Written by Bella | December 4th, 2018

Pelakon yang pernah membintangi drama Cik Reen Encik Ngok Ngek dan juga salah seorang finalis Dewi Remaja 2018/2019, Haneesya Hanee yang baru sahaja ingin menapak dalam industri hiburan tempatan sudah mula menerima kecaman daripada netizen.

Haneesya mendedahkan beliau menerima mesej berbaur sindiran dan sinis daripada seorang remaja perempuan yang mengutuk serta menghina warna kulitnya yang gelap seperti gadis Afrika.

Bukan kali pertama berlaku, Haneesya tidak kisah dengan kritikan terhadap dirinya dan mempunyai cara tersendiri untuk menghadapi segala kutukan.

Untuk makluman anda, Haneesya mempuyai darah kacukan Melayu-Arab dan merupakan cicit kepada Seniwati Zaharah Agus yang terkenal menerusi watak Latifah sebagai isteri pertama P. Ramlee dalam filem Madu Tiga.

Bukan bermaksud untuk menyalahkan mana-mana pihak tetapi sedikit sebanyak lambakan produk pemutihan memberikan presepsi bahawa mereka yang berkulit cerah itu sempurna dan lebih menyerlah berbanding mereka yang berkulit gelap. Sebenarnya, kecantikan itu datang dari dalam diri, jikalau seseorang itu cantik hatinya, maka luarannya juga akan turut cantik.

Kredit Foto : Rean Ruddean & Majalah Remaja

84 responses to Warna Kulit Finalis Dewi Remaja Haneesya Hanee Dikutuk Hitam Macam Gadis Afrika

  1. kakikucinghitam says:

    i lov her!

    41

    0
    • Anonymous says:

      so do i…..cantik…

      11

      0
    • minah jambu say says:

      dewi remaja tak semesti nye puteh ..ape salah nye itam?? kalau gitu lain kali dewi remaja pileh yg kulit puteh aje kulit itam jangan ambek huh ! korang semua dh hina ciptaan Allah ! sape yg nakan kulit gelap ? haneesha pon tknak tapi dh Allah yg maha kuasa kasi dia kulit gelap mana boleh elak..ada yg berkulit puteh tapi bontot itam hati itam nak buat happe !!!

      9

      0
    • Anonymous says:

      omputih suka kulit tanned macam haneesya ni. dia org cakap exotic. tengok naomi campbell model top kulit hitam and tanned jugak. bodo betul adik yg comment tu.

      7

      0
    • kecik says:

      i love her too.. cantik.. hitam itu menawan..

      1

      0
  2. Mailias says:

    In my opinion, xperlula lyn DM mcm tu..Kdg2 org yg kutuk2 ni, xhebat teraa mana pun.. Kita yg lyn org mcm ni, I think it’s a waste and poision to our life.. Benda2 mcm tu bukn big issue pun… Tu pn nk jdkan hot topic.. huhuhu.. Normal lah.. Miss world yg menang first rank pun, org boleh kutuk xcantik.. The most important is our heart and our mind.. Sekian. Peace no war

    15

    0
  3. the keling movie says:

    keling sesat mana pulak ni…selebet!

    1

    73
  4. manggis95 says:

    ok what kulit gelap daripada kulit putih, bukan apa kulit putih ni cepat kotor tu yang mulut diorang ni cam longkang

    19

    0
  5. bawang says:

    ye ke dia dapat DM dariiiiii budak seklah tu
    kadang2 dia mmg saja nak show off yang walaupun dia HITAM tapi dia hitam ala2 afrika lah tu kononnn….
    ehhhhh …tektik .tektik

    5

    20
  6. Peah says:

    Walaupun hitam…love her style

    13

    0
  7. nok gebuzzz says:

    kulit gelap mcm dia tu pegi overc org suke…kalau nak jadi model top kat sana bila2 jer….mulut longkang ngate dia hitam tu sebenarnyer looser…dia ok jer…rezeki dtg mencurah2…

    24

    0
  8. brubru says:

    thanks to produk pemutih bleach atau inject vitamin c yang berleluasa, di iklankan di ig dan facebook.. semua orang malaysia yang bodoh senang sesnang kene brainwash yang putih tu cantik.. tak kira lah mcm mayat hidup atau pakai bedak jepun, asal putih je cantik.. sian tertipu bodoh ni, fikiran sangat tertutup, kalau kau keluar malaysia confirm ko mati lah

