Written by Bella | September 20th, 2018

Kontroversi penghasilan lagu Bobo Dimana nyanyian Datuk Aliff Syukri, Nur Sajat dan Lucinta Luna semakin hari semakin hangat diperkatakan. Sudah banyak sekali teguran yang dibuat mengenai lagu yang didakwa berunsur lucah dan merosakkan minda masyarakat.

Antara yang begitu lantang dan sememangnya tidak pernah menyokong lagu tersebut yang bertentangan dengan ajaran Islam ialah PU Amin. Sebelum ini, beliau pernah meluahkan juga rasa sedih dan kesal apabila budak sekolah agama juga turut terikut-ikut dengan tarian Bobo Dimana dan membuat aksi ‘soft porn’.

Mungkin sudah tidak tahan beberapa kali ditegur dengan tegas oleh PU Amin, hari ini Aliff menerusi akaun Instagramnya memuat naik video luahan perasaan mempersoalkan tugas seorang pendakwah.
Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Dalam nada yang agak berang, Aliff berkata adakah kerja PU ini hanya untuk mengecam dan mengutuk dirinya selain mencari publisiti murahan kerana tiada ‘job’.

Video tersebut menarik perhatian ramai termasuklah Sajat, Luna dan Safiey Illias. Ketiga-tiga mereka turut mengkritik PU Amin.

Rata-rata netizen yang menonton luahan Aliff pula agak kecewa dengan tindakan jutawan itu yang dianggap keterlaluan dan langsung tidak boleh ditegur. Buat netizen, mengapa Aliff ingin melatah sedangkan apa yang berlaku adalah kerana dirinya sendiri.


Kalau tidak mahu dikecam janganlah lakukan sesuatu perkara yang mengundang fitnah. Ada kalanya kita perlu rendahkan ego dan menerima setiap teguran dengan baik. Apa pula komen anda mengenai isu ini?

48 responses to (VIDEO) Kenapa Asyik Kutuk Saya, Tak Ada ‘Job’ Dan Nak Publisiti Murahan? – Aliff Syukri Berang Dengan PU Amin

  1. poah says:

    astagfirullah. ilang habis rasa respek aku kat kau. malu ah weyhh org luar negara yg lagi kaya n kapir tu tgok. begitu lemah nya iman kau. ni lah dia org kaya tiberrrr yg xde education. sampahhhh derrrrrrr.

    48

    0
    • Anonymous says:

      Tengok plak vid sajat Serang Pu Amin. Reason utk menolak teguran Dan terusbergelumang dngan dosa:
      1. Ustaz patut tegur dengan baik. Islam Tu Kan lembut, Indah bla bla bla.. awak Tu ustaz…..

      2. Knpa ustaz tak tegur benda2 lain buang anak, liwat bla bla bla

      3. Ustaz nak popularity? Xde job la Tu… Bla bla bla ujung2 jual buku – ni mmg biadap. B*d*h punya p*ndan! Buku Tu ilmu la p*ndan!

      Aku harap Pu Amin terus tabah. Terus la menegur…

      74

      0
      • Wekkkkkkk says:

        Pembuka ayat PU Amin mcm ” byk org perlis takut sbb ribut melanda tu adalah penyambung ayat nk hentam Aliff..sbb lagu bobo tu mdtgkn malapetaka.
        Tpi klau d fikir mmg cuaca dunia mcm tu skrg.
        Elok juga di tegur..klau x manusia2 lain akn jdi melarat buat tarian lucah.
        Lirik lagu x salah dan tak keji..tapi perlakuan dn perbuatan tu takut melarat dn di cipta org lain dlm Malaysia ni.

        Tegur jgn x tegur.
        Dato , sajat dan lucinta yg membuat tanpa berfikir akibatnya.
        Aku pun geli tengok tau..tgok sajat dan lucinta tu buat gaya mcm kucing betina dara nk mengawan..bobo di mana..bobo di mana.
        Penah tengok kucing betina dara tak…yg dh cukup baligh…mcm tulh gaya nya.

        24

        0
        • Anonymous says:

          Cuaca dunia jadi mcm tu sbb maksiat dah berleluasa. Jgn lupa tsunami yang penah attack Acheh. Malam krismas tu pesta sex, pesta arak giat dijalankan. Esoknya, Allah kasi libas semua. Aku doakan PU Amin dirahmati & teruskan perjuangan. Aku harap kalau bala datang, biarlah turun dkt geng2 bobo di mana ni je. Dah papa kedana baru nak ingat sejadah blk.

