Written by Bella | July 6th, 2018

Dikatakan sudah lama rancang untuk menggunakan isu depresi sebagai gimik bagi mempromosikan lagunya, penyanyi Haqiem Rusli yang dikecam teruk oleh netizen yang merasa tertipu tampil menjelaskan perkara sebenar dalam satu sidang media khas yang diadakan malam semalam.

Haqiem menegaskan beliau tidak pernah menipu berhubung masalah kemurungan yang dialaminya meskipun beliau belum pernah berjumpa ataupun mendapat pengesahan berhubung sakit itudaripada doktor. Ini bukanlah gimik seperti yang disangka ramai.

Sejujurnya, saya mengalami kemurungan ringan seperti insomnia, kerja berlebihan dan berat badan tidak stabil. Sejak populariti lagu Tergantung Sepi lagi, saya berdepan banyak kecaman. Setiap hari, beribu-ribu orang mengkritik dan mengutuk, mengatakan muka saya tak kacak, berjerawat dan menyanyi tidak sedap.

Orang beranggapan, apa yang saya lakukan ini gimik sepenuhnya. Ia bukan gimik kerana berdasarkan pemahaman sendiri, memang saya alami tekanan. Saya juga merujuk kepada rakan yang pernah berdepan masalah ini dan kata mereka, saya alami ‘mild depression’.

Haqiem juga turut membuat permohonan maaf atas segala kontroversi yang berlaku susulan tindakan beliau yang mengumumkan keputusan untuk berhenti menyanyi sebelum ini.

Malah, Haqiem meminta rakyat Malaysia memberikannya peluang kedua dan tidak lagi mengecam dirinya. Tambahnya, beliau akan berjumpa dengan pakar psikiatri untuk menjalani pemeriksaan lanjut berhubunga isu kemurugannya itu.

Sumber Berita & Video : BH ONLINE

Kredit Foto : Astro Awani

72 responses to (VIDEO) Saya Tidak Tipu Ada Depresi, Minta Maaf Atas Kesilapan Yang Dilakukan – Haqiem Rusli

  1. brunes says:

    itu bukan mild depression, itu stress lah bodoh.. so much cheap drama

    77

    0
    • Anonymous says:

      Hahaha. Aku rasa yang patut paling marah dkt Hakim skrg ni si As’ad yang sanggup nak berhenti menyanyi sbb Hakim. Dia gadaikan masa depan utk org yg xtau beza mild depression dengan stress.

      43

      2
      • Anonymous says:

        Dah la… Korang nak sampai budak ni bunuh diri baru nak terbukti dia depressed ker.. Pastu korang jugak baru nak minta maaf la nyesal la..

        3

        5
    • BOOOOOOOOOOOOO says:

      Apa lagi…. Boycott jer bdk yg tak matang ni! Nak jd retis tapi tak sanggup kena kutuk bagai. Menipu hal yg serious plk tu!

      19

      2
    • Aina Mahira says:

      Tu la, berbincang dengan sahabat, dan sahabat diagnose cakap dia ‘mild depression’. Dalam hotfm cakap, bukan depression, but it’s more to stress! stress dengan depression tak sama la deknon! Pakar nak diagnose pun akan buat macam2 prosedur, sebab bukan mudah nak keluarkan, ‘ya awak ada depression, minor, mild etc’. Depression is not for joke. Wartawan yang tanya soalan2 semua tu, on point. Bukan dorang nak condemn awak, tapi soalan2 tu semua keberangkalian bermain diminda2 netizen. It’s okay, nanti dah jumpa pakar, baru cakap.

      14

      0
    • Anonymous says:

      justin bieber pon tak stress ko dah kenape????kecik2 x sunat lg ke?

