Written by Bella | November 24th, 2017

Umum mengetahui pelakon Zarina Zainuddin mempunyai anak lelaki kembar Azal dan Azil yang menghidap penyakit Autism. Azal yang boleh berbicara tidak seperti abangnya Azil sememangnya seorang pemuda yang cukup meminati dan sering ingin beramah mesra dengan artis Malaysia. Selalunya, artis-artis pasti akan melayan kerenah Azal.

Walaubagaimanapun, hari ini kecoh di media sosial apabila Azal memberitahu beliau telah dimarahi dan dihalau oleh aktor popular Zul Ariffin. Eh, betul ke ni? Video dakwaan Azal itu dimuat naik oleh pemilik salon terkenal, Ridz Okumura menerusi akaun Instagramnya.

Rata-rata netizen yang menonton video tersebut meluahkan rasa marah dan kecewa dengan sikap Zul yang dianggap biadap terhadap anak istimewa seperti Azal.

Sebagai seorang pelakon yang dikenali kami harap Zul tidak melakukan perkara tersebut kerana ia jelas menunjukkan sikap yang agak keterlaluan. Apa-apa pun, kita tunggu apa kenyataan Zul berhubung isu ini.

70 responses to (VIDEO) Keluar, I Dont Want To See Your Face Anymore- Anak Autism Zarina Zainuddin Dakwa Dihalau Zul Ariffin?

  1. ada aku kesah says:

    serious zul halau camtu sekali ? weh poyonya kauuuuu haha tp kalau tak buat sori le ye bang julripin

    hahah tp adoiii nak gelak le tengok azal “i don’t want to see your face anymore” mcm pekat gila qalqalah dia hehehe comel je ha bdk2 cenggini pun nak buat poyo gak ke julripin huhuh

    12

    1
    • Miss Unibes says:

      Aku kalau nama Jolpereng aka Jolrepeng ni memang meluat lah. Tapi yg ni kena tunggu dulu apa kata Jolpereng. Mungkin ya sebab Jolpereng kan prasan. Makin teruk Jolpereng sejak kes dia ngan bapak ZM. Tapi betul ke tu Jolpereng taknak ambik gambar ngan peminat dia sendiri? Eksklusif sangat ke Jolpereng ni? Satu helai bulu peliaq dia berapa billion? Eeewwww muka dia ni jenis muka basah.

      7

      1
      • Anonymous says:

        Zul mmg rude. Yang giler seks je minat dia ni

        12

        1
      • Anonymous says:

        Zul kan mmg dr dulu dia slalu ‘halau’ peminat. Kwn aku penah kena masa dkt KLIA2. Tp dia mungkin artis yg sgt pentingkan privasi. So klu dia halau bdk autism ni pun, bkn sbb bdk tu autism tp mmg sifat Zul mcm tu. Dan mungkin jgk dia tak tau bdk tu autism. But yeah again, ko x kan naik tanpa sokongan peminat. Bkn fan club ko je yg tgk karya ko.

        21

        0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      jul lipin halau anak zarina macm gitu kelua kelua kelua ! in future nanti jul lipin akan ada anak yg macm anak zarina..kesian azal di halau oleh orang yg sempurna…sabar aje ye azal Allah maha adil…

      15

      0
    • kentut telur padu burger mc donald says:

      kalau orang buat jahat kat orang lain…
      kentut telur padu burger mc donald je kat muka dia??
      baru sedar ???

      1

      4
    • Anonymous says:

      Take mungkin zul macam tu ..saya bukan nak bela zul…salah faham me video pun take kongsi habis…jgn tlampu memandai dulu…tggu pjelasan Dari pihak 1 lagi…Dan Dari pihak zarina…br buat komen hantu ko org tu

      16

      0
    • aku says:

      1 je la aku nak komen. dah lama. alu rasa tak perlu la zarina asyik buat & upload video2 anak2 dia esp azil. kesian. anak dia mmg kita paham…x sempurna. tap dia sbg mak boleh tak simopan aib anak dia. untuk apa dia upload video2 yg mmg akan memalukan anak dia. nasib anak dia mcm tu anak dia tak paham sgt..tp dia sbg mak patut rasa malu upload aib anak dia. patut dia jaga la maruah anak dia. lg 1, tak yah la kehulur kehilir bawak anakdia pegi majlis, jumpa artis2 nie. anak dia si azil tu dah besar…dah teruna . kang tetiba dia terpeluk..tercium artis pompuan yg dia minat??? tak ke haru. aku tak skong apa yg zarina ni buat dgn media sosial kat anak dia. anak dia perlu jalani rawatan dan hidup yang normal seperti anak2 autisme lain.

