Written by AbangNara | August 27th, 2012

Apabila Abang Nara membaca tulisan Raja Nurfatimah Mawar di B*POP semalam, Abang Nara tertanya-tanya wujudkah istilah ‘terlebih alim’ ini sebenarnya? Daripada apa yang diceritakannya, memang nampak agak tidak patut apa yang dilakukan oleh Yatt Hamzah. Mungkin ada di kalangan anda yang lebih bijaksana boleh memberikan pencerahan kepada Abang Nara.

yatt hamzah terlebih alim

Menurut Raja, Yatt Hamzah telah menimbulkan rasa kurang senang sebuah produksi yang menerbitkan program masakan. Kalau dah namanya program masakan, sudah tentu masakan disediakan ada yang sudah siap dimasak dan terhias. Apabila disuruh melakonkan semula cara memasak, Yatt tidak mahu dan menganggap itu adalah penipuan kepada penonton. Mungkin Yatt mahu memasak secara live dengan memotong, memasak dan menggoreng seperti yang dilakukan di rumah.

yatt hamzah

Melalu tulisannya juga, Raja menegur Yatt yang dikatakan suka menunjuk alim sangat menerusi tarbiah terhadap orang lain yang dilakukan di Facebook. Raja berkata yang Yatt harus mencontohi sikap Irma Hasmie, Diana Amir dan ramai lagi yang bertudung tetapi masih maintain steady sahaja.

yatt

Secara jujur, Abang Nara menyukai cara Irma Hasmie dan Diana Amir membawa diri sejak penghijrahannya. Memang ada dakwah yang dilakukan menerusi Facebook dan Twitter, tetapi cara mereka sangat dekat dengan peminat. Jadi peminat pun lebih gembira kerana rasa dihargai dan lebih mudah untuk menerima nasihat-nasihat yang disampaikan. Apa kata anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

179 responses to Yatt Hamzah Dikatakan Terlebih Alim?

  1. torpedo says:

    poyo la yatt nie…

    0

    0
    • selalubacasaje says:

      sokong yatt…klu aku pun xsuke program msakan yg berlakon cmtuh..msti nk yg real bru puas hati menonton, slalu pnonton yg slalu tertipu…

      0

      0
    • Selitone says:

      ×>> Kalau dah namanya program masakan, sudah tentu masakan disediakan ada yang sudah siap dimasak dan terhias. Apabila disuruh melakonkan semula cara memasak, Yatt tidak mahu dan menganggap itu adalah penipuan kepada penonton.

      Kahkahkah…

      Kalau udah niat murni tak mahu menipu… elok rasanya artis ni mulakan proses memasaknya daripada proses mengeram telur, menetas, memberi makanan, sembelih (lelaki jer), proses ayam membuang kulit, bulu dan sebagainya… hinggaaaalah kepada proses terakhir membasuh pinggan… boleh juga kalau terlampau rajin… press dan tapis minyak masak sendiri. Hahaha

      Dik Non… fikirkan ler sedikit… Mungkin produksi itu sebenarnya berniat untuk menjimatkan masa anda… bukan hendak menipu penonton. Susah jugak kalau terlalu over sangat.

      PS: Kalau udah tak mahu menipu, patutnya segala makeup di muka juga patut ditanggalkan… kan? kan?

      maaf zahir batin…

      0

      0
      • Love islam says:

        die bg nasehat utk kebaikan pada org lain,kn bagos tu?bile benda yg berkaitan dgn agama,sume nk hentam…bile ckp soal k pop,konsert terkinja2,sume sokong…tu hak die…bese la..bnda baik mmg ramai yg x suke…bnda yg x baik tu la ramai yg nk ikot….mmg btol pon,die taknak menipu n bersubahat…tu pon salah ke?if rase die x menepati citarasa program tu,jgn amek die…simple….ni la manusia akhir zaman…asyik nak menentang kebaikan…ile buat baik,di tuduh nk tunjuk alim…bile wat jahat,sume tutup mata….erm….

        0

        0
      • cik pizz says:

        janganlah perbodohkan diri dgn komen ntah pape k bai

        0

        0
      • Selitone says:

        Love islam…

        Manusia dianugerahkan satu anugerah yang amat hebat tidak terkira… akal dan fikiran. Janganlah mensia-siakan anugerah itu, gunakanlah ianya untuk berfikir…

        Aku sendiri dan rata rata rakan di sini rasanya amat gembira dengan perubahan yang membawa kebaikkan. Semua orang perlu membawa diri mereka ke arah kebaikkan… ini fitrah manusia.

        Tetapi, disini… kita membincangkan KAEDAH untuk membuat kebaikkan… bukan untuk menidakkan kebaikkan…

        Jika kaedah yang diguna pakai untuk membuat kebaikkan adalah salah… adalah patut kita betulkan dan bimbing agar kebaikkan yang cuba dibawa oleh mereka yang terbabit benar-benar baik dan boleh menjadi tauladannpada yang lain.

        Contoh… ini pengalaman aku sendiri… adalah seorang manusia ini yang aku kenal ini. Dia telah lama menyertai sebuah kumpulan yang selalu menyeru manusia yang beragama Islam amnya untuk membuat kebaikkan.

        Pada suatu hari… aku, anak dan isteri aku melepak di sebuah taman. Kemudian…. datanglah sekoyong manusia ini dengan sebeg sampah… lalu dicampaknya terus kedalam tasik tersebut. Aku hanya menepuk dahi sambil mengeleng kepala….

        Jelas…. kebaikkan yang diseru mestilah disertai dengan perbuatan… bukan hanya pandai menunjuk lagak dan menyatakan diri ‘AKULAH YANG TERBAIK DI SELURUH SEMESTA INI’

        PS: Ada masa aku sambung bagaimana watak warak terbabit kena sedas dengan aku… hahahaha.

        0

        0
        • Mohammad Fadhli Bin Abdul Hadi says:

          wahai manusia yang sombong dan bongkak….Allah S.W.T telah memberikannnya hidayah dalam hidupnya……………sesungguhnya dia telah mendapat rahmat Allah S.W.T……..dan engkau telah mendapat laknat Allah S.W.T….kerana engkau merupakan pengajak kepada orang untuk bersubahat,

          0

          0
      • Scene Two: I. Overture 1928 says:

        Role dia dalam rancangan ni hanya sebagai ‘tukang masak’, olok2 atau tidak itu terpulang pada produksi. Niat dia tak mahu menipu pada cara masakan sahaja. Yang mengeram, sembelih dll tu tak ada dalam fikiran dia (rightly so) sebab bukan tanggungjawab dia dalam rancangan masakan ni. Jadi rasanya perbandingan yang saudara berikan agak keterlaluan.

        0

        0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundianda bagaimana ? says:

        betol betol minah jambu sokong ngan kau…..si yatt ni pon penipu jugak kenape dia make up tebal macm pek ji n kenape dia tknk tunjok muka dia yg orignal tu yg tk cantek tu !!!! program memasak puulak yg dia nk heboh dn kecoh kn !!!! PRANGAI la ni pompannnnn !!! macmana laki dia leh tahan ngan prangai dia ni ??? mari kite pikir kn bersama………> kalau kt atas katil macmana punye cerewet la gak nye eh….<

        0

        0
      • Ah betullah tu.. says:

        alah..yang pastinya orang2 yang alim ulamak kebanyakkannya pun tak de macam tu ragamnya..ni baru nak belajar2 alim dah mula nak tunjuk taring..control alimlah tu..kalau tak dia risau ada yang mengata dan mempertikaikan jugak bila dah hijrah ni..memang betul ah sensitif sangat2..menyampah jugak pun ada..mengada2 jugak..kalau takut menipu sangat yang gambar kau yang kat atas tu dan tu mekap2 yang terlampau2 tebal tu apa hal dan apa cerita..tu pun dah kira menipu penonton dan yang melihatnya jugak tau walaupun untuk majalah ke apa ke..sebab kalau itu yang kau takutkan kan..tu dah kira menipu jugak tau ya yatt..jangan kau nak bagi alasan lain pulak..tapi jalan cerita tetap sama dengan apa yang kau fikirkan tentang rancangan masak tu ok yattt…tak fikir ke apa..apalah punya orang itupun nak berkira dan nak sensitif sangat2..itu tak boleh ini tak boleh..susahlah macam ni….duduk rumah jelah lagi bagus,habis cerita..podahlah lu..

        0

        0
    • spy limah says:

      Yatt… kau dah bertahun2 terlibat dgn produksi takkanlah tak tau keje2 balik tabir. Kalau rancangan masakan even kt channel AFC tu pun, tukang2 masak profesional dh siapkan dari rmh utk tatapan penonton. Tidak pulak kami rasa tertipu dan mereka rasa menipu.

      Apa yang ditunjukkan di tv adalah cara2 penyediaan bahan dan cara memasak.

      Sudah2lah Yatt, peminat kau pun bukan ramai sangat, kalau betul2 nak berhijrah duduk je rumah diam2 pegi cari keje makan gaji sebelum orang makin meluat

      Sekian terima kasih

      0

      0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      lain kali ape2 prgram tk payah lah nk panggil si yatt ni buat semak je ! kalau nk alim sangat pakai aje selubong macm wahida ! tk payah nk jadi seleberiti lagi ! kalau dh selubong pengarah pn dh tknk panggil kn bagos macm gitu kan ! stay aje kt rumah jaga anak laki dn keluarga !!! nyampah pulak minah jambu tengok orang camgini over sangat !!!!! kalau nk jadi alim sangat tk payah lah nk berlakon n tk payah lah nk jadi ape2 model …..baru aje bertudong dh action bagos ! gi TELAN lah !!!!