      9

      4
  2. wawa says:

    sorry to say la, mmg susah nak percaya dah

    19

    1
  3. Xxxxx says:

    Ya Ampunnnn….attention seeker nye la kau niii…semak lahhhh

    19

    2
  4. que says:

    depression ke, mild depression ke, tekanan ke…
    persoalannya..perlukah tetapkan tarikh untuk umumkan keputusan nak berhenti ke tak. pastu tarikh tu sama pula release single baru. hmmmm……

    28

    1
  5. gg says:

    ala biasa la budak, mental cepat koyak sikit. kene kutuk macam tu pon dah cakap depress. hati kene kuat dik, idup zaman skrg ni byk cabaran yg kau kene tempuh, kalau takat orang ckp mcm tu pon ko da depress, mcmne kau nak hadap cabaran yg lg besar? tapi dik tu sebenanye bkn depress, tu stress je. jgn pakai tibai je kalo ckp tu

    20

    0
  6. Pigira says:

    Salah nitizen jugak.. sangap n dahaga kan benda2 viral n gimik sangatt. Sebab tu artis bertungkus lumus buat gimik tah ape2 semata nak promote produk.. nitizen msia ni mmg suka kene game agaknya.. dah ramai dah artis buat gimik mcm nabila razali putus cinta utk lagu cumi2 tu..sajat n safi..andd prince chiky dinzly ciki ciki boom boom muah cikit nyet nyet nyetttttt

    Nitizen pon layannnnn

    21

    2
    • Lilo says:

      Kann pigira.. yg aku x faham sanggup pulak follow jenis2 sajat.. safiey ilias tu.. faiz roslan segala bala. low class mentality sebab tu otak diorg boleh bertahan follow org2 macam tu. Apa faedahnya entah. Nak layan hiburan dgn gosip2 ni go ahead. Ok je tapi perlu ke support segala jenis attention seekers aka pondan semalaya tu.

      20

      0
      • Ikan laut says:

        Betul tu beb. Cuba tgk ig safi (bukan follow ye).. sejak jadi pondan balik ape ke jadah naik 100ribu followers dia? Ape ke bangang la netizen yg memfollow ni..

        18

        0
        • j says:

          yg follow tu penjual online, scammers dan seangkatan dgn nya… tp kalu sblk nya, tu jenis kategori mental n krg kasih syg

          6

          0
  7. Pembenci HR says:

    INI SEMUA POYO. Memang patut kau kena kecam. Budak budak baru nak up buat gimik macam bodoh. Last last tiberrrr cakap memang ada depresi.

    7

    3
  8. Anonymous says:

    sebab tu la kena belajar tinggi sikit deknon… belajar tinggi2 ni bukan sebab nak gaji tinggi tp to educate yourself… takdelah sampai buat gimik wrong step mcmni

    18

    0
  9. kak Long says:

    bila salah langkah dlm ‘industri’ hiburan malaysia ni, cari jalan perbaiki, jgn byk pusing dan hati kena kuat, jgn jadi hati tisu weih, LOL if adek Haqiem bc blog Nara ni la, dgr pesan hakak yer

    2

    1
    • Yyyyyyy says:

      Kannn..cuba tgk camna syafiq kyle handle kontroversi dia hari tu..relax..matang..amek pengajaran..lama2 org senyap..kl dia buat ke tak ke..dia nak taubat ke apa ke..dia hadao tanpa perlu nk pusing keliling..

      4

      4
      • Eh why lah why says:

        Yyyyyy,
        I tak minat syafiq kyle. but, yes, you got a point. Ikutkan.. kes syafiq kyle lebih memalukan. *Salute*

        2

        4
    • Yyyyyyy says:

      Kannn..cuba tgk camna syafiq kyle handle kontroversi dia hari tu..relax..matang..amek pengajaran..lama2 org senyap..kl dia buat ke tak ke..dia nak taubat ke apa ke..dia hadao tanpa perlu nk pusing keliling..

      2

      2
  10. cucurkembong says:

    Kau berenti je la. Blahhh

    4

    6
  11. Anonymous says:

    stress lama2 boleh jadi depression.. bila netizen byk kecam, drpd tak depress, boleh jadi depression bdk ni nanti..

    11

    0
  12. Bob Barli says:

    Abes tu yg plan gimik tu tak tipu la?

    3

    3
  13. biarbetik says:

    Biarla pakar yg tegur…yg lain tu toksah la maki hamun…mcm bagus sgt…let him seek help ke apa…

    10

    2
  14. PP says:

    Kenapa perlu menipu..amalan yg tak beretika..mmg ssh skrg ni nk cari org yg betul2 jujur..bangga plk dgn menipu nie..satu kerjaya dah pun..

