Written by Bella | July 19th, 2019

Selepas penyanyi Aishah berjaya menuntut haknya terhadap Datuk Seri Vida, terbaru seorang lagi pemenang tempat kelima program Gegar Vaganza 4 iaitu penyanyi Indonesia, Firman Siagoan mendakwa hadiah subang berlian bernilai RM30,000 yang diberikan DSV adalah palsu.

Firman mula meragui ketulenan berlian itu selepas mengikuti perkembangan kes Aishah menerusi laman sosial dan turut memeriksa ketulenan hadiah tersebut di sebuah kedai barangan kemas di Bandung.

Sekitar Mac 2018 saya mengunjungi sebuah kedai emas di Bandung untuk menyemak nilainya di Indonesia. Soalan pertama mereka ialah mengenai sijil berlian itu. Tapi saya maklumkan tidak ada kerana ia adalah hadiah.

Lebih pelik apabila jurujual itu enggan memaklumkan sama ada berlian itu asali atau tidak. Kalau Aishah yang menjadi juara pun dapat berlian palsu, apatah lagi saya di tempat kelima, logiknya begitu.Tentu sahaja saya menuntut hak yang sama.

Menurut Firman dia sudah memaklumkan perkara itu kepada DSV sebagai penaja utama GV4. Bagaimanapun kata Firman, sehingga hari ini jutawan kosmetik tersebut tidak menghiraukan mesej dan pertanyaannya berhubung isu berkenaan.

Pada awalnya Firman mahu menyelesaikan masalah tersebut secara baik dengan DSV demi menghormati hubungan mereka. Namun, penyanyi yang terkenal dengan lagu Kehilangan tersebut akan menuntut haknya melalui proses undang-undang sekiranya dia masih tidak menerima sebarang maklum balas daripada DSV.

Sumber Berita : mStar Online

49 responses to (VIDEO) Penyanyi Indonesia Firman Dakwa DSV Beri Berlian Palsu

  1. faraj says:

    kaki kencing DSV ni….takut brg2 dia niaga pun semua kencing….kalau dia ada kilang mesti dia dh tunjiuk….kimak juga DSV.. ni..

    • Anonymous says:

      LAHAULAWALA
      TU DIA! smalam bkn main DSV nagis2 konon terhina kena bayar brg2 aisyah tp x dibenar pegang masa proses beli .Memamg la toley kedai/ aisyah x bagi dia pegang, takut dia tukar dgn yg FAKE. 1 OF THE REASON AKU TAK BERANI BELI MAS KELANTAN. FAKE MCM ORG2 DIA JGK.

    • Anonymous says:

      dsv ni memang fake… dgn pakaian dgn perangai obvious sgt fake nyer
      kilang dsv ???!!! hahahhahaa yg bwk lori jer tau dlm kilang tak rupa kilang tu rupa camne… pekerja pun xsanggup minum oiiii…

      • Anonymous says:

        kalau tak ada kilang nak proses, entah2 beli pukal murah dari entah mana, lepas tu repackage dan jual kat org msia kot

        • Anonymous says:

          Itulah produk timbang kilo. Beli pukal, re-branding, repackaging dan marketing gedik2 jual maruah demi nk terkenal. Kalu ada nama boleh charge mahal sikit. Yg acik2 kepam beli habis beratus demi nk gebu!! Besok rosak buah pinggang, pundi, limpa, usus, kanser siapa yg susah? Melayu2 mmg susah nk dibentuk. Bak kata ustaz Idrus…. bodooo!!Haha

        • Kak Jem says:

          Bila ko buat mcm ni secara x langung nama negeri ko sendiri yng busok. Sebab tu nak buat apa pun niat harus betol. Lama kelamaan kifarah tu aku selonggok jatuh atas kepala ko!! La Vida Coins tu apa dah jadi? Senyap camtu je sbb Bank Negara x approve. Ko ingt ko berduit ko boleh buat negara cm opah ko punya ke? Cmon la DSV, sudah2 propa! X kene pd diri ko nanti kena pada anak2 cucuk ko plak! Berbalik lah pd prinsip meniaga cara islam!

  2. damai says:

    so its a fact lah she not genuine in business, aiseyman if btl yg firman punya bukan berlian betul, so lan solo dan liza hanim kena confirm juga, if betul better take action like Aishah, jgn kerana takut x ada job, just keep quiet cos if you all keep quiet sama seperti sembunyikan org bersalah

    • Anonymous says:

      kalau betol fake, artis2 jgn amek barang kemas.
      mintak duit dgn sama nilai + gantirugi teladan kat DSV.

      • Emma says:

        Sebab orang malas nk pergi turun naik turun naik court. Court kes ni renyah dan makan masa. Patutnya semua kumpul lantik seorang mewakili semua yg dia janji…

      • Fed Up With A Mess says:

        Saman minta cash supaya pengajaran knp penganjur yg lebih taik drp jubor mcm ni!