    20

    0
    • Kerutuk says:

      Betul. Org yg sibok nak putih ni smpai sanggup pakai produk tah ape2 esok bile kena kanser kulit nanti baru nangis tepi bucu katil n time tu nangis camna pon x blh buat apa..ingt lah.. produk2 cenggitu long term effect.. skg putih laa 10thn lg penyakit lain marii

      10

      0
  9. hite says:

    kulit putih pun, jubor hitam

    4

    0
  10. bibik_cun says:

    biar kulit hitam.. jangan hati hitam..
    kulit hitam ade gk pepatah (hitam itu manis)
    kalo hati hitam??
    pandai2 laa korg buat pepatah sendiri… hahahaa

    9

    0
  11. Anon 19 says:

    Cantik nk dibandingkan dgn muka mcm klorok tuuuuuhh..

    4

    0
  12. model vogue says:

    ramai aje model international yg kulit gelap dan terkenal..yg penting confident level mesti tinggi. :))

    7

    0
  13. bukan penjual jamu says:

    budak tu gi dm dia mksudnya cyber bully tu.. mentaliti org kita masih mentaliti kelas ketiga yg menganggap putih/cerah itu cantik, hitam/gelap itu hodoh..ini la akibatnya bila ramai penjual produk timbang kilo yg jual pil/krim pemutih… come on guys, negara lain dh mula mengiktiraf keunikan sesorg..lagipun setiap sesuatu ciptaan Tuhan tu kan cantik

    10

    0
  14. ex-fans lofa says:

    mula2 adore dia tapi bila tengok episod 2 dewi remaja tu boleh nampak die ni macam pilih kawan sikit… mmg la salah si tia tu cam apa pun tak reti but could you just be nice to her ?

    6

    0
    • Zura says:

      Pernah masuk satu pertandingan dgn dia (bukan dewi remaja ye), ok je tapi memang diva sikit la.

      5

      0
    • Anonymous says:

      Die pernah cakap kat magazine n 1st episod tu die mmg agak memilih kawan sbb experience die yg lepas2 semua kawan yg suke kutuk blkg which is antaranye suke kutuk die kulit gelap mcm afrika tu lah. Thats y die explained yg mmg die selected sape yg die nak berkwn ni. Aku rase ok je takkan ko nak being fake n berkwn dgn sume org semata2 nak gain popularity kot.

      4

      0
  15. Anonymous says:

    aku lihat hitam ko hitam biasa, masih ada onar2 warna, bkn terus mcm hitam bontot kuali lama. Jdi msih nmpk cantik. Tpi bila ada wang nnti, selalulah mandi susu, buang daki2 dn agar kulit tu cntik mcm Helle barry, Rihana atau Beyonce. Kn mereka tu cntik. Mcm negro amerika.

    9

    0
  16. time to change says:

    bdk yg dm dia tu dh kira cyber bully… aku tgk dia ni cantik & unik dgn cara dia tersendiri..org kita kena keluar dari mentaliti & minda kelas ketiga yg menganggap putih/cerah itu cantik, gelap/hitam itu buruk

    1

    0
  17. damai says:

    she sweet with her complexion, at least dia tahu bergaya, so what, ning pun gelap tapi tengok she berjaya, org putih mmg nampak cantik tapi not sweet, tapi org kulit gelap nampak x lawa or hensem tapi mrk ada sweetness, i see her ok aja

    4

    0
  18. Kkkk says:

    Cntik je ak tgok.Tula ramai org Malaysia obses nk kulit putih gebu konon2 la putih tu cntik pdahal….

    3

    0
  19. azry says:

    buduh?biasanya ada tempat2 trtentu saja yg taip n sebut ‘bodoh’ sbg ‘buduh’

    0

    0
  20. Anonymous says:

    hitam itu biasa, tpi gaya muka tu mcm african tu mmg betol.

    2

    0
  21. Anonymous says:

    cantik…..suka tengok…

    2

    0
  22. black beauty says:

    remy ishak pun kulit gelap..ada yg ckp mcm mat banga lagi.but ramai pompuan2 yg tergila2 gila kan dia jugak…hehehehe..

