Written by Bella | March 29th, 2017

Minggu lepas, pengakuan Adi Putra di Instagram yang sudah menceraikan kedua-dua isterinya mengejutkan ramai pihak.  Ada yang mengatakan Adi tidak tahan dengan konflik berterusan antara kedua-dua isterinya itu. Malah, pelbagai spekulasi lain turut timbul.

Segala usaha beberapa wartawan untuk mendapatkan komen Adi berhubung kes penceraiannya itu gagal kerana beliau tidak dapat dihubungi.

Namun, seorang wartawan Kosmo!, Nurul Fadila Awaludin  cuba untuk bertanyakan hal berkenaan melalui aplikasi WhatsApp, malang sekali Adi menjawab pertanyaan itu dengan sinis dan turut mendedahkan perbualan itu berserta nombor telefon wartawan terbabit di akaun Instagramnya.

Sejak daripada hari itu, Nurul menerima pelbagai mesej berbaur kecaman akibat daripada perbuatan Adi yang tidak mengaburkan nombor telefon miliknya. Nurul meyifatkan Adi seolah-olah mahu membuliinya.

Isu ini turut mendapat perhatian wartawan lain juga yang menyelar tindakan Adi kerana tidak menghormati tugas mereka.

Berikut antara teguran wartawan Tengku Khalidah Tengku Bidin mengenai isu ini : –

Walaubagaimanapun seseorang artis itu sedang menghadapi masalah ataupun terganggu dengan hal peribadi, mereka seharusnya menghormati juga kerja orang lain. Selama ini, wartawan juga yang  membantu menaikkan nama Adi Putra sehingga beliau dikenali.

Sumber Berita : Tengku Khalidah

46 responses to Wartawan Minta Komen Artis Sebab Kerja Kami, Tolong Hormat – Wartawan Tegur Adi Putra Isu Dedah Nombor Telefon

  1. Anonymous says:

    Ntah Ler.. Adi klu x bole bsiap sedia dgn wartawan baik ko jd pkeje opis dtg pg blk ptg msa tu wartawan pun x pndg kwn pun blom tentu ada apa ntah lg nk berbini 2.. dulu msa bru2 jd artis nmpk innocent je Adi ni lakonan pun mantap.. tpi lama2 dh kuo lak gosip mcm2 tpi slalu cover dgn ayat2 islamik kata2 pujangga sasterawan pun kalah.. tpi syg kata2 x seiring perbuatan…

    32

    1
    • KELING BERBULU says:

      ALA WARTAWAN POMPUAN NI NAK NGORAT ADI KOT, HAHHAHA!! DIE SJ TU CARI PERHATIAN KAT ADI, MARAH2 MANJA GTU!!, ELEH WARTAWAN NI , DRG PON TAK RETI NAK HORMAT PRIVACY RETIS OR PUBLIC FIGURE LAINYE, TP BLH PLK ORG SUH DOK HORMAT KAT WARTAWAN!! WARTAWAN MMG SUKA MKN DUIT HARAM PON, SPE YG BG DUIT LBH DRG LA YG AKN DI PUSH SMPAI KE BINTANG!! SPE YG TAK RETI NAK HULUR DUIT, DRG AKN FITNAH!!

      61

      18
      • q says:

        Yg buat aku tambah menyampah dgn si adi ni, boleh pulak dia jwb sarcastically kat wartawan tu. “Jap sy tanya nabi..” eh ape bangang nye kau ni adi? Boleh je jwb elok2. Or just ignore that text for a while until you’re done. Fanatik si adi siap backup ckp dah tau org tgh beribadat kenapa masih nak tanya soalan mcm tu. Eh stupid, dah tau kau tu beribadat, takyah lah nak check phone tiap masa. Adi ngan fanatiknya sama bangang!

        36

        2
        • Anonymous says:

          knpa lak jawab cam islamik sangat tu…time tunjuk anu tak islamik pong….