  3. pening laaa says:

    DSV ni da la kaki kencing lepas tu kuat menganjing pulak
    nasib la labuuu…

  4. Anonymous says:

    mari kita tolong jiran kita yg tgh meminta bantuan, satu masalah dh selesai, apa kata Vida pula, hrp Kerajaan Indonesia mmbntu rakyatnya yg di aniaya oleh org yg terkutuk ni.
    Hati2lah vida sebelum angin hembusan syaitan dtg dri sana jika kau x ganti yg tulen..jgn main2 ye org sana. Tkut nnti kau jdi gile..

  5. Anonymous says:

    Sebenarnya kes ni dah boleh tutup dah.

    Tak perlu menangguk di air yang keruh.
    Biarkan dia menipu nanti kat akhirat dia yang jawab, kalau pastu biarkan janji orang tahu dia menipu.

    Kau belum sure lagi yang berlian tu palsu dah nak over tindakan undang2 semua.
    Kau hanya maklum takde sijil, tukang check tak nak bagitau tulen atau palsu.

    Kalau nak tuntut pun pastikan betul2 ianya tulen, ni tak pasti dah pompang sana sini.

    • PU Abu says:

      senang ckp bila tak kena kat batang hidung sendiri..
      hak tetap hak..
      klu org yg ko nak tuntut tu org yang susah.. boleh la let go..
      klu org yang kaki riak, bajet duit juta2..
      mmg janagn harap aku nak lepaskan..

      • Cik C says:

        Ha.. ada jugak Melayu yg dunggu..bila melayu buat salah mula la kuar perkataan akhirat lah, syurga lah, kifarah la mcm2 islamik. atas ni mesti stokis2 bida ni sume. takot stock x terjual ke sis?

    • Sis says:

      Kalau semua tuntut kat akhirat, buat apa ada mahkamah syariah & undang2 islam?

      Mana ko tau lawyer dia x suruh gi check betul2 sebelum ambik tindakan undang2? Ko ingat lawyer dia bengap?

    • Anonymous says:

      Thats my initial tHoughts. Confirmkan dulu keaslian berlian. Baru pung pang pung pang. Ko contact dsv confirm2 dia ckp asli. Confirmkan dulu. Pergi cek. Aishah tu dia cek dgn professional dulu baru dia bersuara.

  6. bondamaryam says:

    Seriously la, I dont have respect towards DSV already sebab apa, sebab dah la sah2 dia bersalah, still nak menegakkan benang basah, sangat ego. Siap cakap – “back to basic” bahawa dia dengan rela hati nak bagi hadiah extra kat pemenang2. Well, it doesnt matter lah, as long as kau tak menipu and genuine. Ini sah2 nak menunjuk sahaja. Maksudnya, dia sendiri takde respect kat org lain. A lot of things yang kita blh nampak skrg, semua usahawan kosmetik gila glamor ni, melebih lebih and they can do anything just because they have money. Dah salah, ganti jelah kan, cakap banyak pulak. Mmg hakikatnya Allah swt nak tunjuk. Harapan sekarang, biar Firman, and yang lain2 juga menuntut hak mereka. Doakan semuanya berjalan lancar, dengan izinNya.

  7. bukan racist says:

    emm..bukan nk bersifat kenegerian tp biasa org kelantan mmg mcm ni..setuju ngn pening laaa..org kelantan suka cari pasal dan suka menganjing..dh ada 5-6-7 pengalaman dengan org kelantan..mohon sapa kena tipu bertabah.

    • I'm racist says:

      How irony is your name is not racist but your comment is full of shit about Kelantanese. Just because you encountered some of Kelantanese who behaving like shit..doesn’t mean you can have that stereotype on other Kelantanese. Don’t be afraid of being call racist when you act like one.

      • unknown says:

        kebenaran memang menyakitkan

        • Anonymous says:

          kebenaran yg mahu dipadamkan bahawasanya mmg mcm tuh kelantan…aku terkena dh dlm 5 org..

        • Anonymous says:

          salah satunya..aku naik saga, salah satu kereta yg aku ada, di belakang aku tu ada kereta mcm bsr je, mcm terlalu rapat dgn bumper aku, aku pun mengalah, beri laluan, padahal itu jln paling kiri aku pandu, bila dia dh potong aku..huh flat no DCW.. nissan. kurang ajar

      • anak makcik bawang says:

        kebenaran menyakitkan. kelantanese memang macam tu.

  8. nanas mulut puaka says:

    Abg Nara tak nak up citer adik shah shanaaz ahmad (btul ke aku eja nama dia.nanti aku pun kena maki hehehe..) yg bahalol dan celaka kan org..

  9. Justme says:

    Berlian yg puluh2 ribu tu adalah hadiah…tp yg pi sebut harga puluhan ribu tu buat ape…ha. bila org yg dpt tau ianya palsu mesti la rasa terhina sgt2…ingat dia saja ke tau pakai berlian & barang branded..pd org dia bg yg ciplak. Tapi..dr dulu lg aku tau yg bnyk dia dok tayang lv Burberry strawberry tu sume…pelsu weiii…hahahaaaaaaa… Tp dia tetap kaya raya…rumah macam mahligai…tp ingt tau . Allah swt dah ambik something very precious from u once…dont let people pray for another!

