Written by Bella | January 25th, 2019

Tidak pernah berputus asa mencapai impiannya untuk menjadi penyanyi, Nur Fazura tealah melancarkan single berbahasa Inggeris pertamanya berjudul Can’t Forget Me.  Mempunyai rentak yang agak ‘catchy’ lagu tersebut mendapat sambutan yang baik dan berjaya menduduki tangga pertama dalam carta iTunes Malaysia hanya selepas beberapa jam dilancarkan.

Baru-baru ini, Fazura telah menyanyikan lagu tersebut secara langsung di Konsert Elmina Lakeside dan berkongsi pentas dengan artis antarabangsa Shane Filan daripada kumpulan Westlife serta Namewee.

Namun,  nyanyiannya secara langsung dikritik hebat netizen. Suaranya agak sumbang dan kurang sesuai dengan lagu tersebut. Betul ke tak sedap sangat?

Ini bukan kali pertama Fazura dikritik tetapi beliau tetap bersikap positif dan yakin ketika membuat persembahan. Ada juga netizen yang memuji sikap beliau itu.

Tidak mengapa, bukan mudah untuk puaskan hati orang, apa yang penting selalu positif dan mencuba yang terbaik.

Kredit Video : YouTube Stail MY

80 responses to Vokal Ke Laut, Syok Sendiri Menyanyi – Netizen Kritik Nyanyian Live Fazura

  1. Anonymous says:

    Girl, bye!

    27

    0
    • Lizawani says:

      ini lah beza bakat diketengahkan dalam industri melalui lakonan. selalunya penyanyi boleh jadi pelakon tpi pelakon… jarang boleh bernyanyi. contoh.. faz dan janna nick!

      42

      0
      • Kau nk ke tampar ke fazura weiiii says:

        Kau x layak x dilahirkan dan x kan jadi penyanyi ok fakezura..kau dgr tak ni hah bahlol!!balik pada bakat asal kau la ,senak telinga aku dgr

        13

        0
        • Anonymous says:

          Tak kisahlah autotune ke apa…DS Najib skandal satu dunia tu…keluar buat muka selamba je walaupun kantoi berkali-kali. Setakat nyanyi apa lah sangat. Tu pun masih byk bengap sokong Najib…penipu dan pencuri duit negara sampai skrg Tok Arab tak tampil…huhuhu

          27

          8
    • Mike says:

      biase la retis msia. memang terkenal dengan ego. tak boleh berlakon ke..nyanyi ke disebabkan rupa dan duit semua pakat2 keluar single. vida, alif, sajat, sapi….nampak tak trend. adibah noor, idayu, bob, hazami, aisyah badan gemok skit korang kutuk2 sendu la mcm2. habis, camne x rosak industri dan semak dgn attention seekers. patutnya dah lama kena booo je.

      43

      0
      • Anonymous says:

        lps tu bila kena kritik cakap netizen negative vibes. nak positif pun agak2 la jgk. kalau dh suara sumbang mambang kejadah nak positive lg.

        51

        0
        • Anonymous says:

          yup. i agree. semua benda ada limit. tak semua kita berbakat. bab nak nyanyi ni…u both nyanyi laki bini je la. u mmg tak boleh nyayi fazura. ikhlas ni tegur baik2. u cincentrate kat lakonan & fashion bizz k. luv u

          27

          0
      • Des pa chito taik berak tercirit says:

        Baik fasha,neelofa x try nak jadi pnyanyi..adoiii fazura oiii level karaoke pun kau x layak ,sedar diri la sikit..

        28

        0
      • Anonymous says:

        Industri skrg memerlukan kreativiti dan keunikan…..boleh nyanyi atau bakat kini jatuh no 2.

        Fenomena tu …bkn di Misa shaj…berlaku di mana2. Skrg ni hanya tuah @ rezeki ketentuan Allah sahaj yg menentukan berjaya atau tidak. Bersepah2 penyanyi yg x ada suara tp kreatif tp laku mcm Madonna, Paula Abdul, Janet Jackson, Justin Bieber , K Pop dan ramai lagi.

        Terimalah hakikat bahawa rezeki Fazura ‘berjaya’ kerana persona yg ada pada dia dan tone suara yg unik walau x boleh menyanyi spt Siti Nurhaliza.