    6

    0
  23. Anonymous says:

    minta petua kat Ning baizura dn Nurul Wahab..mcm mana nk upgrade diri, mana tahu dpt kacak mcm somi Lana Nordin

    3

    1
  24. bawang says:

    hitam tu TAK SALAH
    tapi gaya kau tu dah mmg macam africa nya model
    so apa nak heran nya ?
    sekarang kau nak minta netizen puji ke apa ehh
    ntah apa2 lahh muahakakakakak

    9

    0
  25. Anonymous says:

    #piahfilter besok camni la.. sitiselfie pasti bangga

    0

    1
  26. Anonymous says:

    sitiselfie pun kuat filter kulit piahfilter.. putih is king!

    #piahoren #piahabambocey #piahlipis
    #piahbabyartislainsilaketepibagilaluanpiahpipimerah
    #manalagupiahpipimerah?

    1

    1
  27. Anonymous says:

    Ramai orang yang berfikiran sempit. Cantik apa skin tone dia, unique. Perempuan sekarang ramai yang muka putih, tangan hitam. Rupanya pakai foundation 2 inci.

    2

    0
  28. Duh says:

    I thnk she is very sweet. Tak usah ler kutuk2.

    1

    0
  29. anonymous says:

    hitam u tak kesah tapi perangai jgn over gedik boleh tak, perasan plak tu over confident minah ni

    5

    0
  30. Anonymous says:

    she is beautiful and hot…nak sgt dye menang Dewi Remaja :) her smile fuhhhh lawa gilerrr

    1

    0
  31. Purple says:

    Ni kalo mat salleh kat luar tahu perangai melayu yg suka menghina warna kulit kaum sebangsa buat malu jer. Diorang walaupun kulit putih melepak dr kau hidung mancung mata biru mereka tetap mengangkat model2 kulit gelap. Dan mereka akan kutuk kali org hina warna kulit org lain. SBB TU AKU BENCI KELANTAN. SBB DIORG YG MULAKAN SEMUA NI

    1

    0
  32. not says:

    mmg lah kulit africa, dah dia kacukan melayu – arab ( dari segi geography arab ni ddk north africa, lain lah kalau arab parsi or middle east)…

    2

    0
    • Anonymous says:

      African north..mna ko tahu. Knapa klau kcukn african malu..kacukn arab..pkistan..omputeh..jepun..di banggakn.

      0

      0
  33. Fyda Noh says:

    Dia nak glemer jugak kot

    1

    0
  34. Faraj says:

    Black is beautiful. Yg kutuk tu mesti org yg lahir dari air kencing ..sebab tu Hati mereka busuk mcm Umno & PAS …..

    1

    1
    • Anonymous says:

      hitam itu mana lawa..pura2 mengakui lawa..puihhhhhhhhhhh

      0

      2
      • faraj says:

        Kalau Putih , tapi muka cam Dato Vida pastu badan mcm Lori , tak guna gk Hidup? (Kena Bunuh diri gk)…baik Hitam tapi muka lawa & badan ramping….wakakakakaaka

        1

        1
        • Anonymous says:

          buta ke apa, mana ada hitam lawa. Putih tu lawalah. Pakai gincu apapun menyerlah cantiknya (ini khas utk pompuan je) (lelaki kalau hitam x apalah..ini normal)

          0

          5
  35. gg says:

    mata juling agaknya bdk ni… nk kutuk x bertempat… dia cantik doh… i wish ada kulit mcm dia ni… x perlu mekap tebal2…natural beauty mcm model Iman

    0

    0
  36. manusia says:

    cantik ler…..saya suka colour kulit dia…warna kulit ni tak perlu make up tebal….tetap cantik

    0

    0
  37. Cantik Rupawan says:

    Sebenar yg nmpk cantik tu aura penampilan,attractive tu yg utama, kulit colour no 2 yg penting licin n glowing kulit colour tanny paling cantik sb fotogenik n ditambah ngan tingkah laku yg baik..rupa paras n bentuk tubuh pun diambil kira, yg tinggi lampai atau yg kecil mugil yg comel berbentuk..eh byklh katagori org cantik ni, very subjective..ok.