      0

      0
    • saje je says:

      tapi xsalah pew yatt wat camtu,yelaaaa,slalu tgk kat AFC dorg masak real pew,cume ade la adegan yg dipotong kasi cukupkan time tayangan..takkan org stesen tv bodoh sgt smpai xle nak potong adegan2 yg xperlu…adoiii..korang ni nka kutuk pown pikir r dulu….aku setuju ngan yatt..

      0

      0
    • Chicky says:

      xpla yatt manusia mmg begitu.. Nasihat sy klu dh bhijrah tu xperlu nk lebih2 dlm dunia hiburan ni.wartawan semua hnya pandai mgutuk dan menghentam sbb nk lariskn berita.. Klu dh bhijrah tu low profile sudah

      0

      0
    • LISA RAY says:

      takkan la yatt 2 bodo sgt xtau lau masakan 2 lama ke x?..korg pon xtau masakan pe yg dah ready made 2..abg nara pon satu…suke nk buruk2 kn org..suke la 2 dpt dosa kering,org buruk2 kan yatt 2!

      0

      0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

        ni bukan untok burok2 kn yatt ! si yatt ni dia meeeeemang prangai BUROK ! dia ni jenis suka malukn orang…

        0

        0
    • Hakhaktuih says:

      Saje nak carik publisiti murahan… Nak tandingi Abby??

      0

      0
    • Norman says:

      Yatt sila join Kelab Wanita Meroyan (KWM) bawah pengasasnye, President Abby Abadi..baru berhijab tak sampai pun setahun tapi punyalah lagak over over melampau mengalahkan ustazah2 dah berpuluh2 tahun ilmu penuh didada..hangat2 taik ayam je lah ko dua ni! Menyampah org M’sia…

      0

      0
    • dira says:

      Boleh asalkan kita bgtau dkt audience makanan yg da masak tu kita dah sediakan slama brpa jam..tp klu dlm skrip suru kita ckp mknan tu disediakn dlm 5 mnit pdahal kita kena masak dlm 5 jam tu bru menipu namanya.

      0

      0
  2. saya says:

    yang baik itu dtg dari Allah..yg tidak baik itu dari diri kita sendiri..

    0

    0
    • Arbaiyah Kicap Adabi aka Sasha Sandha says:

      yang terlebih alim tu Arbaiyah Abadi , tegur orang sana sini , hina orang sana sini , bila orang tegur dia balek , dia anggap teguran orang sebagai “UJIAN TUHAN” terhadap diri nya yang dianggap suci sesuci lebaran semurni top .

      0

      0
    • x populer says:

      dulu ustajah aku ada cakap,sebenanrnya yang baik dari Allah swt and yang buruk pun dari Allah swt.sebab Allah swt adalah punca kedua2nya.

      kalau nak cakap camtu pun,kena olah sket ayat tu.
      yang baik datang dari Allah swt,dan yang buruk juga datang dari Allah swt tetapi atas kelemahan saya/kita sendiri

      berkongsi ilmu walaupun di laman hiburan..

      hakhakhakk..chiaouu

      0

      0
  3. Sshh says:

    bkn nk mengata atau ap..tpi ap y sy tengok yatt ni cam terlebih over plk..org lain pn berhijab gak..tpi x la over cam dia ni..jgn jdi cam abby dah la ye..contohi la irma atau wahida..

    0

    0
  4. mnusia mmg ske dengki says:

    klu ustzh yg wat cmni msti xkne bamboooo..tp klu org bese,kaw2 korang kutuk.fb dia, dia pnya psl la nk tls ape.klu rse mnyampah, xpyh la jd follower.itu pn ssh ka???

    0

    0
    • torpedo says:

      mmg la skati dia..tp agak2 la wei..kalu ilmu tu da penuh d dada xde hal la nk tarbiah org…ko nk smakan ngan ustzh nape lak? dia tu da tentu la ckup ilmu agamanya kalu nk compare ngan yatt …ada paham??

      0

      0
      • Anonymous says:

        tahnye. senang btul nak jadi ustazah zaman skang nih. make sure ko tak pakai tudung dulu, pastu ko tbe2 pakai tudung, pastu ko meroyan laser org dlm twitter. booomm ko da officially jd ustazah. so lame these meleis

        0

        0
      • mnusia mmg ske dengki says:

        ada yg slh ke dia tls kt fb dia?tnggjwb brdkwah ni tngjwb smua org xkre sape.lain la klu dia dh trlbih mngulas psl hukum hakam agama pdhl dia x arif tntg tu.xkn nk ajk org ke arh kbaikan pn kne jd ustzh dlu.

        mcm yg sy ckp td la,klu xske cara dia brdkwah,jgn jd follower.lain lah dia brdkwah dgn cara slh,mmg la kne tgur.ini tak,psl tls kt fb pn nk bising jgk.xphm btl la dgn mnusia ni.

        0

        0
      • mnusia mmg ske dengki says:

        klu kita xkuat atau xske brdkwah, jgn kita halang atau kondem org lain plk! klu kita tak ske buat pahala, jgn kita mrh2 org lain wat pahala plk. msing2 ada cara msing utk buat bekalan akhirat dia nti. klu kita xske buat pahala,duk diam je lah.jgn nk cri dosa kutuk2 org plak.

        0

        0
      • torpedo says:

        suda2…g solat asar lgi baik…

        0

        0
      • mnusia mmg ske dengki says:

        jgn lupa solat taubat plk

        0

        0
  5. reena says:

    Ikut suke ati dialah.. Esok luso bukan si wartawan aka raja yg menjawab semuo dose si yat nih.. Dia nk carik point pahala utk diri sendiri pon salah ker? Kecah!

    0

    0
  6. mak hayam says:

    buat program masak,tau plak rasa tipu penonton..habis yang bertudung tu tp makeup setebal kamus dewan, bulu mata palsu bagai tu xmenipu diri sendiri ke yatt ooi?

    0

    0
    • ape ape aje says:

      Betul tuh aku sokong… kalu betul bertaubat, mekap tebal bagai..pakai bulu mata palsu.. sepatutnya mcm tuh pun tk boleh … tapi kenapa buat jugak.. bagai menidakkan kecantikkan yg Allah dah bg kt dia… huhu.. tkt tk dpt cari makan kot…

      0

      0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

        si yatt ni menipu pakai make tebal tkpe tapi jangan program memasak yg tipu ! kepala hotak dia bedengong lah huh !!!

        0

        0
  7. abba abba says:

    ohhh.. ingatkan abby abadi yang terlebih alim.. hehehe

    0

    0
  8. syikin says:

    bkn psl tlebih alim ke tkurang alim ..masing2 pnye cara tsendiri utk bdakwah tp x semua bole terima apa yg cuba disampaikn..yg penting istiqamah dan niat utk berdakwah itu ikhlas bukan nk menunjuk2 yg kite ni tlebih alim..sy tgk fb yatt xde la nmpk mcm die over atau menunjuk2 pn..

    0

    0
  9. cikgi says:

    yeke…. cuba nara dapatkan penjelasan daripada yatt sendiri… sebab bukan apa… kadang2 sesuatu kenyataan seseorang itu boleh disampaikan dalam versi berbeza2…

    kenapa si penulis tu tak tegur je yatt secara peribadi. kenapa nak tulis tentang dia. dahla mention nama. bukan ke itu mengaibkan dia. rasanya yang menulis pasal yatt tu pun berdosa sama kot… kadang2 orang yang baru merasakan kelazatan beribadah ni excited lebih tapi sebagai sesama muslim tak salah tegur direct secara peribadi… tak perlu nak tulis2 sampai satu malaysia baca…

    0

    0
    • kitaro says:

      mula baca ‘terlebih alim’.. memang tiada istilah tu. tapi kalau pasal tu lah, saya sokong pandangan ‘cikgi’. baguslah Yatt ada pendirian, dah dia tak suka x suka lah. kenapa mesti ikut telunjuk orang kalau perkara tu tak baik. dah Allah beri dia hidayah, esok2 Tuhan tarik balik kang susahhh..

      0

      0
      • cikgi says:

        kita2 yang kat luar ni…. terutamanya yang ‘alim’ dan ‘warak’ tu.. kenala faham… bukan senang nak ubah tabiat sedia ada…. kalau org tu memang dah biasa gedik, tak mustahil perangai tu terlepas keluar jugak walau dia berjubah dan bertudung sekalipun… sepatutnya perlulah dibimbing orang camni.. bukan menghentam… saya tak salahkan pembaca2 tetapi saya salahkan si penulis…. siapa dia nak labelkan ‘terlebih alim’ macam tu… jika dia tak mulakan isu ini, pembaca tidak akan mengata macam2 pada artis terbabit…

        saya kurang setuju jika setiap kali melibatkan artis bertudung (baru berhijrah) mesti ada perbandingan dengan artis2 seperti irma, dan lain2… kadang2 Allah campakkan hidayah dan dugaan pada siapa2 sahaja yang Dia pilih. Mungkin yang lain tu mengamalkan sikap berdiam diri dan berkecuali sebab tahu risiko dunia artis ni… silap sikit akan dihentam…

        so, kalau betul la yatt memang ada mengeluarkan kenyatan sebegitu sehingga menimbulkan bahang yang merangsang penulis untuk melabelkan title sebegitu, saya cabar Nara untuk mendapatkan kenyataan Yatt sendiri. Supaya jika dia tidak melakukannya, dia ada hak untuk membela diri dan jika dia mengakui kesalahannya, dia boleh meminta maaf… ini adalah lebih baik…

        *Saya bukan peminat Yatt dan pernah membencinya suatu ketika dulu tetapi apabila melibatkan isu yang tidak diketahui pokok pangkalnya, perlulah ada pencerahannya….

