Written by Bella | October 30th, 2017

Masih ingat dengan program realiti Vokal Bukan Sekadar Rupa yang pernah mengangkat nama Mafarikha Akhir ataupun lebih dikenali sebagai Mafa sebagai naib juara rancangan tersebut bagi musim pertama?  Namun, nama Mafa tidak begitu menyerlah dalam industri hiburan dan terus hilang begitu sahaja kerana beliau tidak mempunyai “pakej” lengkap untuk popular sebagai penyanyi.

Baru-baru ini, Mafa menjadi bualan ramai pengguna media sosial apabila tampil memberikan persembahan memukau dengan menyanyikan lagu Hero oleh Mariah Carey di pertandingan Asia’s Got Talent 2.

Tiga juri terkenal iaitu David Foster, Jay Park, Anggun serta penonton memberikan “standing ovation”  kerana cukup terpegun dengan bakat nyanyian Mafa. Difahamkan, tujuan Mafa menyertai AGT 2 adalah untuk membuat kemunculan semula dan menyambung impian beliau untuk bergelar penyanyi.

Kalau lihat video di atas, Mafa memang seorang yang berbakat dalam nyanyian, buat persembahan pun relaks sahaja. Sayangnya di Malaysia, untuk menjadi terkenal anda harus mempunyai wajah dan tubuh badan yang menawan. Apa pula pendapat anda tentang nyanyian Mafa?

Sumber Video : YouTube Asia’s Got Talent

59 responses to (VIDEO) Nyanyian Mafarikha Vokal Bukan Sekadar Rupa Buat Juri Asia’s Got Talent 2 Terpegun

  1. wekkkkkkk says:

    kalau tertarik..kenapa x tekan “pembazemas”‘. Semua peserta malaysia, hanya dua je masuk ke peringakt seterusnya yg pertma si silap mata cina tu dn si marikha ni.
    Tapi yg 2 org dpt pembazms tu mmg layak sgt2..

    1

    1
    • Anonymous says:

      org kita sibuk dok layan herman tino…org luar dok kagum bakat2 besar kita. ini lah malaysia. :(

      8

      2
        • Anonymous says:

          aku memang suka tengok video reaction terutama artis malaysia. rasa bangga.

          5

          0
        • juri awam says:

          comeback yg kureng memberangsangkan… :(
          mafarikha perlu berusaha setanding dgn penyanyi2 tempatan yg sedia ada. vokal tu perlu digilap. diction dan phrasing dia x jelas. itu yg aku nampak setakat ni. masih byk yng perlu dipelajari. harap next show lebih wow.

          17

          1
        • Anonymous says:

          Hero..It didnt make me go..Wow! like Shila Amzah’s version of Listen. That was awesome!!!

          4

          0
        • Cili says:

          Klon Mariah la, kak hoi.
          Cuba buat style akak sendiri. Dah byk sgt kt luar tu.

          5

          0
      • Mat Sahdo says:

        mungkin dah terbiasa tengok siti, dayang dan shila nyanyi ..akak ni punya persembahan agak kurang “umphhhh”. akak kena kerja keras kak. pilih lagu2 hits antarabangsa bernada tinggi supaya vokal akak dpt menyerlah. kekurangan akak ni dri segi pisikal dan teknik. kalau talent show, akak harus meneran lebih sikit. dressing tu diva lah sikit. mcm nak gi pasar malam je…jgn memalukan malaysia!

        6

        2
        • Anonymous says:

          betol..xmeremang i. kalau nyanyi xmeremang xpayah. buat habis duit beli flight tiket je ke manila. hihihiks

          4

          0
    • Anonymous says:

      OK je lah.. harap nanti buat la yg wow. Ni dah biasa sangat.

      2

      0
    • Yaya says:

      Bagi aku biasa je. Dia nyanyi best, no doubt. Tapi just biasa2 je. Takde wow factor. I am not focusing on her look or whatsoever. Aku ckp tntg suara. Tentang vocal. Just want to be honest, suara dia xboleh pergi jauh sbb terlalu biasa. Lagi satu, she have to practice more on her low note and breathing to improve. Dan dia x boleh bawa lagu tinggi pun. I doubt her ability since lagu ni diturunkan satu ke dua key.
      Kecuali lah, ada komposer bagi dia lagu yg betul2 ngam dgn suara dia dan boleh buat dia melonjak naik. Otherwise, she cant go far.
      My two cents

      5

      1
      • teguran says:

        suara dia mcm takde kelainan atau unik. dah byk sgt suara2 mcm gini. kalau nk hebat lgi dia kena ambil lagu asal yg biasa2 tapi buat lagi meletop dr lagu yg asal tu. saya lebih suka hero versi mariah. lagi modal guna airmata dah lapuk. percubaan yg bagus tpi belum sampai ke tahap yg membanggakn!