        3

        26
        • Quyumm says:

          suara madonna dan paula abdul x sesumbang faz kot.
          teruk sangat ni dikkk…

          21

          0
        • Anonymous says:

          Madonna vokal x power tapi tak sesumbang Kimk ni. Dah le sumbang, tak power, out of tune…terok sgt!!!!

          25

          0
        • apooo says:

          Fazura tu fenomena apooo.. takat kawen peluk cium dgn laki die je. Ayda jebat jauh lg bagus dr faz wlpn pn level ayda tu sederhana je. lagu die lg fenomena & creative kot wlpn tak layak ke AJL or international. Kelakar fans die takat boleh compare dgn alif syukri, vida & sapi…

          26

          2
        • Anonymous says:

          umur kau berapa dikkkk….ckp madonna janet jackson suara tak sedap

          19

          0
        • Wtf says:

          Ok je Madonna.. standing ovation lagi!!!

          7

          1
    • Pikachu says:

      Ini species alif syukri dan bang sajat.. malu tilak tepi yg penting duit masyuk..

      16

      0
    • Anonymous says:

      1 thing she must admit..she can’t sing.

      27

      0
  2. Lidah Pengarang says:

    Bersikap positif tu satu hal gak Nara oiii, tapi bersikap overconfident satu hal. Dlm kes ni, Fazura ni bukan positif tpi ke arah…overconfident. Kalau akak, better someone tells me the truth than someone sugarcoats me by telling lies.

    60

    0
    • Anonymous says:

      Dah rezeki Faz…..1st album 215,000 unit terjual.

      Kalau ko x suka jgn dgr….ramai lagi yg suka. Ko dgr jelah lagu dari penyanyi yg boleh menyanyi.

      1

      24
    • Mimi says:

      Suara dia memang tak sedap. Dia pun tau dia bukan penyanyi yang baik. So? Universal offer dia buat single, dia buat for satisfaction, and turn out ada orang beli. So what? Let her be lah. Tak suka kita takyah dengar takyah beli. Lagu ni sedap tapi suara dia memang tak sedap, nak buat camana kan. Dah hakikat ??

      7

      0
  3. kak melah says:

    confident na KimK malaysia menyanyi…hang takde talent lh boleh x terima hakikat? sabor je lh netizen malaysia sekalian mendengar suaramu.

    19

    0
  4. Anonymous says:

    dengar dia myanyi bukan benci tpi timbul rasa sedih.
    sedih la… sbb org2 tdekat x berlaku jujur.
    dia dah terbukti x boleh menyanyi!!!

    53

    -1
    • Anonymous says:

      masa tgk sebalik tabir, nama2 besar yg keliling dia tapi tak sorang nak berterus terang sbb duit kot. she really can’t sing.

      25

      0
  5. rosmah says:

    actually xde lah teruk sangat

    kalau teruk tu DSV ke alif syukri ke syinta gila ke

    6

    9
    • NengYatimah says:

      Kau tone deaf kak Rosmah…..dah terang2 tak sodap…..banyak hisap masa muda2 dulu tekak dah tak boleh nyanyi…..dia dgn laki sia 2×5 siok sendiri…..kak Rosmah boleh join threesome karaoke kalau rasa tak teruk sgt la

      5

      1
  6. syasya morocow says:

    sumpah tak sedap

    14

    0
  7. Anonymous says:

    manusia bukan sempurna 100% termasuk ko Fazz..jgn perasan ko boleh nyanyi..murung org dgr tau tak..

    19

    0
  8. Anonymous says:

    Seriously….

    6

    -1
  9. Anonymous says:

    kau punya peha dh ada byk selulit, balancing dah lari, burok pakai suar sendat, jgn perasan body mcm 15 ke 25 tahun yg slim-mlim

    11

    1
    • Anonymous says:

      amboiii ko beriya cari modal kutuk… buang masa ko jer nk cari dia kt pdg masyar tgh panas gara2 seluar pvc tu….
      aku agree dia xbole nyanyi ramai artis lain xleh nyanyi contoh janna nick lagi teruk tune selamba muka belacan.. tp kutuk nyanyi jer lah… seluar tu jenis pvc fazura pakai longgar sbb tu belipat… bukan sbb selulit bongok… bodoh simpan skit..