        0

        0
    • Saje2 komen says....... says:

      Setuju sgt tu….. Wartawan ni kdg2 ntah ape2 la… suma mcm x tahu hukum jer aku tgok… cucuk artis sna, cucuk artis ni, kondem artis sana kondem artis ini (kalau yg x sebulu dgn mereka)….Kdg2 bnda yg ditulis tu belum tentu sahih dh war2kn pda smua org… itu dah jtuh FITNAH namanya… Sebelum mentarbiyahkan artis tarbiyah dulu wartawan2 yang ade kt malaysia ni… Aku komen sebab benda betul…. Dunia dah akhir zaman… cepat2 la taubat.. Peeeaceee…….

      0

      0
  10. amethyst says:

    makeup yatt terlalu tebal sbg seorang muslimah…dan ada juga tertengok gambar yatt dimakeup oleh jurusolek lelaki lepas dia bertudung ni..

    sekadar teguran saja

    0

    0
    • Anonymous says:

      kalau betul nak alim,mana boleh pondan makeup kan..hoh..kene ikut cara yg betul la yat..

      abg nara tlg la tny kt si yatt tu dulu..biar dia bg penjelasan..sbb nye kdg2 wartawan pon suka manipulate cerita..biasa ah..dorg ni la org yg paling xboleh dipercayai skali..dlm 10 tu kdg2 1 pon xboleh percaya..

      0

      0
  11. koko krunch says:

    kalau yatt benar2 dh alim, silalah kurangkn skit kegedikan bila di hdpn kamera tu ye yatt..

    0

    0
    • dunia sementara says:

      dia masih belajar lah.abg nara ni je yang gembrar gemburkan cerita.sokonglah yatt..orang nak berubah ke arah baik, kita sokong supaya terus istaqamah dan kita pun insya Allah dapat ganjaran pahala nya..

      aih manusia, tak faham lah.kesian dirimu wahai dunia.
      wallahualam =)

      0

      0
  12. Firdaus says:

    Selagi seseorang itu mengaku dirinya Islam, dakwah adalah wajib ke atas nya..siapa lah kita untuk menilai tahap keimanan seseorang itu, melainkan Allah Tuhan sekelian alam..abg Nara tak perlu lah nak membandingkan Yatt dengan Irma ataupun siapa2, sebaliknya cermin dan pandang diri kita, di mana kita sekarang? bagaimana iman kita? bukan niat untuk membela Yatt, sekadar berkongsi pendapat..saya berpesan untuk diri saya sendiri dan sahabat2 lain juga..wallahualam..

    0

    0
  13. auni dyanna says:

    dr mengutuk yg terlebih alim…bek tegur yg terlebih seksi….lg bgs..

    0

    0
  14. happy meal says:

    x habis2 nk compare ngan irma, diana n sape lg..masing2 punya suka la dah pakai tudung nk bawak diri mcm mana..dah tu yatt rasa tanggungjawab dia lebih dari setakat pakai tudung sahaja..kalo stakat pakai tudung n then duk diam2 tu pn pilihan masing2..bukan semua org ade kekuatan nk berdakwah dgn kencang lebih2 lagi semua org kenal dia as artis sebelum ni..patut bagi respect lebih dkt org yg berhijrah n berani keluar terang2 utk berdakwah..pls la nara..jgn main2 bab2 agama/penghijrahan org..ko pn baru dgr satu side je dah kecoh2 buat dosa..

    0

    0
    • Anonymous says:

      setuju..xpayah nk compare sgt la dgn irma kew apa..bkn sbb xsuka irma kew apa..tp br2 nie tgk program romantika raya kt astro tgk irma siap t’lompat2 bila jmpa halta dolmat..siap pegang tgn lg..kita ni xb’mkna bila bertudung boleh b’ubah terus perilaku..tp xslh klu slow2 kita b’ubah..cukup2 la slhkn org yg cba berubah m’jd baik..elok tegur artis2 skung yg pakai bj mcm xckp kain..dlm bln ramadhan pun duk pakai bj xckp kain..dunia akhir zaman..bila yg baik dicerca yg xberapa baik tu dijunjung..kita kna muhasabah diri kita jgk bila nk menunding pada org lain..peace :)

      0

      0
    • apa2 ajew says:

      setuju..xpayah nk compare sgt la dgn irma kew apa..bkn sbb xsuka irma kew apa..tp br2 nie tgk program romantika raya kt astro tgk irma siap t’lompat2 bila jmpa halta dolmat..siap pegang tgn lg..kita ni xb’mkna bila bertudung boleh b’ubah terus perilaku..tp xslh klu slow2 kita b’ubah..cukup2 la slhkn org yg cba berubah m’jd baik..elok tegur artis2 skung yg pakai bj mcm xckp kain..dlm bln ramadhan pun duk pakai bj xckp kain..dunia akhir zaman..bila yg baik dicerca yg xberapa baik tu dijunjung..kita kna muhasabah diri kita jgk bila nk menunding pada org lain..peace :)

      0

      0
      • sup sayur says:

        betul2!terlebih alim pon salah…tak paham dunie sekarang..ni salah tu salah..mende yg betul pon xtau la…

        0

        0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

        bertudong tu memang dh betollll tapi jangan lah action bagos sangat !!! kalau panggil ustaz untok program memasak pn minah jambu rasa ustaz pn cakap ok aje tk banyak colok !!!! panggil si yatt ni banyak pulak remeh temeh nye kalau jambu tkpe jugak !! huh action alim konon huh bwek !!!

        0

        0
        • Cahaya aka Nur says:

          Nk tergelak saya baca komen hamba2 Allah S.W.T. yg mngutuk dan x brpuas hati dgn Yatt nie… korang mngutuk, Alhamdulillah, makin brtambah pahala untuk dia… korang mngutuklah lagi… korang dpat dosa… saya faham itu pndapat korang… tapi, agak2 lah sikit… boleh x jgn taip prkataan2 yg x spatutnye??? x manis, x molek, x hensem… ada faham??? tu smua pun kputusan dia… yg pasal make-up tu mmg x elok klau tebal2… org yg nk brubah, bukannye terus brubah dgn drastik… nanti, boleh trsasar jalan… bagi saya, x prlu lah nk labelkn dia sbagai trlebih alim… klau x dpat nk terima cara pmikiran dia, jgn nk lbih2… korang pun xde kurangnye… sama je… mngutuk bagai… x kurang jugak ade yg mncarut… mncarut yg trbaik punye… haih… smua tu akn dihisab… jgn nk buruk2 kan org… korang x tahu klau dia mndoakan kbaikan korang ke lepas dia solat… mesti malu, kan??? hidayah tu milik Allah S.W.T. … saya x ckap saya nie baik sngat… yg saya nk smpaikan nie, org boleh brubah pde bila2 masa… dan boleh brubah mnjadi lbih baik… hormatilah pndapat dia… saya pun peliklah… program masakan di barat, boleh je buat dari awal smpai akhir… tapi, lpas tu potonglah mne2 yg patut… itupun x boleh ke??? org barat, lbih baik pmikirannye… sedih betul… mngkin time tu Yatt fkir itulah yg trbaik… dia xnk mnipu penonton… mngkin sbb dia pun prnah tngok rncangan org barat yg boleh je masak dari awal… okey???

          0

          0
      • sup sayur... says:

        eh3..ko pulak yg melebih2 ni apehal minah jambu???!!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Minah jambu ni something lah… Ape salah yatt kat ko ni sebenarnye hentam x hingat…. Sudah2 le tu.. Jgn nak provok lelebih…

        0

        0
  15. sitimazni says:

    Kurangkan makeup tu. Bukankah kecantikan diri adalah untuktatapan suami dirumah. Kalu nak bersikap alim itu teramat bagus tapibiar kena dgn cara agakorg tidakmemandangjelik n menjadikan kita idola

    0

    0
  16. gadis biasa says:

    alim atau tidak, bukan kt yg tentukan. sama mcm org bertudung / tidak. hanya Allah yg berhak menilai.
    Fanomena artis bertudung perkembangan positif. tp biar betul landasan yang dipilih. Islam menggalakkan bersederhana dalam segala hal. dalam Islam takde istilah ‘atas pagar’. selagi bergelar artis, tempias masih terkena. bermake up berlebih2an, menjadi cover majalah, bertudung tp masih bernyanyi sedangkan suara perempuan adalah aurat..masih memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuh… tidak akan membawa perubahan pada diri.
    Sebaiknya, tinggalkan dunia artis. Namun, jika masih belum bersedia, berdikit2lah mendekati islam kerana jika terlalu ‘gopoh’ ia bagaikan satu kejutan budaya buat golongan artis. Imej yang ditonjolkan dgn pelbagai fesyen tudung yg pelik & tidak memenuhi syariat hanya akan mengundang fitnah & mudharat pada agama Islam. Disebalik melakukan ‘penghijrahan’ tanpa disedari segelintir artis telah ‘merosakkan’ agama itu sendiri. sekadar memberikan pendapat…wallahua’alam.

    0

    0
    • ikin says:

      setuju! ramai artis mcm terkena kejjtan budaya. akhirnya tutung yg awalnya elok berlitup makin singkat & ‘hilang” . takder sape yg memaksa utk bertudung. dr ‘pakai buang’ baik bukak je. takde yg melarang.

      0

      0
  17. tah apa2 je dia ni.. says:

    Entahlah susah nak cakap bab2 macam nilah…dia takut dosa kot bila menipu dengan orang ramai cara macam ni..tapi tak salah kot kalau dia buat berlakon2 juga macam dalam bidang lakonon2 dan seni hiburan juga tu..penyanyi2 pun ada berlakon juga buat2 je nyanyi..suara ada yang tak keluar juga..sebab kebanyakkan guna yang rakaman punya juga..samalah contoh2 macam tu..itu pun satu amanah dan kerja yang harus dia lakukan tanpa rasa was2 kot..mungkin tuhan pun faham kalau dia buat macam tu,tu satu kerja dan mesti ada sebab musibabnya juga..jadi tak boleh buat apalahkan…berlakon dalam sesuatu pekerjaan nak2 dalam dunia seni ni pun satu tugas kerja jugak..jadi tak salah kot kalau si yatt cuba berlakonkan je…si yatt ni pun satu berhijrah2 juga janganlah terlampau2 sangat..nanti orang2 naik menyampah dan banyak yang meluat tau..asalkan tak melangar batasan sudahlah..tuhan pun fahamlah..kalau dia tak pasti dan tak yakin juga tanyalah orang yang lebih arif tang2 agama ni…mesti mereka2 yang arif beri jawapan sama dengan jawapan aku kot…..ada logiknya jawapan aku kot..kotnyalah juga..tak caya tanyalah yang arif..lagi bijaksana..kalau taknak juga,,buat yang lain je yang kau rasa takde was2 ya yattttt..hiss..hisss..hissss..ayoo banyak susahlah macam ni….

