Written by AbangNara | September 28th, 2011

Bengang dengan hasil penulisan salah seorang wartawan Utusan, Namewee semalam telah mengupload video di bawah sebagai respon. Untuk makluman, Namewee ada pengarah filem Nasi Lemak 2.0 yang banyak mendapat ulasan positif daripada penonton-penontonnya.

Baca entri ini sepenuhnya untuk membaca tulisan wartawan Utusan tersebut. Apa-apa pun Abang Nara bersetuju part “pergi tengok dulu baru komen”. Untuk part lain, tiada komen daripada diri ini.

MELIHAT reaksi orang ramai mengenai filem sulung arahan Namewee, Nasi Lemak 2.0 yang dikatakan mereka sebagai sebuah filem ‘komedi sosial’ yang baik lagi menghiburkan, ia tidak sedikit pun menarik minat saya untuk menonton filem tersebut.

Jika diberi tiket percuma pun, saya tidak mahu menonton filem ini, walaupun dibarisi oleh nama-nama selebriti handal yang saya kagumi seperti Afdlin Shauki, Datuk David Arumugam dan Adibah Noor, apatah lagi melanggannya di Astro First apabila filem itu habis ditayangkan kelak.

Sebabnya, bukan kerana filem Nasi Lemak 2.0. Tetapi kerana si pengarah dan penulis skripnya yang banyak mengguris hati rakyat Malaysia sebelum ini.

Tentu kita belum dapat melupakan lagi, pemuda yang berasal dari Johor ini pernah dengan lagu Negarakuku, memperlekeh negara dan menghina wanita Islam bertudung dan azan subuh.

Selepas itu, dia atau nama sebenarnya Wee Meng Chee buat hal lagi dengan menghina TNB dan dalam lagu bertajuk Kawanku menghina Melayu dengan lirik ‘Melayu Balik Hutan Jadi Sakai’.

Dan ada lagi, dia membuat satu lagi klip video yang menghina Guru Besar dan Kementerian Pelajaran dengan perkataan-perkataan lucah.

Sekarang, Namewee melalui Nasi Lemak 2.0 pula menyifatkan, filem lakonannya itu adalah aspirasi 1Malaysia, yang melambangkan penyatuan dan perpaduan kaum di negara ini.

Alahai, dia pula bercakap pasal 1Malaysia. Adakah anak muda ini sedar, bukankah perpaduan di negara ini dipupuk dengan cara kita menghormati setiap kaum yang ada. Bukan dengan menghina dan memperlekehkan sesuatu kaum dan negaranya seperti yang disiarkan di YouTube.

Namun ‘perjalanan seni’ anak muda ini boleh disifatkan luar biasa, kerana setelah apa yang dilakukannya, peliknya dia masih diberi peluang berjumpa seorang menteri, dan tiada tindakan yang diambil terhadapnya.

Dan dia yang banyak ‘diberi muka’ ini juga dengan yakinnya mahu berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pula untuk menyokongnya berkarya atas nama 1Malaysia.

Siapa dia Namewee ini, apa keistimewaan dan kekebalannya? Jawapannya, lelaki ini telah menyakiti hati ramai orang terutamanya orang Melayu dan umat Islam di negara ini.

Seperti yang ditegaskan, saya tiada masalah dengan filem Nasi Lemak 2.0. Saya menyokong filem tempatan dan tidak kisah mengeluarkan wang menonton filem Melayu di pawagam.

Apabila memperkatakan tentang filem berunsurkan 1Malaysia, bukan filem Nasi Lemak 2.0 sahaja mempunyai aspirasi ini. Saya juga telah menonton filem Estet di pawagam.

Estet arahan Mamat Khalid ini menggabungkan kehidupan semua kaum di negara ini yang saling hormat-menghormati dan membantu antara satu sama lain dalam sebuah kampung.

Dan saudara Mamat kita ini, tidak heboh pun dengan mengangkat filem tersebut sebagai filem 1Malaysia!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

196 responses to (VIDEO)Namewee Mengamuk Dengan Wartawan Utusan

  1. Hafiz says:

    Im suprised. Takda sapa nak komen entry ni? Beautifulnara is trying to be neutral kot. And it clearly shows that no one cares. Be selective in the future, my 2 cents.

    0

    0
    • Selitone Cold Steve Austin 3:17 says:

      Yang ngko tahu ngko punya ngamuk jer….!! orang punya ngamok ngko tak tau…!

      Pap Pap Pap…
      Kepala kereta api warna merah…
      PIRRRAHH….!!!

      0

      0
      • Tak Rugi Pun says:

        BOIKOTT JEW….!

        0

        0
        • Zzzz says:

          ..biasalah…gangster!

          Kalau org kritik dia..mesti maki hamun punya. Ini la yg susah kalau samseng masuk dunia hiburan!

          0

          0
        • DAP & Namawee says:

          Bodoh punyas Ah Pek Penang sorang ni.. Kata pada dunia asing Johor tak selamat, tapi kenapa di nak masuk Johor… dasar anjing yang tak tahu malu… menyalak sana sini tapi masih nak masuk kencing merata kat bukan kawasan dia..

          weii.. cerita namewee dah basi lah.. memang namewee orang DAP.. PM pun bela cina DAP Penang sama macam bela Namewee.. Itu dah tanggungjawab seorang PM.. tak perlu nak dipertikaikan lagi.. asalkan PM tak jadi racist macam Guan Eng bodoh tu sudah la.. PM Najib memang sayang semua rakyat… Bukan macam Guan Eng yang benci Melayu & India yang tak sokong DAP.. Matlamat Guan Eng nak semua orang masuk DAP untuk jadi balaci dia melalui PAS dan PKR.. siapa nak jadi baruah DAP boleh masuk DAP.. Aku tetap pada pendirian untuk memilih sultan sebagai ketua negara seperti yang dituntut oleh agama Islam.. “Janganlah sekali-kali kamu memilih orang kafir sebagai kalifah kamu di muka bumi ini” Allahuakbar!!!!!!!!!!

          0

          0
    • Sedih Sekali Negara Ku Ini says:

      Yang menyedihkan ada yg Melayu2 sendiri menyokong ‘si sepet’ ini mengeluarkan filem.

      Sebagai peribumi ..apa tidak cukup bangsatkah aku kerana tidak menghina negaraku..tetapi tidak dihiraukan oleh orang-orang diatas sana?

      Pelik Malaysia, yg jahat dipuja..yang baik ditindas!

      0

      0
      • Buta Kayu says:

        Adibah Noor dan Afdlin Shauki …pengkhianat bangsa! Period..

        0

        0
      • Barua kafir says:

        Afdlin Shauki dan Adibah Noor pun macam lembu gak! Talam dua muka..

        0

        0
        • Hentikan Sandiwara says:

          1) Tidak cukup bangsatkah Melayu melihat Islam agamanya dihina… didunia tidak berkata atau melakukan apa2untuk mengubahnya?
          2) Tidak cukup bangsatkah si polan yang pernah mengina lagu NegaraKu di Youtube menjadi produser filem dan diagungkan-angungkan oleh pemimpin2 negara dan produser2 tanahair?
          3)Tidak cukup bangsatkan filem2 Melayu yg kutipan berjutaan ringgit tapi banyak membuatkan rakyat Malaysia lalai dan bangsaku ketinggalan berbanding dengan bangsa2 lain?
          4)Tidak cukup bangsatkah Melayu bila melakukan dosa dan segera berkata itu tidak apa dan hahal hukumnya?
          5)Tidak cukup bangsatkah orang Islam yg berpegang kepada rukun Islam…mempermainkan agama sendiri?
          6)Tidak cukup bangsatkah hak2 bangsaku diambil satu persatu oleh orang lain?
          7)Tidak cukupkah bangsat kah lagi produser-produser film mengagungkan jenayah, tahyul, hantu, syirik dan cinta lamunan?
          8)Tidak cukup bangsatkah Melayu baling batu tapi tangannya disorok.
          9)Tidak cukup bangsatkah lagi wang2 saku anak-anak muda dibelanjakan demi hiburan, sms, maksiat & trend masa kini?
          10)Tidak cukup bangsatkah apabila kita yg waras, berpelajaran hanya duduk, tunggu dan lihat?

          0

          0
  2. gua says:

    budak cina bodoh ni saja nk cari pasal dan publisiti murahan…perangai cam babi jugak tu…dah ko hina orang ko mengaku pulak ko 1 Malaysia?babi la..pegi mampus la

    0

    0
    • Fez says:

      Tolong lah. Namawee tak racist. “Cina bodoh”? Tgk ayat ko pun dah tau mentaliti ko mcm mana. Al-Quran forbids racism. Tapi Malaysia dari dulu lagi junjung kaum Melayu as if Melayu ni lagi mulia dari Cina & India, as if Melayu lagi berhak dari kaum lain. Bukan ke tu Assabiyah? Bukan ke tu antara ciri2 yg paling buruk ttg masyarakat jahiliah? Melayu tak special, Cina tak special, India tak special. Nak jadi special, tgk intellect la. Klu mulut mcm longkang & otak bingai, lps tu nak harapkan advantages sbb ko Melayu, mmg bodoh la.

      Cuba bayangkan if negara lain amalkan apa Malaysia buat sekarang. If semua org putih dkt US mengaku diri lagi berhak drpd orang negro? Satu dunia mengamuk kot. Tp dkt Malaysia, dr dulu smpai sekarang cmtu. Sedih.

      0

      0
      • to fez says:

        you r so stupid…Di US, racism masih lgi menjadi masalah…..jgn cakap ikut sedap mulut…mcmana saya tahu?? sbb saya belajar di UK,da ada ramai org US blaja di kolej saya…dan mereka berkata US adalah negara yug pling racist

        0

        0
        • fahmu617 says:

          kalau dah sedar duduk and belajar di negara yg ‘racist’, does it give you the right to justify the same situation to your own country? saya pun mcm awak jugak, belajar di luar negara…dan merasai apa itu racism…in fact, it makes me more determined not to treat other races like they are some kind of 2nd class citizen….

          and pasal namewee nie pulak….dier meluahkan aper yg dier raser…to blame him for doing that, is just a moronic act. memang aper yg dier ngomel tue x sumer betul, but it is his opinion (though it’s a bit stupid for him to say it out loud)…to be honest, he’s not offending other races, he’s just plain ignorant. Banyak yg dier tak tau pasal agama/budaya kiter, and that’s the reason for the so call ‘biadap’ on his part. Semua orang ader sifat ‘ignorant’ tue, cumer kita tak zahirkan je.

          and sejak bila pulak professionalism has to be determined by someone’s past attitude…kalau hasil kerja dier tu tak bagus, then kutuklah, kalau bagus kenaper x puji jer? tolonglah sedar sikit, mungkin intention dier buat filem nie bagus…filem2x seram/tahyul/komedi seram tue korg suker pulak, padahal tgk filem yg mencabar minda sikit korang tolak tepi….no wonderlah orang lain asyik pandang rendah pada kita…malas nak berfikir and liat dalam cari hikmah di sebalik sesuatu perkara…just my 2 cemnts….

