Usah Terlalu Leka Bincang Isu Pokemon Go, Hingga “Risiko Besar Lain” Yang Lebih Besar Dilupakan

Trending

Usah Terlalu Leka Bincang Isu Pokemon Go, Hingga “Risiko Besar Lain” Yang Lebih Besar Dilupakan

Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin atau Dr. Maza ingin mengingatkan masyarakat agar tak terlalu leka dengan isu membincangkan tentang permainan video Pokemon Go sehingga terlupa bahaya-bahaya lain yang lebih besar yang sudah sedia ada.

Advertisement

Dr. Maza memberi peringatan itu menerusi Facebooknya ketika menjawab pertanyaan-pertanyaan orang ramai yang bertanyakan pendapat beliau tentang Pokemon Go.

Di dalam perkongsian menerusi Facebook itu, Dr. Maza turut menasihati orang ramai agar tidak melakukan apa-apa sahaja yang boleh memperbodoh dan membahayakan diri dan masyarakat termasuk bermain Pokemon Go.

Berikut teks penuh dari Dr. Maza yang dipetik dari Facebook rasminya :

Pokémon Yang Melalaikan Semua

Sudah berapa hari wartawan tidak henti-henti cuba hubungi saya kerana mahu bertanya pasal Pokémon. Saya cuba mengelakkan diri dari memberikan komen sebab ramai sangat yang dah bercakap pasal Pokémon ini. Hebat benar nampaknya ‘game’ itu sehingga pelbagai pihak khususnya golongan agama banyak berbicara tentangnya.

Disebabkan ramai sangat yang email dan tanya saya pasal hal ini, maka di sini saya ingin menyebut secara ringkas dan harap dapat difahami dengan lebih luas.

Saya ingin menegaskan bahawa apa sahaja perbuatan yang memperbodohkan ataupun memudaratkan diri sendiri ataupun orang lain maka ia dilarang oleh agama Islam yang mulia dan bermaruah ini. Apa sahaja yang boleh mengundang ke arah kebodohan dan kemudaratan hendaklah dihalang.

Cumanya, dalam negara ini bukan sahaja Pokémon yang membawa kepada kebodohan dan kemerbahayaan, tapi banyak lagi yang lain yang kadang-kala lebih bodoh dan lebih mudarat kepada diri, orang ramai, negara dan rakyat. Bahkan sebahagian kemerbahayaan itu bukan sekadar sebahaya Pokémon sahaja tapi boleh memusnahkan masa depan generasi dan negara.

Pokémon yang mungkin membawa kebodohan dan bahaya itu kadang-kala masih boleh dikawal, sementara sebahagian kebodohan dan kemerbahayaan yang lain sukar untuk dikawal.

Saya pelik apabila terlihat seorang yang merokok di tempat awam bercakap tentang bahaya Pokémon untuk diri dan orang lain. Padahal rokoknya itu sejak sekian lama telah memusnahkan diri dan orang ramai.

Hal yang sama jika seseorang yang menyalahgunakan harta awam sibuk tentang game Pokémon, padahal negara sedang musnah disebabkan ‘pokémon salahguna dan salah tadbir’ yang dia terlupa untuk fikirkan.

Saya ingin tegaskan; jangan main atau lakukan apa sahaja termasuk permainan Pokemon ini yang boleh memperbodoh dan membahayakan diri dan masyarakat.

Satu lagi yang penting; jangan kita lalai kerana asyik main Pokémon sehingga melupai apa yang ada di sekitar kita. JUGA, jangan kita lalai asyik bincang pasal Pokémon sehingga lupa tentang bahaya-bahaya lain yang lebih besar dan lebih membodohkan kita yang sedang dan telah ada.

Kredit : FB Dr. Maza

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.