Written by Bella | October 26th, 2016

Baru-baru ini, ada sesetengah pihak mengkritik watak Fattah Amin sebagai juruterbang didalam drama Suri Hati Mr. Pilot arahan Michael Ang.

Mereka tidak boleh menerima babak apabila Fattah sebagai juruterbang yang bekerja seperti waktu pejabat didalam drama berkenaan.

Membidas komen netizen, Michael yang sudah membuat kajian sebelum mengarahkan drama berkenaan berkata, beliau tahu jadual seorang juruterbang yang bukannya sepanjang masa tidak pulang ke rumah.

Saya mengkaji setiap watak yang saya berikan kepada pelakon. Sebagai juruterbang kalau sekadar bekerja untuk perjalanan dalam negara adalah perkara biasa jika mereka pulang ke rumah setiap hari.

Ada juga babak yang saya tonjolkan Fattah tidak pulang ke rumah dan Neelofa pulang ke rumah ibu bapanya. Sepupu saya juga seorang juruterbang dan saya tahu jadual kerjanya bagaimana.

Buat Michael, ada penonton yang terlalu taksub sehingga mereka ingin mengambil tahu setiap perkara didalam drama.

Drama ini hanya 16 episod dan saya tidak boleh bercerita terlalu teliti mengenai kerjaya seorang juruterbang. Drama ini lebih kepada kisah hidup Ejaz dan Warda. Kalau hendak cerita keseluruhan kisah juruterbang baik saya buat tajuk cerita Kisah Hidup Seorang Juruterbang saja.

Walaubagaimanapun, Michael sentiasa terbuka untuk menerima segala kritikan baik yang positif mahupun negatif agar beliau boleh memberikan yang terbaik untuk drama-drama arahannya pada masa hadapan.

Sumber Berita : Harian Metro

55 responses to Watak Juruterbang Fattah Amin Dikritik : Michael Ang Bidas Komen Netizen

  1. Anonymous says:

    entah,,tak tengok cerita ni.. layan patahnya sebelah sayap..hahaa lagi best kot

    80

    2
    • Leha says:

      ni la akak malas nk layan citer melayu. x logik. rasa mcm diperbodohkan. padahal mereka yg bodoh. please…jangan meludah ke muka penonton2.

      13

      2
      • senyum kambeng says:

        Pilot syarikat sendu kak. Syarikat penerbangan .. AirSiaSia.
        Destinasi. ..Subang, Melaka & Sungai Besi. Byk la masa nk bercinta pelbagai.

        25

        0
        • fullstop...... says:

          tapi……
          punyalah syok gila org yg tengok..
          sampai terbawak2…
          nak silopa dgn fattah real bercinta…
          kelakar seram si LOPA dengar..
          sebab…
          si fattah tu PAKAI BAJU PILOT aje…
          bukan PILOT sebenoh….

          23

          0
        • Anonymous says:

          zaman kegelapan drama2 melayu. terus terang cerita michael ang ni boleh gak layan. tu ha si a.aida lagi hauk drama2. sedih…

          7

          0
    • Anonymous says:

      masaalah2 drama2 melayu:-

      1) x logik
      2) skrip yg kurang mampat/ x kreatif
      3) genre yg dikitar semula/ cliche- cinta, antara dua darjat…mak mertua x suka.
      4) syok sendiri
      5) buat pentonton rasa bodoh

      37

      1
    • aku says:

      itu la bezanya dgn cerita korea..kalau cerita korea.. keje doktor..akan cerita btol2 keje doktor..askar btol2 jd askar..pembaca berita, btol2 baca berita..cinta tu mcm side dish je..tp bercinta gak..n berkesan gak cerita dia..kalau cerita melayu… cinta 24jam..bgn tdo cinta..gosok gigi cerita nak kawen..tgh basuh baju pun cerita psl jantan…tgh masak pun cerita mak paksa kawen…eeeiii..bosan gila!! #jgnkecamaku

      100

      0
      • ZZZ says:

        dari dulu lagi sis. drama2 melayu tewas sama drama2 korea sbb ni lah. mutu drama2 malaysia selevel…sinetron indon. tahap tak berubah. pengarah melepaskan batuk ditangga.