      2

      0
    • Minah free harini says:

      Tak percaya zul buat mcm tu…dia gentleman…sbg seorg dewasa yg waras tak mungkin.. tanpa sebab musabab yg munasabah…zul penyayang sgt uolls..tunggu zul menjelaskn perkara sebenar…i love u abg zuuullll

      0

      9
  2. So? says:

    Bukan nak backup Zul Ariffin but kita tahu Zul Ariffin jenis artis macam mana, bukan jenis yang suka melayan karenah anak2 istimewa macam ni. He has no time for that babe. And manusia juga ada macam2 personaliti, kalau I kena ganggu pun maybe I rasa annoyed. Ugh.

    2

    38
    • tahi pedas untuk orang jahat says:

      siapa nak tahi berak pedas susu dutch lady ??

      0

      7
    • Anonymous says:

      So….. So later if you dapat anak macam tu pon u suka lah org halau anak u. This is not about personality this is about tolerance. Dunia ni bukan milik zul or you je yg duduk ye….???

      30

      1
    • Anonymous says:

      even dia taknak layan perlukah halau?tu namanya bukan tak de masa tapi x hormat

      8

      0
      • Judge says:

        kau macam pasti je si zul aripin halau budak tu. Aku x rasa la public figure cm si zul tu bodo sgt nk wat cmtu melainkan bersebab. Takkan la dia saja2 nk halau budak tu, kalau x dh lama dh timbul isu dia mengamuk kt set, atau pukul org. Setau aku si zul ni matang & komited masa keje, mcm kt set tombiruo cthnya, bkn sebarangan pelakon sanggup berlapar berminggu2 smbil shooting, berpanas dgn x berbaju kt hutan belantara, wat aksi lasak smpai tercedera. X semestinya autism, apa dia buat innocent je. Kena dgr dua2 belah pihak baru jatuh hukum.

        37

        0
      • Judge says:

        lg satu x pelik lagi hairan ke video kena potong, pastu apa motip org yg upload tu nk rakam? Ada ke video tunjuk zul arifin halau azal? Ntah2 ada org ajar budak ni cakap. Dunia skang ni byk fitnah. Minta dijauhkan . Amiin.

        33

        0
    • Aku Bukan Zul Ripin says:

      Betul…org sdg bekerja…perlu tumpuan…semua tahu anak2 istimewa ni kerenahnya mcm2….alangkan org yg rapat dan ibubapak adik beradik pun kadang2 x paham inikan pulak org luar..sdg kerja pulak tu…bila kerap diganggu mungkin akan hilang sabar atau rasa annoyed…come on netizen…we all human kan..kadang2 sabar tu tersasar jugak esp kalau sdg stress….so my advise cari pembantu utk jaga azal dan azil…jgn bwk ke tpt kerja…..menganggu tumpuan org nk kerja..sesekali mungkin org faham tp kalau kerap …kdg2 kita nk org faham kita tapi ada masa kita pun kenalah faham org….yg si ridzokumura tu pun satu..apa tujuan upload di ig dah ko mmg tau akan mengundang caci maki kutuk mengutuk dll??? Tak puashati boleh jer jumpa zul tu kannn…lgpun x salah zarina ckp tu kisah lama jgn diukgkit…zaman istikharah cinta…berkurun tu..azal tu fahamlah dah budak istimewa tapi yg waras pun tak boleh pikir apa citer??? .kadang2 x paham la korg ni….suka kontroversi ke apa? Ke nk popularkan salon? mmmmmmm

      22

      0
      • Anonymous says:

        Terbaik komen u i suka ..
        Ramai lagi yg Autisme pat luar sana takde pun dapat tumpuan raih simpati mcm ni
        Just because ibunya Artis takde alasan utk bawak Chaos ditempat kerja .. nampak sangat tk faham PROFESSION.
        Jgn la nak kaup undi Simpati disebalik perbuatan Bodoh parenting .