          27

          0
      • bbycumil says:

        dh tgk vid sajat tu before dia delete. PU Amin leh report polis kot sbb ade ugutan nk potong bebird. Siap tunjuk pisau bagai. Haih dugaan btl la nk bdakwah di akhir zmn ni. Hrp PU Amin kuat dan x stop. Truskan dakwah dorg ni. And tolong ajar pronunciation skali kat sajat tu.. x reti sebut SOFTporn..sajat sebut SOSporn lol bak kate usop wilca “Itu lah pentingnya English Education”. kita bako!

        54

        0
      • bbycumil says:

        dh tgk vid sajat tu before dia delete. PU Amin leh report polis kot sbb ade ugutan nk potong bebird. Siap tunjuk pisau bagai. Haih dugaan btl la nk bdakwah di akhir zmn ni. Hrp PU Amin kuat dan x stop. Truskan dakwah dorg ni. And tolong ajar pronunciation skali kat sajat tu.. x reti sebut SOFTporn..sajat sebut SOSporn lol bak kate usop wilca “Itu lah pentingnya English Education”. kita bako!

        2

        0
    • Anonymous says:

      Bodohnya. Anak sapa yg bodoh sgt ni. Dari dulu aku x paham apsal org nak follow sgt org2 yg low class macam sajat alif dgn sapi dgn vida tu. Low class gila ok. Nampakla mentality follower tu mcm mana. Baik ko follow instafamous lain yg cerdik bijak pandai mcm vivy ke. Tlglah cerdik sket netizen oiii. Jgn jadi bodoh mcm alif ni. Kalau aku mmg takkan beli la brg2 depa jual. Malu oiii nak pakai. Rasa low class sgt. Jijiks

      48

      0
  2. anonymous says:

    woi ostat wannabe ko hengat ko nabi ke bajet suci tak der dosa asik nak sebok hal org lain diri tu dah betul ke

    0

    134
  3. Anonymous says:

    Alip..sajat..kucingta… tk perlulah balas membalas..terima ajerlah teguran walau apa cara skli pun..tapi pada saya lebih baik pu amin buat teguran secara peribadi..
    Memang pun video tu video lambong tetek..aku tgk pun menyampah..alip…sajat kenapalah buat benda2 merepek macm ni..carilah hobby lain..kaya tapi miskin kecerdikan..

    6

    0
  4. Nor says:

    Bercakap tanpa berfikir, nampak sgt kurang cerdik.. Alif, sajat dgn safi… org tegur sbb benda x elok jd ikutan..bnda da mnjadi2. nk kna ulama tegur bru nk diam ke? Nk Allah trunkn ujian besar bru nk brubah ke? Sajat tu sedap je ckp org munafik, ko tu tayang aurat tu bgus sgtla… makin menyampah aq… safi pn sma merendah2kn org tu elok la ye.. alif pn sma, bini pny la bgus tp… haih… smoga datin mampu brsabar dgn perangai suami dy… bru Allah bg kaya da buta.. sok jd papa terduduk. X smsti org tu tgur gila publisiti, tgus tuk kebaikan. Kalau sa tegur lmbut2 x dgr, tubje la crany kn… lgpn bnda ni da bljr kot msa skola. Tau tp memperbodohkan diri sendiri

    7

    0
  5. Ghadisk says:

    Elok la kwn dgn sajat prangai pon dh mcm sajat.. yg si indon tu mak ai dlm video klip dh mcm hape komen dia bkn men siap ber bismillah.. ya ampunnnn…

    1

    0
  6. zeetajones says:

    hmmm..elok lah si alip kawan dgn sajat..tengok la mind level dorg tu sama..and lepas ni if org tak support lagu nasyid dia pun suka hati lah..kalau ah mcmni perangai, apa yg si alip buat semua la org tak respect…ppuuuiiii

    2

    0
  7. Anonymous says:

    Aku pun pelan lama pelan meluat kat si alif syukri.nak kaya punya pasal,nak bagi org sentiasa up crita pasal dia,so sale melambungla…nak cari rezeki biar halal,jangan nanti Allah tarik rezeki tu,baru kau tau langit tu tinggi ke rendah.

    5

    0
  8. Datin vry hmble says:

    Dato dn dua alam sekelian,org tgo brsbb.klu btul org x tgo.knp nk ngamuk bgai..slah ke pu amin ckp?klu ckp cra elok pn korang akn brubah ke?dato..ank2 tgk x vdeo bobo dato tu ?klu sy dato..mlu klu ank2 tgk.yg dua alam xpe la kn sbb x blh kwin.