        5

        0
      • Anonymous says:

        setuju…

        1

        0
      • Lorat says:

        hah setuju tang ni. pastu asyik aysik scene tengah makan. makan pagi makan pagi makan malam.. paling2 duduk lepak cafe minum, and pompuan tu duk main ngan straw kacau kacau kacau… ahh kacau jiwa.

        15

        0
      • Anonymous says:

        setuju. dah lama aku tunggu orang komen macam ni. bukannya nak pandang serong pada drama melayu. tapi bila aku tonton drama melayu, tak ada kepuasan. drama adalah satu cabang seni. tapi drama melayu dah tak ada seninya.
        aku suka tgok drama korea. aku bukan nak sanjung cerita org luar. tapi aku tonton semua drama yang boleh beri pengajaran dalam meneruskan hidup. Menonton bukan saja kerana mengisi masa lapang lepas penat berkerja. sambil menonton kita belajar sesuatu so tak sia-sia masa yang kita gunakan masa menonton.
        drama korea akan menceritakan secara detail apa yang berlaku dlm dunia perkerjaan. segala cabaran dan dugaan dlm setiap perkerjaan samada kerja pangkat besar atau kerja peringkat paling bawah.
        bagaimana mereka berhadapan dengan cabaran dan menyelesaikannya..jatuh bangun..pesaingan … menggambarkan bukan senang utk jadi seorang CEO, president, pembuat mee, artis, cikgu, perkerja cafe dan macam-macam bidang perkerjaan mereka lain walaupun perkerjaan yang tak glamour. dari situ kita dpt belajar apa sebenarnya tugas seseorang mengikut bidang perkerjaan yang mereka pilih. Kesukaran yang perlu dihadapi sebagai CEO, president, artis, polis, peguam, doctor, penjual ikan dll. bukan macam drama melayu yang asyki jadi CEO…rumah besar …banyak duit kononnya…pergi kerja…bawa beg…meeting (tanpa suara).. ada masalah cinta sikit, minta setiausaha batalkan semua appoinment…saya tak mahu diganggu.
        Mereka selitkan plot cinta dan keluarga. Apa kedudukan drama mereka sentiasa menunjukkan hormat ibu bapa….hubungan sesama keluarga rakan sekerja. Walau mungkin tak semua kat luar sana mereka sgt hormat orang lain tapi mereka tetap paparkan sesuatu yang positif.
        Banyak je drama korea yang 16 episode..tak perlu berpulu-puluh episode tapi jalan cerita padat & banyak pengajaran. Yang penting mana yang tak elok seperti drinking habit jangan lah ikut. Mana yang sesuai dengan budaya dan agama kita boleh ikut.

        19

        0
      • aina says:

        bg akak bajet depa ciput dik nak buat cerita.. mcm bajet 2017 jugak… ikutlah apa yg ade diorg cuba ketengahkan…okayla.. cerita okay jugak permasalahan suami isteri ditonjolkan… so yg mne baik kita amik sebagai pengajaran dan pedoman..

        12

        0
    • Manusia biasa says:

      Tp kan descendants of the sun pun 16 episode je n blh pula cerita pasal kerja seorg tentera doctor dan dr situ kita blh nampak cabaran tentera n doctor bukan atas title sahaja.. Cabaran dlm keja dan kesan dlm pjalanan hidup… SO penulis2 cerita Kat Malaysia ni Cuba belajar sikit cerita2 luar bukan nak bandingkan tp kualiti yg d minta.. Sometime bosan tgk cerita cinta sweet memanjang

      29

      1
      • kikilala says:

        Kannnnnn….cite korea pn mostly 16episode jugak…cbe compare dgn kdrama On The Way to The Airport..

        3

        0
  2. LOL says:

    Pilot kerja office hours ke Michael?
    Flight dari KLIA ke KLIA 2…

    13

    0
  3. ehheeheh says:

    byk x logik. scene neelofa dikerah nenek buat kerja rumah. makeup tak cair. ajaib….

    49

    0
  4. unknown says:

    Pastu asyik pairing dgn the same captain je. merepekkkkk

    21

    0
  5. Anonymous says:

    THIS IS THE MOST NONSENSE DRAMA 2016!!!

    30

    0
  6. peminatsurihatimrpilot says:

    hahaha exactly michael ang!!