        3

        0
      • Anonymous says:

        Taraf budak2 AF jer. Harus belajar dari YouTube. Byk penyanyi2 yg berbakat kt situ.

        4

        0
  2. nok gebuzzz says:

    paling ramai perserta filipino,semua berbakat…
    tapi lagi best kalau kekalkan mel c sbg juri drpd anggun..

    7

    0
  3. Anonymous says:

    for me…just so-so. a good singer but far from excellent. she needs to polish her vocal and technic. it didnt give me chills…

    17

    0
  4. Zaza says:

    Tu lahh .pelik jgk sbb dia hilang cmtu je.masih teringat lg dia bwk lagu kumpulan Hujan(Kotak Hati). Lagu dia biasa je tp dia buat lagu tu nmpak gempak dgn vokal dia.

    0

    0
  5. x says:

    komen pun stkat pukul 12.17 pun baru ada 8 komen, mana ada org malaysia suka tgok kisah dri luar. Layan drama sgt, drama gatai2 dri chanel malaysia..jadi mana tau ada kewujudan org malysia yg berbakat.

    1

    0
  6. sue says:

    Go Mafa!! You’ve got David Foster’s attention and hopefully he’ll pick you up under his label and coach you more after the whole thing. All the best!

    6

    2
  7. Anonymous says:

    oklah dari sajat..

    1

    0
  8. aku tetap aku says:

    biase je suara die.. filipino byk lebih power…

    3

    0
  9. t says:

    apa cerita dato’ hans batal tunang ni bang nara?

    0

    0
  10. tettttttttttttttttttttttttt says:

    suara dia ok, boleh polish dan akan semakin bagus..yg penting dlm lagu ni ialah dia berjaya bawak lagu tu seolah2 lagu tu dia yg nyanyi, bukan mariah carey..tu yg buat the 3 judges terpegun..mmg package tak ada, itu masalah rakyat Msia..sampah2 dlm rancangan AF dan reality show lain disokong bagai nak gila padahal suara sorang2 mcm jin tanah meneran najis..yg boleh pakai suara azharina, jac victor..itu je kot..yg lain harapkan muka, mengomel2 mengarut dekat CCTV, dptkan simpati dan follower bangang yg mengundi..

    4

    0
  11. xxo says:

    dulu si mafa ni da try lose weight bfore kawen and she was so pretty. I was surprised to see she gaining it back. but i adored her so much

    0

    0
  12. Anonymous says:

    nape x leh tgk video ni

    0

    0
  13. kurita says:

    3.5 bintang. good singer tapi teknik nak lawan dayang, shila amzah, siti…jauh sekali. patut le ko tenggelam. badan dah la mcm badak.

    3

    5
    • Random says:

      mak kau mesti tak ajar adab kan..panggil org badan mcm badak ni..i always wonder apela perasaan kau bile type sebegini rupa..xde rasa mcm bersalah ke..

      6

      2
      • kurita says:

        sorry kalu ko terasa. ko tengok muka beyonce, rihanna, mariah carey tu mcm mana? lepas tu berangan akak2 ni sume nk ke pasaran international? sam smith dan adele pun kurus sikit dah. jgn cakap gemok tu awesome. tiada alasan badan berlemak zaman skrg. org bukan saja nk dengar suara ko. org nk tengok ko jugak. skrg gym dan pusat2 slimming berlambak. hanya perlukan sedikit wang, masa, disiplin dan common sense.

        4

        3
      • pelepok kang says:

        bdn dia mmg saiz mcm tulah..Bkn nk lwn sesiapa dia ni tau dn tolonglah jgn dibndingkan dgn sesiapa, dia mau mencuba nasib..bukankh rncgan ni (AGT) ni nk mengcungkil bakat serata asia. Ada yg lebih teruk dri dia ni dlm rancagn tu. X tgok betul2 ke.

        Kenapa org melayu kita ni suka banding2 org ha…

        4

        1
        • kurita says:

          takdir boleh diubah sis. begitu juga body. pilih ditangan masing2. mau berjaya atau sendu body mcm jin tanah selamanya.

          2

          3
    • pelepok kang says:

      bdn dia mmg saiz mcm tulah..Bkn nk lwn sesiapa dia ni tau dn tolonglah jgn dibndingkan dgn sesiapa, dia mau mencuba nasib..bukankh rncgan ni (AGT) ni nk mengcungkil bakat serata asia. Ada yg lebih teruk dri dia ni dlm rancagn tu. X tgok betul2 ke.

      Kenapa org melayu kita ni suka banding2 org ha…

      2

      0
      • kurita says:

        bukan bandingankan. ko mcm ramai netizen x paham showbiz.
        it is all about looks and people loving you.

        org yg cakap rupa tak penting tu..mmm nk sedapkan hati je. hakikatnya, manusia memandang rupa.

