Written by Bella | February 22nd, 2018

Kisah putus tunang penyanyi Sufian Suhaimi dan Elfira Loy agak mengejutkan peminat mereka kerana sudah hampir kepada tarikh pernikahan yang sepatutnya berlangsung pada bulan Mac depan.

Kedua-duanya terus berkunci mulut mengenai perpisahan mereka maka timbul pelbagai spekulasi mengapa Sufian dan Elfira membuat keputusan untuk membawa haluan masing-masing sedangkan terkenal sebagai pasangan yang saling mencintai serta romantis sebelum ini.

Menerusi portal mStar Online, ada netizen mendakwa Sufian tidak dapat memenuhi permintaan keluarga Elfira  yang meminta jumlah wang hantaran tinggi dan itulah punca pasangan itu tidak jadi berkahwin.

Mak El tak nak bermenantukan orang tidak berduit. Takut anak dia susah nanti walaupun Sufian ada ijazah sarjana. Sufian tak boleh sediakan wang hantaran yang diminta mak El bulan tiga ni.

Benda tu rahsia antara keluarga tapi dekat Facebook ada kawan kepada ahli keluarga El pecah lubang. Berapa hantaran tu, rahsia keluarga katanya. Lagipun Sufian tengah belajar, manalah mampu kalau hantaran banyak-banyak.

Berikanlah masa untuk mereka berdua mengubati luka dan kesedihan dalam hati, mungkin satu hari nanti mereka akan bersedia untuk memberikan penjelasan.

Sumber Berita : mStar Online

156 responses to Wang Hantaran Tinggi Punca Sufian Suhaimi Dan Elfira Loy Tidak Jadi Kahwin?

  1. Jaja Zaleha says:

    Yeke macam tu..isy sedihnya kalau gitu..

    32

    0
    • Anonymous says:

      Aku agak mesti dia mintak hantaran ratus ribu ni.

      28

      1
      • Zack says:

        Dah nk sgt kawin dgn retis.. ambik ko!

        Retis..ada ke bawah 10k Pian oii?

        36

        1
        • Anonymous says:

          xper lah pian, anggap la diluar kemampuan ko. try najwa latiff pulak. mana tau kot2 boleh dpt diskaun…. retis jugak!

          30

          3
        • senyum kambeng says:

          suruh si el tu kawin dgn dato2 umno je lah. dia kan puteri umno. org2 umno je yng byk duit
          skrg ni..tu x campor lagi duit tok arab derma. huhuhu

          114

          1
        • Kak Serai says:

          Well..drp si Pion ngutang AhLong baik la putus. Besok lpas kwin apa plk makcik ni mntk yerrr?

          25

          0
        • Miss Unibes says:

          Makinlah lelaki anggap org perempuan2 ni gila harta. Tapi kalau betul berita ni, agak2 berapa ye mak EL mintak? Rasa nya betul kot berita ni sebab dari statement mak EL sebelum ni mcm melibatkan wang. Mungkinlah wang hantaran yg diminta tu sebanyak(selebat) kening EL. Yelah… Mak EL yg besarkan EL dgn susah payah sampailah kening EL pun mak EL yg tanam. Eh bela. Ok. Eh pape je lah.

          85

          0
        • Anonymous says:

          celebrate bday pon naik heli, patah hati je trus sampai new york, ko rase pian ni mampu ke?? stakat bg sejambak bunga boleh laa. mak el kalau nak menantu yg boleh bg anak die semua tu, baik kawen kan dgn anak dato2 umno aje, tapi nak ke msalahnye diorg dgn el ni? hahahahahaha

          29

          2
      • Jemah says:

        Agree..buat apa la letak mahal2. Kasi diaorg guna duit utk pergi honeymoon lagi bagos! Mcm menjual anak la pulak..pastu menyiksa menantu. Ish ishhhh

        32

        0
        • Wekkkkkkk says:

          Pasti mk dia lagi frust sbb mi ta jntrn tiinggi. Pas ni elfira org dh cop yg si mk mta $$$$$ tan.

          14

          0
        • leman says:

          elfira loy tu tak lah buruk tapi tak lah cantik sangat. 10k paling max! Lebih drpada tu..dianggap ..overpriced!

          84

          0
        • Anonymous says:

          Hahaha 10k tu rendh la bgi mak elfira tu, mesti 7 kli gnda tu

          15

          0
        • Wtf says:

          70k??? Baik aku buat business bukak kedai dobi. Duit beranak..bukan seorang…pasang 2 sekali gus pun boleh!

          33

          0
        • Diditera says:

          Tu la. Mizz Nina yg anak jutawan tu pun hantaran dlm 11K jer kalau x silap.

          49

          -1
        • Aku citer psl boss aku says:

          Nk tau tak og kaya ni lain. Aku penah tertengok list org kaya kawenkn anak
          Hantrn ank x mhl tapi kos ank pompuan kawen melebihi hntran yg bapak pompun tu senaraikn:-

          1. Hotel mewah check in: anggrn 5k. Utk 3 mlm.
          2. Uph mk nandm dn plamin: 30k.
          3. Sewa hall kawen dn mkanan 50k.
          4. Dj: 5k.
          5. Etc..etc: 10k.