    0

    6
  7. JGN SYOK SENDIRI says:

    and perlu ke neelofar speaking? mcm tak sesuai aje dia nak speaking dalam drama melayu..ini drama melayu la wei…

    19

    0
  8. Den says:

    Yg watak pelakon pembantu wanita tu (x tau nama tapi lawa la jgk) bila keluar dgn boyren dia asyik terkantoi dekat kedai makan je. Mula2 hasben dia nmpk… next day kawan2 dia pulak nmpk cuma kat kedai makan yg berbeza. Hmmmm.

    5

    0
  9. suri says:

    neelopa ni pelakon kayu kayan dan batu bata.pelakon cilik balqis sejuta kali bagus dari si lopa ni.lakonan balqis bleh menusuk ke jiwa kalbu.kalau si lopa ni jgn ckp ke jiwa kalbu,ke tekak aje dah tak bleh telan..terus muntah hijau..

    16

    0
  10. boring says:

    kang bila aq ckap…kata ada unsur perkauman. tapi xterpikir ke si cina2 ni ( Micheal ang n david teoh) mempersendakan pompuan bertudung dlm diam. David teoh- ambil semula uqasa selepas membuka tudung. micheal ang – menjadikan neelofa sbg watak isteri yg memerlukan adegan dlm bilik tido dan perlu bersentuhan dgn lelaki sdgkan dia tau neelofa baru shj pulang dari menunaikan fardhu haji semasa drama akan ditayangkan. kenapa dia xambil pelakon yg lain yg X bertudung n lagi pandai berlakon. nampak sgt bangsa Melayu kita bodoh n buta bila disajikan dgn kata2 manis n mesra alam.

    14

    1
    • Lopak says:

      Nelopa tu yg xreti dok ikut sgt arahan director cina yg sah2 bukan islam.

      8

      0
    • Nonsense comment says:

      Yg ni nonsense giler..fikir bukan-bukan!
      takde kaitan langsung pasal perkauman ke, persendakan kaum pompuan ke ape ke…kau tu kena sucikan hati sendiri dulu la..

      5

      0
    • wckvgogod says:

      neelofa tu yg xreti jaga diri..dulu waktu nana berlakon dia semanis honey ok ja..xpegang2 pon..micheal ang gak pengarah..kalo pelakon sndiri xkisah pengarah pon lagi la suka

      8

      0
  11. Minah says:

    @boring
    Jangan salahkan bangsa cina tu yg berkarya. Diorang akan ambik kesempatan and naikkan rating, itu x salah pada diorang. Salahkan Melayu2 bertudung atau tak bertudung tu yg terima offer. He offered, she accepted dan nampak diorang sendiri yg suka dan rela. Bukannya David teo or Micheal yang letak pistol kat kepala diorang n suruh accept. Hakikatnya, job lebih penting dr asas ajaran islam yg indah itu sendiri.
    Peace no war

    21

    0
  12. Hidop UMNO says:

    Michael Ang dan David Teoh suka memperbodohkan orang2 Melayu. Bangsa dia sendiri pun takmo tengok filem2 diaorang. Yg Melayu je..tonggon tunggu tiap2 malam.

    7

    2
  13. Miss G says:

    sbb cerita ni x best..sbb tu org sebok komen hal lain.kalau cerita ni best,org duk feeling tgk dorang belakon je,xde masa nk tgk hal lain.

    2

    0
  14. iamnotdiot says:

    bila org bodoh berbicara cmnilah jdnya, kalau citer ni fattah asyik bwk kapal terbang bila masanya babak lain nak berlaku,, 16 eps je kot.. tak paham aku ngan manusia cmni

    3

    2
  15. Jojo says:

    Garbage in garbage out for both the series and penonton.

    2

    0
  16. Fidot says:

    Dah nama pun drama, if nk Fattah tu jadi betul2 mcm keje pilot aku rasa cite tu mungkin 2 episod je ada si Fattah ni. ko nak??? last2 neelopak nk bercintan cintun dgn sape? eheh…

    3

    1
  17. suri says:

    tanya aje 11.41
    maksud I bukan suruh adik balqis berlakon watak warda.nanti ada kan orang ingat michael ang ni saiko gila pulak. maksud I walaupun balqis ni kecik lagi tapi dia berlakon tak la keras mcm kayu dan batu..kasi apa watak pun dia bleh deliver dgn baik. si lopa ni dah tua2 pun berlakon keras kejung..hahahah..

