Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Usaha Berterusan JKKN Meningkatkan Martabat Bahasa Melayu Di Kalangan Warga Asing

Adakah anda masih ingat dengan Pertandingan Lagu Melayu Antarabangsa yang mula diperkenalkan tahun lepas? Pertandingan anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) ini yang dibuka khusus kepada warga asing mempertandingkan bakat mereka dalam membawakan lagu-lagu ciptaan komposer Malaysia dengan lirik berbahasa Melayu. Namun, kalau tahun lepas peserta dari Yaman memenangi kategori lelaki manakala peserta dari Kemboja memenangi kategori wanita, tahun ini sepuluh orang peserta dari sepuluh buah negara akan berentap untuk mendapat gelaran juara Pertandingan Lagu Melayu Antarabangsa (PALMA) 2012.

Peserta-peserta yang telah terpilih untuk bertanding di peringkat akhir kali ini ialah Uleh Chika Kingsley dari Nigeria, Ameen Mohammed Ammen dari Iraq, Oliver Ng Tat Chung dari Mauritius, Rene Mark Barrow dari United Kingdom, dan Noreldin Mohamed Taha Mansor dari Sudan untuk Kategori Lelaki.

Manakala untuk Kategori Wanita, lima peserta yang terpilih ke peringkat akhir ialah Zhao Chen dari China, Tebogo Amogelang Mokone dari Botswana, Choi Hye Min dari Korea, Sonam Dolma Lama dari Nepal dan Paing Patrya dari Kemboja.

Advertisement

Tuliskan dalam diari anda, Pertandingan Akhir Lagu Melayu Antarabangsa 2012  bakal berlangsung pada hari Sabtu, 3 November 2012, pukul 8.00 malam di Auditorium Perdana, Angkasapuri. Kalau tak berkesempatan menonton secara langsung, anda juga boleh menonton siaran langsung pertandingan ini di TV2 mulai jam 9.00 malam.

Untuk pengetahuan anda, penganjuran PALMA 2012 ialah yang untuk tahun kedua selepas kejayaan penganjuran pada tahun lepas. Seperti tahun sebelumnya pertandingan ini hanya terbuka kepada peserta bukan warganegara dan ia mendapat maklum balas positif daripada warga asing yang terdiri daripada pekerja kedutaan dan suruhanjaya tinggi, perwakilan negara luar termasuklah yang sedang berkhidmat di sektor swasta serta kakitangan dan pelajar pusat pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/IPTS).

Selain mengiktiraf bahasa Malaysia sebagai perhubungan rasmi di persada dunia melalui pembudayaan bahasa, pertandingan ini juga diadakan bagi mengembangkan populariti lagu Melayu ke luar negara. Ia bermatlamat untuk membuahkan hasil yang baik serta dapat melahirkan rakyat Malaysia yang sayang akan bahasanya sendiri.

Bagaimana, hebatkah warga-warga asing ini menyanyikan lagu melayu? Saksikan prebiu di sini:-

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

14 Comments

 1. LegolandMalaysia

  November 2, 2012 at 8:38 pm

  Usaha murni dan wajar di sokong.

 2. lopak

  November 2, 2012 at 8:16 pm

  aku first

 3. Hawa

  November 2, 2012 at 8:06 pm

  Ada baiknya mertabat kn BM dikalangan
  rakyat Malaysia dulu. Semua ni kerja bodoh dan sia-sia kalau rakyat sendiri tak tahu dan tak mahu berbahasa Malaysia.

  • Anonymous

   November 3, 2012 at 11:14 pm

   ni contoh negative thinker….

 4. Anonymous

  November 2, 2012 at 7:34 pm

  bsk aku nak gi brk nyangkung ats jbn.
  cuba teka? huahaha!
  skodeng mat pet aweks balak barai itu bahasa apa?

 5. Anonymous

  November 2, 2012 at 7:23 pm

  AAAAAH… YA LAH TUUUU…
  YG MELAYU SENDIRI MENGHANCURKAN BAHASA MELAYU.
  KOMEN SMS AJE DAH PENING KEPALA.

  • bahasa ranap

   November 2, 2012 at 7:37 pm

   yg bangsa asing di suruh nyanyi bahasa melayu..
   yg bangsa melayu menjahanamkan bahasa sendiri.
   ya lah ya lah tak semua melayu lah ya…

  • burungmarah

   November 6, 2012 at 11:56 pm

   Kalaulah kita ada budaya penterjemahan dan alih suara animasi yang lebih utuh sejak zaman P Ramlee dulu, sampai animasi Disney pun semua kena alih suara, tak jadilah masalah martabat bahasa melayu sekarang.

  • Selitone

   November 2, 2012 at 9:41 pm

   Tahniah dengan penganjuran pertandingan sebegini… satu usaha yang patut dipuji.

   Teringin juga mendengar berita mengenai saudara sebangsa di Kepulauan Cocos / Keeling’s Island. Dulu ada liputan Majalah 3 yang memaparkan kehidupan Melayu di Christmas Island dan di Afrika Selatan. Apa kata kali ini, buat di Cocos pula.

Loading...
To Top