          So korang fikir sendiri ini baru org kaya yg tiada title datuk atau tan sri, hanya sbgai kontraktor yg pndai cri duit projek di malaysia. Org biasa je tapi pndai cri wang.

          Tapi kmi sbagai pkerja dpt gak bonus 3 bulan.

          16

          2
      • I Tak Redho says:

        Santek sgt ke si Elfira tu? Makcik oh makcik..Erra Fazira bekas Ratu Malaysia ke level anak makcik kening cantum tu? Ewww.. so high!

        30

        0
        • Sajat says:

          Retis Elfira tu weyyy…maunya xmahal. Wedding reception paling busok2 pun kt hotel. Dewan Serbaguna konon x klas!

          20

          0
      • Tapir says:

        Idok la level puluhan ribu si Elpirah Loi tu. Tu standard anak Naza Motor!!!

        16

        0
      • Anonymous says:

        gosok baju pun takreti.. nak hantaran puluh ribu.. anak ko special sangat ke mak el nye pun ? patot la anak ko tak kawen2

        31

        0
      • Mamadog says:

        Nara cuba kau siasat si mak el ni…apa yg dia tk puas hati sangat…gigih update kat insta pasal penipu..orang berdrama…

        Kalau pasal si pian tu…kata tak nak besar besarkan cerita…tak nak burukan mana2 pihak..tapi dia plak melebih dari anak dia…kecewa bagai…

        2

        0
    • Anonymous says:

      wow boleh tahan jugak ye mak ko ni elfira. ish ish ish

      17

      0
    • Mother says:

      If it is too expensive then it is not a marriage, more like a business!!!

      55

      0
      • Anonymous says:

        Yea i second that…tu dah memperdagangkan anak. Mengucap makcik…makcik nak guna duit byr duit kutu ke makcik???

        25

        -1
    • Anonymous says:

      MAKCIK MATA DUITAN..KENAPA MULA2 TERIMA PINANGAN..KALAU DH TAHU BAKAL MENANTU TKDE DUIT

      31

      0
    • Awas!!! says:

      Jgn demand sangat makcik. Makcik ada lagi anak jantan kan. Besok org buat pulak kt anak jantan bachelor makcik tu….

      39

      0
    • Anonymous says:

      Dapat mak mertua cenggi kalu..habis botak tinggal bulu hidung je lah jawabnya lepas sanding… ye dok?

      12

      0
    • Anonymous says:

      yg aku x boleh brain nye, awal2 kenapa setuju nak kahwen bln 3 ni? baik ko extend je mase bertunang tu smpai 2 thn ke ape laa masalahnye kalau nak tunggu smpai cukup duit. ntah2 pian ni xde usaha nak negotiate ke, nak berunding ke ape ke, pastu diam aje. bile tanye ckp x ckup duit lg. aishhhhh

      7

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      sebenar nye mak el ni dia tknk anak dia kawin ngan sfian babtu dia sengaja mintak duit hantaran tingi di luar kemampuan sfian ..memang sengaja mak dia buat macm tu jadi boleh putus sebab sfian tk mampu nak kasi duit hantaran…apeeee aje lah mal ek ni tengok dulu la el tunang ngan penyanyi bukan ngan pangeran ke datuk nak mintak duit hantaran tingi2 !! ni mintak duit hantaran tingi tau masak tak ? tau gosok baju tak ni ? huh ! mengarot betol ! el jadi anak dara tua lagi bagos lah tk payah kawin huh !!

      4

      0
  2. Amondo ehh says:

    Apa kau nak expect? Pilih perempuan hidup senang nak buat bini, hadaplah berapa hantaran dia letak. Tulahh orang tua2 cakap ukur baju di badan sendiri…lol

    36

    0
  3. Hey Gadis Cendol , Ape dol ? says:

    Udah2 la tuuu … Tak ade jodoh ..

    6

    0
  4. Marilah Bergosip Secara Intelek says:

    Weh, komen netizen kat instagram yang berkemungkinan sebenarnye satu andaian pun Bella boleh buat tajuk gosip.

    Kemon Bella tolong jadi cemerlang sikit.

    11

    2
  5. sinar bintang says:

    Inilah ciri2 org yg BERTUHANKAN duit, lupa rezeki dari Allah…

    8

    0
  6. alahai ANAK OMAK says:

    carilah menantu seperti Datuk Aliff Shukri…..anak pompuan kita jadi madu no 2, kalau nasib tak baik jadi tukang cuci pinggan mangkuk

    3

    0
  7. Wekkkkkkk says:

    Ramalan ku benar belaka. Sudah ku agak dari pada mulanya putus tunang kenapa dgn tiba2 shj. Padahal tiada kontroversi pun. Tetiba tak jadi. Aku ada byk komen kisah ni d blog yg lepas tapi lahanat beauti” fool” nara blok aku nyer komen. Tak kuar2. Malas aku eh nk taip balik.
    Klau taip manaleh sama komen mesti ada lari sikit

    4

    0
  8. Anonymous says:

    Mulut tempayan punya kawan.

    3

    1
  9. Redha says:

    Apapun asbabnya semua itu ketentuan Allah. Kena yakin jodoh, ajal dan rezki urusan Tuhan.
    Jangan netizen kumpul dosa kering buat andaian.