        6

        0
    • Suasuwei says:

      Amboi..anak che ta..ecah boleh pulak layan sambut Hari jadi…puja puji la idola hangpa ni. Zahirah…sila angkat kaki. Laki ego mcmni…tak prihatin dengan org sekeliling.

      5

      2
    • sol...sol..sol says:

      aku doa orang jenis macam kau ni la yang dapat anak2 istimewa ni…lepas tu kalo orang menyampah dengan anak kau jangan ko marah2 cakap sentap n tak ada sifat perikemanusiaan pula ye.aku annoyed bila jumpa orang macam ko. jenis fikir diri tu bagus n ala2 sempurna sampai x suka melayan orang yang kurang bernasib baik ni.UGHH.

      1

      5
    • zeetajones says:

      no time for kids pun, dunia ni macam2 jenis makhluk ada..if rasa annoying sgt just blah je.. kalau lah betul apa yg azal bgtau psl ZA, memang lagi tak minat lah kat dia..

      0

      1
    • KauIngatKauHebatKe zul ripin says:

      Whatttt….”bukan artis yg suka melayan anak2 cam ni “….ohhhhh plzzzz lah..klaw x suka …x pe lah ..tpi perangai jgn cam lahanat sgt…tpi time Aishah…thu plak kau mengeyeh kan…sbab ecah popular lah..phuiii….

      1

      1
  3. anonymous says:

    budak ni memang dah byk kali terkantoi hari tu dgn dj joey n wife ni zul pulak i dont think its fair to blame on his handicapped for his action.. the parent should’ve monitor him intensively dont you think!

    42

    1
    • Anonymous says:

      exactly on my mind. video pun rekod tak abis

      16

      0
    • Anti idiot says:

      Betul..anak dia didedahkan dengan social media..dia nak buat cpr kat zul..just imagine tgh tidur kot..terkejut..mamai..mana x tkeluar bahasa yg x tak sepatutnya..ini bukan masalah x suka anak autisme.ini pasal adab..adakah kerana dia autisme adab letak tepi? Yg mak dia pun..kalau betul tak nak viral nape msh ade issue yg lama dah ni?ada video terbaru..dia wish fattzura yg kawen..mak dia yg ajar..so renung2kan…budak mcm ni dia buat apa saja ttp takkan disalah atau penjara..kot2 dia nanti buat hal dgn anak gadis org ker..artis wanita ker..masih nak salahkan org yg normal ker?

      2

      0
  4. tahi susu dutch lady basi says:

    tahi telur padu nak ??

    bagi tahi susu dutch lady basi je kat muka orang yang perasan glamor ???

    1

    6
  5. Buktikan says:

    Bole bg full video… npe masa azal nk explain something tiba2 putus… jgn bt fitnah.. xperlu nk mpergunakn budal seperti azal utk mburuk2kn org lain…

    24

    0
    • To Be Fair says:

      Betul, kena dgr daripada dua2 belah pihak, dan analisa video tu drpd awal sampai akhir (bukan potong2 separuh). Then baru kita boleh buat conclusion.
      #bukan peminat Zul or siapa2.

      22

      0
  6. Anonymous says:

    entah betul entah tidak…

    4

    0
  7. Haru says:

    Sure ke Zul Arrifin … Sound like Mas Idayu aje …

    11

    0
  8. Akak2 sado says:

    Tak heran lah bila dgr cite ni…korang2 yg komen mcm x caya ni lupa ke atau x tau? Dlu kan brader ni ada kes gak sombong bila pemilik kedai makan ajak bergambar…padahal tuan kedai dan org tu siap bagi diskaun sbb artis punya pasal dtg makan kat kedai dia..last2 kne reject bila ajak bergambar, pastu bg alasan penat shooting..kekwat la brader julrepeng ni…so x mustahil laa dia malas nk layan anak istimewa tu

    5

    1
    • Jaki says:

      yg tu kt sabah kan? masa shooting tombiruo? penat shooting tu bkn alasan tapi fakta. Seorang pelakon utama kena berkerja 15-22/24 jam sehari, selalunya shooting abis dlm 4-5 pagi.Kena on character plak tu dgn mekap xleh tggl, makan x tentu. Lebih2 lg cite aksi dlm hutan belantara yg dh tentu memerlukan stamina lebih. Rasanya masa tu jugak dia ada shoot scene tuk drama samarinda dgn fathia latiff, dan kalau betul dia kena ulang alik dua set berlainan.

