Written by Bella | May 27th, 2019

Pemilik empayar Fashion Valet dan Duck Group, Datin Vivy Yusof bukan sahaja menakluki bidang fesyen dan perniagaan tetapi beliau kini telah dilantik sebagai salah seorang daripada ahli lembaga pengarah Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Berita itu dikongsikan menerusi Facebook rasmi UiTM dan akaun Instagram Vivy sendiri.

Pelantikan Vivy mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Ada yang mengucapkan tahniah dan berharap agar beliau melakukan pembaharuan untuk pelajar UiTM, namun ada juga netizen yang mempersoalkan lantikan berkenaan dan beranggapan lebih ramai lagi ahli akademik ataupun alumni UiTM yang lebih layak untuk memegang jawatan tersebut.

Pada pendapat kami, kejayaan dan latar belakang Vivy dalam membina empayarnya sehingga ke peringkat antarabangsa memang mampu, menjadi inspirasi kepada ramai orang di luar sana dan tidak dinafikan beliau adalah orang yang tepat serta layak untuk memegang jawatan tersebut.

Sumber Berita : Facebook UiTM

35 responses to Vivy Yusof Dilantik Ahli Lembaga Pengarah UiTM

  1. Bella says:

    Mualnyaaaaa

  2. toyol says:

    Mesti ramai budak uitm sume malu. Rasa nak muntah bllluuueeekkk.. Include me. Blluueeekk. Gak2 la. Nasib baik da grad. Kalau yg still study mesti lagi rasa nak muntah! Banyak lagi alumni uitm la oii!!!!

    • huhu says:

      agree!! alumni uitm got such talent, nak inspire student, why need someone else? i tak cakap pon dia tak bagus, she is good but she also have a good foundation and financial support from her family..come on his dad is a businessman.. i prefer those yang for beginning learn a build up on their own, i mean those yang really learn the hard way, students will be more inspire with those kind of stories. Contoh anak petani, berjaya dalam perniagaan sekian2, dengan kesusahan dia sure more inspiring kan? instead of someone yang memang lucky. For when the board decide to have Vivy, young generation will be living in fairy tales, berangan jadi anak orang kaya then kahwin dengan orang kaya macam dalam drama TV3 tu. It won’t inspire much. But they decide already..

      • exUITM says:

        mesti ada sebb knpa dia dipilih..background die bukan calang2.. law graduate from London School of Economics ..byk benda yg dia achived..anugerah mcm2 nama smp ke luar Negara..muda dn berwawasan..fresh lagi otak nak piker….dia bukan biasa2 punya org..cuma die humble dn x pernah kecoh upload kt mna media social…UITM xkan lantik suka2 tanpa selidik dulu….aku bangga walaupun bekas uitm…jangan dengki rezeki org…

  3. Anonymous says:

    Xde orang lain selain retis?? Malunyeee

  4. burit says:

    kenapa eh ramai org puja2 vivy ni? sampai sanggup beli barang dia yg mahal2 tu?

  5. Pekerja Gomen says:

    Kat mana masalahnya?
    Walaupun aku tak minat Vivy Yusof and tak pernah beli jenama Duck… tp aku tak nampak perlantikan dia sebagai sesuatu yang memualkan.

    She was Law graduated from London University. Dia memenangi banyak award dan recognitions di Malaysia… pernah tersanarai antara wanita paing berjaya dalam Forbes.

    Kadang2 ramai profesor di dunia ada teori untuk berjaya dalam perniagaan tapi kalau diorang berniaga belum tentu berjaya…. but she had prove it all the theories that she had learnt. Come on… Dia melayu…. dan aku bangga dalam UiTM dilanda kemelut perebutan kuota dengan bangsa lain…. she appointed.

    • v*vy says:

      More like dia ada duit bapak dia nak start business. Kalau dia tak kaya in the first place, kau ingat dia mampu to get to where she is now? Be realistic.

      • Pekerja Gomen says:

        Ramai orang ada duit dan ada nama. Especially artis… tp berapa banyak artis yg produknya melingkup. Berapa ramai entrepreneurs yg dapat recognition? Berapa ramai artis yg jauh lebuh popular tp produck tak “sekeras” nama Duck?

        Melayu kena belajar kurangkan hasad dengki dan memandang rendah sesama kita. Yang baik kita iktiraf kenapa nak perlekeh. Bila ciiiiina perlekeh bangsa kita… kita marah. Tp actually kita yg mula dulu.

        • v*vy says:

          Tak kisahlah pun. Point is dia ada duit. Dapat geran dari kerajaan lagi untuk FV. Dia maybe bijak, tapi credibility agak questionable. Banyak kes plagiat. Tak perlu agungkan sangat. Benda yang salah kita highlight. Rezeki dia la dia kaya and all. Good for her, just jangan terlampau idolise orang. Banyak orang yang ada contribution dalam bidang akademik, bukan sekadar bergantung pada geran kerajaan atau duit mak ayah.

        • v*vy says:

          Asal condemn dia kata dengki. Orang highlight benda betul. Susah nak layan fangirl vivy ni. Pakailah duckscarves banyak mana pun, kau takkan jadi Vivy ok. Rezeki dialah dia dapat itu ini. Tegur sikit, dengki. Agungkan sgt manusia buat apa

        • Mira Filzah Garit Puki says:

          ya FV banyak curik idea designer lain, tak ada originality. tapi claim idea si D, aduhh

        • thahaha says:

          masalahnya family dia extra kaya dan berpengaruh. artis2 kaya ni level bawah family dia jek. anugerah2 kat family ni banyak ciptaan sendiri jek. tak tahu ke? dia banyak privilege.dia gaya hidup mewah tapi ada artikel siap melaporkan dia rugi.camne tu

      • Anonymous says:

        untung lah vivy. ada perfect life. kaya, semua orang sayang dia.. bisnes maju, laki romantic..