    7

    0
    • Wekkkkkkk says:

      Dosa tu mmg dosa, tapi bila netizen komen, ada gk btul nyer utk buat pedoman. Kalau ibu apa x biasa dlm urusan pernikhan prkawenn, tanyalh org yg ada pgalam. Bkn jadi bodoh sombong tau sendiri. Semua org ada first kisah dn seterusnya. Tapi kenalh tanya. Dh jdi mcm ni baru boleh kata jodoh itu ketentuan Allah.

      4

      0
  10. Alanice says:

    Klau die ni hantaran rm500 pn sumpah aku xnk

    6

    2
  11. Wekkkkkkk says:

    Masa brtung ituhari knapa duit x naik separuh. klau sufian tu gentelman, ckp awal awalh, makcik saya mahu menikh dgn anak mkcik dlm 1 tahun akn dtg. Bagi saya cri $ baki. Jika saya x dpt bgi yg baki duit blnja tu, kita fikirkn kemudian. InsAllah jodoh x ke mana.

    Ini tidak, pura2 mcm ada wang.
    Mak Elfira pun satu, kenapa bagi tempoh pendek sgt. Brtung buln oct 17, suruh lansung mac 18. Mana nk cekau duit si pian tu.

    18

    0
    • Wekkkkkkk says:

      Bkn aku reka citer, tapi ada pgalaman dri kuarga kami, walaupun kami bkn anda kenal, tapi ada story nk di kongsi brsama. Kalau hntaran 15 ribu, naik dulu 7 ribu, selebihnya cari dlm tempoh brtung. Apa nk kisah psal wang hntran tu, kita kn ada adat, kalau pihak lelaki buat hal maka cincin dn duit burn. Kalau pompuan buat hl pulangkn je duit pada lelaki tu.

      Ini x , lepas dgr hantrn tinggi , begitu yakin sekali boleh settle. Org kaya dn anak org kaya jgn ckp lah.

      2

      1
  12. lalala... says:

    sbb tu islam suruh kawen sekufu. takut jadi hal2 gini la. takpe la pian awak ada master nanti cari kerja bagus. mungkin tak kaya raya la tp blh je hidup senang janji kena usaha.

    “Tidakkah engkau sedar siapa diriku ini…bukan merak kayangan tapi gagak di rimba………..”

    18

    0
  13. Jojo says:

    Lesson learn. Nak bina masjid, foundationnya kena teguh dulu. Jangan lah sampai nak pinjam sana sini bila nak kahwin. Eloklah putus sekarang jangan lepas dah kahwin cerai berai sebab bab duit.

    22

    0
  14. Anonymous says:

    Tambah dosa sekiranya rasa belum cukup. Sempat tak nanti minta maaf oi.

    2

    0
  15. Salmah says:

    Anak ok..mak pulak buat hal. Dunia..dunia.

    4

    1
  16. Awan Nano says:

    Ish korang ni.. Walaupun mak el mintak mahal2, dia ada hak kan? Dia beranakkan el dan besarkan el.. So what? Kedengaran kejam tp dia tetap seorg mak yg nak tgok adik2 dia.. Kan hantaran tu dah maklum sebelum tunang? Masa merisik kan? Knp tak cakap tak mampu? Atau hantaran tggi sgt? Tempoh tunang setahun ke? Knp pian iyakan semua? Kat Sabah aku dgr lg mahal hantaran kawen tp kebanyakan lelaki kalau tak mampu mmg dia mengalah punye.. Mcm lagu ‘Anak kampung’..
    Duit mmg tak membahagiakan tp cinta bukan segalanya..
    Duit bukan segalanya tp segalanya perlu duit..
    Semoga yg baik jadikan teladan!

    29

    2
    • Awan Nano says:

      nak tgok *anak2 dia senang dikemudian hari..

      2

      2
      • Wekkkkkkk says:

        Nasib baik elfira tu x ada duit. Kalau dia ada duit dlm account byk dh tentu bgi kt pian buat settle hantran. Tapi lepas tu kawen x berkat, gaduh2 je. Sbb tipu parents kn. Tapi nasib baik elfira tak buat mcm itu, pianpun org trplajr, mesti dia tau hukumhakam, so malu skrg x mengapeeeee.

        5

        2
        • greenfingers says:

          Cousin lelaki aku cmnila. Masa mula2 kawen, mak si perempuan mintak hantaran belas2 ribu, serba satu. Cousin aku ni xmampu sedia byk2 cmtu. Nasib baik bakal bini baik sgt, dia pon xnk membujang lama2,last2 dia pakat ngan cousin aku, separuh hantaran guna duit dia. smpi ke sudah mak si perempuan xtau yg anak perempuan dia yg dulukan hantaran byk2 dl. Skang, anak dh dua dh, bahagia je. Yg si perempuan mcm biasa xpnh lokek n berkira ngan anak2 buah, murah rezeki dia. Mmgla mak perempuan ada hak nk mintak intan berlian jd hantaran, tp jgnla smpi jadikan hantaran tu syarat utama nk kawen.

          30

          0
        • Wekkkkkkk says:

          Hehe, idak semua, tpi ada.

          0

          0
    • Wekkkkkkk says:

      Yaya btul, aku dh habak awal2..

      0

      0
  17. daon kesom says:

    Yg komen ni sama je dgn mak elloy. Rezeki orang bukan nampak sekarang. Kdang dh 13 tahun kawin laki naik pangkat ke, bisness tetibe mashuk..etc..etc

    11

    0
  18. Anonymous says:

    Bila ringgit menjadi kiblat manusia. Anak diperdagangkan..