          0

          0
        • memeypearl says:

          penulis yang tulis artikl nie pun meluahkan apa dia rasa…
          i work with chinese..they individually nice.but as a whole..really suck…always money matters

          0

          0
        • redcarpet says:

          jgn dok negara malaysia lh kn senang g negara china jelh namawee malaysia ni tuk org melayu jer ko xd pn ktorang blh hdup lgi tp klu org mcm ko ada ni cma mnyusahkn bgsa lain jer..

          0

          0
        • dinda says:

          mintak maaf yer… budak biadap Namawee nie sblm nie menghina negara kita dan menghina agama Islam… maybe u bukan Islam sbb tu tak terasa…tapi kami yang beragama Islam tak suka dia menghina agama kami… awak pernah dengar org2 Islam di Malaysia nie menghina agama lain di Malaysia??…dia bangga hina Islam dan Malaysia untuk satu dunia tau..lepas tu konon buat filem utk raih simpati…kalau dah rasa kat Malaysia nie tak bagus jgn duduk sini…pi berambus kat negara mana yang boleh terima dia penghianat negara!!!

          0

          0
        • ser says:

          setuju dgn memeypearl… klu budak ni meluahkan apa yg dia rasa. penulis pun sama. aku pun merasakan aku tidak berminat utk menyokong NL 2.0.

          dgn keuntungan dia tu, dia boleh bt banyak projek2 menghancurkan malaysia. nk dapat duit, takkan nk mula dengan projek filem kutuk malaysia, mesti pikat hati org dulu. dh dpt untung, br lah dia bt projek hollywood dia, kutuk malaysia, melayu, islam, raya

          0

          0
        • Lala says:

          I agree wht u jz said.. its soo true & plainly people are as ignorant as 50 years ago… Thts the harsh reality of life 2day… As Malaysian, Im sad 2 say we far~~far away in achieving that true identity of 1Malaysia. For our country 2 change, we need 2 change our mentality. We are wht we choose 2 be and what we want to think. Lets not let the ignorance and hatred control our beautiful mind. Jz because we r different in race … but we do have the same aspirations and strive to be the best…

          Sometimes, those who speak louder doesn’t make them the boss… its juz meant they r LOUD. .. (So …. believe wht u want 2 believe .. but do think deeply b4 even making any assumption and choices…)

          God bless this beautiful country and may we continue 2 prosper both in economic growth and in nation building…. PEACE!!

          0

          0
        • Ada Otak says:

          Pendapat peribadi akulah…

          Inilah silapnya slogan 1Malaysia… diperkenalkan tanpa melakukan kajian sedalam2nya akhirnya si meroyan ni gunakan slogan 1Malaysia untuk hentam kerajaan balik.

          Budak Cina ni cuba memesongkan pemikiran orang Melayu dengan idea2 kreatif dangkal dia. Sedih bila pak Menteri kita layan budak sengal ni siap jemput datang ke Parlimen.

          Kreatif tang kutuk Melayu kau pandai cuba kau pikir apa akan jadi pada orang2 Cina kat Malaysia ni kalau ada anak2 Melayu yang buat cerita Bak Ku Teh
          pastu kutuk2 cara orang Cina sembahyang…. mesti ko naik hantu jugakkan.

          Rasanya tulisan dalam Utusan Malaysia tu sangat natural – luahan hati penulis terhadap Namewee yang dh banyak guris hati orang Melayu. Dia tak hasut aku supaya jangan tengok Nasi Lemak 2.0 tp mmg aku sendiri tak minat nak tengok cerita hasil nukilan seorang pemuda yang sudah memanggil Melayu sebagai sakai.

          0

          0
        • anak bangsa says:

          Betul aku sokong 101%. Kera dihutan disusukan..anak2 dirumah mati kelaparan.

          Kalau aku sebagai anak Melayu menghina agama dan Melayu bangsaku sendiri…nescaya aku akan dikutuk mungkin akan dihentam direjam oleh masyarakat.

          Tapi ‘orang kafir’ yg PERNAH menghina bangsa aku sendiri, agamaku dan memalukan Malaysia tanahair dimata dunia telah diberi pengiktirafan dan dijemput ke parliamen?

          0

          0
      • aku ler... says:

        apa ke bangang sgt hng ni? melayu mmg layak dpt advantages sbb tanah yg hng duduk ni pun dlu tanah melayu…org cina dgn india asal depa dr negara india dgn china tu…dh tok nenek depa lama dok sini, lama2 jdla org sini…yg tu pon xreti ka? pi baca buku sejarah nuu…patutla lani kerajaan suh bg kredit subjek sejarah.utk org2 mcm hng ni la FEZ….soal mulai x mulia yg tu len crita…angsa pak arab pun org kata mulia..aparaaa……

        0

        0
        • 1malaysia says:

          fyi, org melayu bkn asal dari malaysia even diorg moved here as a result of trading etc…. and kalau trace origins asalnyer daripada taiwan so pikir balik statement psal india china asal sane… ko pun asal sane gak…….silap2 kacok indian china, arab etc dapat melayu…. dah lebey 54 tahun duduk bersama pun still nak pertikai ini itu…as majoriti lets just shut up and try to keep peace in the country…stop questioning orang lain punyer roots when even you dont know where you came from…………

          0

          0
        • NGAPSAYOT says:

          KO PUNYA KOMEN NI AKU TAU KO ADA TERBACA BAHAN BACAAN YANG MENGATAKAN MELAYU NI BERASAL DR INDO CHINA KAN….BTW BAIK KO MERUJUK AL- QURAN KERANA MANUSIA BERASAL DARI TANAH DAN KETURUNAN NABI ADAM PASTU DIJADIKAN DGN PELBAGAI WARNA DAN BANGSA AGAR BOLEH BERKENAL-KENALAN ANTARA KITA….DARI SITU KITA KENA BELAJAR ERTI MENGHORMATI ORANG LAIN….CUBA KALAU ORANG MASUK RUMAH KITA…MESTI KITA LAYAN DENGAN BAIK PASTU JADI MACAM ADIK BERADIK TAPI SEKALI DIA BUAT KURANG AJAR N LUPA DIRI KO NAK DUDUK DIAM JE KE????? PEACE NO WAR….NAMAWEE MEMANG KURANG AJAR PASAL APA PELAKON2 TU NAK JUGAK BEKERJASAMA DENGAN BUDAK BIADAP MCM TU AKU PUN PELIK

          0

          0
        • budak melayu says:

          ko ni elok belajar sejarah balik la. nak tulis panjang lebar kat sini pun buat penat je. nasihat aku tu je la. gi belajar sejarah Malaysia balik. & jangan ajar ape yang ko dah cakap ni kat anak2 ko. kesian diorang nanti.

          0

          0
        • nt-racism says:

          ada tulis ke ni tanah melayu. sebelum korang jadi melayu islam bangsa apa korang. cuba tgk sejarah melayu dr mana ASAL MELAYU from CHINA ok ???/ this land belongs to the orang asli. korang campak orang asli n take over everything. all d rights suppose to belong to orang asli je. melayu kalau tak disuap ke mulut mmg duk dlm utan lah lg. klu xde mamak dr india dtg sini menyebarkan agama islam korang mmg xde agama lg dan kalu cina xdtg sini malaysia mmg belum bangun lg. JGN PANGGIL BANGSA LAIN PENDATANG. MELAYU CINA INDIA SEMUA MMG PENDATANG

          0

          0
        • alexandria says:

          bkn ke malay asal from indonesia : jawa, minang? sbb melayu pown ade kt philipines tp dorg bkn melayu islam la…

          0

          0
        • AMY says:

          erk..yeke melayu ni dr china?? sure?? mcm xde persamaan apa2 pn melayu ngan china..

          plus sapa plak ckp org india yg sebarkan islam kt tanah melayu?? bkn pedagang arab ke?

          btl ke kalau melayu x dsuap mmg duduk dlm utan?? sure meh?? zaman parameswara lg org2 melayu dh meniaga kot.

          mgkin btl malaysia mungkin tak maju secepat ni tanpa khadiran immigrant, terima kasih. tp tak leh la nk nafi kn keistimewaan orang2 peribumi ni..

          0

          0
      • Ntah la says:

        Maybe FEZ tak dpt hak2 sebagai bumiputra kot, dats why die tak puas ati sampai mcm tu.. :P Ape la, kenapa la nak gaduh n kutuk2 sasame melayu sebab nak pertahankan Namewee ni? Dah, dah la tu..

        0

        0
      • to fez2 says:

        nilah contoh melayu bodoh kononnye liberal dan berfikiran terbuka.. ko jgn samekan negro kat us dgn cina kat malaysia.. negro tu memang asal nenek moyang dia duk us..origin dia.. kite ni kat malaysia, name pun dulu tanah persekutuan tanah melayu.. aku nak ckp dgn ko lah kan, kalau kat malaysia ni tak adil n org melayu ni racist sangat kat kaum lain, nape top ten org terkaya kat malaysia ni ramai kaum dia jek?? tak cukup adil dan beralah lagi ke bangsa kite?? ko nak kite gadaikan dan bagi semua benda kat kaum tu baru ko puas?? bila kaum tu dah berkuasa nanti baru ko tahu camne kene tindas..mase tu nak nyesal dah terlambat.. csekarang ni pun dah nampak diorang wat kepala..kalau nak cari keje swasta, ‘for chinese only’ wtf??

        0

        0
        • Fitriz says:

          Negro nenek moyang dia mmg asl dan originnya duduk US?HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.Wei negro asl dr benua Afrika.Diangkut ke US utk kerja buruh di ladang.Mcm jugak la Cina dan India diangkut olh British utk keje di lombong2 dan estet.Ko tu yg bodoh x tahu.Blh pulak ckp org lain bodoh KAHKAHKAHKAHKAH

          Cina byk kaya sbb diaorg RAJIN dan KUAT BERUSAHA.Melayu???Join skim cpat kaya dan MLM sbb dijanjikan duit masuk tiap2 bulan dan hanya perlu goyang kaki je.Jd biasa la Melayu,DENGKI tgk bangsa lain berjaya dgn titik peluh diaorg sendiri walaupun diri sendiri mls.