          20

          0
        • Cicit ko says:

          Tolong hormat tugas dan profession wartawan konon. Wey bangang, kau kalau dah kerja duk canang periuk nasi orang tak payah nak meroyan la kata kerja kau professional apa. Cari la kerja yg halal dan mulia pada pndangan orang sikit macm jadi wartwan Nat geo ke, majalah 3 ke. Mak pak jngn la letak anak cita cita nak jadi wartawan gosip. Cari profession angkat sampah pun lagi mulia.

          16

          2
        • Anonymous says:

          i think u also bangang for even bother :)

          1

          3
        • Kirokiroro says:

          “WARTAWAN YANG MENGGALAKKAN FITNAH”

          SIAPA SETUJU SILA LIKE.

          23

          1
      • dah die wartawan die tanye la mcm tu.
        soalan die xmerapu..
        die xbuat fitnah tapi bertanya berdasarkan khabar angin..
        die nak dapatkan kepastian..
        kepastian dan membuat fitnah adalah dua perkara yang berbeza…
        keje artis tu pun bukannya halal..
        berlakon pegang sana sini…
        bknnya gaji halal punnnnn

        2

        4
    • iw says:

      bijak-bijak si wartawan nihhh, kalo nak tanya pasal kerja, sila gunakan no phone opis bkn gunakan no phone peribadi , nanti dituduh mcm2 pulak…sama jugak dengan bank, nak kutip hutang diorg guna no phone operator company, to ensure sume hanya berkaitan dengan kerja….

      kalo aku kne pun aku share kat frenz or group to detect no phone tue sape punya.
      kang kan bodoh marah, tp rencana ko tulis semuanya level iq rendah….

      82

      1
    • Anonymous says:

      Aku pon menyampah bila dengar dia bercakap ala2 puitis sampai nak paham pon tergeliat telinga..haha

      8

      0
  2. Cik kit says:

    Kalau adi rasa wartawan tak hormat dia,ptt nye ttup la la no fon tu.Yg peminat bangang ni plk blh pulak ugut2 bagai.bak kata khaleeda wei kalau jd bahana kat kau,adi pun tak peduli la bongok.Baik dia cari pengganti bini2 dia.

    18

    0
    • Anonymous says:

      Aku pun rasa yang bangang dalam kes ni adalah peminat peminat fanatik yg call wartawan tu. Mcm takde keje lain nak call & ugut-ugut orang. PTPTN patut hire dorang dorang ni. Cepat sikit dapat collect duit hutang.

      29

      0
  3. Najibrazak says:

    Padan muka wartawan.. btl korg bantu naikksn artis.. tp korg sebok buka pekung dedah aib tu kan keje terkutuk. Kalau duit artis tu x berkat.. duit korg sebar fitnah, dedah aib tu haram trs tau x

    61

    1
    • Anonymous says:

      y buat gosip,dedah diri tu di fitnah pn ARTIS jgk….aku bkn nk backup sape2 tp KEBANYAKAN gosip artis adlh 99% benar…so,sbg ARTIS,PUBLIC FIGURE JG SIKIT PERANGAI TU..DH TAU ARTIS TP G CLUBBING,TONGAK AIR KENCING SETAN SIAP BANGGA LAK TU UPLOAD KAT MEDIA SOSIAL…PELUK DGN JANTAN KAT PUBLIC BL WARTAWAN TANYE,CITE KAT BLOG CKP FITNAH LA APE LAA….DH DIRI SNDRI Y MENGUNDANG FITNAH LPS TU NK SLHKN ORG???pokok x kan bergoyang klu xade angin kak oii….ko igt wartawan ni keje 24jam nk pantau life artis??diorg pn xtau ape kegiatan artis klu xde sape nmpk dan bgtahu….setahu aku laaa cite dr member2 wartawan aku kebanyakan sumber diorg dpt pn dr kenalan rapat artis tu jgk…cth gmbr bikini ke ape ke gmbr tu di email kan kat wartawan so sbg wartawan mrk berhak BERTANYA…peminat pn blh thn jgk kaki kepoh…klu x de wartawan peminat pn xtau ape kegiatan sosial artis kesayangan diorg tuh…FAHAM…jgn mudah sgt nk jatuh hukum….