    1

    0
  9. Noname says:

    Teruskan datok alif dgn usaha mertabatkn golongan lgbt ni..x luak duit ko bertambah lagi ada..tu yg serang org yg menasihat dikuti sokongan padu sajat n the gang..yeah x luak kekayaan pd hal apa sgt nk dibanggakn video ala lucah tu..
    Nk nyanyi nasyid x bole nk menempel dgn pondan2 rating mesti down bkn sbb nasyid….ko mmg x bole nyanyi..

    1

    1
  10. Anonymous says:

    Bapok ni x abis2 meroyan…

    4

    0
  11. Tok Dalang says:

    Bagaikan langit dan bumi bezanya tahap ilmu dato n pu Amin…teguran Pu tu mmg ptt pun..blh plk geng2 lgbt berjemaah kutuk pu..Ya Allah, takutnya bila prkara2 mcmni brlaku..mmg tanda kiamat. Ya Allah, jauhknlah keturunanku daripada merendah2kan darjat ilmuwan dan agamawan dan moga geng2 lgbt n pnyokongnya insaf dan bertaubat..klu bkn skrg dato tersungkur, somewhere someday you’ll be..

    10

    0
  12. Mengharapkan keredhaan says:

    Saya selaku umat islam & bangsa melayu amat sedih dgn reaksi abiskita datuk. Sepatutnya & selayaknya abis datuk menerima akan teguran dari org yg layak menegur diri lebih2 lagi yg tinggi imannya dari kita dan muhasabah diri, fikirkan sejanak, ke mana datuk melangkah. Renung kembali fitrah kita diciptakan, semuanya boleh lenyap dgn sekelip mata. Dunia cuma sementara, akhirat jugak pasti menjelma. Keredhaan, rahmat dan pengampun dari Nya jugak yg kita harapkan.

    3

    0
  13. Anonymous says:

    Datuk Alif, sajat, shafie n lucinta ni bkn org bodoh tapi org2 yg Rugi..bila hati telah mengeras n hitam mmg sukar menerima teguran..

    3

    0
  14. Anonymous says:

    manusia yg tidak blh trima tguran

    4

    0
  15. Pomss says:

    Hm aku ni pun takdelaa baik and alim mana. Tapi sapiey ilias agak-agak laa ayat kau nak cabar tengok PU hafal Al-Quran ke tak. Astaghfirullah al azimmm.. semoga kita semua sempat bertaubat aminn YRA

    13

    0
    • Anonymous says:

      suh dia azan lepas tak .. ak yah nak cbar orang sgt ..
      terang terangan dia melawan apa yang Allah bagi ..
      dari lelaki ke perempuan …
      tgk diri sendiri sebelum nak hentam orang ..
      pulang ke pangkal jalan

      1

      0
  16. Nor izah says:

    Seronoklah sajat dan lucinta. Dahlah kaya, ada semua hinggakan jantina pun dua. Boleh pilih, nak yg mana. Geram pula tengok clip video, siap tongek tongek. Prono..

    2

    0
  17. Hairan says:

    setuju dengan apa yg PU Amin tegur tu tetapi pada masa yang sama setuju dengan apa yg Alif Syukri tegur. Netizen agak hipokrit. Benda yg begini, laju je mengecam, gaya mengecam sampai org bukan Islam pun jadi takut tapi pada masa yg sama, benda yg kebaikkan, idakla plak nak share sangat. industi nasyid pun suam2 kuku. cerita melayu yg berat, tak laku compare dengan cerita kawin, duduk lain bilik, bergaduh sebab perempuan. hairan….

    0

    9
  18. Anonymous says:

    Alif ni memang, dah tau benda tu salah buat lagi. Hari tu wardina tegur, amy search tegur, Pu Pu dai dai tegur tak yah ckp lah berkali2 tapi masih buat benda yg sama. Siap ckp pu azman dm dia x tegur depan2 tp masih buat yg sama. So dh tegur cara lembut x ikut, tegur keras sikit terasa pulak. Pastu ckp x tau apa salah dia, org dengki lah. X kan dia tak tau dia promosikan lgbt lelaki yg menyerupai perempuan dan mv yg sikit2 pegang susu, sikit2 lenggok2 yg menjatuhkan maruah perempuan dan haram ditonton. Dah tau salah still buat pastu ckp banyak lagi kemungkaran kat luar, tp dia x pikir apa yg dia buat tu boleh memberi kesan kepada org yg menonton. Mengangkat golongan lgbt tu lg dah salah mcm menggalakkan. Pastu komen doakan dia, nak jadi org lebih baik, tp kalau x juga berubah masih juga promosikan lgbt tak tau apa nak jadi. Aku pun ada dm alif ni. Baca pun x. Macam mana nak expect org tegur kena private message padahal dia terang2 buka aib dia sendiri. Boikot je dia ni. Biar Allah tegur dia

    10

    0
  19. pakatanbawang says:

    BOIKOT JER ALIF SUKRI TERLAJAK BODOH DIMANA MANA NI..