    4

    0
  38. Cari makan says:

    Ckp je la darah afrika..arab muka lain sikit bang. Tu lebih gene afrika. Sekian.

    1

    0
    • Anon says:

      Org arab ada gak yg gelap walaupun datuk nenek dok kat tanah arab. Nenek moyang dema dah merantau berkurun2 lamanya. Kerajaan habsyah (afrika timur) adalah kjaan yg besar jajahannya suatu masa dulu.

      Apa kurangkah darjat dia sbg manusia kalau ada darah afrika?

      0

      0
      • Anonymous says:

        kekuranganya adalah kerana rakyat malaysia ni dulu x byk yg berkawen campur, india dgn india, melayu dgn melayu, cina dgn cina..mmg nmpk muka x boleh nk lari , sbb acuan sama je.

        Portugis, British, Jepun, semua ni sekejap je ada, negara x aman waktu tu, jadi mana sempat nk bercinta dn menikah dgn org luar.

        Tapi bila ada “kelahiran” tahun2 1990an ke atas, time ni byk pendtg cari mkn kt sini, maka sempatlah bercintan cintun dn menikah, maka dpt lah hasil anak mcm ini. Tu sbb budak tu pelik.

        0

        0
  39. Nini says:

    Bagi aku yg nmpk cantik tu yg sedap mata memandangkan omputih kata good looking..aiyoo Hitam,putih,coklat ke merah cam trafic light kalau sedap dipandang..ayu or kacak..ok jelh..hati mau baik be kata mak aku..hihi..

    0

    0
  40. Anna says:

    Ciptaan Allah sunnguh cantik …..tapi benggap benggap ni percaya Albino tu cantik .

    0

    0
  41. wanita berkerak says:

    budak tak cukup umoq, takde life pastu scroll ig org then comment yg bukan2. lawa kot dia ni, tak makeup pon lawa. sweet je mukanya. aku ni sanggup berjemur kalo ke pulau, kengkunun nak kulit tan bg gelap sikit. dah jd mcm satu trend pulak kat msia ni, asal putih je lawa, ni smua sbb iklan promo produk putih kulit.

    0

    0
  42. acerrrrrr pikir says:

    untuk memastikan dia nampak unik, rare, walau berkulit gelap, tu yg kena pakai pelik2, dedah sana sini supaya menyerlah. acer la korang bayang dia pakai islamik, bertudung, tak cebur diri pon dalam bidang glemer ni.. ko rasa ada org nak pandang dia ke? makanya, x makan kot family dia. sebab dia sendiri kata, dgn kulit kaler gitu dia dapat sara family..

    1

    0
  43. Anonymous says:

    cuba ko mengaku hanessya hanee sayed sahlan, bapa kamu keturunan arab mana, north ke southern, east or apa shj.. Kalau x mengaku, kamu membuat netizen menambah dosa mengutuk.

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Abang nara kenapa dah up to date sekarang? Post pun satu dua je. Sekarang nak kena refer source lain kalau nak tahu cite panas. Abang nara dah suam2 suku

    2

    0
  45. Duh says:

    Nara cuti kut. Terus sambung Cuti sekolah Harap2 sehat ya. Atau ko gi cuti sponsor. Tu sebab cerita gosip kureng. ganti dg iklan yg kluar berdebus2

    0

    0
  46. abg JAM says:

    klu di ajak aku kawin ON je…org lawa…cun plak…i like it babe….korang jgn jeles ok…..

    0

    0
  47. Hitam Itu Menawan says:

    Jangan2 kawan2 CikB tak yg dm tu..atau CikB sendiri supaya hanee boleh jdi duta mak qu puteh dia…

    0

    0
  48. adirah says:

    As salam… Allah yang cipta dan jadikan kita2 semua…jangan menghina sedarlah diri kita …semua sama asal dari tanah..bersyukur la selalu dengan apa yang Allah dh bagi..putih ke hitam cacat ke apa2….Allah lihat hati bukan hitam putih cantik…jadi2 la mengutuk mengata…

    0

    0
  49. rabbit says:

    aku rasa dia ni ok je, aku pernah nampak dia kt night of fright 6 @ sunway lagoon, elok jeee dia senyum2 kat aku, masa tu dia dah jadi artis cuma aku je xtahu. hahaha

    1

    0

Leave a Comment

Optional