      2

      4
  10. sushi says:

    ada betulnya jugak yang PU tu tegur hari tu.. cer ko dgr elok2 liriknya.. i bet you’re thing bout my body late at night, you missing how you use to hold my body very tight..
    dah ada laki tu buat apa dok nyanyi lagu yg menceritakan kemungkaran yg ko buat zaman silam, siap dok bercita2 lelaki igt kat body kau tgh malam, igt apa kalau dah tgh malam tu..wlpn music video tu tak sexy, tapi liriknya provocative dan sexy..
    BTW, hauknya music video yg katanya harga sama utk 4 MV..sama level je dgn MV anta permana.

    34

    0
    • Anonymous says:

      haha kan aku igt wow sgt tapi bese2 aje, ok lg mv nabila vroom vroom tu

      5

      1
    • Jupiter says:

      Ha ah la…btul ko ckp lirik sejenis kegatalan tp tula…IQ tahap fazura ni kalau ditego sure org yg tego tu kene kondem balik …”klau otak tak blue takde la memikir bebukan”…cam che ta ngan isu apamnye

      10

      1
    • Anonymous says:

      aku ingatkan aku sorang je fikir MV anta permana tu teruk. tak sesuai utk level CTDK. macam bajet sgt MV tu.

      5

      0
    • Anonymous says:

      Memang pun mcm satu lagu org putih dulu2 tu, “when i think about you i touch myself” yg si buat hidung ni “i”m feeling sexy…when I feel my hands on my body
      I understand why you can’t forget me…bet you’re thinking bout my body late at night…” kira mcm marstubation/onani…dah tua2 dah kawin…ni la idola korang perasan JLo sekali suara jelly agar2

      12

      1
    • Anonymous says:

      lagu ni untuk TMJ ke? haha

      6

      2
    • Sushi says:

      Mat saleh mmg la lirik lucah.. sapa yg cakap lirik dia tak lucah cuba kalau penyanyi lain nyanyi versi melayu lg ni, kau memikirkan tubuh badanku di waktu malam, kau merindui cara kau menyentuh/ memegangku erat, aku melihay cermin merasa seksi, aku menyentuh tubuhku dan tahu kau tak boleh melupakan ku.. tak lucah ke liriknya? X padan la dgn slogan pikir baik2, doa baik2 , dan ko sound pu tu jgn fitnah siap keluarkan hadith

      8

      0
  11. benci kmkzuraa says:

    tanpa autotone suara bajau laut dia terserlah kuakuakuakua gi balik samporna sana la idong kembang tak perlu nak jadi singer suara ko mcm taik kmkzura oiiii jujur

    6

    1
  12. Nini says:

    Sape yg kata sedap suara dia mmg sgt2lh org yg xjujur n ikhlas terhadap faz., Ke faz yg xleh terima kenyataan, buat kepala batu dia tu..utk takat nyanyi kat khemah sajat kahwin nnti boleh lh…krik..krik..

    10

    0
  13. LongIsland says:

    Ini bukan ke laut lagi dah…. ini ke neraka jahanam. Fazura, instead of be a laughing stock for your super suck vocal you better stick with acting and whatever you are doing now la other than singing. Acting ko walau so-so still way better than singing. Aku rasa ni dah tahun yg ketiga kan since ko first nak nyanyi? Since then people keep complaining about your syok sendiri voice. Ko tak pegi kelas nyanyian ke? Bukan takat takde improvement malah makin teruk. Ok some netizens maybe hanya mengambil kesempatan untuk mengecam tapi some are telling THE TRUTH THAT YOU CANNOT SING. When was the last time you heard your own voice? Dalam mimpi? Bermimpi di siang hari suara ko mcm adele? Mcm beyonce? Atau macam syok sorang? Pls gal. Wake up.

    0

    0
  14. anonymous says:

    pelakon dan penyanyi adalah ogy,erra,farradya,

    4

    0
  15. anon says:

    nelopak dan paejah elai tgah gelak sampai tercirit LOL

    8

    0
  16. Hantu kak limah says:

    Aduh..tak sanggup aku tgk sampai habis.lebih teruk drp kategori nyanyi karaoke…buat malu diri sendiri je.faz ni x tau ke dia tu tak gifted sebangai penyanyi?ohhh tidakkk..

    17

    0
  17. Anonymous says:

    kira ok dari support lgbt nyanyi..nak2 support mv sajat and sapiey ..err..ni perrempuan tulen..support women dari fake pompuan..

