Written by serenity | October 1st, 2018

Beberapa hari ini negara Indonesia diuji dengan kejadian gempa bumi dan tsunami yang melanda daerah Sulawesi Tengah, iaitu di Donggala dan Palu City pada kekuatan 7.7 skala Richter. Lebih 800 kematian dicatat saat ini dan keadaan di situ sememangnya gawat dan mengerikan.

Tidak lama selepas berita ini bertebaran Pencetus Ummah Amin telah menulis di Twitter mengenai bala yang melanda Donggala dan Palu secara berturut-turut, mengikut kesepakatan ulama adalah disebabkan maksiat yang berleluasa.

Namun begitu, tweet PU Amin yang dianggap tidak kena pada masanya, mendapat reaksi negatif sebilangan Netizen di Twitter. Mereka berpendapat ini adalah masa yang tidak sesuai untuk membuat komen sebegitu kerana rakyat Indonesia sedang berdepan dengan bencana dan ramai terbunuh dalam kejadian tersebut.

Susulan kecaman yang diterima, PU Amin telah memadam tweet tersebut tanpa memberikan sepanjang penjelasan.

Gempa bumi dan Tsunami yang melanda Indonesia telah meragut lebih 400 nyawa. Doakan semoga bencana alam reda segera dan kesemuanya berada dalam keadaan selamat buat rakyat Indonesia. – beautifulnara.com

24 responses to “Ulama Sepakat Malapetaka Besar Timpa Lombok Dan Palu Kerana Maksiat”- PU Amin

  1. anonymous says:

    You’re aint god …pschyco retard bastard……embarrassment to muslim

    23

    1
    • minah jambu say says:

      tk semesti nye petaka datng kerana maksiat ..dulu kt mekah crane tumbang angin kuat ribut pasir kerana maksiat jugak ke ?? ape yg ulama sepakat ? ulama sepakat buat maksiat gitu ????

      4

      0
      • Miloblhmngantuk says:

        Dia ada kata Bala kat Mekkah disebabkan Maksiat kat Malaysia biarpun kejadian ribut pasir kat sana benda yg sering berlaku. WTFISH..slalunya mnusia mcm ni dia rasa dirinya kebal dari menegur semua orng sbb ada seangkatan kat belakangnya.. Semakin banyak yg back up dia semkin riak dia nak berckap tnpa tngok kiri kanan orng lain. Pastu nnti alasan diguna atas nama Agama.

        2

        1
  2. makcikbwg says:

    jgn sibuk negara orang pye maksiat, negara sndiri maksiat lg teruk dari negara orang,. jgn ingt negara kita baik sgt. negara kite pon sama je. mohon muhasabah diri. jgn keje nk bg statement yg blh buat kontroversi je. skrg ni bkn masa utk ko ulas sdg org di sana masih bersedih atas bencana yg menimpa. sekian.

    17

    0
  3. malay-lay says:

    Astahgfirullah. dia ni aku tak boleh hadam betullah. dulu masa kes dia tegur si alip tu alu boleh terima lagi, tapi sejak dua menjak ni makin menjadik jadik pulak. dia ni mmg nak jadi pendakwah yg dibenci ke apa aim dia ni. aku pulak yg naik menyampah

    18

    0
  4. bodoh mu ni says:

    such a wasted sperm….

    13

    1
  5. dalita says:

    nasihat boleh Ustaz tapi jgn jadi Tuhan…

    14

    1
  6. WickEd says:

    Rupa dan akal selevel!!! Jaga negeri sendiri yg tonggang tebalik jek!

    3

    0
  7. Annoying says:

    berlakon mcm malaikat plak seperti sendiri takda dosa …. satu jari tunding ke arah org lain 4 jari tunding ke arah kita ..

    3

    3
  8. PU-tianak says:

    Adoyai. Bersimpatilah dengan nasib sesama Islam. Bukan berlagak seolah2 mendapat wahyu terus dari Allah. Mana sensitiviti sebagai seorang pendakwah?

    12

    -1
  9. Anonymous says:

    Kalau tak boleh pegi tolong sila jgn bg komen tak hormat sensitiviti masyarakat yg ditimpa musibah. Apa kebaikan statement camtu? Btw who is this guy?

    5

    2
  10. anonymous says:

    kesiannnn mabuk perhatian rupanya mamat ni !

    3

    3
  11. Anonymous says:

    makin mengarut PU nih..riak dengan ilmu..

    5

    1
  12. say no to fake says:

    seriously?. dia ni sape?. al-hafiz kah?,Phd al-Azhar kah?. ooopss.. lulusan realiti tv jeeee.. ayok.

    4

    3
    • Anonymous says:

      UNTUK MENEGUR SESUATU PERKARA TIDAK PERLU TAHU “DIE NI SIAPA”… KLAU DAH SALAH TETAP SALH OK… XSALH MENEGUR UNTUK KEBAIKAN SEMUA.. ALLAH NAK AJAR UMAT NYE BUKAN PADE Y BUAT SALAH JE TAPI PADE SEMUA.. JGN BONGKAK N TAKBUR UNTUK MENETUKAN SESEORNG TU SIAPA UNTUK MENEGUR ORG Y SALAH DLM ISLAM… LGBT..

      1

      1
  13. Anonymous says:

    Kita sebagai manusia x berhak menentukan sesuatu kejadian tu disebabkan apa…… sebaliknya anggap ianya satu hint dr Allah kpd kita bahawa kiamat semakin hampir dan kita kena sentiasa bersedia…

    3

    2
  14. Anonymous says:

    banyak peringatan dari Allah..tapi manusia tak ambil pusing

    6

    0
  15. gede says:

    Benar… sebabnya adalah maksiat, hendaknya mengambil pelajaran orang2 yang mau mrngambil pelajaran .. mari kita bertobat.

    4

    2
  16. Anonymous says:

    Ya.. itu adalah teguran Allah pd umatnya..itulh kita kena persiapkn diri..insaf n bertaubatlh kita..ayuh kak Jat you jadi balik bang Jat..Kami syg sajat .

    3

    3
  17. haha says:

    yg comment nama SuperLiberalcat,hahah

    0

    2
  18. Anonymous says:

    ok aku agreed semua yg jadi ni sebagai peringatan utk kita umat islam supaya amek iktibar dan jauhi yg terlarang, tapi shouldnt have said it that way utk menjaga sensitivity dikala org tgh meratapi musibah. palu mmg since last year semakin menjadi2 golongan LGBT ni, harap msia alert sebab Allah tegur untuk kita kembali ke jalan Dia.

    2

    2
    • mmmm says:

      yes…mmg aku agree..even bln march 2018 para anti LGBT di sana sdh menyuarakn kebimbangan..sbb golongan ni makin meningkat di sna…tp kta sbgi manusia ambil sbgi pengajaran dan peringatan trhdp musibah ni.

      2

      0
  19. Sama2 beringat says:

    Bila dah jadi jangan kata tak ada orang yang tegur. Dia berhak tegur sesama islam. Banyak kn berguru dan membaca ye semua. Sekarang tak kena dengan negara sendiri kau marah si PU tu. Aku memamg sokong dia. Sebab kalau dah nampak depan mata pun kau orang tak ambil kesah. Kene tegur benda betul hukum Allah pun kau orang boleh marah benda yang benar. Jangan kufur nikmat. Takut2 Allah SWT makin jau dengan kita. Syukur ada yang terus mengigat kn dan menegur. Pace no war

    0

    0

Leave a Comment

Optional