October 1st, 2019

Mengambil seorang anak angkat perempuan yang diberi nama Aisyah Humaira pada Julai lalu, kehidupan pelakon terkenal Datin Seri Umie Aida semakin bermakna dan bertambah bahagia.

umie aida didik anak al-quran

Sebagai seorang ibu, Umie mempunyai cara tersendiri dalam mendidik anaknya itu dengan memperdengarkan alunan ayat-ayat suci Al-Quran selama sebulan untuk satu juzuk. Menurut Umie, ia adalah pendekatan yang sama digunakan oleh Ustaz Hadi Hidayat dalam mendidik anak.

Alhamdulillah, sekarang Aisyah sudah berusia lebih dua bulan. Jadi, sudah masuk juzuk dua. Saya menggunakan pendekatan digunakan Ustaz Hadi Hidayat dalam mendidik anak. Caranya, perdengarkan ayat al-Quran selama sebulan untuk satu juzuk. Begitulah seterusnya.

anak angkat perempuan umie aida

Macam untuk diri sendiri, saya buat dengan surah Yassin. Bangun pagi buka dan sebelum tidur pun sama. Alhamdulillah, lama-lama kelamaan apabila sudah boleh hafal.

Jadi, method sama saya buat kepada Aisyah yang otaknya masih segar. Dia serap apa dia dengar. Tinggal nanti, apabila dia boleh baca dan akan terus ingat. Insya-Allah, itu yang saya buat sekarang

umie aida didik anak dengar al-quranDalam pada itu, Umie berkata pendekatan itu secara tidak langsung mendidiknya menjadi seorang insan yang lebih baik dan mendekatkan diri kepada Allah SWT. Apa yang dilakukan terbaik buat anaknya, pada masa yang sama ianya untuk diri sendiri juga.

Umie mendirikan rumah tangga dengan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan pada Mac 2010 namun tidak dikurniakan cahaya mata. Pelakon itu memiliki dua orang anak angkat lelaki iaitu Mohd Daniel Firdaus dan Mohd Dzulhelmy.

Sumber Berita : Harian Metro


7 responses to “Umie Aida Didik Anak Dengar Alunan Al-Quran, Sebulan Satu Juzuk”

 1. Hana O Hana says:

  Ambil dan didik anak angkat adalah satu amalan yg mulia..dan ikut sunnah. Nabi kita Muhammad saw pun ada anak angkat. Nabi Muhammad saw pun ada ibu angkat yg jadi ibu susuan baginda.

 2. Aida Musa says:

  Come on la u olls, pandai la diaorang jaga hidup. Mana kita tahu dia tak usaha? Umie dah ada 2 anak angkat, dah besar panjang pun. Khairudin ni pun ada anak sendiri. Pandai-pandailah diaorang. Atleast they save 1 baby life. Bukan semua orang boleh terima anak angkat. Atleast diaorang boleh. Pray for the best la ..

 3. unknown says:

  berat tanggungjawab amek anak angkat nih.. aurat antara anak2 jangan lupe yer..

 4. kakmah says:

  ko mana tau dia x usaha nak dapatkan anak..ko duduk serumah dgn dorg ke????? phuiiiiiiiiiiiiiii

 5. Anonymous says:

  kawin 2010 lama dh tuh… 9thn dh… rase umie kawin pun umur dh lewat…
  nmpk bagus ctdk.. duit guna utk cari anak bertahun2 mencuba lepas kawin… ade duit rugi xguna utk usaha dpt anak…

Loading...