    7

    4
  15. Anonymous says:

    ko ni da mcm cerita dongeng budak pengembala kambing dgn serigala tu lah dik, menipu kang bile kena depression btol2 baru ko tau cmne. aku pon bengang sbb secara x langsung aku pon da bg moral support kat budak ni satgi kena game mmg aku bengang ah. nnt klu ko depress btol2 takde sape peduli baru tau.

    8

    5
  16. Anonymous says:

    akak sarankan kau x yah jd artis dik… belajar rajin2 cari kerja yg bagus dn dpt redha Allah… tlg mak bapak. klu jd artis ni, x tentu dpt jaga iman tu lg.. mmg nampak glamer, kita depress org mana tau? bila artis top kpop mati sbb depress ni pandai pulak fan ni meroyan mcm laki dia yg mati. kau budak lagi, x yah layan dunia hiburan bukan2 ni.. x yah stress2 dah… fan yg lebih2 emo ni mcm diorg kena kencing sampai habis duit pulak.. klu korg ernie zakrie xpelah nk emo.. korg ni saje nk membawang sampai budak tu betul2 depress, seronok kan korg?

    6

    6
    • lily says:

      aku pun dh mula kesian dgn HR ni.. dihentam sana sini.. Cukup2 lah.. Kalo Ernie, wany or Ara nk emo aku ok lg sbb diorg jd mangsa.. tp artis2 lain pn nk tumpang emo, tu x patut.. Dia baru 20 tahun guys..

      8

      2
  17. Anonymous says:

    Aku pun pernah lah alami macam ni. Memula tu memang stress jek. Tapi bila sampai orang sekeliling kau kutuk family kau, hina family kau, kau boleh automatik salahkan diri sendiri and boleh dapat depressi. Kau tak alami boleh lah cakap macam macam. Doakan yang baik baik sudah. Aku bukan minat atau sokong dia. But orang yang rasa benda ni lebih tahu segalanya. Bye

    17

    1
  18. Kah says:

    padan muka. pi sambung belajar je la engko ni. hidup menyusahkan orang.

    3

    7
  19. jepppppppp says:

    muka ernie pissed off teruk dah dengan mamat sebelah. macam biaqpi la hang nak nangis ka melalak ka meraung ka. hahaha

    14

    0
  20. anak makcik bawang (AMB) says:

    kau consult kawan2 yang pernah alami? ke aku silap paham? dey tambhi rujuk doktor lah! kawan kau bukan doktor ngok.

    8

    1
  21. anon anak cik enon says:

    rambut tu potong dulu dik.. sbb tu kau stress, nk tengok depan pun terkibai2 rambut

    10

    0
  22. Anonymous says:

    ok lah tu dah mntk maaf.. tp still tkleh terima ko pepandai kata ko ada depression sedangkan ko stressed je dik.. dgr pndpt org kononnya ko ada mild depression bkn satu langkah yg bijak sbb kmgkinan besar kawan yg consult ko tu pun lom tentu ada depression ke tak.. tah2 baca artikel tah dr mana.. owh.. skian2 symptom maknanya aku ada depression.. if u really have dik.. seek for help.. p doc yg bertauliah.. psychiatrist.. they will help u.. sambil2 tu dekatkan dr dgn Dia.. akk bkn main ckp2 dik.. sbb akk prnah kena dulu n seriously i never know yg akk ada depression.. tu akk pelik ko leh tau ko ada mild depression just from ur fren gtu je.. still bila dgr reason ko tkleh terima cacian makian lg hinaan.. maknanya ko mmg lom la lagi ready dok dalam industri seni ne sbb mgkn slama ne ko igt suara sedap org puji ko je spanjang masa… skrg ne time ko bersihkan nama ko dik.. buktikan kebolehan ko seiring ngan adab ko dengan fans dn kawan2 artis yg lain.. skian..

    1

    0
  23. kesian says:

    only doctor can diagnose penyakit dik
    jgn pandai2la

    4

    1
  24. Ayesha says:

    Aku rs nie stress kot, lack of confidence sbb asek duk pkai cermin Mata itam je.. sorok memanjang.. smpi tatau rupe sebnr die cm ne.. kadang tgk Len , tgk skali lg Len.. ?