          Psl Cina berkuasa dan Melayu akan tertindas kalau ia berlaku ia MEREPEK dan BENGONG.Melayu lbh kurang 60% kat Malaysia ni.Kaum lain?40%.Dh la yg byk join askar,polis,bomba Melayu jugak.Kalau Cina berkuasa pun x berani la nk tindas Melayu ni.Melayu golongan MAJORITI,nk mampus ke cari pasal dgn kaum majoriti?Sila la guna akal sikit.Psl kerja swasta?Itu la cara diaorg BLS DENDAM.Standard la Melayu yg start tindas diaorg dgn Ketuanan Melayu diaorg bls blk dgn ‘For Chinese Only’.Adil la

          Kesimpulannya ko tu Melayu bodoh x blh pikir benda ni.Sekian harap maklum

          0

          0
        • unknow says:

          Bro, kji btol2 negro org US yg btol British dtg jajah tu pastu org cam ko nie yg x kji btol2 yg men lps x pkai otak men tlis yg mat saleh pndduk btol

          0

          0
        • Fitriz says:

          To unknow yg x pandai membaca,

          Mana aku cakap mat saleh penduduk btul US?Aku cakap NEGRO bukan aslnya duduk kat US tu.to fez2 yg tiba2 nk jadi zainal kling ckp nenek moyang negro dh mmg asl duduk situ jadi aku betulkan dia punya fakta sejarah tu.

          Baca komen aku btul2 cari ada tak aku sentuh psl mat saleh di US.TAKDEEE.Ni bodohnya Melayu mcm ko.Aku cakap psl A ko tiba2 pulak nk cakap psl B.Lpas tu tuduh aku main tulis.Siapa yg main tulis skrg????

          0

          0
        • fez2 says:

          fitriz, aku tak nak ckp ko bodoh sebab aku rase org yg bace komen ko ni dah tahu tahap pemikiran ko macam mane.. nampak sangat sejarah ko pasal US dah terpengaruh dgn cite2 n propaganda org putih dalam movie.. ke ko byk bace sejarah dari wikipedia jek?? kalau malaysia perang nti, yg cina lari g singapore ngan china.. yg india g lari india.. org melayu nak lari mane?? indon? org indon pun dah benci ngan ko..kite jelah yg berjuang pertahankan tanah kite ni.. kecian melayu mcm ko ni.. sibuk pertahankan kaum lain tapi bangsa sendiri terabai… nak harap kaum lain perjuangkan melayu islam?? jgn harap…!!!

          0

          0
        • Fitriz says:

          fez2,

          HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH wei ko nk ckp yg org NEGRO bukan berasal dr Afrika tapi mmg tup tap tup aslnya duduk US?Fakta yg diaorg asl dr Afrika tu yg slh???Weii ko ni kena penyakit zainal kling la.Sila jumpa doktor ya.Kalau ko tanya org US pun diaorg akan cakap org Negro asl dr Afrika.Ko je yg bukan rakyat US buat fakta bengong ni.

          Malaysia perang??Perang apa??Perang saudara?Kalau perang saudara Melayu menang sebab askar2 pun yg joinnya ramai Melayu.Ohhh kalau perang dgn negara lain Cina dgn India blh je lari ke negara asl???

          Adoii kronik kebodohan ko ni.Negara China dgn India pun ada mslh dgn populasi diaorg.China sampai suruh rakyat dia ada 1 ank je.Ko igt senang2 diaorg nk terima Cina dan India dr Malaysia sebab BANGSA yg sama?Itu yg ko maksudkan??Senang2 je nk tukar warganegara mcm tukar seluar dlm???

          Dgr sini,org Melayu blh hidup di mana2 aslkan diaorg x MLS dan RAJIN BERUSAHA.Ada je org Melayu yg dpt hidup di London dan lain2 negara lg.Kalau Melayu tu blh je hidup di negara org,ko sebagai satu bangsa yg sama kenapa x blh???

          Last skali,buat apa aku memperjuangkan kaum sendiri sampai nk menindas kaum lain?Ko berkobar2 nk memperjuangkan kaum sendiri sampai nk menindas kaum lain.Dan ko pikir Melayu xkan tindas kaumnya sendiri ke?HAHHAAHHAHAHHAHA

          0

          0
        • ahaks says:

          bukan mlayu = 40%
          mlayu 60% = 20% pro krajaan + 20% bangkang + 20% tak dftar mengundi.. skang sapa majoriti???

          Melayu pegang senjata??muamar gadafi & hosni mubarak pegang senjata tp kalah jgk… kalau mesia perang kaum ko ingat negara jerung us/komunis/israel nk tgk saja??

          0

          0
        • Fitriz says:

          ahaks,

          Aik dr elok2 ckp psl bangsa trus beralih ke pegangan POLITIK pulak dh??Dh berjangkit dh kebodohan unknow kepada ko.Skrg ni kita ckp psl A,knape tiba2 nk ckp psl B pulak?

          Sekarang ni yg dibincangkan skrg adlh BANGSA ya,berapa daftar pengundi berapa pro kerajaan ke pembangkang ke itu cerita lain tak RELEVAN.Jgn nk ubah topik.Tapi biasa la habis modal tu la jadi meroyannya

          Adeh walaupun Muammar dan Hosni pegang senjata tapi bila terdapat BILANGAN yg BYK menentang kalah jugak.Begitu jugak la kalau ada perang kaum di Malaysia.Melayu menang,sbb BILANGAN yg BYK.Berdasarkan pada populasi Melayu yg byk,Melayu akan menang kalau ada perang kaum.Adehh benda simple ni x blh pikir ke

          0

          0
        • Dre says:

          Aku nk tanye. Kenapa Cina masih boleh jd kaya even when hak2 diorg diterhadkn? Kenapa Melayu taleh kaya even bila ada byk advantages? Adakah the only way to prevent Cina to take over is to impede on their human rights? Is that the only way utk Melayu catch up dgn Cina? (Pdhal tak catch up pun.)

          Melayu skrg terkapai2 sbb kita sedar kita ada advantage & kita taknak buat effort. Sukati korg lah klu korg rasa Melayu mmg berhak dpt advantage tp is it helping our people move forward or is it keeping us down?

          0

          0
        • dre2 says:

          melayu islam ada hukum menyatakan halal haram…ko cina yang haram pun ko bedal, mana x kaya

          0

          0
      • budus says:

        jangan jadi melayu la ko,,

        0

        0
        • cik jelyta says:

          cina/india kaya dari hasil diut haram sebab meraka bukan islam dan xde nk ingt dosa duit haram ker,rasuah ke apa..

          0

          0
        • +Negative says:

          @ cik jelyta: Amboi..kemain lagi ko mengutuk bangsa lain banyak dosa, banyak haram. Hey, ko hina2 bangsa lain, tapi duit cukai dorg juga la yg paling banyak bagi balik pada semua org malaysia tau! Ko ingat duit cukai judi genting yang haram tu tak diguna untuk rakyat ke? Yg cukai arak semua tu ko ingat pegi mana? Duit utk buat sekolah, jalan raya, universiti, gaji penjawat awam dan macam2 lagi infrastruktur awam tu ko ingat jatuh dari langit ke? Kita boleh tau sejauh mana kejahilan dan amalan orang tu melalui tutur kata.

          0

          0
        • bahlol says:

          Cina2 banyak kaya sebab tak iklas…aku pun tak nak jadi sekaya diaorang.

          Judi, tauke GRO, money laundring..gangster….kau jadilah macam tu….

          0

          0
      • cuba matang sket!! says:

        hello! kitorg marah bukan sbb dia racist je. in fact as whole, dia yg start dulu hina2 melayu, hina agama islam, hina pmpn bertudung..ni ke yg dikatakn org yg nk tegakkan 1malaysia?
        perangai buruk dgn hina bgsa & agama laen tp still nk isu perpaduan? WTH is dis?
        HE IS THE STUPID PERSON I EVER KNOW! #hatedoublefacepeople

        0

        0
        • 1malaysia says:

          Aku rasa korg ni sumer salah paham and automatic sentap terus nak label “china” and “india” semata2 namewee ni…. rileks la…. jangan jadi racist…… agak2 xsuka die lantak la die… xperlu nak komen2 racist bagai….

          0

          0
        • malchindian says:

          Betul tu….. korg ni dramatic sgt mcm nak memperjuangkan kemerdekaan kat blog ni plak… lek2 la …. aku sayang org china and india sebagai mana aku sayang orang melayu jugak…. dalam islam xde suruh kite label mana kaum and ade sifat perkauman pun…

          0

          0
      • budak melayu says:

        “Tapi Malaysia dari dulu lagi junjung kaum Melayu as if Melayu ni lagi mulia dari Cina & India, as if Melayu lagi berhak dari kaum lain.” boleh bagi contoh yang ni? saya tak pasti ape yang awak maksudkan.

        negara orang putih lain, sejarah mereka lain dengan sejarah negara kita. saya tahu Islam melarang perkauman, tapi Islam juga suruh kita mempertahankan hak. saya pelik dengan segolongan melayu zaman sekarang yang senang-senang sangat nak bagi hak orang melayu pada kaum lain.

        0

        0
        • Fitriz says:

          Mempertahankan hak Melayu?Mslhnya hak Melayu yg dipertahankan adalah hak utk menindas kaum lain.

          Contoh?Melayu dpt diskaun beli rumah,kaum lain x dpt.Melayu result SPM teruk pun lpas masuk U,kaum lain yg result yg lbh baik x dpt.Melayu result akademik bagus dpt biasiswa,kaum lain result yg LAGI bagus x dpt.Melayu sesuka hati bina rumah ibadat di mana saja,kaum lain x blh walaupun diaorg perlukan sgt rumah ibadat.Igt lg x kes nk bina kuil dkt dgn tmn perumahan Melayu di Shah Alam?Mengamuk Melayu bantah.X pikir org India perlukan kuil tersebut sebab kuil yg diaorg pergi amat jauh.

          Jadi persoalannya adakah Islam menggalakkan hak penindasan ni?Fikir-fikirkan ya

          0

          0
        • renungkan says:

          Melayu majoriti kat Malaysia…why not? Bukankah itu amalan demokrasi?

          Kenapa sekolah Cina masih wujud? Kenapa Cina tidak berminat jadi tentera..mempertahankan Malaysia…tapi nak hak2 yg sama macam Melayu?

          Bagi betis nak peha…kan?

          0

          0
  3. lala land says:

    cehh…

    0

    0
  4. Aida says:

    Saya setuju dengan penulis Utusan ni. Bagilah tiket percuma pun, memang saya takkan tengok kat pawagam. Tak minat dengan Namewee ni. Nak kritik kerajaan ke apa ke, silakan, sebab sesaper pun perlukan kritikan yang membina untuk terus maju. Tapi dia ni kritik tak kena tempat, kasar pulak tu.

    Boikot Nasi Lemak 2.0 !!

    0

    0
    • fuck namewe says:

      Konon cinta malaysia..ckp bahasa malaysia pon pelat..dh duduk kt mlaysia bpuluh tahun, x kn la nk bcakap bhasa mlaysia pon x fasih..ptuihhhh…buat apa dgr psl 1malaysia drpd pgarah yg jati dirinya bukan malaysia..