    0

    0
  18. makmum_saf-1st says:

    Ini realiti umat islam hari ini,
    apabila diajak mencari kebenaran mereka akan berkata ” You cannot handle the truth!”.
    apabila dinasihat ajar patut perintah Allah swt mereka akan berkata ” Tiada paksaan dalam islam”
    apabila dipanggil untuk ceramah agama (yakni utk menguatkan iman) mereka akan berkata “Kubur masing-masing!”

    Sehinggakan dihadapan Allah di hari kiamat kelak mereka masih menidakkan dosa (kesalahan) mereka padahal seluruh anggota berkata-kata tentang kekufuran mereka.

    PS: Lebih baik dengar ceramah Ustaz Azhar Idruz, Ustaz Kazim dan/atau Ustaz Don di youtube semoga saya anda dan para bloggers mendapat menfaat & hidayah Allah swt. Subhanaallah!

    0

    0
  19. Aku pemerhati says:

    aduhai..terlebih alim pn nk d pertikaikan..tpi kalau y terlebih seksi cam lofa tu cam ne plk..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      lofa dh tentu tk bertudong n si lofa tk la action alim macm si yatt yg tk jambu ni paham !!!! kalau dia ingat program masak memasak tu tipu lain kali kalau di panggil yatt jangan datang lah anytime dia leh tolak pe !! cakap macm orang gatal !! mengeletis !!!

      0

      0
      • lerrrr... says:

        tgk! terang2 dh ni..artis seksi xde nya minah jambu nk kutuk.yeaahhh..minah jambu seorng yg ‘adil’!

        0

        0
    • sha r says:

      MENTALITI KARAT MELAYU..CAKAP HAL AGAMA SIKIT DITUDUH ALIM…BIARLAH DIA NK BERDAKWAH..KERJA BAIK BUKAN KERJA JAHAT….DEDAH SANA SINI X KISAH PULAK…A NARA PUN DOK SIAR PIC PUJI2 ARTIS SEKSI PUN DAPAT DOSA KERING TAU..BAIK A NARA FIKIR2KAN

      0

      0
  20. suraya says:

    aku setuju jika sesiapa berani menegur apa yg tak betul.. berdakwah secara terbuka.. aku pernah dgr ceramah dr muhaya.. katanya jadikan FB, twitter dan sebagainya sebg satu medium utk kita tambah pahala.. mcm sistem MLM.. bercambah2.. membiak2 pahala…. klu guna utk kebaikan, dan utk kembalikan manusia kejalan kebenaran.

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundianda bagaimana ? says:

      dahwah tk kena tempat la bahlol !!! nk berdakwah kt program masak memasak sape ajar dia ni !!!!!! kalau nk berdakwa sangat gi jumpa wahida biar wahida ajar dia macmana nk berdakwa yg betol2 punye …biar wahida suroh dia selubong tengok si yatt ni nak tk….

      0

      0
  21. ruby says:

    emmm…serba tak kena…lebih baik pun susah….apapun tahniah utk yatt kerana melakukan yg terbaik…

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      memang dia melakukn yg terbaik tapi buat orang menyampah !!!!! agak nye si yatt ni dh masok PAS tk ?

      0

      0
      • ha...ha....ha..... says:

        Ah memang betul kata2 kau tu minah jambu..siyat memang buat orang menyampah ditambah lagi bin meluatttt..perangai terkedi2 dan tergeliat2 masa ambil gambar ditambah lagi mekap tebal dah serupa dengan hantu pontianak yang mengayau tengah malam menyamar jadi perempuan cantik dia tak perasan..betul2 penuh kepura-puraan dan penuh tipu muslihat sangat-sangat..ah kalau dia belum masuk pas dia memang sesuai masuk pas betul2 sekepala dengan siaby yang dahlah buta tuli tapi ada hati nak memerli-merli..hati penuh hasad dengki,tu yang cakap memang ikut suka hati..siyat memang log-att..meluat sangat2..macam dah kena sengat..mesti ada hati nak jadi yang terhangat..ah kalau tak duk gumah terperap dan perap satu anggota badan baru puas hati dan perasaan..ah apa lagi selubong2 jangan tak selubong,memang hidup penuh dengan kongkongan lagi terkongkong,kalau tak jadi macam hantu kecubong,takpun yang sesuai lagi macam hantu pocong..ha..ha..ha..apa2 je lah yat oii dan perangai yang semacam siyat ni..meluat..meluat.. meluat…sangatt…sangattt…ha..ha…ha…

        0

        0
  22. nenetBurberry says:

    ilmu baru sejengkal dah berlagak mcm ilmu seluas lautan..
    haishhhhh….
    orang yang jahil agama tapi bila dah tahu sedikit ilmu agama mulalah heboh tak tentu pasal… chill laa yatt… alahai…

    0

    0
    • dunia sementara says:

      walau orang tu mengajar satu HURUF saja, diri nya sudah di anggap mulia seperti seorang guru.
      kalau nak tunggu ilmu di dada ni penuh, sampai kiamatlah takda orang yang berdakwah sebab macam mana kita nak tahu yang ilmu kita dah penuh di dada? manusia kan tak pernah puas.
      ada orang asa belajar A-Z tu dah cukup ilmunya, tetapi bagi orang lain tidak lah pulak.belajar sampai PHD nak yang tinggi tinggi lagi.
      sampai bila nak cukup ilmu?
      jadi janganlah sesenang kita judge orang, husnuzun,insya Allah diberkati

      wallahualam..

      0

      0
  23. Anonymous says:

    biar lah

    0

    0
  24. hurmmmm says:

    “ape kata anda? ” saya cume nak kate penulis blog,yg menulis gosip, mnyebar cite org tu mcm cik raja and en. nara cuma menambah saham dosa kt akhirat. si raja tu x sedar diri, mengata org terlebih alim, yg ko duk menulis, mngutuk org tu nak label sbg ape tu????

    0

    0
    • rugi says:

      ramai yang termakan hasutan wartawan yg mengajak sama2 mengutuk, menilai, melabel, menghakimi.
      rugi kan ramadhan.

      0

      0
  25. Prince Noob says:

    apa2 jelah… hijrah lah katakan

    0

    0
  26. Anonymous says:

    nak bedakwah, biar dlm keadaan dah cukup ilmu di dada, baru la org lain atau non muslim respect. ni baru je behijrah, main taram memekik. last2, org lari x nak dengar. dia gak yg rugi, mesej x sampai, org dah lari. last2 motif dia bedakwah tebengkalai macam tu je.
    org2 islam kalau nak bedakwah betul2 kene make sure ade ilmu di dada, baru org respect dan senang nak argue bile behujah. jgn sampai non muslim ckp “she had just wearing hijab then she already bitching around like she’s an ustazah, yet i can still bitch her back. Is this a general Muslimah attitude? Shame on her.” Malu kan?

    0

    0
    • hurmmmm says:

      she already bitching around like she’s an ustazah? then what type of human you are? you are fucking aroud like bitch? kalau nak org hormat kite, guna la bahase yg elok.. kalau x ini la jadi nya. org pon xkAN hormat ko..
      anyway,she’s better than you la..at least, die tau ape halal n haram skrg.. ko ade?

      0

      0
    • xnak mjlis grand says:

      ape la ko ckp ni..org komen ko nak komen jugak

      0

      0
    • lila says:

      apa la yg ko ngarut ni..komen ntah apa2..

      0

      0
    • dunia sementara says:

      saya LAGI MALUUUU dengan statement awak daripada statement yatt.

      0

      0
      • words are sharper than sword says:

        Saya cuma terkejut apabila membaca tulisan pengomen2 di blog ini seperti kebanyakannye tiada maruah apabila mengomen tentang artis2 ini. Caci maki seperti sudah menjadi kebiasaan bagi setiap kita dalam mengomen dan bercakap. Inikah bangsa melayu yang diwarwarkan sebagai bangsa yang bersopan santun dan lemah lembut? Sebagai manusia, saya rasa setiap orang ada pendapat tersendiri, cuma tidak perlulah rasanya cacian, makian dan segala sumpah seranah terhadap orang lain walaupun berbentuk tulisan.Saya amat berharap selepas ini, teguran atau komen berbentuk tulisan lebih menjana minda ke arah nilai positif yang dapat membantu kita berfikir secara rasional. Artis juga manusia biasa. Yang luar biasa mungkin cara hidup mereka.

        0

        0
    • shame says:

      shame on you! non muslim ke yg cakap gitu? i think muslim saje yg nak label orang ustazah.

      0

      0
  27. rachaell says:

    tapi yg kelakar nye si penegur tu , Raja Mawar tak pakai tudung, then bole plak kate cube ikut artis bertudung yg lain macam DATUK SITI NURHALIZA???? what??? datuk siti mane pakai tudung….