    8

    2
    • Anonymous says:

      Ye la mcm sesuatu low self esteem budak ni… pi check nawaitu dek, bersihkan hati, jujurlah dlm mencari rezeki dan jgn pakai gimik bodo yg insensitive… dengar dan ambek nasihat dari rakan artis senior, hormatilah rakan dlm industri.. semoga diberkati

      3

      3
    • Bobo says:

      Ye la mcm sesuatu low self esteem budak ni… pi check nawaitu dek, bersihkan hati, jujurlah dlm mencari rezeki dan jgn pakai gimik bodo yg insensitive… dengar dan ambek nasihat dari rakan artis senior, hormatilah rakan dlm industri.. semoga diberkati

      0

      1
  25. Ayesha says:

    Aku rs nie stress kot, lack of confidence sbb asek duk pkai cermin Mata itam je.. sorok memanjang.. smpi tatau rupe sebnr die cm ne.. kadang tgk Len , tgk skali lg Len.. ?

    0

    1
  26. Anonymous says:

    Kau ingat mental illnesses ni boleh main rasa rasa sendiri? Jumpa doctor dulu then get diagnosed la mangkuk! Menyampah betul orang yang suka exaggerate. Stress dikatakan depression. Perfectionist dikatakan OCD.

    6

    1
  27. Pemerhati says:

    you cannot claim that you have depression until u see a doctor kid! Dah salah cakap skrg nk twist and say mild depression. Go fly a kite! You should go back to school and also learn manners. Too bad u have dumb Managers and a stupid record company who have cheap ideas to promote u. Kid…u have you brain trapped between ur two ass! And a dumb ass moron Manager.

    11

    1
  28. KAKMELAH says:

    “…Setiap hari, beribu-ribu orang mengkritik dan mengutuk, mengatakan muka saya tak kacak, berjerawat dan menyanyi tidak sedap…”

    Apa yg kau kesah sgt org ckp muka tak kacak tu. adoii..
    biar lah mereka dik, nnt kena dkt muka anak mereka balik baru tahu.
    kau diam jelah matang sikit dik jgn nak sentap sgt.
    elok2 akak peminat kau dah rasa hekk eleh dah..

    11

    0
  29. Benci budak stuck up says:

    Si black ok je suara nyanyi pun sedap walaupun tak kacak gelap, kerja siang ayam Kat pasar, pun kena caci, banyak juga orang kutuk rupa dia Dan anak dia, takde la depresi bagai cam ko ni dik setakat kutuk muka jerawat je pun nak nangis² ke bagi penjelasan lol? aku agree mmg suara ko tak berapa sangat la dik! Perasan je lebih

    16

    0
  30. peace yo says:

    itu sebab bahasa melayu harus dipelajari bukan diwarisi dik, stress dan depression 2 benda/penyakit yg lain, sama seperti perkataaan “pening” dan “pitam”. setakat org cakap x hensem, jerewat, suara x sedap x kan lah blh jd depression. blm jumpa doctor dah ckp depression, meh akak educate kan kau, depression kalau x ditangani boleh jd sewel, atau blh jadi agressive. akak sendiri pernah alami depressi dik, tapi org depression x kan tahu dia depression until ada org perasaan dan bawa kita berjumpa pakar, setahun dik akak makan ubat depression dan ikuti programme2 dia alhamduillah, dekat kan diri dgn Allah sambi ikuti2 programme2 yg disyorkan oleh doctor lama2 hilang. so lain kali belajar bahasa dulu baru beritahu peminat tau

    1

    0
  31. kak perihatin says:

    Ok…berhentilah nyanyi haqiem….. dulu nabila razali buat cerita yg ditinggalkan kekasih untul cumi cumi. skrg haqiem pulak depreai…… sudah sudahlah buat gimik mcm tu. artis muda kalau nak buat gimik biar bijak bukannya membodohkan masyarakat

    5

    1
  32. kak perihatin says:

    Ok…berhentilah nyanyi haqiem….. dulu nabila razali buat cerita yg ditinggalkan kekasih untuk cumi cumi. skrg haqiem pulak depresi…… sudah sudahlah buat gimik mcm tu. artis muda kalau nak buat gimik biar bijak bukannya membodohkan masyarakat

    1

    1
  33. Noname says:

    Mcm mana org kata gimik…
    Dia ckp betul..mngkin dh ok sikit..
    Patut bagi semangat bkn terus kutuk..
    Kita x rasa..mohon dijauhkan..