    3

    3
  18. anonymous says:

    come on …not that bad shes just nervous,give some time she ll b fine,she can sing her voice is sweet n nice to hear,she just need to polish on her voice control,but BRAVO salute her for singing live !!! all the best to fazura!

    1

    14
  19. Anonymous says:

    Phew….tgk MV much better la….okay this song nak kata boom! x la..just for fun boleh la…just dgr masa drive, but not in traffic or jln jauh! hahahhahaa…the lyric is simple, the music is catchy, overall for me just OK. About lyric, please guys dont go so further take as this is for fun as long as x melanggar akidah.

    1

    4
  20. ex-fans lofa says:

    I LOVE YOU FAZ BUT you really can’t sing.
    accept the fact.
    and just focus on your business and being actress.

    12

    0
  21. Rina says:

    Mana dia dapat confident ni? Malunyaa aku nak dgr sampai habis. Hahahahahahaha. Mohon kawan2 terdekat tolong lah sedarkan dia. Husbaby pun sampai hati menipu bini nak jaga hati punya pasal suara you sedap sgt yangg. Kahkahkahkah.

    17

    0
  22. Rogayah says:

    Elok la Fazura dengan Fattah, dua dua perasan suara sedap hahaha. Cuba bayangkan kalau Fattah tu jadi dengan Neelofa dulu, kan Neelofa dah awkward nak cakap kat Fattah, “”Good job sayang, sedap sangat suara you!”.

    Ni kalau Fazura dengan Fattah, kan sama sama boleh support each other. “Good job baby, I suka sangat dengar suara you nyanyi!” Fazura boleh jawab “Thank you baby. Suara you pun sedap, jom la kita buat lagu duet sama!”.

    Gittewwwww.

    34

    0
  23. snow says:

    i suka faz..die sgt cantik n bile berlakon tak jemu tgk muka die cantik sgt..tp die tak boleh nyanyi..die xde bakat lgsg klu menyanyi..suara die tak sedap n tak smpai..

    6

    1
    • Anonymous says:

      Lakon pun gitu gitu jew…..bukan nye watak mencabar cam Maya Karin…..kau tegur dia akan ckp, “ada aku kisah”…..

      16

      0
  24. Faraj says:

    biar voval kelaut..janji muka tk kelaut…kalau muka kelaut buat salah skit jer mesti kena hamun…

    1

    2
  25. Rin says:

    Dah memang die tak pandai menyanyi, suara sumbang, buat apelah di undang ke showcase showcase macam ni

    9

    0
  26. Matahati says:

    Memang teruklah suara dia. Pajura nyanyi utk fattah amin jer lah. Ko buat show dan ambil duit tuk kerja yg ko x boleh nak buat. Tak rasa brsalah ker?

    7

    0
  27. Anonymous says:

    Tolonglah mana² cikgu vokal tolong tegur sket vocal fazura nih..kami yg dgr ni rsa mmg sumbang so kami nk cikgu² vokal yg professional ni bg pandangan pulak..ye la xnk le berat sbelah kan kan kan….

    11

    0
  28. hiks says:

    di zaman aku gilekan britney spears sampai g concert kat London. hampeh autotune gak kelaut! tp moves terbaik!

    3

    0
  29. Haha says:

    Aku tgk smpai first chorus je. Tak sanggup nak tgk sampai habis.

    1

    0
  30. saodah says:

    Dulu akak respek gak dengan Fattzura ni. Tapi lama-lama akak rasa diorang ni FAKE sangat. Yang laki tu macam horny sepanjang masa. Yang bini tu asik tunjuk humble padahal nan hado. Jangan lupa siapa yang himpit TMJ dulu, dah diusung ke hulu ke hilir tapi tak dapat restu Permaisuri.. Hahahaha

    20

    0
  31. Queen fake bodo says:

    Sudah la tu queen fake..baik kau balik kocak jer la ngan pattah amin tu..murung aku di ofissss ni tnsion gila dgr suara kau tu..

    0

    0
  32. Smartbird says:

    Good job Fazura, love the song & your style. Leave the haters in their hateful lives n shine like a star….which u already are ! sori :)

    0

    18
  33. Kak perihatin says:

    Biarlah dia nak nyanyi….duit dia yg labur dan lebur….korang netizen better dengar je

    0

    5
  34. LongIsland says:

    Mane komen aku? Asal nara tak publish?