      0

      0
  5. org kdah says:

    cina ni da gila……smua plakon dlm crita dia smua pyokong pembangkang…..bkn org x tau….p balik duduk china lar…bt apa duduk malaysia ni….

    0

    0
    • ahmad says:

      sedare,ape kaitan ngn pembangkang pulak? ni blog hiburan tak payah nak tunjuk hebat laa. memalukan nama kedah.

      0

      0
    • NBH says:

      Cuba jgn politik kan keadaan.. Sume bnda nk kaitan dgn politik, mcm bengong!!!..

      Kalau nk komen dgn ayat caci maki bertubi2 sekalipun, jgn kaitan agama/perkauman/politik… Jgn nk bg komen kalau akal masa tu korang bg pinjam kt lembu..

      Selain ko sorang je, xde sape yg tau pelakon dlm cite tu pangkah parti mana..so kalau da bodoh, jgn nk bangga kan sgt..

      Aku mmg setuju ngan wartawan nie ckp. So kalau benci sgt, xyah p tgk so kt situ da tunjuk kita xsokong pengarah dia. Caci maki smpai kaitan dgn politik bukan dpt apa pun!!!

      Kalau ko nie berani sgt, p buat memorandum biar budak nie kena campak kt pulau mana2.. nie dok sembang berdegar2 dlm nie smpai kaitan politik xde nya jejaskan budak tu…

      0

      0
    • Dr. Fazeley says:

      lu ni bikin malu org kedah jek… wat apa nk masukkan politik dlm hal ni?? pas agama dipolitikkan… lgpun xkan lu xtau cina keling dh lebih 50thn (lebih awal daripada merdeka) duk kt msia nih.. itu termasuk dlm msia la (tgk perlembagaan ngr)… bukan melayu jek membentuk msia nih paham!!!! RACIST ni la buat MELAYU MUDAH LUPA..

      0

      0
  6. saudagar beruk says:

    aku x minat namewee….uwek!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  7. zazmi says:

    wartwn utusan ni bukannya kondem psl filem dia pon. wartwan ni cuma ckp yg dia x sokong filem ni sbb history budk ni. kan ke wrtwn tu dh ckp kalu bg free pon dia xnak pg.
    errr… dia phm baca paper bahasa?

    0

    0
  8. aku le says:

    aku tak tergerak hati pun nak tgk karya dia, klo kurang ajar pun kurang ajar juga…. kalau pandai sangat mesti percakapan nye pun beradab… apa lagi yang dia nak, kau kutuk melayu, agama, malaysian dalam youtube secara terbuka kat youtube boleh? wartawan kutuk kau dalam paper tak boleh pulak? kenapa kau tak cakap youtube tu “sampah” sama macam kau cakap utusan tu “sampah”?

    0

    0
    • lutut aku says:

      aku pun komen benda yang sama mcm kau… hahaha… nak kena sekeh kepala budak ni, 1 malaysia lah sangat…. nak kluar filem baru kau nak kecoh 1 malaysia… ngeng punya budak!

      0

      0
  9. lutut aku says:

    dasar tak sedar diri… mengata orang pandai, ko sendiri pun mnegutuk org secara terbuka kat youtube boleh lak ek? orang kritik ko dalam paper ko nak menggelabah pe hal? sial… baru setahun jagung nak bongkak bebas bersuara…. cakap pakai kepala lutut!

    0

    0
    • taksukaNamewee says:

      dh hina agama dan bangsa kita, lagi mau cerita pasal 1 Malaysia.

      Aku tak penah lagi jumpa video org Melayu hina bangsa lain kat Malaysia nih kat you tube mcm namewee keparat ni buat..

      silap2 ko ni kene santau ngn org Melayu sb kurang ajar sgt!!!

      0

      0
  10. AKU SANA SINI AKU says:

    die tak paham maaa ape die tulis dalam ini…ini budak bolong orang xnk tgk filem die die mau marah bodo!

    0

    0
  11. Namaku Awie says:

    Namewee,kau yang pegi masuk sekolah balik,perbaiki bahasa melayu kau entah apa-apa tu..Cakap bahasa melayu pun tunggang terbalik.Macam mana orang nak faham.Entah apa-apa entah dia ni…

    0

    0
  12. Namaku Awie says:

    Namewee, kau nak bergaduh pun pergi la masuk sekolah balik untuk betulkan bahasa melayu kau yang tunggang terbalik tu..Entah apa-apa entah budak ni…

    0

    0
  13. hmmm says:

    he suck~ nk suruh org sokong, da melenting cm kene tendang..kalau nk org sokong, cakap la baik2..ko tu da la ade sejarah hitam, kutuk org msia masa ko kat taiwan tu..ko ingat laku sangat ke degree ko tu? sape yg nk tgk tu hak individu..kalau org xsuka..xkan ko nak paksa.. WTH~

    0

    0
  14. ensem kot? says:

    apelaa si mamat ni merepek? pastu ada sesetengah boleh terima pulak. siap bole jmp menteri. ini org jgn sokong, apa yg aku nampak ini org suka cari masalah

    0

    0
  15. ape2jela says:

    pandai plak terasa namewee nie..tp mase ko menyakitkan hati rakyat malaysia, org melayu sume x plak ko pk 1malaysia sakit hati ngan ko..xpaham aku

    0

    0
  16. glue says:

    Bukan kerana bencikan Namewee. Aku rasa Namewee perlu belajar, dalam budaya kita, seribu kebaikan tidak akan dipandang, 1 kesalahan yang akan dibawa mati. Face it man.

    0

    0
    • puteri cute says:

      ala…taknk belajar pasal budaya melayu pun tak kisah… i bet budaya cina or budaya apapun tak ajar kita jadi kurang ajar dan mengutuk dan mencarut bangsa/org lain…

      So belajar la agama dan budaya sendiri namewee… u will be wiser person hopefully…

      0

      0
  17. namewoo says:

    nape la menteri kita boleh layan org yg suka mencarut2 ni xsesuai klu generasi baru tgk..

    0

    0
  18. Sue says:

    kurang ajar punya cina bukit…dia yg sampah cam anak haram..ko tak hormat org camna ko nak org lain hormat ko…ko komplen kat u tube boleh?? org lain kutuk ko tak boleh?? degree main beli nak berlagak buat2 pandai..macibai la lu!!

    0

    0
  19. manusia says:

    kalau bab mengutuk/maki /hina mana2 pihak…dihebah2 kan video youtube die…ada video die mintak maaf? die sedar die wat salah sebelum ini?? xnak wat plak video camtu…

    die dah wat dan kata macam2…kita pulak nk mengagung2kan karya die…mintak maaf dulu dgn cara terbuka…tp dr gaya video terbaru ni…nampak sgt mmg suke mengutuk org je keje die…nak2 lagi ape2 yg kena mengena dgn malaysia & melayu

    0

    0
  20. whatdahell? says:

    ape kes apek ni nak meroyan pasal tulisan utusan tu? bukan nak backing penulis utusan tu.. tp rsnyer tulisan tu x de pun menghasut utk kita tak tengok.. cube baca btol2.. aku x baca komen kt penulis utusan mmg aku tak teringin nak tgk. tp ape yg penulis tu komen are factual comments.. cume pelik kenapa namewee ni nak marah2 sgt dgn utusan.. adakah sebab utusan pro kerajaan? pro org melayu? sebelum2 ni pembikin filem tersohor mcm Arwah Yasmin Ahmad, Shuhaimi Baba, Yusof Haslam, David Teo, Ahmad Idham (just to name a few) pun media ade yg kutuk gila2.. tp x de pun diorg ni meroyan mengamuk2.. kalo btol ikhlas nak berkarya, xkan la dh jentik ckit je, dh kiasu mcm ni? get a life la namewee…

    0

    0
  21. Boboi says:

    Filem dia tak laku, tu dia meghoyan!

    0

    0
  22. Aku Benci Namawee Bodoh says:

    boley blah la… dia kutuk org boley.. org kutuk dia tak boley.. Vavi sgt.. Patut kene buang negara je dia ni… G mampos balik cina.. bengong..

    0

    0
  23. Awek Korea says:

    orang mcam ni pun orang back up…erm..

    0

    0
  24. FUCKNAMEWEE says:

    pe ke benda la mamat SAMPAH ni…. wooiiiii malu la duduk MALAYSIA tp tak tau ckp melayu… ckp mcm sekolah kat LONGKANG..mcm bagus je ko ni… GOV pun 1, baik sgt..lembik.. cuba la strict mcm negara lain.. halau je namewee bingai ni… artis yg join ni pun bodoh…… Boooooooooo..!!!!!!

    0

    0
  25. BerfikiranTerbuka says:

    Aku suka tengok citer Nasi Lemak 2.0 nie.Fresh sangat. In fact lepas Arwah Yasmin Ahmad meninggal aku dah tak tengok filem tempatan until Nasi Lemak kuar. Aku malas dan menyampah nak tengok filem2 MELAYU yang JIWANG KEPARAT & NTAH APER2 kat pawagam tu. Pastu asyik2 muka Shahaizy Sam…seket2 Shahaizy Sam.. nak muntah plak tengok.

    Pastu filem MELAYU nie plak kalo bukan pasal samseng or gangster…psl citer hantu la… mat rempit la… cinta jiwang tahap kampong la… BAGI TIKET FREE PUN AKU TAK NAK TENGOK.

    Orang2 yang cakap dier ader kutuk Melayu or Malaysia nie… ader ke tak tengok video clip tu atau main dengar or baca berita jer? Sumtimes the fact gets twisted tau tak?

    Contohnyer psl Guru Besar tu…dier yg bodo pegi maki student Cina kat skolah tu…memang patut kena pun pengetua Melayu bodoh tu.

    HIDUP NAMEWEE!!!! Aku harap dier ader buat filem lagi in the future!

    0

    0
    • muniradam says:

      apa nk heran kerja utusan mmg menjatuhkan org lain…biasalah wartawan utusan mana ada idea…

      0

      0
    • fuck namewe says:

      Ko yg ptot cari fakta la bongok. Mne ko thu cikgu tu maki hamun pljr cina tu? Bkn ke die buat pbandingan hak milik kereta. Bodoh piang pnye mlayu la ko ni. Ko asik mkn fakta yg kne twist je.

      0

      0
      • mia edora says:

        aku rs c muniradam ngan berfikiran tebuka nie mesti suku sakat namawee..booooooooo!!!!!

