Wisma Putra Sahkan 23 Rakyat Malaysia Ditahan Isra*l Selamat, Akan Dibawa Pulang

Berita

Wisma Putra Sahkan 23 Rakyat Malaysia Ditahan Isra*l Selamat, Akan Dibawa Pulang

Kementerian Luar Negeri (Wisma Putra) memaklumkan bahawa semua 23 rakyat Malaysia yang ditahan oleh rejim Israel ketika menyertai misi Global Sumud Flotilla (GSF) pada Khamis lalu berada dalam keadaan selamat serta sihat, lapor Bernama.

Dalam satu kenyataan rasmi, Wisma Putra menjelaskan bahawa kesemua mereka akan dihantar pulang ke tanah air melalui sebuah negara ketiga, dengan jaminan sokongan konsular dan bantuan sewajarnya sehingga mereka tiba di Malaysia.

Advertisement

Kerajaan Malaysia turut menegaskan bahawa pelbagai langkah diplomatik sedang diusahakan untuk menjamin keselamatan serta pembebasan segera kesemua peserta GSF, khususnya 23 warganegara Malaysia tersebut.

Menurut kenyataan itu lagi, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Luar Datuk Seri Mohamad Hasan telah mengadakan perbincangan dengan beberapa pemimpin serta rakan sejawat dari negara-negara sahabat, termasuk Amerika Syarikat, bagi mendapatkan kerjasama dalam usaha ini.

Selain itu, Perwakilan Malaysia di rantau berkenaan, termasuk Kedutaan Besar Malaysia di Amman dan Kaherah, turut diarahkan untuk bekerjasama rapat dengan Kedutaan ASEAN di Tel Aviv bagi mempercepatkan urusan kepulangan mereka.

nadir al-nuri
2025-10-02 18:22:45

Nadir al-Nuri Update Keadaan Terkini Kapal Dinaiki Ardell Aryana - "Tak Pasti Jika Peserta Masih Berada Di Dalamnya"

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Bernama

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...