    12

    0
  19. Kiah propa says:

    Of course laaa mak dia nk hantaran mahal.ko tgk laaa si el tu shopping brg makeup pn berabis berapa ribu.tp muka tetap sama jgk x jgk makij cantik pn!huhuhuhu

    15

    0
  20. Anonymous says:

    Oooi aku nk bsuh kain, buang masa je nk layan

    3

    0
  21. Noname says:

    X tau betul ke x….tapi dia pn ada anak perempuan n lelaki…what goes round comes round…

    15

    0
  22. Anonymous says:

    Iron baju pun tak reti…masak lagi la..simpan buat pekasam je la.

    15

    0
  23. KimK says:

    Nak hidup senang EL..kawin saja dgn Aliff syukri.

    Hidup aman bahagia …kaya raya .

    Mak EL nak hantaran mahal mahal (mcm jual anak pulak)

    12

    0
  24. Anonymous says:

    Tak ada org yg lain ke asik3 badang lembilk tuuu

    2

    1
  25. Duit pun boleh selesaikn tau says:

    Inilh dia masalah campur org ke tiga. Ropanyer $$$$$$.

    8

    0
  26. Anonymous says:

    Tu namanya baru kahwin. Susah senang bersama. Ni nak anak hidup senang aja eh engko

    8

    0
  27. Anonymous says:

    Makcik oh makcik…mami jarum sangat!

    4

    0
  28. Amboi amboi amboiiii says:

    Makcik terdesak nk pakai duit ke tuuuu? Muka mcm tu berpuluh ribu. Lawak la..

    7

    0
  29. yuck says:

    tergamak sungguh buat kt anak mcm tu kan??????

    3

    0
  30. Tina says:

    Ketahian apa ni makcik. Mengucap please!

    2

    0
  31. kejam nya org islam skrg..

    1

    1
    • Pelamin anganku musnah says:

      Bkn islm yg kejam, ekonomi yg mmbuat kita brtindk mcm tu. Tapi makcik brpada2lh minta hntaran, 20 ribu dh la, srlebihnya mak dn bapak elfira tmbh lh utk wedding tu klau ada $. Parents ellfira dn parents sufian sesama x ada brduit.

      Klau dulu dlm prancgn 5 ekor kmbg pgg, so amek 1 je lh.

      Klau dulu inginkn kek 7 tgkt, amek yg bukn ori kek plastik je.

      Klau dulu uph mkndm/plamin 20k, amek yg 5 k je.

      So cukuplh. Nnti mkcikpkcik akn dpt duit jugak org yg dtg tu bgi.

      Mesti mkcik pkcik x pnh buat kenduri kawen kn.
      Tu sbb nyer pelamin anak musnah.

      9

      1
      • Lulz says:

        Betul. Bersederhana tu tak rugi pun. Ada member aku sorang ni, dah ada anak dah dgn bf dia. Beso dah anaknya. 4 tahun mungkin umur. Dari budak tu dalam perut lagi sampai lAani ddk serumah dgn bf dia. Bila nk kawin je selalu tak jd sbb masalah duit. Mana tak masalahnya, baju kawin nk yg designer je. Kenduri nk meletop tp gaji masing2 ciput. Tak sampaipun 2k. Taktau la nk tunjuk kat sapa

        1

        0
  32. Odah says:

    Hmm tak berbaloi Pian. Muka dia biasa je. Ramai lagi yang lawa

    9

    0
  33. Lemak berlipat says:

    Kejap..tak faham..dh zaman 2018 kot..mas kahwin yg wajib bukan hantaran..sbb tu bila nak kahwinkan anak perempuan kena tanya wali nya sbb walinya yg ada kuasa..

    6

    0
  34. Dex says:

    Kalo btoi bijak tindakan mak dia.. Sokong 100% sbb mcm trjd kt kwn aku.. Laki tue setuju dgn nilai wang hantaran.. Menipu ckp dh cukup tp lg sbln nk kawin br bgtaw x cukup.. So kwn aku trpksa buat pinjaman bank sbb laki tue blacklist.. Dhla brg2 hantaran pihak pompuan yg belikan n sponser.. Brg2 utk msk umh.. So pihak laki tue cuci kaki jer masuk umh.. Nk x nk trpksa la pihak pompuan brhutang bank.. Sbb malu if x jd kawin.. Lg sbln kot,kad kawin dh tempah.. So kalo btoi la aku sokong tindakan family elfira.. Jgn bg lelaki pijak kepala n jdkn tektik utk kawin free… Peluang dh bg so mcm2 cara boleh buat if nk.. So tepuk dada tnya otak k…

    23

    1
    • Kemon says:

      Bg aku sume atas pasangan masing2. Takkan la ko taktau perangai pasangan ko mcm mana. Kalau yg jenis auta mcm yg ko cite ni, aku as perempuan dah lama angkat kaki before decide nk kawin. Yg penting kenal dgn partner dulu. Sekali pun dia susah time ni, kalau tgk struggle n usaha utk jd better person, why not kawin. Tp kalau yg cakap je pung pang tp tak nampk usaha, baik blah je. Ni bukan zaman dulu2. Bercinta lepas kawin. So kenali lah pasangan anda.

