October 1st, 2018

Beberapa hari ini negara Indonesia diuji dengan kejadian gempa bumi dan tsunami yang melanda daerah Sulawesi Tengah, iaitu di Donggala dan Palu City pada kekuatan 7.7 skala Richter. Lebih 800 kematian dicatat saat ini dan keadaan di situ sememangnya gawat dan mengerikan.

Tidak lama selepas berita ini bertebaran Pencetus Ummah Amin telah menulis di Twitter mengenai bala yang melanda Donggala dan Palu secara berturut-turut, mengikut kesepakatan ulama adalah disebabkan maksiat yang berleluasa.

Namun begitu, tweet PU Amin yang dianggap tidak kena pada masanya, mendapat reaksi negatif sebilangan Netizen di Twitter. Mereka berpendapat ini adalah masa yang tidak sesuai untuk membuat komen sebegitu kerana rakyat Indonesia sedang berdepan dengan bencana dan ramai terbunuh dalam kejadian tersebut.

Susulan kecaman yang diterima, PU Amin telah memadam tweet tersebut tanpa memberikan sepanjang penjelasan.

Gempa bumi dan Tsunami yang melanda Indonesia telah meragut lebih 400 nyawa. Doakan semoga bencana alam reda segera dan kesemuanya berada dalam keadaan selamat buat rakyat Indonesia. – beautifulnara.com


24 responses to ““Ulama Sepakat Malapetaka Besar Timpa Lombok Dan Palu Kerana Maksiat”- PU Amin”

  1. Sama2 beringat says:

    Bila dah jadi jangan kata tak ada orang yang tegur. Dia berhak tegur sesama islam. Banyak kn berguru dan membaca ye semua. Sekarang tak kena dengan negara sendiri kau marah si PU tu. Aku memamg sokong dia. Sebab kalau dah nampak depan mata pun kau orang tak ambil kesah. Kene tegur benda betul hukum Allah pun kau orang boleh marah benda yang benar. Jangan kufur nikmat. Takut2 Allah SWT makin jau dengan kita. Syukur ada yang terus mengigat kn dan menegur. Pace no war

  2. Anonymous says:

    ok aku agreed semua yg jadi ni sebagai peringatan utk kita umat islam supaya amek iktibar dan jauhi yg terlarang, tapi shouldnt have said it that way utk menjaga sensitivity dikala org tgh meratapi musibah. palu mmg since last year semakin menjadi2 golongan LGBT ni, harap msia alert sebab Allah tegur untuk kita kembali ke jalan Dia.

    • mmmm says:

      yes…mmg aku agree..even bln march 2018 para anti LGBT di sana sdh menyuarakn kebimbangan..sbb golongan ni makin meningkat di sna…tp kta sbgi manusia ambil sbgi pengajaran dan peringatan trhdp musibah ni.

  3. haha says:

    yg comment nama SuperLiberalcat,hahah

  4. Anonymous says:

    Ya.. itu adalah teguran Allah pd umatnya..itulh kita kena persiapkn diri..insaf n bertaubatlh kita..ayuh kak Jat you jadi balik bang Jat..Kami syg sajat .

Loading...