    5

    0
  20. mak c kina says:

    maaf..kekayaan xdapat beli kecerdikan & budi bahasa

    aku bkn doa yg xbaik tp, ada masa nya perlu 1 kejadian yg blh buat org tersedar dr mimpi indah dia..kereta dia pernah terbakar…bg aku itu salah 1 tanda,tp kenapa xpenah nk pk apa yg jadi tu atas sbb apa…cuba la lapangkan dada menerima teguran/pandangan org lain..sbb org yg nmpk apa kita buat

    12

    0
  21. Anonymous says:

    tanda2 akhir zaman..bila alim ulamak di hina,ramai nya golongan LBGT,byk bencana alam di merata negeri..bumi sudah semakin tua.tiba masanya ia kan rehat buat selama lama nya..

    9

    0
  22. Anonymous says:

    Allah je yg layak mendidik n menegur puak2 nie…
    Kifarah tu anytime… Mati pun anytime jugak…

    1

    0
  23. Anonymous says:

    Byk perkataan Tegur dri Netizen.

    Dulu Datuk Aliff ada ayat / lagu…”Abang Nak Tegur”.

    Sekarang..”Netizen Pula Menegur”..

    1

    0
  24. damai says:

    Aliff ini makin x sedar dah anak sendiri cakap suara dia x sedap, lagi nak juga menyanyi, so knp kau agungkan org 2 alam, mmg betul kita x blh menghina tapi kita x blh juga support org2 mcm gini, dan org tegur kerana Allah masih sayang, bayangkan kalau buat salah, x ada seorg pun menegur, so kita ingat apa kita buat itu semua betul, maknanya rahmat Allah dah hilang. Renung2kan Aliff

    7

    0
  25. kak melah says:

    bagus PU amin, kasi hentam diorg ckp baik2 x dgr..biar kasar sikit bahasa baru tau sedar diri bapok2 tu sume…menyebarkan dakyah 2 x baik kt anak2 muda. sejak govt tukar lagi menjadi2 aku tgk. rase nk lempang sekor2, buat video mengalahkan binatang nk mengawan.klu org kafir yg buat tu lantak lh ko tu islam tau tak islam.

    0

    0
  26. nananana says:

    memang la aliff ni bongkak.. sampai 8 juta views video dia korang tengok.. kalau nak boikot tu, boikot la betul2.. jgn tengok video dia, jgn download lagu dia, jgn beli product dia..

    4

    0
  27. KAK MAH says:

    GIMIK WEI….GIMIK….
    NAK LARISKAN LAGU KAU KE
    GELI AKU MAMAT NI

    PUUUIIIIII…..

    0

    1
  28. Tk says:

    Netizen jangan asyik tergoda dg iklan kosmetik dan produk. Rajin2 google maklumat terkini termasuk Semarang 162 produk yang mengandungi Bahan beracun yang Di keluarkan oleh Kementerian kesihatan Malaysia. Good luck

    5

    0
  29. Tk says:

    Maaf. Semarang = senarai. Jaga kesihatan anda

    0

    0
  30. Tk says:

    Klu Ada dlm senarai tu. Klu dah beli. Buang la

    4

    0
  31. Pikio pikio says:

    Berjuta followers tu yang berangan2 nak jadi kaya …. Klu kaya jangan riak menunjuk nunjuk. Kalau riak tak sedar diri berbagai cara Allah SWT boleh tarik balik kekayaan dengan sekelip Mata seperti bisnes merudum kerana produk tak laku. Produk Di senarai Hitam kerana kandungan Beracun. Dan macam macam lagi ujian yang jejas kewangan. Tu hari dah Diuji dg masalah produk, duit beratus ribu hilang waktu bercuti, orang gaji curi duit, istana ada masalah contruction …. Masih tak sedar? Sendayu Tinggi yang gah berjaya. Tiba tiba lenyap. Netizen tahu apa jadi kan? Belajar dan insaflah Dari pengalaman lepas. Saya doakan segera Timbul keinsafan

    3

    1
  32. Block ig dia says:

    Aku sjak aliff geng ngn pondan2 ni..aku trus block.btul Nabi ckp cri la kwan yg baik dn btul yg blh mmbwa kite jln yg lurus.dato nk prhtian sgt ni..jus sty pd bzness sj la dato.

    0

    0
  33. Sekian TK. says:

    Manusia sial …sajat .aliff…vida ….

    0

    0

Leave a Comment

Optional