Virus Murah Penawar Barah Berjaya Dicipta Pakar Dari Malaysia, Pertama Didunia

Trending

Virus Murah Penawar Barah Berjaya Dicipta Pakar Dari Malaysia, Pertama Didunia

Sekumpulan penyelidik dan pakar daripada Akademi Sains Malaysia telah berjaya mencipta sejenis virus yang dikatakan mampun menjadi penawar kepada pesakit barah, lapor Projek MMO.

Menurut seorang penyelidik, Dr Abhimanyu Veerakumarasivam yang merupakan pakar genetik di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata virus yang dicipta itu mampu membunuh sel barah sepenuhnya.

Advertisement

“Objektif utama kami adalah menghasilkan ejen pembunuh kanser yang murah selain mampu dimiliki semua lapisan masyarakat di Asia khususnya penduduk Malaysia.

“Pada peringkat ini proses ejen virus itu sedang dihasilkan di makmal profesor Datin Paduka Dr Khatijah Mohd Yusoff (ketua projek tersebut).

“Ia akan diuji pada pelbagai jenis sel kanser yang paling sensitif dan boleh bertindak balas dengannya, kata .

Menurut baliau lagi, kejian berkenaan belum pernah dilakukan oleh penyelidik-penyelidik lain di dunia dan ianya akan diuji keatas pesakit barah dalam tempoh lima tahun lagi.

Beliau menekankan, faktor genetik manusia yang berbeza-beza dan persekitaran antara penyumbang kepada berlakunya barah.

“Genetik setiap manusia berbeza-beza dan penyakit ini tidak semestinya diturunkan daripada genetik ibu bapa tetapi juga boleh tercipta daripada gen yang dimutasikan.

“Kira-kira 90 peratus penyakit kanser berpunca daripada persekitaran yang menyebabkan genetik termutasi dalam sel DNA sebelum kitaran sel bercelaru dan menjadi kanser,” katanya seperti dilaporkan.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.