        2

        3
        • pelepok kang says:

          hakikatnya manusia pdg rupa hanya melayu je, rasanyer juri rancagan ni x pdg rupa. Tgok baik2 ye ..buzzer tu masa mereka tekan.

          5

          0
        • LOL says:

          melayu2 tengok muzik2, akademi fantasia..mcm mana leval nk international? tengok la the voice, american idol, grammy awards, billboards awards…semua tu.

          3

          0
  14. Anonymous says:

    buat lagi gahhh next time. kalau tak setanding vokal dayang…x perlu. buang masa. akak akan tenggelam. moga sukses.

    4

    1
  15. mawie says:

    gemok lambat la naik. setakat satu single…tenggelam. contoh dah ada mcm si bob dan adibah noor. pergi masuk slim world ke haper yg patut la…

    1

    3
  16. momok says:

    selagi tak cantik mcm siti nurhaliza…tak mantap mcm vokal si anak pak taruddin tu, jgn harap la senah2 dan ropeah2 semua nk jadi biduanita.

    yuna pun dah sendu skrg!!!

    4

    3
  17. Anonymous says:

    go mafa go.. i follow her since die buat makeup hihi

    2

    1
  18. Palapala says:

    Xbaik kata industri hiburan malaysia mementingkan pakej dari bakat..rasanya semua industri hiburan sedunia mcm tu.in fact lagi terok kalo x,xkan si nicky minaj pon boleh jual album..pakej+bakat berjalan serentak dik..sedangkan adele yg super awesome dari segi bakat tu pon beriya turunkan berat badan …x caye tgulah next year ntah ade lagi x si mafa ni

    2

    0
  19. Anonymous says:

    Org Asia masih puja artis yg ber pekej lengkap tak dinafikn..tapi kalau vokal jadi taruhan mmg kena vokal yg mantap yg ada kelainan tarikan..mafa masih kena usaha lg..insyaAllah..

    1

    0
  20. Anonymous says:

    bukan nak perkecilkan bakat. cari lagu yg lebih current disertakn teknik nyanyian yg lengkap. ataupun bawak cara ko. mcm klon mariah pulak. baik aku dengar mariah punya cd!!

    3

    0
  21. Amelia says:

    Good but not great. I have seen better version of Hero. The problem with attempting this kind of song, you must be better or same level as the original. Her performance was one step below Mariah Carey. Good try, tho!

    3

    0
  22. Zaza says:

    See? Tgok jelah mentaliti kbnykan rkyt msia kt sini.malu kalau org luar baca.patutla industri sini susah nk maju.sbb kbnyakan masih pikiran mundur

    2

    2
  23. KakRam says:

    Klon Mariah sesangat. Cuba nyanyi cara ko lah. Cari identiti sendiri dlm nyanyian.

    2

    0
  24. FC says:

    Tak lah sampai terpegun, honestly speaking. Judges were too kind. In her case, the problem is not about her ‘weight’ or lack of ‘package’, but it’s just that her singing is seriously average/biasa. Good but definitely not awesome. :)

    1

    0
  25. Anonymous says:

    orang malaysia ni tak da bakat lain lagi ke…asyik mnyanyi je…bosan

    1

    0
  26. cik puan says:

    i think average jer..so far tlalu bnyk show up talent dr mlysia mesti menyanyi tp ms eps 1 ada magican lelaki tu dr malaysia..bkn nak kritik industri kita tp kebanyakkan dlm industri itu cuma ada rupa tp bakat xde..can we put our standard tggi lagi tak..mcm eman manan..rosyam nor..fauziah nawi..klo nyanyian mcm dayang..siti..anuar zain ke..make yourself ada value tersendiri..aku rasa lama dh aku stop tgk tv sjak drama sampah bertebaran kat tv..aku memilih melayan naruto .. biar lah aku tgk dr eps 1 pon xper..af lagi lah..last aku tgk sampai batch adam jer..lps tu xde dh..

    0

    0
  27. Penonton msia bodoh piang says:

    Suara siti, shila, dayang sedap sgt? Mmg la penonton msia ni bodoh! Klu sdp dah lama laku kat luar. Msia hanya jaguh kampung. Utk org low mentaliti je. Sorry the truth hurts. Yg komen sini lebih pandai dari david foster, anggun and jay ke? Mentang2 la org ni tak kurus nak hina bagai. Yg ada kat tv tu pun tkde cantik mana ok

    2

    1
  28. Celine says:

    You nailed it!!! In your own way. Your not Sarah, Siti, Sheila etc..

    Where is this competition held? Anyone?? Thanks in advance.

    0

    0

Leave a Comment

Optional