      5

      2
      • mak jemah says:

        even gosip tu kategori benar sekalipun, sengaja mendedahkan bukan ke kira buka aib orang? halal ke camtu? hanya sebab diorang artis , so takpela kalau dedahkan aib diorang macam tu? kerja wartawan tak semestinya kena dedah yang buruk2 je, dedah tang kerja orang tu dah la. ni nak gaduh bagai sebab tak dapat isu respon cerai. agak-agak patut ke? even orang nak tau sekalipun, still hak artis tu nak bagitau ke tak. aib dia sendiri, dia punya suka la.. jangan sibuk nak dedah kalau empunya badan tak sudi.

        6

        0
    • Corse 848 says:

      Melaga lagakan..fitnah..buka aib..bg laku majalah..blog..itu dinamakan sudah tugas kami..kerja kami..ini la wartawan..masih lg anggap..mereka yg menaikkan artis..mereka juga boleh menjatuhkan artis..KLu diaorg hentam artis..tulis x ingat..KLu artis hentam diaorg..ugut mcm2..cuba jd wartawan yg beretika..bukan ikut suka hati..

      43

      2
    • Anonymous says:

      Betul. Nak salahkan Adi 100% pun tak boleh sebab dia mmg cakap dia kat makam nabi. kalau wartawan tu ada otak, stopla msg kejap. Ini time tu jugak nak tanya pasal masalah orang tu. Artis pun manusia. Ada hati. Berpisah ni bukan benda yang happy. Takkan wartawan tu expect dia reply dengan sangat gembiranya? *rolling eyes*

      27

      0
      • Apeapejelah says:

        Tapi kemungkinan besar si wartawan tak tau Adi di tanah suci beribadat. Kalau si wartawan tnya baik2, apalah salahnya jawab baik2 jugak. Jawab ‘no comment’ atau ‘ saya di tanah suci, jadi saya tak mahu diganggu’ dah memadai. Atau alternatif lain, ignore saja msg tu. Cara Adi jawab “jap saya tanya nabi…” it looks stupid.

        4

        0
        • Apeapejelah says:

          Oh ok, saya baca insta Adi on this issue, but maybe I read it wrong. Probably Adi dah bagitau wartawan yang dia di tanah suci. My bad. Sorry.

          1

          0
  4. siti nurhalizon says:

    wahai khalidah bidin.. nak tanya sikit.. apa faedahnya kerja kau menanya soalan merapu dekat artis.. jaja gosip murahan di dada akhbar.. tau tak kerja kau sia-sia… ingat perut pembaca boleh kenyang ke dengan mengetahui gosip murahan kau tu.. patutnya kau khalidah bidin bertaubat dan masuklah bidang yang memberi manfaat berguna kepada masyarakat..sekurang-kurangnya lepas kau mati, ada jasa kau yang dikenang-kenang membahagiakan orang lain.. ni ada ke patut jaja gosip artis bercerai, curang, gaduh, nak repot polis.. kepada wartawan sekalian, itulah harganya mendedahkan keaiban orang, sekali orang dedah aib kau baru kau nak terdesak merepot polis la mulalah buka kitab belek nak charge seksyen apa akta apa.. padahal perangai dua kali lima.. kata dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih..

    6

    0
  5. jebon says:

    nak org hormat kerja wartawan,abis tu wartawan tu x reti nak hormat tgh beribadah dkt mekah. nak tanya soalan gosip ye pon tgk la keadaan tempat org tu dkt mana.. ni dekat mekah kot. dia sndri pon x hormat org lain tengah beribadah

    53

    0
  6. amy says:

    bukan ke dia dah jawab yg dia di madinah…so yg nak tanya lagi tu knp..just end the conversation….tunggu masa lain pulak…tapi tu la tak jawab apa apa dikata melarikan diri la sombong la..dah bgtau tgh buat apa pun masih tak paham paham jugak…adi pun satu yg nak reply jugak kenapa..dah bgtau awak kat tu kat mana dah la…so apa apa soalan lepas tu ignore je la….dua dua tak paham bahasa…

    17

    0
    • Anonymous says:

      wartawan tu marah bukan sebab adi tak nak komen. wartawan marah sebab adi publish no tel wartawan tersebut di ig adi.

      paham cerita tak?

