Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

(VIDEO) Fakta Ke Laut, Ini Reaksi Doktor Bila Tonton Babak Mengarut Drama Dan Filem Melayu

Sudah beberapa kali kesalahan fakta di dalam drama dan filem Melayu ditegur oleh netizen sehingga viral di media sosial. Antara kesilapan yang paling kerap dilakukan adalah adegan di hospital apabila pelakon perlu memakai peralatan hospital ketika membawa sesuatu watak.

Advertisement

Bukan sahaja peralatan yang dipakai salah tetapi lebih lucu lagi apabila saat karakter sedang sakit teruk, boleh lagi berkata-kata dan ada kalanya sempat meluahkan perasaan cinta. Macam cerita Tamil pun ada kan?

Baru-baru ini, sebuah video memaparkan reaksi beberapa orang doktor iaitu Dr Liyana Dhamirah (PrimaNora Medical Center, My Doctors), Dr Abd Shukor Mohd Hashim (KPJ Seremban Orthopaedic, Trauma & Spine Surgeon) dan Dr Amirul Amzar (Medical Mythbusters Malaysia) terhadap babak tidak logik dan mengarut di dalam drama dan filem Melayu menjadi bualan di media sosial.

Jom kita tonton video penuh reaksi doktor

Komen netizen

Apa-apapun, tujuan utama doktor -doktor terbabit menegur bukanlah untuk menjatuhkan martabat industri perfileman negara. Mungkin boleh mengambil teguran mereka sebagai pengajaran agar memperbaiki lagi mutu drama dan filem tanah air. Usaha untuk industri kita tidak dijadikan sebagai bahan jenaka. Ambil yang positif sahaja.

Sumber Berita : Twitter

Kredit Video : YouTube Southern Crescent Malaysia

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

35 Comments

  1. Anonymous

    July 22, 2019 at 10:49 pm

    sebab tu la byk budak kite mentaliti mcm … (malas carut)

  2. abang jatt

    July 22, 2019 at 10:45 pm

    haha doctor pun nak tumpang glamour…dh tau drama bukan kisah sebenar

    • Anonymous

      July 22, 2019 at 10:48 pm

      tak salah kot kasi opinion tentang karier.. knplah bodoh sgt ko ni..

  3. Minah

    July 22, 2019 at 9:46 pm

    Tgk drama korea.. EMERGENCY COUPLE.. best..

  4. Netizen over

    July 22, 2019 at 8:30 pm

    ish2… compare to korean drama n Indonesian drama…saja jelah. drama korean pun bukannya logik sgt… dgn sehelai rambut boleh test DNA… tipulah… merapu pun ada… Org Malaysia ni hebat2 jg lorh…contoh James Wan..arah movie AQUAMAN..box office maa…. Malaysian hebat dan kreatif jg cuma kadang2 terikat dgn market dan sekatan itu dan ini..dan penonton suka genre mcm tu…so wat jelah… ikut pasaran…nnt
    sy buat drama ala2 citak Percy Jackson kena kecam pula berkaitan agama…padahal movie je pun… just my 2 cents.

    • Ehhh

      July 23, 2019 at 1:53 am

      Betul jugak cakap ko ni… Kena tengok budget jugak kalau nak buat drama yg betul2 details… Dan ikut selera penonton… Kalau buat details pon, penonton tak minat tengok, rugi pulak producer…

    • biarbetik

      July 23, 2019 at 4:21 am

      Rambut mmg takle check DNA melainkan kalau ada akar putih dia tu. Aku rasa pun tak perlu la pertingkaikan hal remeh ni. It’s just a movie. Unless you are filming drama/film doctor2 mcm contohnya la “House” then should be as detailed as possible thou bukan accurate sepenuhnya. Itu pun drama “ER” yg popular banyak silap tapi takde la ada medical staff yg duduk kutuk camni. To review harmless, to to be overly critical takyah la…senyum sendiri sudah takyah lebih2. Org pun tau ini berlandaskan hayalan sama seperti kaya raya kawin org susah…kalau ada pun satu dlm sejuta. Take it as drama2 ni semua ibarat more style over substance, chill doc let it slide…

  5. Anonymous

    July 22, 2019 at 7:53 pm

    Standard drama melayu msih ditahap kesedihan!

Loading...
To Top