July 6th, 2018

Dikatakan sudah lama rancang untuk menggunakan isu depresi sebagai gimik bagi mempromosikan lagunya, penyanyi Haqiem Rusli yang dikecam teruk oleh netizen yang merasa tertipu tampil menjelaskan perkara sebenar dalam satu sidang media khas yang diadakan malam semalam.

Haqiem menegaskan beliau tidak pernah menipu berhubung masalah kemurungan yang dialaminya meskipun beliau belum pernah berjumpa ataupun mendapat pengesahan berhubung sakit itudaripada doktor. Ini bukanlah gimik seperti yang disangka ramai.

Sejujurnya, saya mengalami kemurungan ringan seperti insomnia, kerja berlebihan dan berat badan tidak stabil. Sejak populariti lagu Tergantung Sepi lagi, saya berdepan banyak kecaman. Setiap hari, beribu-ribu orang mengkritik dan mengutuk, mengatakan muka saya tak kacak, berjerawat dan menyanyi tidak sedap.

Orang beranggapan, apa yang saya lakukan ini gimik sepenuhnya. Ia bukan gimik kerana berdasarkan pemahaman sendiri, memang saya alami tekanan. Saya juga merujuk kepada rakan yang pernah berdepan masalah ini dan kata mereka, saya alami ‘mild depression’.

Haqiem juga turut membuat permohonan maaf atas segala kontroversi yang berlaku susulan tindakan beliau yang mengumumkan keputusan untuk berhenti menyanyi sebelum ini.

Malah, Haqiem meminta rakyat Malaysia memberikannya peluang kedua dan tidak lagi mengecam dirinya. Tambahnya, beliau akan berjumpa dengan pakar psikiatri untuk menjalani pemeriksaan lanjut berhubunga isu kemurugannya itu.

Sumber Berita & Video : BH ONLINE

Kredit Foto : Astro Awani


72 responses to “(VIDEO) Saya Tidak Tipu Ada Depresi, Minta Maaf Atas Kesilapan Yang Dilakukan – Haqiem Rusli”

  1. J says:

    Better semua diam je la..da budak ni depress..nk suh jadi mcm artis luar negara ke smpi bunuh diri Tu..mase Tu bru semua nk terkedu..klu mental illness die ni makin teruk..or smpi thp suicide sbb kecaman netizen.i bet each one of u here yg kecam..adlh penyumbang mslh depression die or bnde buruk yg brlaku kt artis ni. Seumur hdup rse brslh pulak nati..da klu die smpi bole stress org kecam..ak rse mst die jenis baca semua blog..tu die bole tau org kecam die semua.

  2. Anonymous says:

    HR, Simpan skit hingus ko tu, belajar cara2 nk lap hingus dgn betul. Jgn buat semak dlm industri.

  3. Makcik Cabai says:

    Ok Haqiem….
    Next dah boleh hantar resume ke Pengarah…
    Jadi pelakon pula…
    Untung-untung boleh kembangkan karier kau dik….
    Puiii!

  4. Yekeni says:

    Maybe he’s too young to understand what depression really is. Sometimes sedih sikit, orang akan sebut ‘oh I’m depressed… this is depressing ‘…. at that age, ermm… how old is he? He looks below 20 though,… at that age, he may not fully understand. If i were to ask my 20yr old son what it means when someone is having a depression, most probably he will say that that person is depressed about something. To what extend a depression mean, he may not understand. So, for people to condemn him being immature, memang pun immature. Umur baru setahun jagung. Mungkin yg condemn tu takde anak umur begini kot. Mcm si caprice tu lah… sebab mungkin si caprice tu pun umur seakan sama. And maybe bcoz he has a slight general knowledge tu yg buat dia condemn orang. So, jgn condemn sangat. Budak2 memang kurang matang. Orang dewasa yg kutuk budak2 kurang matang, dialah yg kurang matang sebab dia tak tahu yg budak2 memang kurang matang.

Loading...