      3

      0
  35. Anonymous says:

    At the end of the day pian, she is not your league..

    13

    0
  36. Joyah Pok Pek says:

    Hantaran tinggi sebab nak wat majlis wedding..mas kawin hrga biasa2 je..ialah nak wat majlis sanding,baju,make up,hotel semua bagai dh berapa? Paling2 100k tau..adik sy kawen kt rumah biasa2 je wat kenduri pn hangus rm25k..inikan pulak artis

    4

    0
  37. Pikio pikio says:

    Nara bubuh tajuk HANTARAN TINGGI PUNCA TAK JADI KAHWIN ? Bila Ada question mark / tanda soalan di akhir ayat mknanya cerita tu tak pasti betui ke tak betui!! Nara Main agak agak je la. Mungkin ada sebab lain ….. Tak ada jodoh!

    1

    1
  38. Anonymous says:

    Teringat kes Eina Azman dgn Afiq Muiz dulu. Emak Eina tak berkenan dgn Afiq sebab dia budak flat PPRT je. Last2 Eina kawin dgn Datuk Gurmit owner pub. Emak Eina lebih sanggup disuap dgn duit hasil pub dari bermenantukan org miskin. Halal haram punya rezeki masuk mulut belakang cerita. Janji duit berkepuk kepuk

    16

    0
  39. Anonymous says:

    Persoalan aku cumalah..adakah el akn msh tetap terus bangun setelah solat subuh?ye lah..dlu kan itu syaratnya el tak blh tidur semula slps solat subuh.

    11

    0
  40. Aku citer psl boss aku says:

    Nk tau tak og kaya ni lain. Aku penah tertengok list org kaya kawenkn anak
    Hantrn ank x mhl tapi kos ank pompuan kawen melebihi hntran yg bapak pompun tu senaraikn:-

    1. Hotel mewah check in: anggrn 5k. Utk 3 mlm.
    2. Uph mk nandm dn plamin: 30k.
    3. Sewa hall kawen dn mkanan 50k.
    4. Dj: 5k.
    5. Etc..etc: 10k.

    So korang fikir sendiri ini baru org kaya yg tiada title datuk atau tan sri, hanya sbgai kontraktor yg pndai cri duit projek di malaysia. Org biasa je tapi pndai cri wang.

    Tapi kmi sbagai pkerja dpt gak bonus 3 bulan.

    2

    0
  41. Anonymous says:

    I know Sufian as my student. He’s a sweet boy. Worry not, Allah is the best planner for both of them, Sufian and Elfira. Anyway, mula2 got to know Sufian was with El, terfikir jugak boleh ke El adapt duduk di Pengkalan Batu, Mersing?

    15

    0
  42. Kak Banang says:

    Byk2 bersabar Sufian jadikan ini sebagai pengajaran jangan cari orang yg tak setaraf dgn kita berlajar dan berusaha hingga berjaya kalau boleh carilah kerjaya yg boleh menjamin masa hadapan selain drpd jadi penyanyi…sama -sama kita tgk elfira boleh hidup bahagia atau tidak kalau kawin dgn orang kaya nanti silap aribulan orang dgn orang kaya pon jadi bini nombo 2.Banyak lagi perempuan cantik kat luar sana yg tidak menjadi mata duitan yg boleh dijadikan isteri. kak banang doakan semoga sufian bertemu dgn insan yg baik dan terbaik utk dijadikan teman hidup…amin.

    11

    0
  43. Nyonya Mansor says:

    Sudah sudahlah korang..

    0

    0
  44. Anonymous says:

    patutlah mak el ni cakap dah bagi peluang banyk kali… means banyk kali dia tnggu duit,, sufian tak bagi? kalau betullah kan ..memang tak guna btl mak el ni…fuckoff hahaha

    4

    0
    • Anonymous says:

      tunang oct 2017, nk di kawenkan Mac 2018…korang fikir….mmpu capai $ tak hntrn tinggi..lainlh bapak kaya mcm Jejai dn Nedim tu..antaranya lh.

      6

      0
  45. anum says:

    Tanggung jawab untuk buat kenduri adalah tanggung jawab ibu bapa dan bukan bebankan pihak lelaki untuk sediakan wang hantaran yang tinggi untuk kenduri. Ada sesetengah parents tak ambil pun duit hantaran pihak pompuan, semua diberi kepada pengantin pompuan, bukan untuk belanja kawin.

    20

    0
    • wekkkkkkk says:

      ic..ic.., mmg tgggjwb parents utk buat kenduri JIKA PARENTS ADA BYK DUIT.

      Kalau parents pompuan org yg TIDAK berduit, cuma hrp $ hntrn je, katakanlh 10k, maka dlm 10k ni dibahagikan utk persiapan:-
      1. 1k utk sewa baju kawen
      2. 5k utk catering.
      3. 3 k utk pelamin.
      4. 2k etc…etc.
      5. jadi pengantin pompuan x dpt apa…cuma $ mas kawen je.

      Tapi kalau parents pompuan ORG YG BERDUIT maka 10k hantaran ni bulat2 di beri pada pengntin pompuan, ko nk beli gelang, rantai, cincin-916, h/p 4k – ,gunlh $ tu utk kegunaa sendiri.
      Jdi utk kenduri semua parents pompuan support.