      1

      6
      • Akak2 sado says:

        Bergambar hanya 2 saat je, kalau 2x snap bru jadi 4 saat..layan la kejap, bukan nk suruh ajak borak..
        *xtau la kot azal ajak borak plakk?
        Kerja semua penat, aku yg cikgu ni pun slalu anak murid ngan parent ajak bergambar lagi2 lepas habis sukan, jamuan akhir tahun, rilek je layan walaupun penat..adoiii tetiba aku pjg lebar taip

        1

        2
        • To Be Fair says:

          Kalau awak ok, tak semestinya org lain kena ok jugak.. tengok keadaan dan situasi masing2 masa tu lah.. penat manusia tak sama, kerja lah apa sekali pun.. tukang angkat sampah (kerja mulia) pun penat.

          1

          1
    • lol says:

      semua orang nak kena layan kau ke? so dia being honest cakap dia penat kau cakap dia kekwat, habis kau feeling feeling kau tu somebody nak orang layan kau mcm anak raja. cakap orang kau pun sama la busuk.

      2

      0
  9. Ada nampak mammy hepi ? says:

    Besok tunggu stetament Zul Arifin pulak .. Seriously dia buat macam tu !!

    0

    0
  10. areum says:

    kau ingat autistic tu penyakit? hari ni die autistic esok die sembuh?

    0

    1
  11. Anonymous says:

    hmm..aku pon ade ahli keluarge yg autism..tp aku tgk zarina nie mcm lepas bebas jer anak die…tau ank die suker beramah dgn artis bagai tp monitor la sket…kalau betul zul buat camtu memang tk patut tp kalau itu fitnah macam mane…mengikot kerenah ank pon berpade2 la…korng yg ade ank oku mungkin pham aper yg akumaksudkn..

    12

    0
    • Minah ke do says:

      Ko tau ke die lps bebas ank die atau die pantau dr jauh?die pn nk ank die cm org lain..bebas wt pape tanpa terlalu dikongkong..selagi xmbahayakn knp die nk monitor ketat ank die kn

      0

      3
      • Anonymous says:

        kalu die moniter takde nyer jadi anak die anta msg lucah kt org….sebab tu aku tulih org yg ade ahli kluarge oku akn paham ape yg zarina buat slame ni tak manis….

        5

        0
  12. Ugh says:

    Rasanya sebelum kita jatuhkan hukuman siapa yang benar siapa yang salah, baik kita dengar jawapan dari pihak Zul Ariffin. Tak rasa pelik ke kenapa video tu di cut bila Azal nak explain something? Kalau betul ZA salah, kenapa tak bagi video full je?

    8

    0
  13. Lily says:

    Tak silap perkara ni terjadi pada 2014. Mungkin zul pon tak kenal saper azal ni…lepas gaknya masa tak sesuai. Di suruh baik2 tak nak pergi..abis kena lah. Bukan nak membela..tapi kalau dah 3 tahun baru keluarkan cerita mcm ni…APA MOTIF? Fikir lah sendiri ok. Jangan sampai orang pada mulanya org suka & simpati melihat pengorbanan ZZ bertukar jadi sebaliknya pulak.

    11

    0
  14. Anonymous says:

    Pernah tengok IG anak Zaina ni ke? Semua IG dia penuh dgn gbr dia bersama artis2. Mungkin dia nak bergambar dgn Zul Ariffin tapi masa tu Zul tgh sibuk. Dah tu kalau budak ni dok berkali kali bawak dia bergambar, mahunya tak mengamuk si Zul tu. Apa motif Zarina bawa anak dia ni ke hulu ke hilir? Minta simpati? Nak tunjuk dia ibu super? Org lain pun ada anak OKU jugak tapi takde pulak 24/7 bawak anak dia ke sana sini. Salah seorang artis lain ada anak OKU adalah Ahmad Idham.