        0

        0
      • Sokong fuck namewe says:

        Inilah lemahnya pentadbir negara kita… cikgu yang buat perbandingan utk sedarkan melayu kena ambik tindakan

        si namewee makan taik arnab ni tak perlu diambil tindakan

        Alasannya biarkan orang MELUAT dengan dia dan biarkan dia MENYALAK sorang2… betullah tu tapi hati mak sakit nokkk jangan sampai mak luahkan atas kertas undi ok….

        0

        0
  26. penyengat says:

    utusan suck…..veryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy suck newspaper in the world….may God forgive their sin….

    0

    0
    • muniradam says:

      sapa x marah senang2 kutuk karya org dh …kiasa tu semua ada kebenaran…utusan ,utusan buat bungkus belacan

      0

      0
  27. anti-namewee says:

    Filem in hanya layak masuk tong taik je, tong sampah pun tak layak. Pelakon dan Penerbit dan Pembikin dan Krew-krew semuanya pun elok ikut masuk tong t**k sekali. Bagi tiket free dengan kerusi first class pun tak hingin aku nak p tengok…uwekssss…macam manala pak menteri boleh layan orang macam ni?????

    0

    0
  28. melayu 77 says:

    aku tak ksah dia nak kutuk pemimpin..yg pnting dah lepas lepas la

    0

    0
    • melayu88 says:

      pernah tengok video utube si Ahbeng nie???dia hina ko melayu agamako..azan subuh…….orang nak komen ko pun nak sama

      0

      0
  29. ria says:

    namewee nie…adohai…cakap macam bagos sgt…nak kritik pom gunekan akal org berhemahla, jgn dok guna bahasa kasar mencarut mngutuk je…kritik ngan kutuk lain..kalo dok kutuk mmg kene hentamla tapi cube kritik gunak bahasa yang baik dan sesuai..org xkan kutuk namewee kalo xwat pasal dulu…

    0

    0
  30. yubashiri18 says:

    ak nk tnya hampa pernh tngk filem gadoh 2009?filem tu pasal melayu dengan cina..cerita pasal bdk melayu xsuka bdk cina n bdk cina xsuka bdk melayu sbb faktor yg sngt remeh temeh..tapi filem tu xlps panggung sbb tkt jadi pergaduhan kaum..tapi last part dlm filem tu depa semua bergabung menjadi 1 dan ok je berkawan..kalau namewee ni kata filem dia filem 1 MALAYSIA ak cadangkan supaya dia pergi tngk cerita gadoh 2009 kt utube..baru dia tau erti 1 MALAYSIA..cerita gadoh 2009 tu lagi bes ak rasa sbb depa luahkan apa yg mereka pendam selama ni..kalau hampa rajin p la tngk kt utube..serious bes,lawak pon ada..

    0

    0
  31. cik emo says:

    amboii… time die mengutuk bangsa lain bukan main lagi seronok… bile dah kantoi sebok la ko nak kate ‘saye tulis lagu patriotik..’ ‘ saye kutuk sape?’ ‘saya panggil jangan jadi olang yang perkauman’.. bile orang hentam cite die tau plak die nak marah, nak mencarut cibai sume keluar.. hei.. lu kate orang tak professional.. lu sendiri pon tak professional mehh.. bengong punye budak.. wa malu woo mcmane olang macam lu bole dapat jadi pengarah maaaa…

    0

    0
  32. korang marah dia bedegar degar tapi Perdana Menteri Malaysia kita nak jumpa ngan dia….puiiiiiii korang ada Perdana Menteri Malaysia nak jumpa…hahahahaha

    0

    0
  33. tasya says:

    aku sokong wartawan utusan… bg free pun aku xkan tngk cite ..dia… laknat

    0

    0
  34. tina turner says:

    babi punya namwee lancau lu. same la afdlin shauki n adibah noor pegi mampus. bajet bagus. dala buat lawak konon mat saleh. ppttuiihhh.

    0

    0
  35. Shiero says:

    Semoga perbuatan dia ni nanti tak memecah belahkan pulak perpaduan kaum yg dah sedia ada… Sebab nila setitik rosak susu sebelanga…

    0

    0
  36. mia edora says:

    belajar hormat org lain dulu kalo nak dihormati.kalo terror sgt apsal ko xdpt ipta kat dlm malaysia..nape perlu ke taiwan..n kalo ko pandai sgt apsal x amik degree kat uk ke us ke..tue mesti kantoi lettew!!bawu buat 1 filem da meroyan.!!boooooooo….

    0

    0
    • booter 2.0 says:

      cik puan….ade cite tu kenapa die terpakse blaja kat taiwan…’Terpaksa’..and, sy bukan nk membela namewee ni..tp, die still Malaysian yg byk membawa nama Malaysia sampai ke Korea, Jepun dsb. even dulu penah buat kontroversi..tp, Bumi mana x ditimpa hujan…

      sy sokong bro Afdlin Sokey>>>Malaysia Boleh!!

      0

      0
  37. redcarpet says:

    macam anti MELAYU jer apek meroyan ni..xaman lh malaysia kalu dia ada..sah2 dia undi DAP ntah2 menteri2 DAP dh bayor dia..tu yg kebal..

    0

    0
  38. gaga says:

    cara cakap si namawee nie mcm org xde pelajaran..tau pulak rasa nak marah..abes tue sensitiviti orang melayu ko tak pikir pulak?what u give u get back la derrr..tak kan tue pun ko tak tau bhai!!

    0

    0
  39. haha says:

    cakap melayu pon x reti.. menyampah gila ok ngn mamat nih.. macam x ikhlas je nak buat 1 malaysia. dia tuh kalau profesional sangat x yah nak marah utusan tuhh. 2×5 je lah ko nih namewee.. sumpah x respect orang yang mempermaiinkan lagu negara sendiri.. pastu ade hati nak buat2 1 malaysiaaa..

    0

    0
  40. nur_civic says:

    MEMANG BEST LA CEITA DIA NIE..CAYA LA …TAK LA MEREPEK CAM MELAYU YG LAIN YG SEBOK NGN GANSTER..SUMBANG MAHRAM..CLUBBING DAN MACAM2 LAGI…MAKSIAAAATTTT…

    0

    0
  41. abuya says:

    sape namenye wee tu…piiirahhhhh….tanah besar tak terima pulau selatan tak layan….buat tak wujud je….memang nak popular cara tu….tutup buku dan bakar je…jgn ade sejarah…FACE-OFF

    0

    0
  42. mulut bangkai says:

    ngan die…ngan filem die ngan ape pon die buat…aku x saport langsung…lantak ko la…

    0

    0
  43. cik chi says:

    sampah la apek ni. tak reti bersyukur. bajet bagus. wat filem ni pun bukan ikhlas. kata dh berubah. tapi tgk, buat hal lagi. campak kt padang pasir baru tau.

    0

    0
  44. zara says:

    Tau x per:(..aku memang x sokong namewee ni dr dulu lg..x kesahla dia nk kutuk melayu ke india ke tp yg aku benci bile die kutuk psl ISLAM kita..bodoh punye manusia

    0

    0
  45. mysara says:

    Aku rasa budak Namewee ni baca utusan pakai Google Translator la..sbb Bahasa Melayu dia failed. Huhu.

    0

    0
  46. Sarim says:

    Inilah reality org msia sebenar2nya.. Sailing curiga, buruk sangka, prejudis & yg seangkatan dengannya

    0

    0
  47. lolok says:

    aku tak marah apa dia bebel tu..ada sebab apa ..Namewe ni kalau korang kenal dia betul2 dia bukan anti melayu atau malaysia..dia nak “for the better malaysia” itu saja… macam sesetengah rakyat Malaysia pun macamni juga.. yelah..nak bersuara ,tegur yang DIATAS takbleh.. takut media2 pun pakturut yang Diatas..nak cakap kena berlapik..DIAatas cakap pelik2 takpe pulak.. inikah democracy .

    0

    0
    • jampi says:

      lorrr..yer ker for the better maaysia? negaraku ku tu apekende?

      0

      0
      • wahed says:

        better malaysia…
        no lagu negaraku
        no azan subuh
        no kelubung2

        kopergi la mixed araound dengan masyarakat cine nie..oull know….

        0

        0
      • Hate Fakers says:

        Jampi, kalau setakat ko nak cari kesalahan org je baik tak payah la. Tanya diri ko sendiri apa jasa yg ko da buat kat Negara. Ado? Nan-hado. kecuali jampi sampah ko jek.

        0

        0
      • jampi serapah says:

        ..ada lg, melayu sakai duduk dlm hutan la..TNB fuck la..kalo for better malaysia kejadah mende cite azan subuh la..psl pmpuan mlyu btudung la..

        Bodoh sial org yg sokong dia ni, lg2 melayu yg sokonng dia! sgt bodoh!

        1Malaysia konon, patriotik??! lucah muka apek ni! ko nk kaut untung cite psl 1Malaysia…

        0

        0
    • he's not change says:

      hope everybody yang sokong die go ahead..example one of the shit he doing:

      yang mengata azan tu..ade sapa2 nak sokong.g dengar balik hayati.yang tak kuat iman tak yah la sebab takut MURTAD lak.go ahead la sokong.yang i tahu die tak ikhlas dengan rakyat MALAYsia mostly islam.1 malaysia movie only fake idea he is the good man in malaysia.racist or tak dia tak mencarut die youtube. tapi tak pernah lak i baca paper at any colum reporter tak kutuk artis or pengarah.mencarut lagi tak pernah.NAMEWEE THE ONLY ONE REVILE!!!

      p/s:cina pandai bermuka2 kalau tak pecaya go try and see.tuhan je yang tahu…

      0

      0
      • lolok says:

        Bongkaknya dalam berkata2..mentality orang2 kita macam korang semua nilah yang menyebabkan SATU MALAYSIA tu FAKE sangat2 dialam realiti kita. Islam ke? Islamtakda aja Racist dengan bangsa lain, Islam ke kalau saling balas membalas? ini melayu bukan islam. looks around you for the sec, baju ko beli, kedai siapa? petrol nak isi minyak ko beli kedai siapa? petronas building tu milik siapa? non of us trying to fix’s the thing that already long ago broken . the fact is kita ni saling hentam menghentam.. ye cina da tak suka melayu, melayu pun sama. tapi kenapa sampai racists macam ni sekali? ingatla buat baik pada orang dulu walaupun orang tu tak kenal kita,cakaplah baik2 dengan orang yang kita tak suka juga Tuhan pasti senangkan kita nanti.janganlah sombong dan bangga dengan bangsa..takda apapun kat title tu. tu janji Tuhan.yang pastinya, 87% hidup ko , aku dan semua lah yang racits2 sangat dengan bangsa Cina ni, hidup kita ni di involved dengan product2 cina, perkhidmatan cina etc CINA. Takda effect apapun kat dorang kalau korang dok blablabla maki dorang. Cina talam dua muka? Melayu pun ada talam dua muka ni..takkan semua baik kot? apapun kata korang , bebel ke nak mencarut ke etc ke.. FACE THE FACT. sekian terima kasih. ~

        0

        0
  48. town_house says:

    melayu ni hipokrit…nak nak lagi yg konon pikiran terbuka tu la konon…bukan fikiran terbuka..tapi sebenarnya penakut…sanggup je telan apa cina ni cakap…terpaksa angguk walaupun pahit..telan jela cakap dia kata dia betul…melayu generasi sekarang memang bacul….dah sampai tahap cina baling babi kat surau pun masih lagi kononnye terbuka dan bermaafan…dasar penakut..bacul..termasuk la pembuat blog ni…nak komen tapi tak berani…takut nanti namewee hentam balik nara dalam youtube..kahkah..tapi kalau melayu buat silap kemain nara ni nasihat …bacul rupanya

    0

    0
  49. me says:

    Hantu Bonceng camne plak? Tanak boikot ke?