      Kalau mcm ni cari je anak2 org kaya.
      Kaya dgn kaya, miskin dgn miskin.

      5

      0
      • Sufian Suhaimi says:

        Perlu ke ada kenduri? Kalau takde duit, buat syarat wajib nikah aje la. Kenduri ni semua adat org melayu aje.

        3

        1
      • Anonymous says:

        setuju..aku sendiri kawen guna semua duit hantaran tu..betul2 dapat mas kawen je..aku sendiri tambah beli barang..sesen aku xnk mintak duit parents aku sbb aku yg nak kawen..xperlu aku nk susahkan parents aku.
        ni ade tu semua parents tanggung pastu setahun 2 bercerai..nnt kawen lain plak parents lg tanggung..sampai ke sudah harap parents..
        dgn keadaan ekonomi skrg ni kena sama2 share dr pihak lelaki dgn pompuan..kalo tu pun xbley,ko xpyh hadap nk kawen..

        6

        0
      • Anonymous says:

        saya tergolong dlm golongan yg duit hantaran dihabiskan untuk kenduri. hihi. sesen pun tak dapat kat saya. taknak susah kan parents habiskan duit utk kenduri tu. duit mas kawen je saya simpan.

        0

        0
  46. x says:

    aku rs pihak pian boleh je kot berunding, sama ada krg kan sikit hantaran ataupun tangguhkan majlis sementara nk dpt kan jumlah hantaran yg diminta. x slh pn kalau tangguh majlis. sethn 2 thn… no prob. kalau dah berunding minta krg kn sikit hantaran tu tp family el tolak mentah2 dan pihak pian pulak terima je tanpa bangkang, itu mmg silap laa… benda dlm dunia ni boleh berunding. cuma kita laa… sm ada nk betul2 fight o biarkan begitu je… x pe laa pian. mgkn jodoh ko dgn yg lbh baik. kahwinilah pompuan yg rendah maharnya dan mgkn pompuan tu tgh tggu ko pian…

    3

    0
  47. Anonymous says:

    bila kau di paksa oleh si diaaaaa..

    0

    0
  48. Anonymous says:

    biasa la.. nak kena buat grand. wedding of the year.. nak kalahkan wedding2 artis lain.. nak buat tapi tak mampu.. tu yg mintak hantaran cekik darah.. bagus la pian putus. nanti dah kawin, habis kena perah duit.. shopping make up je dah puluh ribu. belum lagi handbag, baju, barang kemas.. nak cincin berapa karat.. huhu

    5

    0
  49. nenen pun small says:

    kalau body cntik mcm kuarga kim kardhasian ok gak belanjanyer….

    4

    0
  50. melati says:

    Walaupun Elfira Roy saya Minat.., tapi Mak Bapa dia pemikiran di Takuk lama..!!! Neelofa yg Cantik dr Rupaparas & Body dr Elfira pun susah nk dpt Jodoh..!!! ni dh nk kawin pun Masih nk cari org kaya2… Mizz Nina yg lagi Cantik & Teramat kaya pun kawin gan Penyanyi jer..!!! nk Cari org kaya sekarang ni Bukan senang .(Org Kaya yg Tua2 pun ader Taste lah) takder nya org2 tua kaya nk GF kurus sekeping Body lurus mcm Elfira ni..!!! yg selalu saya jumpa Bini Muda Org kaya semua Cun2 Belaka..!!! kalau Mak Bapak Elfira rasa anak dia dh Rupa @ Taraf cam Siti Nurhaliza baru lah boleh Memilih..!!! lagi pun Lelaki kurang sekarang Byk yg Hisab Dadah, mati Race Motor, byk Masuk Jail 7 byk yg jadi Gay..!!! Elfira Roy kalau awak baca ni Nasihat skit kt org tua ko , jgn memilih sgt lain lah kalau anak dia taraf Siti Nurhaliza @ Mizz Nina….hmmmm

    1

    0
  51. Anonymous says:

    xpelaa pian, ko dhla rushing nak abeskan master, kena plak rushing nak kejar duit kahwen, ade hikmah semua ni dik. El patah hati bawak diri sampai new york, ko meratap jela dik tepi pantai mersing tu. xpe dik, jodoh tu akan dtg sndiri. yg penting ko belajar smpai master, ni ko patah hati trus laa sambung phd daripa ko trus meratap upload caption yg bukan2 baik ko further study lagi dik oii.

    13

    0
  52. damai says:

    aku x rasa pasal hantaran mahl, masa merisik dan bertunang isu itu x timbul, masa tunang rasa disebut hantaran dia, x lah mahal sgt, jgn buat andaian semberangan, nanti jatuh fitnah. if mmg hantaraan mahal sgt knp masa merisik x tolak atau minta kurang , den proceed tunang sape suruh. semua tuduh el dan keluarga mcm2, x baik tau tabur fitnah mcm tu, berdosa besar

    5

    0
  53. Mak kau says:

    Lantaklah mak el nak mahal mana pun wang hantaran anak dia dia yang jaga…kene ada upah menjaga sampai besar ..bagi kemewahan lagi…

    satu je aku tak paham dengan mak si el ni, kata tak nak ungkit tak nak buruk kan mana2 pihak….tapi insta story dia asyik dok perli penipu, tikam belakang, jaga mcm anak sendiri..