    0

    0
  28. mariahkari says:

    ntahlah..apa dia wat tu maybe pada dia, dia nk cari rezeki/kerja yg ada keberkatan..kl tipu even sikit mcm x berkatlah mcm tu.. xtaulah semual gantung pd niat lahh..kalau niat jahat x langgar syariah br lah boleh

    0

    0
  29. mergas beradu says:

    wartawan kt malaysia ni mmng pilih kasih..klu bergosip psal artis favorit diowang klu bkn maen kdekot nk bg…susah org nk speku..klu artis yg suam2 kuku ni..terang2 die mention name…spoil la…

    0

    0
  30. wawa says:

    susah kalau nak komen pasal ni..sebab hukum pun x benarkan kita cukur kening(melainkan tumbuh di kawasan x sepatutnya, membuat pemilik rasa rendah diri dan menarik pandangan luarbiasa orang ramai) , rebonding rambut, pakai contact lens bewarna dll atas beberapa punca yang mana salah satunya dianggap menipu orang ramai. walaupun kita sebagai orang ramai tahu bahawa mata biru itu palsu, rambut lurus dan flat itu palsu tapi hukum tetap menghalang kita kerana menipu orang ramai.

    0

    0
  31. lulu says:

    sy x suka yatt….

    0

    0
  32. kening cantik says:

    yang aku heran tu benda2 cmni sebok nak ikot hukum hakam tapi kening tu mcm2 di cukur2 aje.

    0

    0
  33. Hanyreena says:

    Kalu Yat btul2 alim dia Xkan biarkan mekap artis lelaki menata rias muka dia…itu lagilah bersentuh aurat.dgn cerita penghijrahan dia yg ingt betl2 sudah insaf sepenuhnya..jgn tlebih hipokritla..

    0

    0
  34. ikrok says:

    Tidak ada salahnya pun Yat menolak menyertai program tersebut. Kalau dia rasa was- was (sangsi), better dia turn down the offer. Dan company tu pun punya pilihan. Hey, Life is Full of Choice..

    Samada dia terlebih alim atau tidak, itu bukan isu. as long as dia jaga solat/ aurat dan sebagainya itulah yang terbaik.

    Kita doakanlah kesejahteraan dia dan semoga dia istiqomah.

    0

    0
  35. suka ustaz don says:

    Eh lantak p kat dia la kan.. Dah pendirian dia mcm tu.. kalau pendirian engkorang nk pulak org hormat.. Dia nk terlebih alim ke..jahil ke..biar Allah je judge dia.. eh..xphm aku.. susah2 nk kutuk yatt tu knp.. diri anda sendri dah tau ke cukup ke xcukup bekalan nak dibawak Ke sana nt.. haih.. dah klu yatt mmg cerewet mcm tu lepas nie xpyhla jemput dia lg..kn sng.. hti ngko pn xpyh sentap lg kn..

    0

    0
  36. […] Apabila Abang Nara membaca tulisan Raja Nurfatimah Mawar di B*POP semalam, Abang Nara tertanya-tanya wujudkah istilah ‘terlebih alim’ ini sebenarnya? Daripada apa yang diceritakannya, memang nampak agak tidak patut apa yang dilakukan oleh Yatt Hamzah. Mungkin ada di kalangan anda … Continue reading → […]

    0

    0
  37. Chomel says:

    Tu dia, make up bkn main berkilo-kilo, kening nipih..Pakai contact len lagi..Ngaruttsss!!

    0

    0
  38. lila says:

    jenuhla aku nak nunggu kalau tunjuk masak rebus daging..kematu bontot satu hari kat tv..agak2 ler nak alim pun..bertempat sket..

    0

    0
  39. temah says:

    korang ni pun,percaya je ape d tulis wartawan. ntah2 maksud yatt tu lain. Nak mmbahan org tu laju je ..

    0

    0
  40. Kipas susah mati says:

    Mohon yatt buat sembelihan live..kang macam menipu pulak kalau orang lain yang sembelih..ahaks :D

    0

    0
    • Anonymous says:

      meh aku kabo….pompuan boleh sembelih ayam hanye pd mase darurat…xde laki2 pd masa tersebut ,di tempat tersebut..itu ayam la…klu dia leh sembelih gajah,ko pegi la tolong!bodo!bghal…kelabu asap!

      0

      0
    • rendah says:

      fahaman anda pasal suruh sembelih live adalah rendah tahap pemikiran

      0

      0
  41. Raya Lagi! says:

    korang ni pun satu..yang mcm ni nak ditegur tembak bagai nak rak..kalau yang seksi tayang macam-macam pun korang hentam jugak..manusia tak pernah puas..kalau yatt baca nanti terus dia rasa down..kalau dia berubah kearah yg lebih buruk, korang kongsi saham jugak..cuba lah tolong dia supaya istiqamah..ni baru silap sikit nk hentam teruk2 macamlah yatt ni maksum..korang pun biasa buat salah kan..so jangan aibkan orang lebih-lebih..Allah sendiri cakap kalau kita aibkan orang, nnt diakhirat luruh daging-daging pipi sbb Allah bukak aib kita pulak..bukan nak jadi ustaz or ustazah bn, cuma nak menyatakan yang benar..dah korang bising sangat pasal alim-alim ni, nah aku kasi sedas dua..alang-alang dah nak sembang alim sangat..tegur la secara berhemah..jangan la tembak sana- sini..sebab tu Islam menggalakkan teguran berhikmah..tak semua orang sama..sebab tu kalau orang tua buat silap, kena yang sama tua nasihat baru dia terima..kalau rempit buat silap, kena rempit yang lain nasihat..kalau bagi orang lain mungkin xboleh terima sbb dorg xtau ape yg mereka-mereka ni alami..lain kali kalau nak nasihat, tapis sikit ayat tu..jangan cakap orang lain jahil sedangkan benda kecik mcm cara menasihat orang pun korang sendiri jahil..kalau jujur nk menasihati, email yatt ni personally..mcm tu jugak kalau kita nampak orang dedah aurat kat fb..tegur secara personal..jangan post kat wall dia..maruah orang kita kena jaga jugak..majority yang komen ni pun bukan kenal yatt ni personally pun..cakap sedap mulut je kan..mungkin dia kurang ilmu pasal benda ni..kalau ada yang alim sangat tu, sila lah ajar yatt ni personally (pm fb, sms, dsb)..terpulang lah nak terima atau tak, yang penting aku dah bagitau korang..

    0

    0
  42. sori to says:

    Nara…xpayahlah nak beso2kan isu…xyah la jd fire stone,compare2 artis lain,buh gambo2 pd awal penghijrahan yatt..tiap org ade wat silap der…ko ingat ko apdet isu2 camni org akn respek ko tahap dewa?? ..(mujo je ko xbuh gambo yatt mase free hair dulu)…adeh la Nara……dr Raja Mawar ko petik citer ni,tggu ratus2 ribu komplen dlm entry ko,bangga ye?….aku tumbuq muka kau!

    0

    0
  43. yatt ke says:

    alim taik kucing

    0

    0
  44. marc says:

    itu prinsip dia lah… hormat sikit. orang takde prinsp kutuk, org pertahankan prisip pun kutuk. mmg kaki kutuk.

    0

    0
  45. norman hakim rujuk abby semula says:

    ustazah x siap!!tudung pn bau kodai lg…bnyk lak bnyik eyh…ppuuiihhh….

    0

    0
  46. sj nak citer says:

    aku dulu bertudung sejak darjah satu.tahun 1990.Bapak aku suruh.rami kawan2 aku tak bertudung.Ada yg bertudung tp time PJ bukak tudung.alasan,panas…
    Masuk form 1,aku masih bertudung,tp kwn2 aku ramai yg bukak tudung time PJ mcm mase drjah satu dulu…
    Bila aku x bukak tudung cam diorag,tau ape yg diaorg ckp? “kO NI SAKIT LEUKIMIA KE?KEPALA KO BOTAK EK?”

    Kaitan dengan kisah yatt ?

    oK…sehingga hari ni aku kuat…aku kuat dengan tudung aku…ape org ckp pun aku xkisah…asal aku kurang dosa dek kerana dedah rambut..asalkan aku kuat dengan pegangan aku.

    0

    0
  47. Peah says:

    Utk berhijrah ape kate mulakan pd diri kita sendiri dulu. Buang make up tebal, posing tak perlu melentik, tudung cover dada. Baru boleh kondem sana sini. wokay?

    0

    0
  48. Mak jemah pemalu says:

    Pada i, dakwah tu xsemestinye bile kita cukup ilmu di dada.nak ckp dah cukup baru nak dakwah, ntah bile2 nak cukup sebab ilmu ni lagi kita cari lagi banyak n setiap hari kita akan belajar menda yg baru..cth mcm kita ajak kawan kita “eh, dah masuk waktulah, jom solat” itupun dah kira berdakwah…satu lagi xpyhlah nak sebut2perkara yg buruk yg pernah die lakukan dulu, semua kita ada silapnyer cuma belajar dr kesilapan..kita pun xpyh nak bandingkan org ni dgn org2,org2dgn org ni..kemungkinan akan menyebabkan riak…yatt…penghijrahan die adalah ke arah kebaikan, mungkin kita nampak terlalu extreme.tapi itu lebih baik dari kita membiarkan diri kita dari terus tidak berubah menjadi lebih baik…Islam itu mudah..