    0

    0
  50. berryka says:

    hahahah..1st ku nk glak kt cina bkit nie..utsn bru tlis cm 2 dh mlenting.slame ni ko kutuk mcm2 de ko ksah ati owg m’sia so now de ku kisah..padan muke ko…hahahaaha..

    0

    0
  51. Hate Fakers says:

    Kadang malu nak mengaku melayu.. especially TYPICAL MALAY mcm certain commenter kat atas ni. Nampak sangat kamu2 ni racist & suka sangat mengungkit tulah susah nak maju org2 melayu ni.. suka sgt ungkit kisah lalu, dengki membuak2.. konon nya nak membela masyarakat melayu lah ptuiii!

    0

    0
  52. mak minah says:

    kalau anak melayu yg buat video nyanyi kutuk2 dah lama kena tangkap sumbat ISA ….. mat sabu pertikai sejarah pun kena dakwa ….. ni dah sah2 hina negara dan agama pun masih dilayan ….. hampeh

    0

    0
  53. suka suki says:

    KALAU KORANG NAK TAU INI SEMUA PROPAGANDA UMNO>> SEBAB TU NAJIB TAK AMBIL TINDAKAN DEKAT BUDAK NIE>> ADE FAHAM!! UMNO NK PECAH BELAH KAN RAKYAT MALAYSIA NIE dengan MENIMBULKAN ISU PERKAUMAN>> LEPAS TU NAK BETULKAN KEADAAN>> KONONYA UMNO NIE BAIK SNGAT MULALAH TUBUHKAN 1 MALAYSIA>> WHTEVERLAH NAJIB. JANJI AKU XUNDI UMNO NIE>>>

    0

    0
  54. oreolady says:

    Ntah pape si suka suki ni…suka suki je kate propaganda umno- for me wartawan utusan x kutuk film mamat cino ni..just dia x sudi menonton film ni bcoz ianye hasil dr karya org yg hipokrit mcm mamat cino ni. cer recall blk ape yg namawee pernah buat dulu pasal kes LAGU NEGARAKUKU tu..lg satu dia penah kate laungan azan tu out of tune mcm la si cino laknatullah ni tau harakat dah tajwid dlm bacaan ayat AL-QURAN. klu aku pon aku x sudi nk tgk film dr org yg penah kutuk melayu dan ISLAM…

    0

    0
  55. suka kocok says:

    kenapa masa namewee ni kutuk lagu kebangsaan tak ditahan ISA? just minta maaf & dilepaskan… adil tak?

    mcm tu siapa2 leh buat isu perkauman & just minta maaf dan tak perlu ditahan

    0

    0
  56. aku cinakah? says:

    aku klau dia bg duit aku xingin nak gi tgk..bukan sb xsokong filem tempatan..tp mmg betul vavy ni ada masalah..pandai vavy ni..time dia nak buat duit cari la bangsa melayu yg dia kata vodo ni..time kutuk xingat ngan bangsa yang ko kata vodo ko ni la ko nak jilat duit..nape ko tak jubur bangsa cina yg ko agung2 kan sgt?buat jela filem to untuk bangsa vavy ko tu..

    0

    0
  57. miss malaysia says:

    Dah sah2 babi cina hina Melayu, Malaysia dan ISLAM buat apa nk sokong dia…dia patut sedar diri yg dia skrg berada di TANAH MELAYU (MALAYSIA). Kalau x suka n nk hina KITA lebih baik blah…kalau aku la jadi pemimpin dh lama aku lucutkan kerakyatannya,,,tp apa pemimpin kita buat? siap sokong lagi tu…1Malaysia konon! bagi sgt muka kt cina bahlooooollll ni…apa kita dpt? semua kaum minoriti except Melayu dh naik lemak dek krn pemimpin yg bodoh! sedarlah wahai Melayu…hak kita di bumi tercinta ini telah dinafikan hak oleh pemimpin2 yg rakus dgn kuasa tp kita sbg rakyat semakin tertekan dgn berbagai2 tekanan termasuk kenaikan harga brg,,,gaji x naik2..spatut bumiputera dpt biasiswa utk anak2 kita belajar tp diberinya kita hutang kena bayar balik siap kena dividen lagi tu! (ini termaktub dlm Perlembagaan Hak2 Istimewa Orang2 Melayu…) Fikirkanlah! Pd pdgan aku sokongan trhdp cina bahlol ini juga skit sbyk ada unsur politik. Boikot cina ni, boikot nasi lemak 2.0 n boikot pemimpin2 yg gila kuasa!!!!!!!!!

    0

    0
  58. hantu kak limah says:

    boikot cina ni….. boikot Nasi Lemak 2.0

    0

    0
  59. zazmi says:

    best ke tak best ke citer ni, kita pakat boikot jgn pg tgk. Jgn bg 1 sen pun kat budak ni. aku bukannya tak suka filem dia, aku boikot sbb apa yg dia dah buat dulu. Org benci Israel pon sbb dari dulu lg Israel tu zalim. Bukan ke kita kena blaja dari sejarah?

    0

    0
  60. bunga says:

    dasar cina bukit punya namebab*…

    0

    0
  61. amelia says:

    Namawee tu kan budak hingusan yg tersalah arah…dari dok nk menekan die dan menghentam die tanpa memberi penyelesaian yg baik memang sangat senang….die grow up dgn environment yg macam mane? tu pun kena pk jugak….mcm aku dulu kat mrsm…ade je budak2 melayu islam suka buli budak cina…sesuka hati panggil woi kapir, woi makan babi….cume diorg xde guts nk cakap dpn kamera macam namawee kan……xkenal maka xcinta….maybe seumur hidup die,die asik jumpe melayu yg perangai macam haram…so impression die dkt melayu pun macam haram jugak la……kite dgn die same je…..he still has a chance to change himself…bg la peluang….unlike some of orangutan yg dah berumur kat luar sana yg xboleh dibentuk ag….so dat’s why PM bg support kat die….mane la tau die akan berubah…..it’s worth a try…..ade ape pada bangsa….masuk kubur…malaikat xtanye pun….lgpun aku dh tgk filem die…character die terang2 mengaku die racist, mcm best…sesuka hati panggil orang bangla, n benci nasi lemak sebab itu masakan orang melayu….but throughout the story dia ubah sikit2 mind die….cuba nk kenal budaya orang lain instead of jd katak bawah tempurung…..so baru la die sedar kebangangan die yg asyik hidup dlm dunia die je……

    0

    0
    • town_house says:

      macam la cina cakap lembut sopan santun…agaknye ko tak biasa bergurau ngan orang cina kot..hari hari memang lucah je bercakap….panggil orang pun macam panggil anjing…tetiba kalau melayu cakap kasar nak jadi alasan plak sentap la apa la…jgn jadi alasan la…kalau perompak mati sebab nak rompak duit beri anak bini tetap perompak jugak walau niat tu baik…dia ada cara yg lebih respect yg bleh buat orang lain kagum dengan bakat dia…bukan nak tunjuk dia pandai macam samseng old klang road…cakap macam takda otak…

      0

      0
  62. town_house says:

    ni lagi melayu tak guna….ada je benda ko nak jadikan tu propaganda la apa la…jenis cam ko lagi cibai…..dulu korang jugak suruh kerajaan ni beri kebebasan rakyat bersuara…skang bile kerajaan buat…baru korang nampak tru kaler bangsa lain tu anggap ko tu macam najis tau tak…NAJIS….sebab tu hina tak abis abis…tapi dari segi positif bagus juga bila ada cina ni hina bangsa melayu….baru kita tau 70% melayu memang bangsa penakut…cakap pasal islam je hebat..cina baling babi kat surau pun tak berani buat apa…tapi cuba kalau melayu sendiri tersilap sikit…kalau leh nak dihudud la..nak rejam la…cam sial melayu yg spesis bacul..

    0

    0
  63. urukhai says:

    dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung!!
    jangan 1 hari nanti bumi Malaysia yg tercinta ni telan ko hidup2 & kilat kat langit tu sambar ko sampai rentung namewee ooooiiii. masa tu ko nak mencarut dlm youtube pon dah tak guna dah. what goes around comes around!!

    0

    0
  64. wanputra says:

    Typical Malaysian~~~~~~ korang marah kaum diorang topten terkaya kat malaysia, setakat marah je tak cukup. melayu manja sangat kat malaysia nie, tue yang malas, diorang datang sini diorang berhempas pulas cari duit sampai diorang berjaya. jarang lah tengok melayu yang berjaya, sebab melayu suka kondem melayu.

    # aku melayu jugak~

    0

    0
    • Bro 10 Inci says:

      biasalar tu bro.. melayu kita kan kalo kutuk mengutuk/memaki dr blkg mmg nmbr 1… mmg benar pepatah org = kalo gaduh, cina/keling bwk parang face2face, melayu = guna bomoh/ guna guna/maen belakang.. sbb tuh melayu semakin mundur skrg… lgpon org plg kaya pon bukannya melayu skrg… tnh melayu tp hakikatnya??? cina keling dulu dtg jd pun kuli jek.. skrg??

      0

      0
      • BRO 91/2 INCI says:

        gua sokong lu bro. melayu xleh tgk sesama bangsa naik. habis duit kat bomoh je jadi camana nak kaya mcm bangsa lain … kahkahkah forever melayu kolot

        0

        0
        • he's not change says:

          relax la…normal la kutuk,maki beri pendapat or anything..aku harap korang cakap melayu kolot or ape sahaja even u sendiri kate u’ll melayu hope u sendiri paham bahasa dorang cakap.

          p/s:pedih kalau paham bahasa dorang cakap

          0

          0
        • he's not change says:

          relax la…sebab tu la fauziah arof tu komplen kat paper kalau die tiada moral memang dah wat macam cina(namewee) MENCARUT dah kat youtube.normal la kutuk,maki beri pendapat or anything..TAPI DENGAN CARA LARH!aku harap korang cakap melayu kolot or ape sahaja even u sendiri kate u’ll melayu hope u sendiri paham bahasa dorang cakap.

          p/s:pedih kalau paham bahasa dorang cakap.