    0

    0
  35. CB says:

    Kalau dh banyak kali try try try tp still sama means mmg xbleh lah tu, rasa kesian dengar dia nyanyi pulak

    7

    0
  36. Get real says:

    Time to face reality, u are getting old, cant sing, cant act either. Just because of your filler face and buffy young husband wont get u nowhere. Sorry time to face the music.

    13

    0
    • Anonymous says:

      Agree

      3

      0
    • WeWa says:

      Tits too. No kiddind mate. Back then she did get a little boobs job. Not went under the knife but injections (fillers). She is very fake fake fake person. She is the type “ala, kesiannya” in front of your face but behind your back she will “hah, padan muka kau”. Bukan fitnah tapi aku mmg kenal dia personally. Sisih malaikat simpang 44, jangan jumpa lagi “kawan” macam ni sudahlah…

      8

      0
  37. WeWa says:

    Fazura ni dia syok sendiri. Peminat2 kipas mati dia pun sama 2×5. Tak paham betul! Bila ada orang kritik/kutuk Fazura jer, peminat2 dia tetiba petik nama Neelofa walhal takde kait mengait pun dia nyanyi ke laut dengan Hajjah Zouk tu. Kenapa ek? Pelik. Apa pun mesti nak pi sangkut dengan Lopah tu. Terima je la kenyataan yang si Pajura tu memang bukan material penyanyi. Kalau sayang sangat, buat goFundme page, kumpul duit hantar Pajura tu masuk kelas vokal.

    8

    0
  38. Anonymous says:

    Korg jgn laa kecam kak kimK ni nti bam tah bg tazkirah kang br tau…aritu PU dh kne bg tazkirah siap doa supaya PU diberi hidayah…jap lg bamtah kuar ayat quran haaa…xtau…

    7

    0
  39. Mek Ti says:

    Adoii ni konsert syok sendiri ke pusat karaoke? Loya tekak i dgr suara faz bergetar getar

    3

    1
  40. kak nur says:

    dulu bukan main lagi condemn hajah lopa masuk zouk, fans fazura condemn smpai x ingat dunia.. tpi xde pon aku tgok si lopa tu terkinja dlm zouk tu, yg terkinja tu awek2 lain masa main game.. n dia pon dah dikenakan hukuman utk itu.. ini dah terang lagi bersuluh, lirik lagu ada unsur softporn, sedangkan dah bersuami kot.. aku dah cuba positif dgn lirik lagu tu ‘I bet you’re thinking bout my body late at night, I bet you missing how you use to hold me tight, I see you lurking in my story on the gram, I know this picture gonna remind you of who I am’ (aku pikir, xkanlah kwn prmpuan yg pegang body kita very tight). kite ni kalau bleh, sbolehnye xnak org lelaki pikirkan body kite, apatah lagi ambik gmbr kite buat modal malam2 hari.. ini tidak, lirik tu menggalakkan pulak suruh org lelaki pikirkan tentang badan kita di malam hari.. dari lirik tu terang2 menunjukkan yg dia mcm xleh moveon je dgn kekasih lama, perkataan ‘i bet’ tu mcm confident gile, se ‘confident’ die nyanyi dkt stage tu.. utk peminat fazura, menilailah dgn mata dan hati yg terbuka, kita ni bleh nak jadi peminat mana2 artis pon, tpi dengan syarat, jgn jadi blind follower, kalau artis salah, kita kene tegur, jgn membenarkan yg salah untuk terus berlaku,, ibaratnya mcm korang tumpang saham sekali lah nnti.. bersederhanalah dlm segala hal, minat ke artis tu biar berpada2..

    0

    0
  41. Ryssa_SS says:

    Honestly, i am one of her beauty admire. I remember memula nk pakai braces, dentist ckp gigi dah elok , kenapa nk pakai braces as cosmetic enhancement? i said, i want my gigi be like F. hehe.

    Tapi itu, she has very limited voice range. And kemampuan dia utk nyanyi live sgt sgt rendah. But anyway, lagu dia “Bisa Apa”, “Bulan terbelah di Amerika” sgt best!

    Harap peminat F tak sentap la, sb i pun peminat F. Maybe she just need to focus on acting je la k. She’s a star btw! classy women! i like her!

    2

    0

Leave a Comment

Optional