January 16th, 2018

Vokalis kumpulan terkenal, The Cranberries iaitu Dolores O’Riordan meninggal dunia secara mengejut pada Isnin di sebuah hotel di London. Walaubagaimanapun, punca kematian beliau yang berusia 46 tahun masih belum diketahui.

Dolores dan The Cranberries mempunyai pengaruh yang cukup hebat ke atas muzik pop serta rock antarabangsa.

Kumpulan itu ditubuhkan di Limerick, Ireland pada 1989 dan turut dianggotai tiga ahli lain iaitu iaitu pemain gitar Noel Hogan, pemain bass Mike Hogan dan pemain drum Fergal Lawler. Mereka pernah berpecah apda tahun 2003 tetapi kembali bersatu sekitar tahun 2009.

Antara lagu hits mereka yang sehingga hari ini masih menjadi siulan ramai ialah Zombie, Linger, Dream dan Ode To My Family.

Pada 2017, mereka menghasilkan sebuah album akustik Something Else  dan telah mengadakan konsert jelajah di Eropah dan Amerika Syarikat.  Namun, mereka terpaksa membatalkan beberapa baki konsert tersebut kerana Dolores mengalami masalah tulang belakang.

Semestinya pemergian Dolores merupakan satu kehilangan besar dalam industri hiburan antarabangsa selepas kes kematian Chris cornell dan Chester Bennington akibat bunuh diri. Takziah kepada keluarga dan peminat.


5 responses to “Vokalis Kumpulan The Cranberries, Dolores O’Riordan Meninggal Dunia”

 1. YOK says:

  one of my fav band… zombie, dalam kenangan.. takziah.. ='(

 2. legend says:

  zombie, ode to my family ~~~~

 3. melati says:

  Sepatut nya Nabil…

 4. nok gebuzzz says:

  kemurungan jugak ke…?ape pon takziah la…lagu korang mmg best..suke dgr dulu sama dgn linkin park…mmg power…

Loading...