          0

          0
  65. town_house says:

    untuk melayu melayu jahanam yg sokong cina ni…..

    http://1.bp.blogspot.com/-st8NK38Ehf4/ToF1N4rd-XI/AAAAAAAAIIM/90_tfbux7_4/s1600/Chinese+Only+4.JPG

    mesia memang rasis…

    0

    0
  66. tak sokong says:

    Melayu mudah lupa. Kalu tengok sape yg workholic misti cina n india. Kalu tengok video lucah kat mane2 misti melayu yg majoriti ape sebab? kalu tengok rempit misti melayu? kalu tengok rusuhan misti melayu? rasenyer melayu laaa yg majoriti buat hal tak senonoh kat negara sendiri…. takyah nk perbaiki bangsa lain klu bangsa sndri suka menjatuhkan sesama bangsa. Bisnes melayu kat sebelah menyebelah maju, rase tk puas ati sb bisnes sndri tk maju. Pastu jumpa bomoh utk bagi bisnes kaum sendiri bankrap baru puas ati. Melayu pun tk sokong bisnes bangsa sendiri klu nk mkn mesti pilih kedai mamak atau kfc,mcD etc. Kdai melayu jarang nk msuk naper?.. Ni lah melayu suka bangse sendiri jatuh. Lagu2 melayu klu tak best mmg kene kutuk sampai mati, brg2 buatan melayu tk nk sokong ader je mslhnyer… org melayu takut nk ambil risiko klu boleh duit tu tumbuh kat pokok tinggal lg nk petik. Melayu malas, melayu memang layu…

    0

    0
  67. akumalaslayanbendabodo says:

    yg dok back up nawawee to bodo…pengecut…oowhh..tak kisah lah dia hina azan sume tu…pasni bila kaduk naik junjung…baru korang rase..jgn lah jd melayu yg bongokkkk!!!!

    0

    0
  68. insan says:

    tak abis abis lah nawawee ini…aku tak minat nak tgk hasil filem nasi bubur hahaha…

    0

    0
  69. hitler says:

    tiada maaf bagi mu,kau telah menghina agama ku,negaraku,bangsa..ko cepat melenting..video negaraku yg ko hina agama akn ku igt smpi bila,nk hina bgsa ak ok lg,agama islam ko hina,tiada maaf bagi mu.igt namwe!!!

    0

    0
  70. insan says:

    tak abis abis lah nawawee ini…aku tak minat nak tgk hasil filem nasi bubur hahaha…leh blah la

    0

    0
  71. hantu kak limah says:

    boikot cina ni…… boikot Nasi Lemak 2.0
    cam … sial……dowh….

    0

    0
  72. nama kita abby says:

    pergi tgk dlu baru komen?

    buat apa saya nak sapot hasil kerja org yg telah menghina negara kita suatu masa dulu.

    adakah kita perlu melupakan apa yg dia lakukan dlu sebab HASIL KERJA DIA BAGUS.

    maaf.

    0

    0
  73. mentaliti melayu says:

    kenapa kita x boleh hidup macam zaman tuk nenek kita, cina+india menghormati hak2 kaum bumiputera.

    0

    0
  74. aku benci ko says:

    Aku benci ko cina makan babi… mampus ko. sepatutnya ko dah x boleh msuk kt m’sia lg. buat huru hara je. sial menatang babi cina nie.

    0

    0
  75. nak jadi lain cket says:

    hurm,,,,cerita die best,,,,,,,,,,,

    0

    0
  76. wanita islam says:

    description for NAMEWEE – FAKE & HYPOCRITE

    0

    0
  77. wanputra says:

    aku pon tak sokong si namewee nie, tapi kita nak racist tue pon secara positif la. cina racist tapi diorang leh je berjaya kan. malaysia memang xkan satu malaysia lah. tapi kalau nak ikotkan racist cina lagi kuat dari melayu. contoh kalau kedai runcit cina kat kawasan melayu mesti boleh hidup maju ramai orang beli termasuk melayu. tapi kalau kedai melayu kat tempat cina. lingkup bungkus ~~

    0

    0
  78. apocylapse says:

    korang tengok la dulu,yg racist tu selalunya MELAYU,MELAYU ego korang terlalu tinggi,korang ingat Malaysia ni orang Melayu yg berkuasa mutlak ker?hey..taulah ada hak istimewa,tapi x bermaksud korang boleh hina orang sesuka hati.cuba korang baca suratkhabar ke tv ke warung ke,mat rempit tu 98% tu dari bangsa MELAYU…..MELAYU agama sama iaitu Islam,tapi kenapa berpecah-belah?hah?hah?HAAAHHH???!!!!

    0

    0
  79. neno says:

    Kalau dah rasa x boleh di kritik, jangan berada dlm industri ni. Aku tgk filem 2 alam yg x berapa laku pun si Dr tu marah pun. relek je.Kecoh namawee ni. Money matters. kalau org tak tgk movie dia,dia xdpt duit. semua nak kecoh!

    0

    0
  80. kalau mamat MAT LUTHFI punyer video tu baru real patriotism..disampaikan denga polite,berhemah dan menarik..not like the shitting film with its shitting director and his shitting swearing words.serve u rite..*shit..shit..shit…(that the least i can mencarut here)

    0

    0
  81. sedarlah sedara says:

    kepada org2 yg selalu guna term ‘org cina gi balik China’:
    tanah malaysia ni mmg la asalnya org melayu punya.tp skrg dh brape byk properties cina dh beli.cmne nk suruh cina balik China klu dh byk tanah kt malaysia ni dia punya?my sister’s boss yg chinese tu ada 6 biji banglo kt jb,12 banglo kat penang, 5 banglo kat kl dan byk lg.org melayu dok harap ‘rumah pertamaku’ yg kerajaan malaysia baru nk jalankan.saiz rumah pun takat 1000sqft.giler sedih

    0

    0
    • town_house says:

      ape ko merepek ni setannn

      0

      0
      • ctfiya says:

        Kenapa org melayu jadi mcm ni? kutuk org melayu mcm kita ni bukan melayu. Kalau kita cakap org melayu malas, lupa diri, suka racist… cuba tengok diri sendiri dulu. Berjaya kah kita? kalau kita belum berjaya, jgn hina bangsa melayu lain malas.. sebab ianya akan reflect kita jugak sbgai bangsa melayu.

        Sesetengah dari kita mengutuk melayu mcm kita ni bukan melayu. Kalau kita nak mengingatkan org melayu lain, penuhkan dengan adab. Kita sendiri tak mencerminkan org melayu, mcamana saudara kita yg lain nk mengikut benda yg sama.

        Kita memerlukan satu sama lain, jgn sampai satu masa kita kehilangan hak kita, ms tu menangis air mata darah sekali pun tak guna lagi.

        Jgn mengutuk bangsa lain dan jgn juga biarkan mereka mengambil apa yg dh dihakkan kepada kita. Pengorbanan nenek moyang kita dulu adalah utk kebaikan kita bersama. Sekiranya bangsa lain tak puas hati, tiada apa yg boleh dibantu. Ada sebab kenapa kita layak dgn semua keistimewaan ini.

        0

        0
  82. hamsap says:

    melayu muslim hina islam kira mcmana plak tu?
    “sapa nk mkn sup tgn bleh pegi kelantan”-sapa ckp?
    “zaman nabi xdak Gillette..sbb tu bela janggut”-sapa ckp?
    cer citer cer citer

    0

    0
  83. bukan jawa says:

    org cina balik china..org india balik india..org jawa blah balik indon.sapa2 ada baka jawa…blah2…ini tanah melayu.bukan tanah jawa.

    0

    0
    • eh says:

      eh silap tu..tanah orang asli kot? melayu bukan bumiputera… tingginya ego..sombong lagi bongkak lagi bodoh.. hmm…..

      0

      0
    • Bro 10 Inci says:

      yg betul2 bumiputera kt tnh melayu ni org asli sebenarnya. melayu ni diwujudkan apabila kaum2 jawa/bugis etc yg berhijrah ke tnh melayu beratus2 thn dulu tggl menetap kt sini… tgk PARAMESWARA dtg dari mana??? tgk melayu2 kita skrg = PM NAJIB melayu tp pd dasarnya dia bangsa bugis…

      btw, sedarlah wahai melayu, bek tingkatkan diri sendri drp memaki si NAMIWI nih… korg maki2 dia pon, dia dh ada filem… korg habuk pon tarak…

      0

      0
  84. mariani says:

    Siapa sebenarnya perkauman dan kurang ajar?….

    0

    0
  85. minz says:

    kalau wartawan ni tak comment dia ingat filem dia boleh dapat jota2… beranganlah lu apek…tengok muka kau pun aku teringat muka b**i ini nak tengok filem kau tu..filem kau ni apek boleh bungkus je buat bungkus nasi lemak lagi bagus apek..ada hasil..hate you so much..

    0

    0
  86. UTUsss says:

    Gi mampus la ko namewee. fxxk you!

    0

    0
  87. Missy says:

    Disebabkan cina ni korang nak bergaduh berdebat.
    Apalah korg dpt.
    Abg Nara takyahlah nak publish benda2 yg menjatuhkan iman org, berdosa tau tak.

    0

    0
  88. lipanbesi says:

    salam sje nak komen je, to fez fyi Org putih kat US tu bukan org original org original di US ialah orang asli (red indian) yang telah diminimakan oleh penjajah,US pun ada penjajah juga…. tlg rujuk America history b4 give comment yg x cukup masak
    p/s nara, ni la entry ko yg ak suka nak bca n nak komen, kudos!!

    0

    0
  89. anti penyangak says:

    aku nampak mamat ni kat muar haritu..rasa macam nak tumbuk-tumbuk macam nak pijak-pijak je mamat ni..meluat btol aku tgk budak ni

    0

    0
  90. luna says:

    hurm, why dont you guys watch his movie first. aku rasa filem dia jauh lebih bgs dr movie bini-biniku gengster. i’m just saying.

    0

    0
  91. miejigsaw says:

    Typical Malaysia, sekali kena najis sampai mati ko dicakap berbau. Ni lagi wartawan Utusan apa hak ko ‘judge’ seseorang bukan ko Tuhan. The guy sudah minta maaf. Then ko perlekehkan niat dia so mmg dia bom ko balik la. Ko ingat ko siap o Tuhan ka!!! Menilai baik yang buruk dan baik….Sedangkan nabi sendiri ampunkan umat…jangan la cakap macam tu…like dialog P.ramlee said…’ kalau rezeli awak, awak makan kalau rezeki dia, dia makan’

    0

    0
  92. ko bodo says:

    pukimak la korang semua ni

    0

    0
  93. miss y says:

    sedih aku bila org MELAYU backup namawee.die bukan ISLAM weyhhh.ape yang die cakap boleh pesongkan korang.pikirlah!