      9

      2
      • Anonymous says:

        dah tu je cara nk bgi wartawan ni senyap…kang selagi x dedah no fon, selagi tu la dok ganggu org…klau aq pon wat bnda sama gak mcm adi wat…jenis x paham bahasa, tu mkn dia…tau pulak mnggelabah bila no fon kne siarkn…bgi aq adi tu lgi laa, dia artis, lagi teruk no dia kena sebarkn sesama wartawan…cuma xdpt detect je org tukang sebar….

        54

        0
        • Anonymous says:

          sesuai la awak kawen dengan adi sebab pikiran cetek. publishkan no orang bukan jalan penyelesaian. Kalau adi taknak jawab, sila senyap sahaja.. wartawan pon bukanya mendesak sgt. takdelah sampai tgu adi di klia utk dapatkan jawapan jugak.

          1

          3
      • bukuruas says:

        nasib la..jumpe buku dengan ruas

        6

        0
      • Anonymous says:

        Ko kena tau. Dia baru lepas ceraikan dua-dua bini dia. Emosi & mind dia pun bukan baik sgt time tu. Tetiba orang provoke. Memang meletup lah.

        5

        0
    • Anonymous says:

      dia x fhm cite y dia fhm nk ngorat adiwira ni je…x bc lps tu nk hentam org…kesian laa pulak peminat susah mati ni…

      2

      0
  7. Anonymous says:

    Adi Putra..please go back to where you come from. Don’t be ignorant.

    2

    10
  8. biarbetik says:

    Padan gak muka wartawan ni heheheh…aku mmg la kurang minat Adi ni bila dia start main kawin2 ni…tapi aku tak rasa pun si Adi ni nak kena kan dia, aku rasa wartawan ni perasan…kalau betul mintak bukti le org ugut…jambu ke si Nurul ni?

    44

    0
  9. melati says:

    Wartawan btol lah..!!! Adi Putra masih terencat tu ..!!!

    2

    2
  10. fizz says:

    wahai yang mulia, yang berbahagia, yang tercinta, yang segala yang ..
    tengkukhalidah…
    aku bukan peminat tegar si adi putera gunung simambang.
    tapi bila kau cakap hormat kerja wartawan… hormat? hormat?
    actually pada aku bile si adi tu kate die dok sebelah makam nabi ( not really sure la izit really or not) , then the wartawan tu should stop la texting, or else just kata sorry, i will text your later .. then one hour or paling tidak pun half hour lepas tu kau text la balik.
    simple kan?

    hahahhahahah betul la orang kata, penghormatan ni bukan dengan cara meminta tapi dengan memberi. Dan secara automatiknya nya kita akan dapat semula

    50

    0
  11. melati says:

    Lagi 1…bukan level Adi Putra , nk kutuk Waetawan…level Wartawan Donald Trump…jewww..tu yg sebetul2 nya…kikiki

    1

    1
  12. amik ko says:

    Klu nk minta org hormat ko..ko pun kna hormat org jgk..ko rs ko dh cukup respect org ke??kje minta komen, mlebih tanya nya, ko hadap la sendiri akibat dia..org tgh stress serabut, ko dgn kelam kabut mgejar org sbb nk cari cerita sensasi, smpi desak2 org,,padan muka..

    31

    0
  13. Anonymous says:

    bodoh wartawan ni. nak diaorang hormat kerja wartawan. padahal wartawan ni kerja kotor, buka aib orang. sedang kan dalam islam tak di suruh untuk membuka aib. memanglah itu kerja kamu sebagai wartawan. tapi takda story lain ke selain buka aib orang?

    dunia hujung zaman akan di landa oleh fitnah. ok fitnah tu dtg dari mana? kebanyakan nya dari kamu sendiri wahai wartawan.