    0

    0
  49. dunia sementara says:

    hmm rasa nya cuba kita husnuzun,
    mungkin yatt hanya berbual kosong mengenai idea nya dengan pengarah program masakan tersebut
    contoh mcm’ kan best kalau boleh potong ,cincang sendiri”

    tetapi media,biasalah GEMBAR GEMBURKAN je lebih.
    orang baik salah,orang jahat salah,
    haih manusia manusia…

    wallahualam =)

    0

    0
  50. Chef Kagawa says:

    Cuba kita lihat situasi ni dari pelbagai sudut:
    1. Kita hanya mengetahui hal tentang masalah Yatt ni dari wartawan suratkhabar. Sejauh mana kita tahu yg artikelnya betul 100% atau direka2?
    2. Jika betul beritanya, maybe Yatt masih lagi dalam proses memahami makna ‘penghijrahan’ tu. Apa yg dia perlukan adalah sokongan dan tunjuk ajar, bukan tekanan dari segenal sudut.
    3. Manusia tiada yg sempurna. Jika benar Yatt membuatkan sesetengah pihak tersinggung, dia seharusnya akan meminta maaf..dan tugas kita pula hendaklah memaafkan. Kita masih di bulan Syawal bukan? :)

    0

    0
  51. senah says:

    sepatutnya kita bersyukur ada artis mcm ni,,sekurang2nya dia tak menipu dan tidak langgar hukum Allah..yg lain adalah urusan dia dgn Allah..knapa kita nk pjgkan hal ni,,,knapa kita xsokong pastu kita doakan dia supaya jadi insan yg lebih baik dr sekarang..hairan la..knapa kita nak bisingkan hal ni sdgkan org bt bnyk kbaikan.xpasal2 dpt dosa…sdgkan bnyk hal lain perlu di komen spt berlakon sbg suami isteri walaupn bkn suami isteri yg mmg haram dr segi Islam, artis bersalaman ikut suka laki perempuan, main2kan solat dalam drama…yg tu knapa reporter xnak komen..takut pada periuk nasi ke..penulis skrg pn bnyk yg xbetul..artis jd baik pn pyh..agaknya reporter ni suka artis kaki mabuk..buka aurat sana sini..mklumla bnyk sikit gosip blh tulis…

    0

    0
  52. apekehei says:

    wartawan name Raja tu dah habis baik ke? bawak2 la ‘cermin’kan diri. kepala pun gondol, tau nak hentam orang je.

    0

    0
  53. honeywellz says:

    Ade yg suruh menegur dgn menggunakan bahasa yg elok. And yet that person used the word fucking and bitching….hmm…I wonder whether she knows the meaning of these 2 words…..hope she does. Sorry, don’t mean to be harsh… Terlebih alim ?? Kenapa pakai mekap tebal 2 inci dan bulu mata palsu lagi. Kalau terlebih alim tentu dia org tak nak jadi artis.

    0

    0
  54. eda says:

    mulut korang ni cm longkang ar……komen org je tau…ingat diri sendiri tu perfect sngt ker?????????CITPOOOORAH!!!!!

    0

    0
  55. Anonymous says:

    aku pelik betul lah manusia ni..dah si yatt ni terlebih alim pun x boleh..benda baik pon yang dia buat tuh..kalo terlebih seksi takpe plak korang kan..bodoh betul!!!

    0

    0
  56. cik pizz says:

    jangan amik dr sebelah pihak je, lagi2 dr sumber ruangan gosip.. dengr jugak pnjelasan yatt.. Mungkin keadaan x seperti yg dgambarkan.. Pepun harap segal niat n perbuatan baik kita demua istiqamah amin2

    0

    0
  57. MemBesar says:

    Penggunaan ayat terlebih alim’ daripada penulis raja tu sangat x sesuai. Jika orang malas nk baca entri penuh tulisanny yg enth apa2 mmberikan gambaran bahawa ‘KITA BOLEH ALIM, TAPI JANGAN MELEBIH2’? LOL

    0

    0
  58. Naddy says:

    Ikut suke die la nk buat ke xnk hak die..die terlebih alim pun xpa dpt pahala..yg duk dengki kt die tuh free2 je dpt dosa mengutuk.adat la x smua org nk buat ape yg kte suke..trima baik buruk dgn ati terbuka brula maju ke depan.

    0

    0
  59. sekadar pendapat says:

    kena faham definisi alim sebenar.alim tu maksud die mengetahui.atau org yang berilmu.jadi dalam konteks yatt nii bukan frasa terlebih alim yang patut di gunakan.ramai suka tersalah guna perkataan ni.namapk waraq je alim.tudung labuh je alim.saya kurang setuju di situ.pasal program masakan ni,masalh kecil je.tak perlu perbesarkan.mungkin ade benda yang yatt tak terfikir.biasalah manusia ni tak sempurna.kita kena saling menegur,bg pendpt dan nasihat menasihati,itu yang sepatutnya untuk majukan dan sokong agama kita.bukan hanya tahu mengkritik.

    0

    0
  60. Manje says:

    apa2 juga berkaitan dgn teguran dan tunjuk ajar..jangan lah menjatuhkan air muka orang. Harap Yatt mengambil yang teguran . dgn positif. Ada juga makhluk Allah yang tak senang dgn kita. Biar Allah menghukum

    0

    0
  61. mr lubok says:

    nih namanya bukan terlebih alim rakan-rakan…kat kampung aku diorang panggil ‘baghal’……buang masa aku lah komen nih…tp tak tertahan pulak….

    0

    0
    • Aku isyhtiharkan kawan ko adalah ahli neraka!!!kah kah kah!!!! Mende la…konsert mtv tu,dr siang mmbwa kemalam…g konsert tu ttp berdosa,walaupn artis yg die nk tgk tu hnya 30scnd to mars…jgn la hnya mngharamkan kpop saja,sdgkan hiburan barat juga melalaikan…lg 1..artis2 mlyu skng ni pn bkn semua tutup aurat pn..mlh yg lebih seksi lg ada…nk hentam org kne tgk dri sndri dulu lah…dr cra pnulisan ko pn aku tau ko anti kpop,bkn anti hiburan or pejuang islam…

      0

      0
  62. mak hayam katek says:

    ni ape bende la yg dh smpai carut2 omputeh segala ni?this aint got nothin to do with muslims or non muslim..to hell la apa org kata..yg menjadi [ersoalan skang..

    BETUL KE TIDAK SI YATT TU CAKAP MACAMTU?
    SEBABNYA WARTAWAN NI BUKAN NYA BOLEH PERCAYA.
    abg nara,i suggest u to get yatt for some explainations. EASY kan?

    same goes jugak dulu masa mawi xnak tgkp gmbr pegang2 bagai. so mungkin yat cuba nk smpaikn msg yg sama tetapi dia lupa bahawasanya dia seorang wanita yang bertudung dan seorang selebriti yang memerlukan wajahnya disolek setebal kamus dewan ittew. jika anda ustazah pilihan mgkn anda akan beralaskan air sembahyang sahaja utk seri muka bak kata org “wuduk adalah solekan wanita”

    YATT,

    KALAU KAU TANAK MENIPU,TIPU PENONTON, BERHENTI DARI INDUSTRI SENI,BIDANG LAKONAN,DUNIA HIBURAN. KERANA, DUNIA HIBURAN INI ADALAH SALAH SATU FAKTOR PENIPUAN YANG PALING BESAR SEKALI. KAU TAK MENJADI DIRI KAU. KAU PELAKON. KAU BERLAKON. KAU MENJIWAI WATAK. IKUT SKRIP TU DAH KIRA MENIPU YATT. KAU MAKE UP TEBAL2 TU DAH KIRA MENIPU YATT. TU KENING TU, CUKUR/CABUT TU DAH KIRA MENGUBAH KEJADIAN ALLAH SWT YATT. BULU MATA PALSU TU YATT. KALAU MAHU BERTUDUNG, BERDAKWAH PASTIKAN DILANDASAN YANG BETUL YATT.

    AKU HARAP KAU TAK TERJERUMUS DALAM BIDANG POLITIK. AKU TAK KAN BANDINGKAN KAU DENGAN IRMA ATAU SESIAPA. YOU IS YOU. PEOPLE KNOW YOU. KAU BUAT BAIK, ORANG CAKAP. KAU BUAT JAHAT, ORANG STILL AKAN CAKAP.

    INI SEMUA TAKTIK WARTAWAN UNTUK JATUHKAN KAU DAN DALAM MASA YANG SAMA UNTUK NAIK KAN KAU. BILA JATUH, YANG KRITIK KAU NI LAH SEBENARNYA TOLONG ANGKAT KAU. PERTIMBANGKAN APA YANG SEMUA TULIS KAT ENTRY NI YATT.

    KAU HANYA ADA DUA PILIHAN, BERHENTI ATAU TERUSKAN TETAPI PERLU TABAH.

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundianda bagaimana ? says:

      tkannnnnnnn lah wartawan nk menipu pulakkkkkkk !!!!!!! wartawan pn dengar dari orang yg sampaikn berita tu ngan diaaaaaaaa pahamm !!

      0

      0
      • uweekkk says:

        amboiii minah jambu…ko ni Tuhan ke?cane ko blh cnfirm wartawan xtipu?klu ada org yg btau kt wartawan pn,ko pasti ke org tu tak mnipu?

        *tepuk dahi btl lah bce komen ko ni minah jambu.
        ohh minah jambu..kau sumber inspirasiku utk ketawa brguling2 lg hari ni..hahahaha

        0

        0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      huh !!! kalau si yatt ni maseh nk berlakon atau maseh lagi nk join program masak memasak atau maseh lagi nk model sana model sini memang lah dia ni jenis pompan yg tak tau malu ! dh buat hal n dh buat kecoh pas tu maseh nk jadi seleberiti lagi eeeeeeeeeee malu la sikit produser nk ambek berlakon pn dia nk kena pikir 10 kali pasal si yatt ni nanti buat hal buat kecoh nanti dia cakap produser n pengarah penipu lagi tk balek modal !! produser2 n pengarah2 tk sebelom ape2 terjadi ngan u ol lebih baik tk payah ambek si yatt berlakon nanti mesti ada problem punye….pas tu nanti si yatt akan keluar kn statement cakap MENTANG2 SAYA BERTUDONG TKDE SAPE YG NK AMBEK SAYA BERLAKON ! mintak simpati pada orang ! padahal dia sendiri yg menutop rezeki dia sendiriiiii jadi jangan salah kn orang lain tolong SALAH KN DIRI SENDIRI …YG MACM BAGOS TU ! minah jambu nk tengok dia tutop tk di bahgian tetek dia yg tejojol tu kalau betol lah yg dia ni ALIM sangat ! mari kite sama2 tengok..