    orang tak tau apa yang dia cuba sampaikan boleh jadi salah sangka.. mak el ni mesti perli pian…

    5

    -1
  54. naz77 says:

    bagus la xkawin dik,,, dr betrutang along… ukur baju dibadan sendiri,,, nk taya elfira loy tu cantik sgt ker,,,, level puteri gunung ledang

    3

    1
  55. naz77 says:

    bagus la xkawin dik,,, dr betrutang along… ukur baju dibadan sendiri,,, nk taya elfira loy tu cantik sgt ker,,,, level puteri gunung ledang

    3

    0
  56. naz77 says:

    bagus la xkawin dik,,, dr betrutang along… ukur baju dibadan sendiri,,, nk taya elfira loy tu cantik sgt ker,,,, level puteri gunung ledang

    3

    0
  57. Anonymous says:

    Betty adik Erma Fatima hantaran dia senaskhah alquran yg dh dikhatamkan oleh suami…

    6

    0
  58. melati says:

    Kawin kan jer dgn Rani Kulop Makcik oiiii si EL tuuu..

    2

    1
  59. makelfira says:

    lahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh pian ouiiiiiiiiiiiiiiiii padan muka hang…nak berlagak miskin ropanyerrrrr takk sekufu berkupu kupu…tulah orang nak kahwin cari yang beragama ………..bukan nya muka saja cantikkkkkkkkkkkkkkkkkk tapi apa pun serve u rite…………..padan muka hang tuiiiiii

    0

    2
  60. melati says:

    Saya jamin pasni mesti Elfira Roy …, jadi Anak Dara tua..!!! kalau ader org nk kawin dgn Elfira Roy (Mat Rempit keatas ) saya terjun ” KLCC’ …huhuhu

    4

    0
  61. Halim says:

    Pasal hantaran ni ikut lah kemampuan. Kalau lelaki tu baik boleh bimbing, solat terjaga, betul2 syg anak mkcik, kalau dia mampu 2k pun dh alhamdulillah. Buat majlis mesti lah nak utk diri sendiri merasa kawin mcm org lain, tp berpada2 lah. Ukur baju kat diri sendiri. Skrg trend mak ayah mintak paling2 10k tp xtau lelaki tu sggup buat loan utk cukupkan, kan sedih cik suami anak awak tpaksa bayar loan bertahun2, yg sakit anak sndiri jugak byk hutang

    5

    0
  62. love says:

    AKU PULA NIKAH / MAJLIS AKU LANGSUNG TAK SUSAHKAN PARENT AKU, akulah wedding planer nyer.. semuanya aku settlekan A-Z. mak ayah cuma bawa bunga telur jer..hehehe. Majlis lelaki dan pompuan buat sekali harong.
    dia pun aku tak bebankan ..sekadar yang ada. Meriah dan bahagia majlis aku. Aku redha dan bahagia..(12 yrs marriage and counting.. ) semoga Allah balas dengan terus memberikan kebahagian kami till jannah..Aminn

    12

    0
  63. zaiton ismail says:

    Lagi bagus putus tunang awal daripada dh kahwin baru nak berpisah pulak..kesimpulannya, cinta tu penting, duit pun penting, taapi penting lagi Sekufu…

    2

    0
  64. eton says:

    Takkan la mase bertunang tak bagitahu berape hantaran tu nanti .
    dah bertunang baru sedar tak mampu kumpul ke ape.
    bertabah lah ye

    0

    0
  65. jane doe says:

    personally, aku rasa itu adalah hak family el lah nk letak brp pon..el tu masih anak dia, dia ad hak terhadap el..mak mana yg nak tgk anak dia susah? mak el pon dulu susah2 besarkn dorg semua adik bradik, mak dia mesti x nak benda yg sma jadi kat anak2 dia..come on, u will do the same if u r parents..

    majlis tunang pon family el yg tanggung..xkn majlis kawen pon fmily dorg nk tanggung jgk? at least show some efforts lah..klu rsa x bleh nk sediakan hantaran dlm msa yg ditetapkn, kau extend sikit masa tu..jgn main angguk2 je bila org ckp mjls bulan 3 dgn hantaran 70k (contoh 70k)..

    somemore, el’s family mesti terganggu jgk dengan behavior pian dlm bigo live dgn isteri org tu..dont say their family didnt give a shit about that issue..that man gonna be ur son in law soon, msti dorg terkesan..

    dh disupportnya mcm2, pastu kantoi bigo plak..

    0

    0
  66. kesian says:

    aku rasa.. tak perlu dipersalahkan pada El.. sbb selalunya hal duit hantaran semua ni,mak ayah yang tetapkan. korang yg da kahwin tu, korang ke yang tetapkan duit hantaran berapa? majoriti mesti mak ayah yang tetapkan. tp ini semua asbab takde jodoh je

    0

    3
  67. Anonymous says:

    Siapalah aku ini untuk memintal buih yang memutih
    Menjadi permaidani seperti mana yang tertulis dalam novel cinta………….