    3

    0
  18. shahz says:

    Utk kurangkan ketidaklogikan tu, better la kurangkan scene fattah di airport. Klu bykkan watak fattah pakai baju pilot tu kat umah kononnya nak pegi or balik keje pon dah ok.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Michael ang..ko tu yg malas..malas nk kaji..malas nk olah..malas nk pikir utk hasilkn drama bermutu..engko tu MALAS..cuba la ko berubah sket..ko xnk ke hasil keje ko jadi pujian penonton sbb hasil seni ko..
    Jijik tau x tgk drama melayu yg sgt layu ni..tlg la ubah.

    0

    0
  20. miss red says:

    Tuuuu watak nenek tu buka tudung terus… lagi teruk..

    0

    0
  21. bunga says:

    Korang ni, cite ni korg nk persoalkn pasal sikit sgt scene pilot la ape lah, yg cite lain korg x nk kecoh pun. B4 dis cerita aaron aziz yg jdi pilot tu korang x persoalkn pun kn. Ni sbb cite ni trending nk meletop2 korg nk kecoh. Mula la nk cri salah orang sana sini. X yah dok cri salab org ja, pi cenrmin diri sendiri dlu

    2

    3
  22. Umi says:

    Contohilah cerita korea..episod drama diorang pun tak sampai berpuluh-puluh episod tapi diorang still jugak ada selitkan cara diorang kerja contohnya macam seorang doktor then diorang lakon memang betul pro doktor..kenapa drama melayu takde yg camtu eh..

    1

    0
  23. Anonymous says:

    bukannya nak pandang serong pada drama melayu. tapi bila aku tonton drama melayu, tak ada kepuasan. drama adalah satu cabang seni. tapi drama melayu dah tak ada seninya.
    aku suka tgok drama korea. aku bukan nak sanjung cerita org luar. tapi aku tonton semua drama yang boleh beri pengajaran dalam meneruskan hidup. Menonton bukan saja kerana mengisi masa lapang lepas penat berkerja. sambil menonton kita belajar sesuatu so tak sia-sia masa yang kita gunakan masa menonton.
    drama korea akan menceritakan secara detail apa yang berlaku dlm dunia perkerjaan. segala cabaran dan dugaan dlm setiap perkerjaan samada kerja pangkat besar atau kerja peringkat paling bawah.
    bagaimana mereka berhadapan dengan cabaran dan menyelesaikannya..jatuh bangun..pesaingan … menggambarkan bukan senang utk jadi seorang CEO, president, pembuat mee, artis, cikgu, perkerja cafe dan macam-macam bidang perkerjaan mereka lain walaupun perkerjaan yang tak glamour. dari situ kita dpt belajar apa sebenarnya tugas seseorang mengikut bidang perkerjaan yang mereka pilih. Kesukaran yang perlu dihadapi sebagai CEO, president, artis, polis, peguam, doctor, penjual ikan dll. bukan macam drama melayu yang asyki jadi CEO…rumah besar …banyak duit kononnya…pergi kerja…bawa beg…meeting (tanpa suara).. ada masalah cinta sikit, minta setiausaha batalkan semua appoinment…saya tak mahu diganggu.
    Mereka selitkan plot cinta dan keluarga. Apa kedudukan drama mereka sentiasa menunjukkan hormat ibu bapa….hubungan sesama keluarga rakan sekerja. Walau mungkin tak semua kat luar sana mereka sgt hormat orang lain tapi mereka tetap paparkan sesuatu yang positif.
    Banyak je drama korea yang 16 episode..tak perlu berpulu-puluh episode tapi jalan cerita padat & banyak pengajaran. Yang penting mana yang tak elok seperti drinking habit jangan lah ikut. Mana yang sesuai dengan budaya dan agama kita boleh ikut.

    4

    0
  24. Anonymous says:

    Tak layan cerita korea.