    0

    0
    • Atok says:

      Dah orang islam x nak bangun, camna nak backup. Apa dia ckp betul apa. Bodoh la melayu malaysia ni. Sedih aku

      0

      0
  94. hani says:

    tau pun nk mengamuk..kitaorg ni pun blm ngamuk kt ko lg psl video hampas ko ntu….duk n blah je k taiwan lg elok..mau lps ni klu ada org pukul bantai ko spai msk iCU bru tau..

    0

    0
  95. bukan namewee says:

    pegi sembahyang lagi baik laa..

    menonton wayang adalah berdosa, mencarut adalah berdosa, assabiyah berdosa, terlalu mengagungkan orang bukan islam sehingga berpecah-belah sesama islam berdosa. dan yang paling penting baca blog hiburan yang lagha dan membuka dan menyebar-nyebarkan aib dan aurat orang lain nyata berdosa.
    jadi semua yg komen tu tak payah cakap banyak. saya, awak, kita semua berdosa… sudah2lah.

    (takpayah goreng, rata2 follower blog ni org melayu islam dan bukan namewee atau kaum kerabatnya)

    jom pergi solat…

    0

    0
  96. mizz farah says:

    seriusly..ikhlas dr hati…aku tak teringin pun nk tgk cite ni lepas tau siapa penerbitnya..

    0

    0
  97. nak kene ulang 13 mei balik ke baru ade nye sedar makhluk2 perosak ni???

    tanpa bangsa lain dulu melayu boleh je maju…femes apo..
    sejarah dah menceritakan…melaka jadi pusat perdagangan sebelum kaum2 ni dtg pun..terkenal diserata benua..bukan hanya sejarah melaysia je cerita ni…kat library spanyol pun ade cerita ni…

    british mai jajah…bawak la PATI2 ni..cino ditompekan kat pokan..uruskan pedagangan n ekonomi, india nun kat estate..pi toreh getah…melayu kat kg..bersawah…kalau la melayu time tu..kat pokan2..kat bandar2 uruskan ekonomi negara..perdagangan…habat2 belako la kot…sampai ilang ingatan…Melayukan mudah lupo…n cino kat kg..jadi cam melayu skang la kot..n india totap kat estate…haha totap dia ado astro la agak eh…semua tu dgn izin Allah…ada la maksud eh tu disebalik eh…

    meh baco n kaji ni skit…cari n kaji..google lagi..pi library kat thailand nun…

    http://mistisfiles.blogspot.com

    kita patut bangga ngan Melayu kita…hidup melayu..dijajah..tp tak hilang…tetap ada ni..

    0

    0
  98. betz says:

    will definitely not going to watch it, atas alasan yang sama dengan “wartawan” tersebut.

    ok jer wartawan tu tulis. Bahasa tak hina atau perli, walaupun pedas. Dan kita pun tau bahasa yang namewee guna macamana kan? So dengan kepedasan namewee yg 23 kali ganda berbanding kepedasan wartawan ni, takkan itu pun dah terasa? Alahai namewee~ alahai~ not going to watch it, not even on youtube or cetak rompak maa~ tengok apa dah dia buat kat kita. Cina kutuk melayu, melayu kutuk cina. Thanks to his previous videos

    0

    0
  99. patam says:

    xbangga aku jadi melayu…
    melayu mudah lupa…

    0

    0
  100. kahkah says:

    ikut definisi sebenar melayu tu melayu lh.baka pure.org asli pure blood org asli…jawa..minang..bugis..itu baka depa la..cuma bila ikut istilah umno..sume org asal bleh ckp melayu jer trus jadi melayu..undi punya psl..ekekeke…tgk aje dlm putera umno…kulit ada melayu kaa mamak?tgk aje bekas president umno..idung ada mcm melayu kaa?
    aku bukan nk racist..tp bila jawa2 dlm umno sebok konker projek atas nama bumiputera…aku rasa mcm xkena laa…depa tu mai tanah jawa..ngaku melayu..selangor zaman khir toyo lg teruk..pejabat MB tu dah mcm kt tanah jawa dah..suma jawa konker..pdhal tanah melayu…
    kuota bumiputra ptut kasi org melayu+org asli&suku kaum pribumi sabah serawak.
    jawa,bugis,minang…kasi hantar balik.muahahaha…rosak baka jer..hilang baka pure malay..

    0

    0
    • pakwe says:

      bro.. bukan orang utara ni keturunan tanah aceh ke??? blah la woi!!! pukimak punya mamat kedah….yg perak lak dari baka banjar + jawa… yg kelantan ngn terengganu baka siam ngn kemboja.. pahang aku tk sure..

      mungkin pahang ni baka lim goh tong.. kah kah kah

      0

      0
  101. pelik tapi benar says:

    tak sesuai utk backup this racist [email protected]… dh kutuk negara n islam, suka hati nak buat dia dipihak yg betul.. mmg [email protected]… hahah pelik cina ni dh kutuk M’sia.. kita masih sokong and still support muvee dia.. so nampak tak sape yg bodoh dan diperbodohkan .. dulu kutuk msia skarang blik nak cari makan kat msia.. haha ludah jilat balik.. mmg terbaik la bdak hingusan ni …ok nuff said pk pk sendiri ar…

    0

    0
  102. ahaks says:

    f**K u namawee… kerana ko kami sesama bangsa begaduh…F**K u!!!

    0

    0
  103. Atok says:

    Melayu ni menataliti kurang la. Sedih akuntengok bangsa aku. What past is past. Mcm la korang x pernah racist, make mistake. Orang review untuk filem dia je. Bukan talking about his past. Lagi satu, orang melayu malaysia ni asyik ckp pasal bangsa tp agama x didahulukan. Sebab tu aku kata melayu ni majoriti bengap. Walaupun aku melayu tp aku terima hakikat bangsa aku mcm ni. Yg open minded only a few. Yg bongok ramai.

    0

    0
  104. ashiya mizuki says:

    saya dah tengok filem dan terus terang saya katakan saya tak suka….saya ajak kawan saya yang berbangsa cina untuk sama2 melihat filem ini dah saya terkejut bila kawan saya mengatakan terlalu banyak perkataan lucah dalam bahasa cina yg digunakan dalam filem ini…saya betul2 rasa terkilan kerana ada orang mcm Wee nie menjadi warganegara Malaysia…sedih…

    0

    0
  105. ..... says:

    tak faham aku kenapa masih nak simpan cina pukimak ni? buang jela kewarganegaraan dia tu!! menyemak dekat bumi MELAYU!

    0

    0
    • ayu says:

      Agak agak kalau x berapa nk tahu pasal sejarah sebelum kita merdeka, cuba2 lah tengok filem TANAH MALAYA : 1957..

      Patutlah dulu sebelum negara kita merdeka, org2 tanah melayu sanggup xnak merdeka kalau hak org2 melayu di beri sama rata kepada org cina dan juga india.. ini salah satu sbb die.. Namawe ni x patut di beri muka. Agak melampau, biadap.. walau atas alasan apa sekali pun, banyak cara untuk kritik malaysia.. tp die x berhak untuk kritik ISLAM…!!

      0

      0
  106. Don Nachos says:

    melayu bodoh…melompat mcm beruk. dah la manja…bodoh pegi sokong BN yg gadaikan hak melayu…malas belajar…asyik dgn hiburan…asyik dengki-medengki. melayu…melayu…melayu! nama je islam tapi tak faham agam sendiri.

    lepas tu nak salahkan bangsa lain.

    BODOH!

    aku pun melayu. tapi yg sedar diri. bukan bodoh mcm sesetengah kat sini.

    0

    0
  107. Tok Din InfDowRezFb says:

    namewee, mamat cina yang banyak buat video (sekarang filem) hina bangsa Melayu, agama Islam dan negara, atas tiket “1 Malaysia” dan “anti perkauman”.
    tektik dan teknik paling hina.
    tuihhhh!!!

    ……………….

    tapi, disebabkan nenek moyang kita adalah golongan paling mudah melupakan, memaafkan, terpengaruh, lampi, lemah dan bajet bagus, maka ramai antara kita menyokong fahaman namewee ini.

    melayu seperti afdlin shauki dan adibah nor yang kemaruk dan tiada tawaran berlakon lain ni sanggup menerima tawaran berlakon dalam filem Nasik Lemak 2.0.

    bagus la.
    macam la namewee ni pernah tengok filem kau, afdlin.
    mamat tu bahasa melayu pun tak pandai.

    ………………..

    namewee, kau ingat kau siapa?
    nak komplen dah setahun tunggu tak dapat jumpa PM?
    nak komplen tak berjaya dapat geran untuk buat filem bodoh kau tu?
    kau siapa?????

    kau dikenali atas tiket menghina negara, agama Islam dan orang Melayu.

    ………………..

    macam ni lah namewee.
    kalau kau betul-betul nak perjuangkan semangat 1Malaysia kau tu, jadi dulu rakyat Malaysia.
    cakap dulu bahasa kebangsaan, bahasa rasmi Malaysia.
    baru kau layak berbicara pasal Malaysia.

    kau macam anjing yang sedang mengiau.
    atau babi yang mengembek.

    ………………..

    ok. cukup makian dan amukan.
    kawan aku kat depan ni dah marah.
    dia cakap aku ni sama je dengan orang lain yang asyik mengamuk.
    tapi marah aku berasas.

    aku nak bangsa aku dan bangsa lain tahu yang semua orang boleh pakai “race card” bila tak puas hati.
    dan orang Melayu tidak semestinya hanya perlu menerima dan telan sahaja.

    kenapa bila kita perjuangkan bangsa, kita digelar perkauman dan bukannya atas tiket yang sama Namewee pakai; 1 Malaysia?
    kenapa hanya kita yang perlu mengalah, berkorban untuk perpaduan?

    …………………

    kenapa kita yang perlu mengubahsuai rumah kita, semata-mata mahu tetamu kita selesa?
    sedangkan itu rumah kita yang ratusan tahun usianya.

    paling sedih, akhirnya rumah itu bukan milik kita.

    0

    0
  108. huhuhuhu says:

    mana pi abg2 long n ayahanda????? kalo mamat ni budak melayu dah lama kena ni….satu malaysia turun cari dah ni……masa ni la nak tunjuk…..ataupun…..berani melayu sama melayu je???…..

    0

    0
  109. adfasdf says:

    What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & aid different users like its aided me. Great job.

    0

    0
  110. Yo quiero ser como tu me gusta (VIDEO)Namewee Mengamuk Dengan Wartawan Utusan |, enviare por forobeta este interezante articulo

    0

    0