    Juga mustahil bagiku menggapai bintang di langit
    Menjadikan hantaran syarat untuk milikimu semua itu
    Sungguh aku tak termampu…………………

    4

    0
  68. Anti berlagak kaya says:

    Ini mesti emak ayah el ni bukan dari kalangan org yg berpelajaran. Kalau org yg berpelajaran, akan saling bertolak ansur. Tak letak harga tinggi2, yg penting hubungan anak dan kekasihnya halal. Bantu lah mana yg perlu, kerja baik, akan Allah ganti juga dgn kebaikan yg tinggi nilainya. Jgn memandang duit sangat, semua tu akan diusahakan bersama nnti. Lepas kawin akan ada rezeki masing2, setiapa anak yg akan lahir pula akan ada rezeki mereka. Percaya lah pada qada dan qadar. Yg penting niat sufian tu dah baik, nak memperisterikan anak dia. Tak mau couple2. Dia tu jenis berpelajaran dan berfikiran jauh. Ramai lagi yg nak ambik dia jadi menantu bila tengok keperibadian dia yg merendah diri begitu. Sufian pun tak sepadan dgn el tu, carilah yg sama2 berpelajaran, baru sekufu pemikiran dan cara berfikir.

    0

    0
  69. aku says:

    x perlu nk salahkn keluarga El..sbb sllunya jumlah wang hantaran tu dah dipersetujui oleh kedua-dua pihak pada hari pertunangan atau sebelum tu lg… so, mngkin ms tu pian ni rasa dia boleh kot, tp sampai masa yang dijanjikan pian x dpt sediakan..plak tu nmpak skrg mcm pian dah slow je dlm industri..tu pasal la family El pun masuk campur..masa bertunang grand giler…xkan time nikah & resepsi nak buat tangkap buat je..

    0

    3
  70. Sayu Pilu says:

    Hina sangatkah aku pada pandangan keluarga mu
    Hingga sewenang tohmahan dilemparkan
    Engkau hanya bisu melihat aku
    Yang bermatian seorang menepis hinaan

    Oh kasih…
    Andai ini kesudahan
    Ikhtiarku tiada lagi
    Walau kita saling sayang
    Terpaksa ku undur diri
    Agar tiada pihak terluka… kerna kita…

    Kau di paksa luapakan aku
    dengan rela kau menurut
    Ku terpaksa lepaskan mu
    Walau sayangku bertaut……

    1

    0
  71. hensem says:

    aku kawen dulu, bakal bini pun aku xkenal, aku pun baru start kerja tu pun gred kecik, gaji kecik, tp pak mertua tak tanya pulak brapa gaji, dia tanya kerja apa ja…jangan2 dia terlupa nk tanya kot…

    4

    0
  72. Mak orang says:

    Kalau anak I lah…kalau pihak suffian tak mampu hantaran tinggi Yang dipersetujui sebelum ni…i akan terima apa yang mampu dia sediakan dan buat majlis kawin sederhana saja…sebab I tengok Suffian bukan lelaki Yang tiada wawasan..dia belajar sampai master..maksudnya dia Ada effort untuk berjaya dalam hidup..cuma mungkin dia belum Ada rezeki…as long as he jaga anak I baik2, mampu bagi makan dan tidak putus untuk berusaha meningkatkan taraf kehidupan. Kebahagian anak dimasa depan bukan Di ukur dari hantaran Dan majlis perkawinan Yang mewah..tapi dari suami Yang menyayangi Dan bertanggung jawab.

    3

    0
  73. Anonymous says:

    mcm mak artis yang jual hijab sorg tu..reject sbb x setaraf..uhuhu..sedihnya

    1

    0
    • Anonymous says:

      jenis paki tak sedar diri tu memang… pengalaman mak retis tu kan kawin paki anak berderet hidup miskin.. cerai menyun*** nk kawin laki kaya.. kalo tak xdptlah beradik paki tu msuk sek sini.. kot2 kne balik paki sek pondok jer.. bila besar tau speak eng skit jd over bitch pulak.. lupa keturunan dahtu xbole speak malay fully.. speak mix engmalay.. eww eng pon terabur

      0

      0
  74. anon says:

    oh supian ..ko kena paham retis2 atau mak2 retis nya cara
    itu duit hantaran lain
    bridal dah tentu ko kena support
    kalau family retis nak buat kat hutan belantara utk ” mendapat ” jolokan
    weeding HUTAN BELANTARA TERCANTIK ..dah tentu ko kena tambah duit
    tu belum lagi cemil2 lan nya
    ahh nak kahwin dgn jenis retis family mcam ni mmg BOTAK der ..
    selama elpira tu jadi retis semua nya tak menjadi ..kau je yang terjebak …adehhh
    baik kau angkat kaki der ..tu belum esok baby shower bagai …muahakakakaka

    2

    0
  75. wak lus says:

    anak TAK RETI GOSOK BAJU PUN nak demand bagai
    anak ko bukan taraf HOLYWODD STAR KE APA KE
    mata duitan …ketuaaa lah ank ko tu ..esok kahwin dgn orang tua kaya sebaya dgn bapak ..muhakakakakaka

    1

    0
  76. anon says:

    bro
    tak yah lah kau meratap menagis hiba
    ko kalau nak buat lagu utk dia
    kau kasi lah kaw2 nya lirik macam tajuk
    pendusta ke hahahah …
    dlm dia ke umrah dia dah ada calonnya
    makanya mmg dia berniat mempermainkan kau
    perempuan macam tu bleh ketegori sampah

    3

    0