    4

    2
  34. Cik green says:

    Dia ni kaki putar alam. Boleh plak so called depression dia tu boleh hilang sama waktu dia nak announce berhenti nyanyi ke tak?. Ko ingat depression ni macam demam ke makan ubat esok sembuh? Nampak benor penipu.

    Sat kata salah cakap bukan depress.
    Kalau dah salah cakap kenapa mula-mula tak post kat IG ko gtau u tersilap.

    Tetiba kali ni kata dia mild depression. Wow! Tak jumpa pakar tapi pandai diagnose mild depression. Dik oi.. dah kerja berlebihan mmgla susah tidor ,berat badan turun.

    Tapi depression takde kaitan kerja berlebihan ke tak. Dia dok saje pun depress, sedih tak tentu pasal, feeling guilty tak tentu pasal.

    Yang ko tu stress je.

    Yang aku tak bleh blah, ko kata ko tertekan sebab orang kata ko tak kacak? Berjerawat? Tak pandai nyanyi?? Oi… dah tahu kekurangan pergi perbaiki, bukannya g stress. Dik serious kalau jiwa manja tak yah duduk dunia artist.

    Ko just saje bagi excuse sebab tu ernie bengang! Apa ernie cakap tu betul. Dia rasa diperbodohkan.

    Ko bukannya bawah 18 tahun! Dan ko ye manager bukannye budak-budak!

    1

    0
  35. Aina Mahira says:

    Tu la, berbincang dengan sahabat, dan sahabat diagnose cakap dia ‘mild depression’. Dalam hotfm cakap, bukan depression, but it’s more to stress! stress dengan depression tak sama la deknon! Pakar nak diagnose pun akan buat macam2 prosedur, sebab bukan mudah nak keluarkan, ‘ya awak ada depression, minor, mild etc’. Depression is not for joke. Wartawan yang tanya soalan2 semua tu, on point. Bukan dorang nak condemn awak, tapi soalan2 tu semua keberangkalian bermain diminda2 netizen. It’s okay, nanti dah jumpa pakar, baru cakap.

    0

    1
    • damai says:

      itu dia, sy pernah alamai depressi tapi x tahu until suami ajak pergi jumpa pakar,ingatkan cuma mood swing tapi betul depressi.itu sebab senang terluka, senang mengamuk, senang terasa, buat keje apa x kena, 1 tahun makan ubat. first time jumpa just imagine ubat doctor prescribe quite high 500 mg, lama2 makan, banyakkan attend ilmu agama dan do the activity doc aturkan alhamduillah. tapi for 1 year makan ubat, den lepas tu check dah bebas tapi dgn syarat apa2 benda jgn simpan dalam hati, curahkan pd org yg betul2 memahami kita, mak, suami, adik beradik, anak atau teman yg blh give positive attitude dan nasihat, dan pedulikan negative thinking terhadap kita. Ini blm pergi pakar, mcm mana tahu kau ada depressi, kalau tanya teman x kan mrk x suruh jumpa pakar or doctor

      0

      0
  36. bodoh mu ni says:

    “mengatakan muka saya tak kacak, berjerawat” – kebabian apakah ini ??!

    0

    0
  37. Anonymous says:

    aku tak minat dia tapi netizen ni semua yang kutuk2, condem2 pon tak agak agak.. dia yang hadap hinaan dan cacian…. aku rase kalau yg masih berperikemanusiaan akan stop caci maki…. dahla… biarkan jela dia…

    3

    1
    • peace yo says:

      mana ada caci maki, u want to be in celebrity world, you need to prepare all the consequences. Mcm keje polis trafik, mmg akan selalu kena maki segala tapi jiwa kena kental beb