      0

      0
  63. honey says:

    ish2…mcm pandangan dan pendapat…masinng2 nak tunjuk pandai kan abg nara…depa xtau kka sebarang ckp boleh menyebabkan kita syirik tanpa kita sedar..nauzubillah…melayu mcm tu la..kalau islam x komen mcm abg nara..abg nara pon…rezeki2 juga…blog ni pun kira tempat mengaibkan org..tak tertanggung beban dosa abg nara kak akhirat t..insayallah ummi harap abg nara tutup je blog ni ye..amiin..pasai c yat ni ummi ada nak kongsi pandangan la..erm…kalau tu cara yat..hormati la…bkn mengeji….masyarakat bila org jht nak berubah baik…kata…..jadi jahat terus pun…. kata…tu nama nya melayu…bkn islam:)…sama2 kita renung balik ya…baik irma ke..diana ke..masing2 ada cara pembawakan masing2…kita pun xtahu diana amir ke irma hasmie ke yatt hamzah ke..masuk syurga kan…hanya Allah swt ja yg tahu….so jgn persoalkan amalan org…lbh baik jga diri kita ni kan abg nara…kalau nak dikira..dr tahun abg nara bka blog ni…bape la dosa2 mengaibkan org…pada sudut lain…biar lah..keja…tp buatnya sok abg nara di panggil illahi…blog ni akan terus terbuka..dosa pun terus berjalan tanpa henti…sekian wassalam:)

    0

    0
  64. nana says:

    rancangan memasak nih bukan live pon
    apa masalah nk bawak makanan dari rumah?

    0

    0
  65. Lagubestbest says:

    Msti ada cerita sebaliknya nie.. kalo pk2 balik, xkan sesuka hati je yatt nak tolak tawaran. Ni mesti masakan yang dah siap cantik tak pakai perencah segera segalanya homemade dibuat oleh top chef. Tapi program masakan tu suruh yatt lak jadi tukang masak, bukan tu je kena masak sambil bagi pujian melambung pakai perencah segera jenama something konon perencah diorang tu memang superb sebab tu la masakan jadi amat sedap.

    *Andaian je ni, jgn saman lak ok.

    0

    0
  66. Haiya! says:

    Pe salahnye dia nak bertabiah??
    Bak kata pepatah cine : ‘Nasihat yang baik, mmg susah nak masuk telinga’
    Pulak2 telinga melayu yang suka buat gosip…LOL

    0

    0
  67. Abdullah(Hamba Allah) says:

    Shame on all these people who talked/wrote like they had all the knowledge in the world, in the deen, like they had the best akhlaq as a muslim.

    Bila orang berbicara tanpa ilmu dan kefahaman terhadap ilmu dan situasi maka datanglah fitnah-fitnah dunia seperti ini.

    Andai kita tidak ada yang baik untuk dibicarakan adalah lebih baik kita diam, kerana kecetekan akal fikiran itu boleh diukur daripada tutur kata kita sendiri.

    Semoga Allah memberi petunjuk kepada kita semua, memberi hidayah terutamanya kepada penulis-penulis gossip artis bagaimana sebenarnya penulisan mereka boleh menarik mereka kearah kemurkaan Allah. Jauhkan lah fitnah, ataupun sekecil-kecil perkara yang boleh membawa kepada fitnah.

    Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita. Allahualam.

    0

    0
    • hak says:

      benar. ramai kata yatt mesti penuhi ilmu dulu. ironinya yg kata begini sebaliknya menunjukkan yg mereka sendiri tak berilmu.
      yatt ada hak nak menolak.
      amalannya, pahalanya, dia yg tanggung.
      awak awak yg join dengan wartawan nak jadi hakim, kutuk, label, banding dengan orang lain..siap sedialah dengan jawapan bila ditanya kelak.
      yg baik, memang kita nak rebut lebih2, tiada istilah terlebih

      0

      0
  68. salam beautifulnara fans, secara jujurnya mama dah tak minat cara penulisan nara ni dan byk entry kat sini selayaknya dipanggil helaian daun2 kering yang sengaja nak memenuhi ruang halaman ….entry yang tidak membina minda,ada kadangkala tidak sesuai sebagai org yang matang utk dibentangkan dan dibincangkan secara umum, apa motif sebenarnya? tak lain hanya nak panaskan situasi cerita dgn isu2 basi dan remeh….please nara, malaysia ni dah semakin maju rakyatnya semakin bijak, mama percaya pembaca blog beautifulnara ni meluat dgn strategi dan agenda nara nak naikkn rating blog nih…tak abis2 nak bandingkan dgn irma, diana.mama rasa jalan yg terbaik klu nara x puas hati dengan yatt pegi jumpa personally dn talk baik2 bukan hebahkan isu ni dalam blog….kita tak tahu apa cerita sebenarnya tapi nara dan bandingkan yatt dgn irma, diana??

    0

    0
    • Anonymous says:

      relex la mama.. nama pon blog artis.. kan bagus kalu buat perbandingan dengan yg lebih elok.. yg baik leh jadikan tauladan pee…

      0

      0
    • Anonymous says:

      kalau maju pun cik mama oii..tapi semakin sensitif banyak perkara tak guna jugak..sama je..maju tapi sensitif banyak benda tak guna jugak…last2 orang bukan islam pun naik menyampah dan boringgg tau.. cuma dorang banyak tak bagitahu terang2gan saja..tu dorang yang bukan islam lebih suka buat indistri hiburan sendiri sesama bangsa mereka sendiri baru dapat kepuasan..dah jadi asing2.. ya cik mama oi… siap dah ada rancangan anugerah mereka2 ni sendiri lagi..alamatnya terkuburlah tak lama lagi industri seni bahasa negara ni yang sebenar ya..kesian juga..kalau ada pun akan datang nanti yang betul2 bercorak islamik je ok..banyak sensitif sangat..biarlah nanti mereka2 yang tak tergolong dalam bangsa atau agama kita bersuka ria dan seronok sakan ya..biar mereka2 ni buat negara ni dah jadi macam negara yang diluar jangkaan kita ya…iaitu pandangan negara ni betul2 akan berubah…maaf ya kalau ada yang terasa..itulah realiti yang sebenar..bila minda orang2 kita semakin sensitif..buat banyak orang dan yang bukan islam tak suka juga…itulah jadinya..

      0

      0
    • Cik pizz says:

      Sokong mama , sekarang selalu kecewa dgn entri kat nara nih.. Ikut bahasa terang ” daripada x ada terus “

      0

      0
      • ha...ha....ha..... says:

        kalau kau sokong mama tu,tu namanya blog2 ni semua jadi sunyi sepilah..gok gek..tak meriah macam hari raya yang macam2 ada jugak….oh kau kecewa,kalau kau kecewa jangan ambil tahu dan jangan ambil peduli lagi bagus..ada ramai lagi yang ambil kisah ok..lebih baik duk gumah diam2 buat hal sendiri pun bagus..bahasa terang lagi bagus,itu pun namany berterus terang dari pura2 buat apa,terus terang adalah realiti kehidupan..kalau takde terus dah sama macam hidup tu lurus dan bukan hidup dibumi..tak boleh terima pekakkan je telinga,bisukan je mulut eii..warna2 yang ada pun banyak warna tau macam tulah dengan kehidupan baru ada banyak cerita dan tklah boring…ha..ha..ha…..jgn marah.. pen merah, pen biru,you marah,i lope you,you marah lagi,nampak gigi,gusi you yang ada besi,mesti banyak terselit tahi gigi.. khi..khi..khi..macam tulah gurau2 dipagi2 ni pun tak boring..baru hidup seiring..ha…ha…ha…

        0

        0
  69. nini says:

    suka tengok yatt bertudung nampak cantik sgt…in fact yatt memang pandai bergaya

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

      bertudong pandai bergaya bk buat happe kalau mulot macm sakit kn hati orang macm ki wak nk buat happe !!!

      0

      0
  70. me says:

    kdg nak salahkan abg nara x bole gak sbb klu xde cite mcmni mn nak dpt pengkritik2 x diiktiraf sebegitu rmai mcmni kan…gaya mcm cukup hebat semuanya dgn komen msg2…tp yelah kan keyboard ni mmg dicipta utk menaip so apelah sgt takat perah ckit idea dgn topik2 mcmni…lbh kurg mcm meluahkan rasa…
    tp kan ape salahnya klu yatt ada pendirian…kt pun x tau keadaan sbnr…pastu nak bandingkan irma ngan diana…aku rs klu mereka buat tindakan sm mcm yatt x mustahil si raja bpop ni komplen gak…jln cite sama jek depa ni…bl x puasati benda kecik pun nak jd bahan…tp yelah as org yg baru berhijrah ni mmg klu over ckit nak buat sesuatu yg baik mmg kene cantas…tgklah bapa ramai xley terima kenyataan…so pandgn manusia ni berbeza2…sedia maklum…

    0

    0
  71. me says:

    dg nak salahkan abg nara x bole gak sbb klu xde cite mcmni mn nak dpt pengkritik2 x diiktiraf sebegitu rmai mcmni kan…gaya mcm cukup hebat semuanya dgn komen msg2…tp yelah kan keyboard ni mmg dicipta utk menaip so apelah sgt takat perah ckit idea dgn topik2 mcmni…lbh kurg mcm meluahkan rasa…
    tp kan ape salahnya klu yatt ada pendirian…kt pun x tau keadaan sbnr…pastu nak bandingkan irma ngan diana…aku rs klu mereka buat tindakan sm mcm yatt x mustahil si raja bpop ni komplen gak…jln cite sama jek depa ni…bl x puasati benda kecik pun nak jd bahan…tp yelah as org yg baru berhijrah ni mmg klu over ckit nak buat sesuatu yg baik mmg kene cantas…tgklah bapa ramai xley terima kenyataan…so pandgn manusia ni berbeza2…sedia maklum…

    0

    0
  72. tudung periuk says:

    hahaha. picture no2. apa ke hal heliza tu.