    12

    0
  15. BenciZA says:

    Zul Arifin memang sombong. Aku dari Brunei. Dulu aku minat cerita dia dgan ayda jebat. One day terjumpa dgn zul masa mlancong d KL. Thn tegur dia nak ambik gmbar kenangan. “Zul zul sya nak ambik gmbar boleh tak? Sya dri brunei”.wktu tu hmm muka dia aku rasa nak ckp bad words dpn muka dia. Dia jeling je kat aku n belah.

    2

    6
  16. kak mah kebabom says:

    Aku rasa ni keghoje mak nye si azal ni…saje je up kn video tu..kekonon nk menyakat zul ler tuu…

    3

    0
  17. Aiza says:

    Citer lm ni

    1

    0
  18. hahaha says:

    kenapa video kena potong part “kenapa dia halau?” nak tahu juga..bukan apa, anak kak ZZ selalu ada buat hal dgn artis..tak kan la kena marah tak tentu pasal..korg pun jangan la nk kutuk tak tentu pasal..org yg upkoad video ni pun nmpk sgt ada jiat jahat tu tunjuk la video abis2..haha..aku bukan la peminat zul arifin, aku lg minar follow ig kak ZZ..tp jgn kutuk la korg kutuk zul je..kak ZZ juga yg kena tempias nanti

    6

    0
  19. Zaza says:

    Semakin hari semakin jelas perangai mcm pukimak dia.org mcm ni sifat dia terlalu self centered.pentingkan diri.tgok jelah mcm mana dia layan:
    1)kekasih dia
    2)bakal bapa mertua dia
    3)fans
    4)oku
    Anda nilaikan lah sendiri.adakah ini artis yg anda puja?

    1

    4
  20. kk says:

    Some people ni, used “disabled” term to NOT teach your kids to behave properly. typical orang melayu sini miskin ilmu parenting. He has right to be angry kale anak you peg kacau dis. Don’t expect everyone nak faham your situation and play victim.

    7

    0
  21. lola says:

    Zarina ni drive pun ambik video. Such an irresponsible parent. Pastu bagi anak leaps betas kacau orang, and use “autism” as an excuse. Don’t use “disabled” as an excuse for you not to teach him to behave properly. Not everyone la bleh memahmi your situation. Don’t play victim bawl anak sang sini kacau orang.

    12

    0
  22. Dengar nie bukan perkara maen2 ! says:

    Asal yee … Cari … Cari IG si ZUL tak ade ?

    1

    0
  23. kak kuntom says:

    zarina patut pantau anak dia ni..dh tau autism buat ape bg ig bagai….dgr dr sblh pihak je…pihak lg 1 xtau pe citer…anzal ni prnh gngu model gak dulu smpai zarina mohon maaf…zarina dh tau anak mcm tu jgn bg gangu org kalau xnk kne maki hamun..

    8

    0
  24. Anonymous says:

    Zarina pn satu bagi budak tu kemudahan mcm2…akibat nye ko sndri yg malu bila anak kne halau…azal ni pernah hntr msg lucah kt model….sbb tu ade yg xsuka bahasa budak ni…mesti dia text something kt zul pasal tu kne halau….ni smua salah zarina..anak dia tu xtau ape sbb autism kn….

    4

    0
  25. Haru says:

    Org yang upload video ni ada motive yg tak baik . Saja nak blacken ZA punya nama la tu .. ni ceta lama . Dasar …tak leh tengok org top sekit …

    5

    0
  26. Jo says:

    Ntah, kunun Kunun nak memahami la anak dia Punya “disability” . Usung anak kehulur kehilir, driving pun boleh dalam video. Anak pulak suka kacau orang. Habis kalau budak tu sibuk kejutkan korang nak jadi cpr mouth Tu mouth , eh tak payah kasi alasan autism. Dia tau kan anak dia Tu banyak buat Hal ? So if your kids suka kacau orang sana sini, sesuai ke bawak tempat kerja, bawak pegi jalan jalan Taman. Tgk ig Azal he’s rough. Bukan salah azal dah dia mcm Tu, bukan salah orang lain marah Azal. Salah nak dia tak reti nak monitor anak, then pakai alasan anak “ autisme” . Azal tak sesuai di bawak ke tempat kerja.