      2

      4
  38. Grow up says:

    dik akak harap adik baca la comment2 netizen ni. jelas dik bukan depression mahu pun mild depression. orang depression ni..jumpa orang pun taknak dik, ape lagi main twitter bagai. die dah malas nak hadap ape benda pun. masalah hang ni ialah, KURANG MATANG, KURANG PENDEDAHAN, KURANG PERGAULAN (DGN ORG MATANG). Hang tanya semua orang keja kat bandar semua tekanan dik, hari2 hadap jem, hadap environment kerja yang toxic… insomania tu biase dik. sebab banyak sangat fikir.. ialah, nak tanggung keluarga. kang berenti kerja takde income. hadap la juga tekanan tiap2 hari kerja. makan tak cukup tu pun biasa dik. adoi. tolong la matang sikit. I salute ERNIE sebab dia berani bersuara.And..Yes, she’s wasting 2 hour of her life for you! Tak payah nak nangis mintak simpati. Sorry it’s too late.

    1

    0
  39. Eh eh says:

    Reference, https://www.youtube.com/watch?v=eRGiAF7jtgk
    As a “medical” graduate, i’m expecting more from Wany Hasrita. This is the right time she could raise awareness to netizen especially to younger generation. Yes, mungkin Haqiem Rusli kurang faham what is depression. I found the way she answer the questions… macam tak menjawab soalan. Pusing, pusing, pusing, pusing. NO POINT.
    Orang depress pun bulih pretend they’re ok. Ada juga orang depress yang tak sedar pun diorg under depression.
    Lepas tu end of video, it’s all about her.. PR etc. Eh?
    Takde point lerr dik. I suka ERNIE. #VOTEERNIE.

    0

    0
  40. Anonymous says:

    takpe lah dik.. jdkan ne sbgi pngajaran.. kalau betul2 lah depression.. mohon jumpa doc atau pakar psikiatri.. bukan g telan bulat2 kawan ko kata yg mgkn dia pn dpt tau dr google gak.. jgn kata mamat ne budak lagi.. please dont.. hes aware of wht he shud face once he gets involved in this industry.. lg satu nk pesan.. sila jaga adab ko dik dengan senior yg ada n ur fans too.. ne mcm2 citer pasal ko kua ne.. silap2 dr ye sebenarnya stress je dr depression betul.. n at that time u hv depression u will hv no time to set a date whether u shud continue ur singing career this industry.. to whoever manage u or give u the ide for this gimmick.. please think out of the box.. jgn pk citer sbb depression ne tgh panas lah katany.. korang nk jdkan gimmick.. so selfish and disgusting! im way too far to b ur fan.. komen ne pun sbb ko jdkan depression tu gimmick ko.. depression yg buat akk ilang kawan utk slamany..

    0

    0
  41. zz says:

    hang tanya band2 indie dulu. lagi teruk kena bash. tapi depa kental. contoh band hujan. cer hang gi mintak advise pakar kaa.. senior2.

    1

    0
  42. ASJ says:

    Aku bukan nak ckp apa lah. Aku harap ko sedar la Haqiem, walaupun dalam hati aku ni menyumpah supaya ko mampus awal. Ko ni mcm memperlekehkan orang ada sakit mental, acah acah benda ni x serius boleh buat main. Aku keluar masuk clinic pakar jumpa psychiatrist almost 4 tahun, tak masuk jumpa psychologist utk terapi. Hampir masuk rehab 2x and recently doktor aku suruh lg tp aku x mampu sebab bayaran harga sebiji myvi utk 1 bulan. Kwn2 aku yg ada masalah depression, hari hari kena lawan dengan diri sendiri untuk tak bunuh diri , tak terjun bangunan, tak kelar tangan and etc. Aku benci ko weh, sumpah aku benci. Ko igt benda ni main2? Awal2 aku baca, aku kesian dgn ko sbb aku faham sgt org depression mcm mana, and mcm mana penatnya diri hari2 kena lawan dgn perasaan negatif. Rupanya ko saja ja ckp and self-diagnosed yg ko ada depression? Aku bagi pihak orang yg berdepan dgn masalah depression mendoakan agar ko tak masuk dalam kumpulan orang mcm kami sbb confirm ko akan mati lebih awal daripada kami sebab akan bunuh diri tak mampu tangani stress kerja ko sebagai so-called artis popular. Semoga mental ko sihat walafiat dan tak perlu berpura pura.

