January 10th, 2018

Walaupun penglibatan Fattah Amin dalam bidang nyanyian dikritik dan dikecam ramai yang berpendapat suaranya tidak sedap, siapa sangka akhirnya lagu Wanita Terakhir nyanyian beliau telah dinobatkan sebagai debut single paling sukses di Malaysia sepanjang tahun 2017.

Ia diumumkan menerusi akaun Instagram Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM).  Perkiraan itu berdasarkan  kedudukan tertinggi dalam carta domestik serta antarabangsa pada hari pertama ia dilancarkan.

Kejayaan lagu ciptaan Aizat Amdan itu juga mengungguli  kedudukan terbaik dalam carta lagu Malaysia untuk tahun 2017.

View this post on Instagram

[2017 RIM CHARTS HIGHLIGHTS] 🔥🔥🔥 It was a year of full excitement for RIM Charts as the new digital music charts marked 52 weeks of its publication in the Malaysian music industry. Here are the highlights of some of the hottest songs in Malaysia in 2017. . Most streamed international song Shape of You – Ed Sheeran (Warner Music Group) * The highest number of streams for an international song in 2017, at 13,879,144 streams Most streamed domestic song Jampi – Hael Husaini (Rocketfuel Entertainment / Warner Music Group) * The highest number of streams for a domestic song in 2017, at 3,258,397 streams Most valuable international song Shape of You – Ed Sheeran (Warner Music Group) * Based on the calculation of the Top 3 international songs by applying the conversion rate of 1 premium stream = 6.2 ad-supported streams, and the most valuable song is chosen out of the Top 3 Most valuable domestic song Jampi – Hael Husaini (Rocketfuel Entertainment / Warner Music Group) * Based on the calculation of the Top 3 domestic songs by applying the conversion rate of 1 premium stream = 6.2 ad-supported streams, and the most valuable song is chosen out of the Top 3 Best international song debut Look What You Made Me Do – Taylor Swift (Universal Music Group) * Highest position achieved by an international song’s debut in its first week of release, debuted at no. 1 position of the overall international & domestic chart on Week 35 of 2017 Best domestic song debut Wanita Terakhir – Fattah Amin (Kasi Gegar Entertainment) * Highest position achieved by a domestic song’s debut in its first week of release, debuted at no. 5 position of the overall international & domestic chart on Week 1 of 2017 Best position held by a domestic song Wanita Terakhir – Fattah Amin (Kasi Gegar Entertainment) * Highest position achieved by a domestic song in the overall international & domestic chart, at 5th position on Week 1 of 2017 Domestic Song with Most Weeks in Charts Segalanya – Haqiem Rusli (FMC Music Sdn Bhd) * Highest number of weeks a domestic song is charted in the overall international & domestic chart, at all 52 weeks of 2017

A post shared by Recording Industry Malaysia (@recordingindustrymalaysia) on

Itulah rezeki kata orang, meskipun dikecam ternyata Fattah Amin berjaya juga membuktikan lagunya itu mampu menjadi yang terbaik.


55 responses to “Walaupun Dikecam : Lagu Wanita Terakhir Fattah Amin Dinobatkan Single Paling Sukses 2017”

  1. Anonymous says:

    kalo tak fans lofa sebut bitch.. fans fattzura pulak… ni gara2 ameera adik lofa tu kalo komen story pasal diorg ayat english suke tulis bitch2 kt faz tu… jd sambung menyambung.. patut lah adik lofa pon dah rupa BITCH… rupa jd hodoh bila mekap tebal dgn baju ketat dah rupa bitch hugh hefner tu.. so harap2 fans jgn tulis bitch lagi sbb dah nmpk akibat tu kt dia…

  2. Anonymous says:

    pung pang pung pang…

  3. Tk says:

    2.30 pm. Jangan sedap2 panggil anak orang bitch. Ko aniaya hati, panggil anak orang bitch. Nanti Tuhan balas anak ko jadi BITCH. Hak ko la nk suka tak suka orang. But jaga mulut tu

    • Anonymous says:

      kalo tak fans lofa sebut bitch.. fans fattzura pulak… ni gara2 ameera adik lofa tu kalo komen story pasal diorg ayat english suke tulis bitch2 kt faz tu… jd sambung menyambung.. patut lah adik lofa pon dah rupa BITCH… rupa jd hodoh bila mekap tebal dgn baju ketat dah rupa bitch hugh hefner tu.. so harap2 fans jgn tulis bitch lagi sbb dah nmpk akibat tu kt dia…

  4. Anonymous says:

    Okay lagi suara patah dari suara bini dia jura tu. orang menyanyi dia nak menyanyi juga. hancus hancus akooooo.. huhu

  5. Anonymous says:

    suara cam katak puru pn blh menang weii…..hahahaha….ptt laa skrg ni dato alip tu beriye nk jd penyanyi….ini kann malaysia tanah boleh land….ape je x blh???lagu sampah camni mmg sesuai tuk fans taksub sampah dia je….kah kah kah…opss…jgn marah nyeee fans batak patah…sila lah kecam berjemaah….hahahhaa…in fact ok…tlg jgn tulis ayat klise korg tu “nape ko dengki,apsal hati ko busuk”….muak aku dgr….kritik skit dengki….nyampah…smpai bl pun industri malaysia ni mmg xde kualiti..dh thn 2018 daa negara lain sume dh maju malaysia je masih katak di bawah tempurung…

    • Anonymous says:

      Yg ko nak meroyan ni apasal..haha. Dah Allah nak menentukan rezeki dia….enko ni sapa nak menidakkan rezeki org….hahaha. Get life and wake up man…daripada ko dok meroyan di sini, fikirlah sesuatu yg positif dalam hidup ko tu bro.

      Kesian ko ni…

    • Anon says:

      Dia mmg blh nyanyi pun cume perlukan lebih latihan je. Penyanyi yg paling tak sedap suara yg pernah aku dengar, yg tak layak di panggil penyanyi pun ialah mawi, mcm manalah dia ni blh menang AF, jadi peserta pn tak layak tapi yg herannya blh menang. Suara tak sedap langsung. Wat rosak lagu je. . Fattah suara dia oklah jgk, tapi mawi???

    • Anonymous says:

      org lain ko kutuk2 tuh bermula dr bawah improve skit2 bakat diorg tuk berjaya… yg ko dah 2018 ko up lagi diri jd mulut puaka..
      yg aku ni dah msuk 2018 tgk meletop ade lagi bitch tuh ketawa rupa setan tuh… bila lah nk tukar pengacara.. isi dah bagus pengacara xde kualiti masih bongok2 lagi tgk q card.. negara dah maju si katak beruk jgk jd pengacara meletop tu… muak weiii.. takat lagu fattah nih nk dgr bole dgr free.. xnak dgr pon bole apedehal…

Loading...