTISH ACCENT DIA MEMANG TA SAMA MCM ENGLISH BRITS YG KOMEN KAT SINI BARU DENGAR CKAP MCM TU U NA KOMEN TU MEMANG DA BAHASA TUTURAN MEREKA U PERNAH KA BELAJAR KAT WELSH LONDON TO ME ITS NATURAL,MAY BE U YG COMENT DLM NI UR ENGLISH IS TERRIBLE KOT.LAU U NA BEGAUL DGN ORG PUTIH ONLY THEN U KNO THEIR ACCENT.AM BORN TO BE HALF ENGLISH TO ME ITS NORMAL JE EMMA CKAP ACCENT MCM TU.POYO JE YG COMMENT EMMA MCM TU.UR ENGLISH IS JUS LIKE UR MOM TOUNGNE EMMA,ORG JE TA ERTI.GD DAY.

    3

    1
  26. aku says:

    apa yang salah?

    1

    0
  27. benci betine mlyu huduh says:

    ayat ko lebih berterabur aku tengok *can’t* jadi cant, nape ko tak type cunt je dasar bitch, ko kondem sebab iri kan Emma kan cute gitu, go get a fucking life bitch :)

    1

    0
  28. emarengers says:

    pedulikan apa org nak kata ema oii. yg penting u lawa. org tu hodoh dan life dia suckk

    1

    1
  29. Sekolah lah Dok says:

    Eja BELAJAR pun tak betul. **facepalm**
    Adik beradik ko sume pun tak Sekolah Ke? Tak Mintak tlg akak2 abg2 ko spell check kan Ke? Tu lah pasal mak bapak jenis Tau buat anak je.

    1

    2
  30. Anonymous says:

    Bahasa inggeris dia pon tak betul…’you are a mixed blood’?? OMG…what does that mean…’you are from a mixed race’ should be the right word, dear…

    0

    1
    • FFS says:

      Hahahaha.. Mixed blood ke mudblood ke, sama macam ketam ajar anak dia jalan lah minah ni.

      Aku dah duduk UK 10 tahun , and aku agree dgn someone yg comment. Ye, English orang putih sendiri pun grammar tunggang langgang jugak , out of habit. Especially di kalangan golongan chavs ( look this up yourself) .

      I’m all for encouraging Malaysian to speak more English . Tak tau kenapa orang malaysia ni sgt negative , semua benda pun nak bash . Ye, I agree , her accent was fabricated, and her grammar was off ( it was cringey to say the least). But , I prefer to be positive and overlook all of that shortcomings , and commend her for trying.

      Yang pasal orang dok ckp kita org melayu kena ckp melayu bla3 tu . Please laaaaa.. Cakap English doesn’t mean your Malay is gonna turn shit. Malay doesn’t get you anywhere , except for writing letters to pejabat kerajaan.

      3

      1
  31. Anonymous says:

    puji emma sbb x cover line. x malu x pandai english.
    yela..dia membesar dgn bapa dia & saudara-mara yg selesa ckp melayu.
    apa salahnya …

    1

    0
  32. Enaz says:

    Haha kelaka baca komen2 kat sini.. Bila orang tegur dekat komen, kata aib..nape x DM? tapi bila org DM, artis sndiri yang viralkan ajak ramai2 maki.. so, artis ni nak kena tegur dekat mana sbnrny?

    3

    0
  33. Pengutuk 1Malaysia says:

    sendiri viral nampaknya…
    tanda2 kumpulan artis tak laku ni.
    remeh temeh pun sentap..

    ziana zain laki cekup polis adik oii…

    setakat kamu yang ditegur x pandai english dah sentap…adui.. tak hairan lah makcik kamu tu tak habis sekolah.. otak lembab malas belajar. mengatal je..

    1

    0
  34. daon kesom says:

    Suruh je org tu duk german. Tgk berabuk tak dia speaking english kat org german. Aku nak tahan teksi pun gigih cakap melayu. Cakat english haramm nak layan. Kau yg kritik tu pernah duk europe tak??? Tengok laku tak laku english kat europe. Muka kau mcm mix paku pakis duk diam2.

    3

    0
  35. Anonymous says:

    honestly, i’m not sure if the lady who condemned emma was a good english speaker neither do i speak perfect english. i’m not here to bash emma, if anything, it was good that she tried to speak the universal language. but it’s true. it was rather cringe-worthy with the fabricated accent. it sounded rather forced and it just made the whole thing worse with the really bad grammar. sure, when it comes to speaking english the grammar doesn’t have to be perfect neither do the westerns actually concern much about the grammar when they speak. but emma had it really bad, tbh. but of course. give her a chance and teach her since she’s willing to learn. who knows she’ll have it even better than us soon.

    3

    0
  36. Yekeni says:

    At least i can understand what she said even with the accent.

    Yg i selalu susah nak faham, ialah Ms Zouk. Entah apa accent tah. Pronunciation ke laut, suara tak pernah keluar whenever she speaks in English. Normally this happens to people yg tak berapa fluent in the language. They either tend to rush through their speech or they tergagap2. You don’t have to speak so fast to make people think that you’re fluent in English. Just speak confidently, clearly, takyah nak berslang kalau u memang naturally takde slang….

    5

    0
  37. Yekeni says:

    When we were in italy, my hubby fell ill. We went to a doctor. Italians ni menang ada sikit sombong lah. Not all… my friend, an italian sangat baik dan peramah… So, when she gave us the prescription, she spoke to us in italian. We answered in English and asked her if she could speak English, but she stl spoke in italian. Kita fed up lah, so kita tanya dia in malay, ‘betul ke awak tak tau bahasa inggeris? boleh beritahu kita pharmacy di mana ye, untuk kita beli ubat2 ini? Sebab hubby i ni demamnya tinggi. Takde ubat susah nanti’…. she looked blurly at us, terus dengan tiba2 boleh berbahasa inggeris… hahaa

    5

    0
  38. mine says:

    ejaan belajar pun dah salah…hahahhaa

    Berlajar

    0

    0
  39. sjhh8er says:

    I am mixed blood too (my father is Malay, my mom is non-Malay) but I don’t speak my mother’s language as we (my siblings and i) weren’t exposed to her language at home and we speak 100% Malay and only learn English at school or by watching English movies. as Emma said, no one was born terus pandai itu ini. maybe she wasn’t raised or exposed to English speaking at home, just like me.

    2

    0
  40. Mis kabob says:

    Orang jepun tu bodo la ekk tak bleh ckp english? So yg condem ema tu kalo tak bleh bahasa france? Grow up la mangkok, kalo boleh ckp english tak semestinya ko boleh jd dewa. Org jepun, france, german, china, etc2 siap bwk Penterjemah bahasa lagi kalo ada persidangan dunia pun. Kalo cina2 ckp omputih berterabur tak de ko ko kondem padahal lg berterabur dgn tone bahasa dah jd mcm ckp tengah kebas2 kaki sambil berlari. Overall i dont care. I just cherish sapa2 malay yg nak speak english tak kisah la korang speak slang pakistan ke, arab ke, banjar ke. Kedah ke..i dont mind. I support you all. Not downgrade you all. Because we are not NaTive english speaker.

    4

    0
  41. kembung says:

    Nak berbahasa Inggeris dengan lebih baik macam mana? SPM pun tarak!!!! This is the same retis that said you do not need to have SPM to be successful, just look at her, she said!

    Berlakon pun kayu, muka layu, gendut asyik kena suntut.

    Poorraaahhh!

    0

    2

Leave a Comment

Optional