    0

    0
  73. Modjo says:

    dah dia x nak hormat je la…….abg nara pun satu……saje je nk perbesarkan isu ni…..tak baik la……..kalo pun dengar dari mulut org lain……cukup sampai situ…..kalo pun dia poyo…itu kelemahan dia….aib dia…..kita ni dah terlanjur panjang2 kan cerita ni….selagi ada hari….selagi org baca dan kutuk…..selagi itu r kita ni dapat dosa…..yg kutuk tu sah2 la dpt dosa,,,,,kita yg jadi punca ni tak putus2 pulak dosanya macam air sungai mengalir x berhenti walopun da meninggal……mcm mana tu nnt? silap2 masuk pulak dalam latest episod tanah kubur……haru bang oi….hahaha

    #(tak leh blah dengar nasir bilal khan yg bercakap sore mcm nazak na…..mcm hantu pun ader) kihkihkih

    0

    0
  74. dena says:

    1 ja nak ckp la yaa..
    korang x nmpk apa yg dia nmpk ..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      bukan dia sorang yg nampak ! banyak lagi artis2 lain pn nampak jugak ! tapi dorang profsional ok ! tk macm si yatt ni maseh lagi kekampongan !

      0

      0
  75. sham says:

    saya sokong Jatt.. menipu tu dosa.. tak kira mcam mana dan apa cara.. dosa tetap dosa.. bukan senang Jatt.. nak bercakap pekara benar yg di tuntut agama di tengah2.. dunia u.. dunia glamor.. dunia yg penuh …. (sendiiri mesti tau)

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundianda bagaimana ? says:

      semenjak dari nenek moyang prgram masak memasak tu dh memang cm gitu ! si yatt ni sebenar nye dia bodohhhhhh …….dari dulu penonton semua dh tau laok paok tu semua dh masak terlebeh dahulu artis cuma action masak ajeeeeeeee…..bodoh bahlol punye yatt !!!

      0

      0
  76. kalau dah nama pun PELAKON says:

    KO BELAKON TU KERJA ELOK SANGAT KE? KEHIDUPAN PELAKON TU PUN DAH PENUH PURA2. DLM INDUSTRI YG BYK MAKSIAT NI, KO KENA PIMPIN ORG LAIN YG KO RASA TAK BETUL, BUKAN CONDEMN PROGRAM YG KO X NAK BUAT TU! TU PUN KALO KO RASA KO BERUBAH TU IKHLAS BUKAN MENGIKUT2

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

      elehhhh orang bertudong dia pn nk bertudong ikot2 jugak tapi artis lain profsional yg dia ni macam SIAK !! dh lah SIAK bodoh nak mampos pulak tu !

      0

      0
  77. ......tot..tot..tot....... says:

    kalau tak puas hati sangat kau suruh perdana menteri kita berhentikan terus dunia seni hiburan ni..bagi je dunia seni ni ke hiburan ni ke pada bangsa lain untuk diteruskan saja beserta bahasa lain ya..ok tak kau rasa..barulah kau puas hatikan..sensitif tak agak2 betul..ah tak pun tunggu je orang2 malaysia ni bagi tumpuan seratus peratus berunsurkan islamik,ah baru dunia seni hiburan bertukar corakkan dan bila orang bukan islam pun dah jadi islam sepenuhnya pun baru hati kau lega dan puas eeeek….ah lagilah senang dididik dan dunia seni ni pun betul2 akan berubah betul2 kearah tu juga..apa lagi kau pun boleh turut serta join ekk..aku tahu dalam hati kau tu pun meronta2 nak jadi artis..tapi control jekan…tapi terpaksa simpan niat tu kononnya haramlah tu konon..dalam haram ada hati jugakkan..tapi tak boleh buat apalah ya..kesian..aku pun memang tak suka orang yang banyak cerewet lebih2 lagi macam siyatt ni..meluat betul..kawan2 aku yang bangsa lain pun banyak tak suka corak seni hiburan kat sini katanya boring dan tak puas lansung bila menonton takde kebebasan yang sebenar dan banyak perkara disekat2..tak syoklah tu maksudnya..kalau ada yang suka tu pun sikit je..apa2 jelah..gasaklah dengan pendirian yang terikut2 juga ni yang semakin menjadi2 bila dah mula berhijrah ni..tapi dalam berhijrah tu pun masih tak perasan lagi kekurangan pada diri sendiri masih ada lagi yang seperti mekap tebal tu seperti gambar contoh siyatt diatas tu,masih berlakon lagi kalau fikir banyak haramnya,kening cukur masih harapkan celak jugak dan macam2lah..tapi pasal memasak cara berlakonkan tu,tau pulak menipu..diri sendiri banyak menipu kat penonton lagi tak tahu…jadi memang dia penipu jenis tak nampak pada diri sendiri lagi tapi dah over benda lain pulak..ah jadi belajarlah selagi bolehkan dan selidik diri tu betul2 lagi ya……oklah lebih baik aku tengok tv masa ni lagi bagus…ha..ha..ha….apa2 jelah…..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

      ape2 pn artis singapore jugak bagos ..dorang profsional n educated ape2 program yg dorang join pn ok aje walau pn dorang tk bertudong tapi dorang cukop diseplin n very polite sesama sendiri …kt tv singapore pn ada program masak memasak jugak yg masak mami asmah laily kt suria chanel dia pn panggil artis jugak yg masak….takde pn dorang mulot macm si minah tudong si yatt ni ….minah jambu cakap dari ape yg minah jambu tengok la kt rumah nenek minah jambu kt singapore

      0

      0
  78. whateverlahkauyatt says:

    over…tapi bulu mata mekap 4 inci…gigih! suruh jantan mekap..hipotenus hipokritlah kau

    0

    0
  79. pantang komen says:

    subhanallah..korang jgn nk cri dosa kt cini la…xhbs2 nk komen..suke hati die la..korang pn mcmtu jgk kn.. asal artis kutuk,klau xartis xda kutuk2 plk..adoi…

    0

    0
  80. fieda says:

    Mungkin kerana penghijrahan yatt adalah dari kejadian yg dilihat dgn mata kepala sendiri.amat berbeza dari penghijrahan yg lain.kita yg tak nampak, mungkin rasa apa yg yatt buat mcm keterlaluan.tp saya yakin yatt mahu kita serius.kalaulah kita manusia ni Allah tunjuk kan depan mata situasi sebenar di neraka..rasanya,kata tak buat apa dah selain 24 jam kat sejadah.nauzubillah…

    0

    0
  81. Humble Servant of Allah says:

    Salam sejahtera,

    Manusia dianugerahkan akal dan kehendak bebas (free will).
    Setiap perbuatan manusia itu disertai dengan tanggungjawab akibat pilihan yang dibuat olehnya.
    Pencipta manusia itu sendiri yang mencipta makhlukNya begitu dan Dia Maha Arif tentang psikologi dan physiology makhlukNya.

    Allah (Rab) juga tidak mencipta sesuatu dengan tujuan sia-sia.

    Yatt Hamzah adalah manusia, hamba, dan makhluk yang bukan untuk tujuan sia-sia dan Yatt Hamzah tidak pula mensia-siakan kejadiannya. Setiap yang dilakukan Yatt Hamzah adalah berlandaskan akal, kehendak bebas dan nalurinya sebagai manusia.
    Fitrah.

    Penciptaan Manusia yang mempunyai kehendak bebas digeruni Malaikat (risau):

    Al-Baqarah:
    “Aku akan mencipta seorang Khalifah (Adam) di bumi.”

    “Mengapakah Engkau (Rab) ingin mencipta makhluk yang hanya akan berbuat kerosakan sedangkan Kami (para Malaikat) sentiasa bertasbih dan memujimu?”

    “Sesungguhnya Aku tahu apa yang tidak kamu ketahui.”

    ________________________________________________________________________________________________________

    Maka Siapa yang Lebih Tahu akan manusia melainkan yang mencipta manusia itu sendiri?

    Sesama manusia, kita tahu setiap yang tersembunyi? Yang nyata pun blum tentu habis dikaji.
    Sedangkan Malaikat yang selalu dekat dengan Allah pun tidak tahu apa-apa ilmu disisiNya,
    apatah lagi kita manusia yang dicipta dengan tanah (elemen) yang paling rendah kejadiannya?
    Malaikat itu dari cahaya (Nur) dan Iblis dari api (Nar), kita dari Adam (tanah), sedangkan Allah tidak
    membenarkan Malaikat membantah dengan lebih lanjut, dengan menyatakan dengan tegas:

    “Aku tahu apa yang tidak kamu ketahui.”

    Dan wahyuNya itu diturunkan pula ke dalam Al-Quran sebagai kesedaran kita, untuk memperingati akan kejadian
    itu.

    Jadi, Allah juga ingin mempertingatkan kepada anda, melalui RasulNya yang menyampaikan yang jelas (Kitab),
    jangan lah memandai-mandai tentang apa yang kita tidak tahu.

    Memanjangkan cerita
    Menimbulkan ideologi
    Menyebarkan fitnah dan tipu dusta
    Mengandaikan dengan akal
    Bertelagah.

    Cukuplah dengan itu mari kita melihat teguran Ilahi yang berbunyi:

    “Aku tahu apa yang tidak kamu ketahui.”

    Sekian.

    0

    0
  82. manusia biasa says:

    raja minah jambu : komen ko ni melebih2 la.. hina nya ko jadi manusia kan . hina sangat . jijik . ko tu bakal tunggul kayu dalam api neraka tau .ahli neraka !! keturunan dajjal .

    0

    0