    8

    2
  25. bosan dgn drama filem bodoh says:

    apapun, aku nak cakap pasal drama suri hati mr pilot ni yg aku tonton kali ke 2 semalam..aku boleh bajet cerita ni sengal, so aku mmg tak follow pun (aku bukan kaki TV pun), tapi semalam aku kat luar dan kedai tu tayang cerita ini, TV plak betul2 depan aku, sambil makan sambil tgk TV la..tapi aku rasa nak muntah sebab watak neelofa tu dibuat mcm bodoh sgt2..seorang wanita berkahwin, suami tak ada dirumah, melayan call jantan lain yg terang2 bergaduh dgn suaminya, agree dtg ke rumah/restaurant berjumpa lelaki tu..APA BANGANG SGT CERITA NI?? BANYAK DRAMA MELAYU YG MCM NI..MEMBANGANGKAN PENONTON..tu sbb aku kalau nampak drama2/filem oleh mamat gemok ni, si mamat kurus (cina juga, aku lupa nama) mmg aku tongsampahkan aje..cerita semua mcm badigol..cina non-muslim buat cerita unsur keagamaan (Islam) mmg kelaut la!! cerita hantu bangang, cerita cinta lagilah bangang..status jamban semuanya..

    1

    0
  26. pilot nenek kau! says:

    cerita suri hati mr pilot ni ADALAH SATU KEBANGANGAN YG NYATA.
    Sekian terima kasih.

    2

    0
  27. X says:

    Relek…nie citer drama Pilot kote,kejanya bawa kote kehulu kehilir mencari pepek.Uniform tu nak buat mengayat awek je.kehulu ke hilir uniform Pilot.Kalau Pilot kat company aku dah lama ke buang.

    3

    0
  28. Y says:

    selagi apa boleh makan diaorg makan.selagi apa boleh jual diaorg jual,selagi boleh buat duit diaorg buat.Sampah sarap diaorg humban kat kita.Sampah Masyarakat…

    0

    0
  29. ville says:

    eh aku rasa crta hindustan lgi baik la
    . klu crta malaywood, pelakon xpndai blakon sgtla. xpyh ambik jauh, look up to the actor fr. indon, philippines, thai dan klu hindustan jgn nk bnding, kompem jauh pnggng dri api la.. plakon dpd negara jiran lbh feel dpd malaywood. crta x best yg nth pa2 pn kita ttp nk tgk jga, ttp laku jga sbb pelakon dia main peranan, diaorg pndai brlakon. simple.. klu kt sni ni, hampeh..blakon cm xda expression, kaku, kdg2 cm xkna dgn situasi.. haihh.diaorg plu improvement..

    0

    0
  30. Mumia says:

    Saya suka filem tamil. Waktu babak bertumbuk dush..dush..pun saya suka. Over but entertaining!

    Tapi kalau nk tau drama2 taiwan lagi teruk kalau dibandingkan dgn drama Melayu. Drama Melayu yg berkualiti sikit terbitan RTM.Drama stesen swasta pentingkan “drama” dlm drama utk dapatkan rating tinggi.

    1

    0
  31. Victoria becks says:

    Aku pn suka cite tamil..even hero heroin tk jambu putih melepak tp ada JALAN CRITA. ada klimaks ada ending. Sekian

    2

    0
  32. pening says:

    if x boleh nak focuskan ttg kerjaya pilot jgn buat drama pasal pilot.title pn ade pilot.of course la org expect nk tgk2 tu.dlu nak kutuk pengarah melayu.tp supenye pengarah bukan berbangsa melayu tp buat cerite melayu masih gk di takuk lame…dah2 la with cerite kahwin segera ni…stop bodohkan org.juz letak hero heroin mude trending.storyline kelaut.plz look at all the details.nak tido make up tebal.kaye nk mampus tp x tau business ape.key word tender, project, proposal, meeting.tu je…budak skola pn boleh jd pengarah mcm tu.mak sure datin tp x keje duduk umah pakai bulu mate.wth…plz la…plz…nak qualityyyyy……

    1

    0
  33. peminat says:

    drama ni tak best ,lofa bagus lakonan sebelum ni apasal dlm drama ni lofa tak best kaku sgt yg best cupa part dgn norma damanhuri saje!!!

    0

    0
  34. Bosan says:

    pertama kali tengok rasa tak “menyengat” seperti cerita Patah sebelah sayap…
    itu pun tak habis aku tengok…bosanla cerita ni…
    pendek kata tak best
    panjang kata…baik tak payah tengok langsung hihihi

    3

    0
  35. Anonymous says:

    i love u ejazzzzzzz

    0

    0