    34

    0
  14. huhu says:

    wartawan just jgn sibuk… asyik dok tanya2.. bila kita balas, bising dan memekak..
    kalau dia nak buat statement, biar la dia buat PC.. korang tunggu je la…
    typical wartawan melayu yang cari attention

    21

    1
  15. vroom says:

    adi ni bkn stakat no tel wartawan yg dia dedah.. konek dia pun dia kasi dedah..

    0

    0
  16. Anonymous says:

    aik islamik sangat ke …tunjuk anu dulu tu masa kat sana jugak ….

    1

    4
  17. Anonymous says:

    Wartawan pun patut tau masa seseorang artis tu nk rest..tgh beribadat..lah…kat Ady kt tanah suci kot.tak perlu lah nk call tnya soalan peribadi.Kalau org lain pun ttu tk selesa dh lah hal umhtgga..tgh nk tenang2 fikiran…dh di asak2 dgn soalan2.dh terang2 Ady dh buat penjelesan dia sudah tkde ppe dgn 2 bekas wife dia.tk perlu nk kecoh lagi.Ady pun sy rasa tk sengaja nk tag no phone wartawan tu.kebetulan dia dh bengang..Sama2 kne respect kje msg2 n waktu rest msg2…report polis dah tu masukkn dlm paper konon.yg tu tk mengiabkn org jgk ke wahai wartawan…nk kata org sengaja mendedahkn no telepon.awk pun sama jgk.jd wartawan kne hadap lah…benda cm ni…

    70

    0
  18. Milah says:

    Aku bkn taksub sgt ngan artis…tp padan muka wartawan hburan ni…aku mmg x respek langsung wartawan hburan…menyampah..meluat dan xtau np manusia2 ni mncul dan berbangga ngan kerja dia…ap maksud tugas???? Dgn mengejar berita2 yg sia2????wartawan hburan ni x perlu wujud pun…lapar btol dyorg nak tau masalah artis…dgn alasan peminat yg nak tau…bawak2 lah bertaubat…

    3

    0
  19. Anonymous says:

    wartawan yg xde hormat xlayak minta dihormati.. adi dah jwb depan mkn nabi.. bagilah privacy nk berdoa aper sume… kemudian2 lah tanye.. dan2 tuh jgk wartawan nii push soklan mcm urgent xjwb hilang nyawa.. ooii wartawan org g mekah utk menunaikan amalan bukan tuk naikkan nama wartawan…

    2

    0
  20. Yekeni says:

    Kalau artis korek hal2 peribadi wartawan2 and then blogkan boleh tak?

    Agak2 dorang marah tak?

    Maybe artis should also record video dorang during interview. Kalau cerita terseleweng sikit, uploadlah video interview tu… their questions and your answers, tunjukkan how they menipulate stories… boleh juga netizen tengok rupa wartawan yg suka tokok tambah cerita eh ….

    3

    0
  21. Bukan Peminat Adi Putra says:

    Pada pendapat aku, wartawan malaysia ni mmg kene ubah mindset diorang. berhentilah nak jaja cerita peribadi artis. tak membangunkan masyarakat pun. lebih baik fokus bincangkan karya artis2 ni tak kira la bidang ape pun. kritik lah karya2 diorang supaya lebih baik, lebih setanding dgn karya2 luar. orang nak tengok karya la, bukan nak dgr citer dalam kain. kalau kita duk sibuk nak korek cerita dalam kain artis, sampai bila2 la karya seni kita ni duk kat takuk sama. cerita peribadi ni selagi tak menyusah kan masyarakat, simpan diam2 je. okay?

    1

    0
  22. tina fazlita says:

    tok sah dok bagi publisti kat mat toya kaliamput ni..ignore jer…..lagi layan lagi menjadi jadi. biaq lah dia nak kahwin kah nak cerai kah,..baiq pi…….kesian kat wartawan nak buat kerja pun kena ancam…

    0

    0