    Sekian

    0

    0
  43. melati says:

    Sian Mamat ni ..!! nk menonjol kan diri Tapi Dressing sebiji tak Tumpah Mat Rempit Kampung tersusun…hmmmm

    0

    0
  44. melati says:

    Lagi satu org yg pakai satu Glove , Mat Rempit Kpg Tersusun di Kelantan jrrrr..!!

    0

    0
  45. Anonymous says:

    Dahlah aku malas nak komen pasal artis……nak berhenti baca beautifulnara

    0

    0
  46. ann says:

    netizens.. kalau tak ada benda baik nak cakap.. baik senyap aje.. mild deepression is still a depression.. kdg2 kita rasa ejekan tu ringan tp x semua org mempunyai kekuatan hati yg sama.. ingat satu kes budak melayu yg bunuh diri sbb org ejek kulit dia gelap.. kita rasa mcm apa bodohnya buat mcm tu.. tp mcm aku ckp td.. bukan semua org hati punya tahap penerimaan yg sama.. so hati2 la dgn apa yg kita tulis.. kerana SEDANG KITA MENULIS, MALAIKAT DI KIRI KANAN JUGA SEDANG MENULIS.. DOSA DAN PAHALA YG KITA LAKUKAN…

    7

    0
  47. Anonymous says:

    Sakit kepala aku fikir pasal haqiem rusli, nabila huda, neelofa……oh baik aku sambung belajar buat phd….. bye..
    bye….artis-artis semua….. aku doakan yg terbaik buat kalian.

    0

    0
  48. Dah naik muak dgn HR says:

    aku rasa dia ni nak buat something yang viral mcm budak2 famous yang lain tapi backfired. dia ingat orang akan bagi dia all the attentions he wanted, last2 rupanya kena maki dgn netizen je. Bayangkan perasaan kena pulau dengan netizen, rakan artis, and even syarikat yg amik dia sbgai artis. So in the end what this 20 y/o kid can do is CRYYYYY. Lolz.

    4

    0
  49. Kak Teh says:

    HR kuatkn hati dan semangat..nk hidup berjaya hadapi dugaan lebih2 seorg artis..sb tu ada akal fikir yg baik sebelum buat..

    0

    0
  50. Anonymous says:

    Akal faham kau dik

    0

    0
  51. Yekeni says:

    Maybe he’s too young to understand what depression really is. Sometimes sedih sikit, orang akan sebut ‘oh I’m depressed… this is depressing ‘…. at that age, ermm… how old is he? He looks below 20 though,… at that age, he may not fully understand. If i were to ask my 20yr old son what it means when someone is having a depression, most probably he will say that that person is depressed about something. To what extend a depression mean, he may not understand. So, for people to condemn him being immature, memang pun immature. Umur baru setahun jagung. Mungkin yg condemn tu takde anak umur begini kot. Mcm si caprice tu lah… sebab mungkin si caprice tu pun umur seakan sama. And maybe bcoz he has a slight general knowledge tu yg buat dia condemn orang. So, jgn condemn sangat. Budak2 memang kurang matang. Orang dewasa yg kutuk budak2 kurang matang, dialah yg kurang matang sebab dia tak tahu yg budak2 memang kurang matang.

    0

    0
  52. Makcik Cabai says:

    Ok Haqiem….
    Next dah boleh hantar resume ke Pengarah…
    Jadi pelakon pula…
    Untung-untung boleh kembangkan karier kau dik….
    Puiii!

    0

    0
  53. Anonymous says:

    HR, Simpan skit hingus ko tu, belajar cara2 nk lap hingus dgn betul. Jgn buat semak dlm industri.

    0

    0
  54. J says:

    Better semua diam je la..da budak ni depress..nk suh jadi mcm artis luar negara ke smpi bunuh diri Tu..mase Tu bru semua nk terkedu..klu mental illness die ni makin teruk..or smpi thp suicide sbb kecaman netizen.i bet each one of u here yg kecam..adlh penyumbang mslh depression die or bnde buruk yg brlaku kt artis ni. Seumur hdup rse brslh pulak nati..da klu die smpi bole stress org kecam..ak rse mst die jenis baca semua blog..tu die bole tau org kecam die semua.

    0

    0

Leave a Comment

Optional