      • Bukanmelayukolot says:

        Ingat kalau bapak dia kaya ja FashionValet boleh jadi as successful as it is sekarang? Ada duit, tapi malas tak guna..dia ada duit dan bekerja keras

        Lofa pun kaya jugak #justsaying
        #takminatvivy

      • Anonymous says:

        pernah vivy di interview di siaran tv s’pura program ehwal semasa. business dier bernilai berjuta juta ringgit …………& dier target in the next 10 years berlipat ganda juta juta ringgit mari business dier

      • Anonymous says:

        setuju sangat. be realistic

  6. wakakaa says:

    bagus lah vivy di lantik ahli lembaga pengarah uitm… kasi tercabar skit muka2 sedia ade… mane tau memasing improve english skills jgn kelaut borak dgn vivy tuh nnti..

    uitm ni asek2 amik ahli yg doktorate konon padahal jenis belajar sambung belajar.. sambung punye sambung smpi phd hasil belajar takde… nk kate terror keje bidang industri tuh pun tak.. nmpk wujud in business bidang tuh pun tak… anugerah cemerlang proven success bidang tuh pun tak..
    tgk student uitm ni pun tau… degree ade cakap english terkial2 kt ofis aku nih.. yg xdpt keje suka meroyan… kalo nk versi ckp malay sendiri tau laa nk apply job company jenis aper.. even nak jd waiter hotel pun kene tau speak in english little bit at least..

    • Anonymous says:

      betul2…. vivy is holding proven success
      tak ke mane UITM kalo still amik ahli lembaga pengarah yg takde proven success in their own industry…. takat sambung belajar PHD pastu dpt Dr… takat tau cakap & lulus exam jer pandai… nak keje bidang diorg pensyarah Dr universiti nih paling failed… susah nak jupe pensyarah dpt Dr resign nk keje bidang diorg… sure pilih stay jd pensyarah hidup tuk bercakap jer reti..

      • justwastingmnytimeinfrontoflaptop says:

        Dear, it is not easy being a lecturer. What you see is just 10% of what a lecturer does. They didn’t contribute to the industry? Well, sorry but you are wrong. I know many lecturers that did consultation works, consulting companies and government, local and foreign. They also need to do research. And their research, of course lead to a new invention, that we all enjoying right now. Please, don’t downgrade someone who had once, taught you something..

  7. TOK TI says:

    WAN TING YANG AKU SUKE DENGAN PRODUCT DIA NI ADALAH KAMERA DIA BOLEH ZOOM JAUH. MODEL V15 XSILAP… XLAH MAHAL SGT RM1,299.00. SATU LAGI MODEL X27. ALAA YANG TIKTOK JADI MODEL DIA TUUU.. HAI SAYA SITI NURALIZA

  8. Anonymous says:

    kisah nyer ni aku penah dgr dulu ade ramai calon nama naik… tp syukur ler uitm ni masih ade otak pilih vivy ade education background, proven business & proven success certificate… she speak well too… dulu penah naik nama siti nurhaliza lah neelopak lah merepek… eeiii dorang tuh spm jerkkk mane layak tuh higher education institutions org kate stand where you belong sudeh..

    • sos says:

      utk institusi pendidikan tinggi mesti lah cari candidate bersesuaian ade pendidikan academic pun tinggi. ade proven success in industry diceburi.
      vivy nih walau kaya, dia naik dgn usaha dia sendiri. dia bukan start sbb famous mcm artis. guna nama jual produk saya penyanyi pelakon saya artis.
      vivy start from zero. she’s brilliant the way she introduce her product in market & used her knowledge well.

  9. Lola says:

    Haha. Last last local grad still xde value… Dia grad london.juga ada tempat di malaysia.. Tambahan dia kaya gile ok… Dari family dia dia husband n wife hehe

  10. Get real says:

    So what? Confirm masuk syurga ke? Kalau boleh confirm grad itm msuk syurga itu mmg bagus

  11. Anonymous says:

    Tk paham kenape nk kondem..jawatan tu bukan permanent sampai mati pon…kalu die tak leh wat kije tukar je la org laen….bgla dia peluang dulu..ni belom pape dh start kondem..
    Sekurangnye die dh memang terbukti boleh bawak brand dia sampai tahap yg tinggi macam tu..mane tau uitm pon boleh jadi brand yg org pandang lg tinggi dr sedia ade…
    Yg sibuk mintak alumni jd ahli lembaga pengarah tu aku nk tanye gak sume ahli2 die memang dr alumni ker..

  12. Mira Filzah Garit Puki says:

    aku taste lah dengan laki dia si fadza tu.. hahahah

  13. Anonymous says:

    Siapa rasa “D” tu si vivy yusof? mcm tak logik pulak orang lain

  14. Hmm says:

    Alhamdulillah, Pekerja Gomen, Anon 10.43am..saya suka cara kamu berfikir..susah kan nak tukar minda melayu muda ni..awal2 dah kondem sana-sini..

    orang kaya ramai, tapi tak semua yang kaya itu bijak dan boleh berjaya macam dia.

    im not vivy, bukan peminat tegar pun, tudung dia pun tak mampu nak beli. tapi business mind dia memang gempak. Bangga ada melayu muda macam dia. bangga jugak dengan Rizalman!

  15. bunga melati says:

    why bukan Dato’ Rizalman? He’s alumni UITM