    4

    0
  27. Lola says:

    Tak payah nak burukkan orang Ridzkomura , Zarina Zainuddin and family, ridz Tu kaya kan it ada salon. Pasal kau tak babysit Azal Kat salon kau? So kalau dia kacau customers, clients tak boleh marah kan sbb Azal Tu autistic. Jangan double standard, nak orang faham, Cuba tgk Azal kacau kau Punya customers , diorang faham ke tak ?

    5

    0
  28. Kkpl says:

    Seriously apa jadah si Labu ni tumpang glamer dlm industri?
    Dia anak pelakon aje, bukan nya dia pelakon.
    i support you Zul, its the right thing to do ..
    ni bukan Kenduri Kahwin nk step Simpati2 , kalau nk mintak simpati bawak si Labu ni pegi la majlis majlis Charity aje.

    4

    0
  29. miss_oppppssssss says:

    Ada dengar cerita Zul Ariffin ni mmg jenis yang kalau tidur tak suka kena ganggu…. Sebab itu masa dia nak rehat+cari mood… Krew+pelakon yang pernah bekerja dgn Zul tau cara Zul Ariffin…

    Mungkin (aku kata MUNGKIN) si Azal ni pi ganggu Zul tidur sbb Azal ni kan suka nak bergambar dgn artis..

    Jangan salahkan Zul sorang sbb Zul pun manusia biasa.. Perlu rehat…. Zarina Zainudin plak perlu ajar la anak dia (aku tau anak dia autism).. Ajarlah org tgh tidur+rehat, janganlah ganggu…..

    2

    0
  30. jaja jiji juju says:

    kasi la video penuh… nak jugak tau… N ZA ni jenis privasi, komited dengan keje.. tentu ada sebab dia halau anak zarina tu… x rasa dia halau buta2 camtu jer…

    0

    0
  31. syasyara says:

    eh nara…tau x yg autism tu bukan penyakit…bengong gak statement ko ni…kalau ko ade anak mcm ni org ckp ni penyakit ke autism ni ko nak jawap ye ke x….
    kaji dulu autism tu apa…tu bukan penyakit ye

    0

    0
  32. MOHON KECAM says:

    Budak autism kau suruh dia repeat apa yang kau cakap, dia akan ikut, macam burung kakak tua. Jangan percaya bulat-bulat cerita ni. Pihak ZA pun belum ada mengeluarkan apa-apa statement. Kalau ya pun tunjuk la full video, ni video berapa saat ja kau nak tunjuk. Mungkin kau ni ada niat buruk dekat ZA. Kita ambil contoh MAT TERE yang hina TMJ dulu la, si mat tere tu pun ikut jer apa yang orang suruh cakap sebab dia “special” jugak. Kesimpulannya kita kena dengar dari kedua-dua pihak dan jangan buat spekulasi. Yang cakap ZA sombong tu, artis ni manusia biasa ja, dia ada mood juga, bukan boleh happy, senyum 24 jam. Ada masa dia perlukan ruang untuk diri sendiri, takkan la nak layan fans 24-7 mungkin itu je la waktu dia nak rehat dan enjoy. BTW saya bukan peminat ZA. Jangan nak lebih-lebih kau. haha

    0

    0
  33. lols says:

    poyolah si zarina and ridzkomura tu. Ye anak kau autism, bukan lesen kau nak bawak dia sana sini kacau orang. Orang lain anak normal pun tak bawak ke tempat kerja sebab tak sesuai, so kenapa Zarina ni usung anak dia ke hulu ke hilir? Dah tu tak kawal anak dia, kena maki sbb kacau orang, tagih simpati. Hello, kau orang sebagai mak bapak la fikir sikit, sesuai ke bawak azal tu ke tempat kerja??? Bawak dia pegi jalan jalan taman sudah. Tak payah nak burukkan nama orang.

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Kalau kau tengah tido pastu org kasik CPR kat ko. mau ko tak mengamuk. di pun maybe tak perasan budak ni autisme ke apa. asyik pikir burukkkkkkkk je kat org.

    0

    0

Leave a Comment

Optional