  10. Miyuki says:

    Dia gini, berlian ni ada yang zircon…ada yang human made atau berlian asli…dsv bagi hadiah kata berlian…harga tag could as price stated….kita boleh pergi kedai mas…cincin berlian zircon emas 750 ke 850 ke harga mungkin ada yang cecah ribuan ringgit…pada saya tak salah DSV as itu adalah hadiah…terima sajalah.Itu bukan as per term .Saya rasa bosan dengar ni semua…niat semua adalah nak duit, duit duit….hadiah tu hadiah kan…terima sahajalah..x semestinya hadiah berlian tu kena berliannasli…kecuali state as asli with certificate number…semua ni menunjukkan mereka ni low class.boring, obnoxious, annoying.

    • Anonymous says:

      dia gini..dia gini..back up lah ye..back up..

      • Anonymous says:

        Berlian sintatik mmg x laku. Baik ko kasi rantai anjing je. Harga mahal tapi jual balik siapa pun xnk la wey.

    • Anonymous says:

      Haha kalau takat zircon cabuk tu xyah susah2 masuk pertandingan nyanyi, xyah dsv beriya bagi pun xpe, sapa2 je pun boleh masuk kedai emas beli guna duit sendiri. celah mana 80k nya lol. 800 pun dapat.

    • unknown says:

      weh kl setakat zircon tu xyah bg pon xpe.. agak2 ler nak backup ponn

    • damai says:

      Miyuki, wpun hadiah Vida sebut its berlian dan sebut harga ok, so if itu bukan berlian asli why should mentioned the price, you dont know the law, pls shut up your mouth, if betul itu berlian asli, show the certificate and fight all the way, ini knp time mediation Vida agreed to settle out of court, later nanti lot banglo yg x janji indah khabar dari rupa, so org sponsor dan yg berduit please mind your words before you say out, kan ada peribahasa “kerana mulut badan binasa”

  11. noor says:

    Takyah bagi berlian.. Bagi duit lagi senang..

  12. noor says:

    Takyah bagi berlian, bagi jer duit lagi senang..

  13. Anonymous says:

    huhu

  14. Miyuki says:

    Im not kelantanese…tapi semua ni merapu meraban dah.Boring.dengan attitude aisyah yang macam tu, meluat..entah nampak sangat nak sangat..siap beli untuk suami ???.Bukan back up vida ok.Just meluat dengan senario ni.

    • Huhu says:

      Dah mmg hak Aishah, dia menang dan hadiah diwar2 kan berharga 80k. Suka hati dia la nak pilih apa pun asalkan tak lebih dari harga ditetapkan.

      DSV yg memanjangkan cite. Ego setinggi langit, kalau dia bagi ganti elok2, dah tamat dah cite ni.

    • Anonymous says:

      Meluat sebab x kena kt batang kelentit ko. Cuba ko kena tipu… rm50 ringgit pun canang sekampung mcm yg gigih shopping kat dlm online tu… pot pet pot pet brg dri china x sampai

  15. anonymous says:

    jahat betol babi gemok ni ,tgok tu punya pekong bangkai hati dia sanggup tunjuk video suap barang kemas kat ank dia,pas tu kau nak bagi kat aisah,saman balik aisah biar dia merudum jatuh atas kebodohan perangai sndiri

  16. alfie says:

    Sial punya Dato , dah lah bagi barang TIRUAN lepas tu HINA orang pulak bila mereka tahu mereka kena kencing dengan dia! HARAMJADAH punya manusia!

    `

  17. joe says:

    dah byk kali ckp…karipap vida pun tak tahu berlian tu palsu….bila aishah kata berlian palsu…baru dia tahu, dia pun kena tipu dgn tauke berlian…nak mengaku malu…nampak kebodohan
    hbis semua dia beli tu palsu..hahaha..kaya je, tpi bodoh

  18. Anonymous says:

    Byr tajaan mahal… yg jdi mangsa peserta2. X pyh taja kalu setakat Russian diamond.

  19. Anonymous says:

    aku tgk pon mcm x ori inikan hadiah tempat ke 5 jenama berlian DSV??hahahahaha lainlah kalau habib jewels ke yg sponsor hadiah berbaloi lah jugak

  20. bong cit says:

    SEMBANG KENCANG JE VIDA NI DGN PERLI2 ORG..ORG TNYA PSL LAVIDA COIN SENYAP LGSG KO X REPLY…JUAL TUDUNG PUN STANDED PASAR MLM…CUN LAGI TUDUNG JLN TAR

  21. Daud says:

    semoga masalah ni dapat diselesaikan secara baik

  22. babe says:

    dia bukan palsu…ia still diamond…
    yg vida pakai dkt tiara dia pun diamond gemstone
    kalau sebutir diamond asli kecik mcm gula berharga 10-20k sebutir..
    kalau yg diamond pink rosmah 21j tu…kecik juga..seketul…
    yg firman dan aishah dpt mmg diamond gemstone
    kalau bagi yg asli carat, mahu berjuta harga subang tu

Tinggalkan Komen Anda Di Sini