Written by Bella | March 9th, 2018

Episod duka dan derita putus tunang Sufian Suhaimi dan Elfira Loy nampaknya masih belum berakhir. Penyanyi itu sekali lagi menjadi bualan ramai apabila menjadi antara orang terawal mengucapkan selamat hari jadi kepada bekas tunangnya itu menerusi laman Twitter.

Untuk makluman anda, semalam merupakan ulang tahun kelahiran Elfira yang ke 24. Walaubagaimanapun, Elfira kini berada di Hong Kong bersama adiknya.


Ucapan ringkas Sufian mendapat perhatian netizen yang rata-rata memberikan komen positif agar Sufian dapat meneruskan kehidupannya dengan lebih baik dan melupakan kisah luka yang lalu. Dalam erti kata lain, mereka mahu beliau “move on”.

Tahun lalu, Sufian membuat kejutan istimewa buat Elfira apabila menghadiahkan 23 kuntum bunga ros merah. Sufian sanggup menghantar bunga tersebut ke rumah Elfira pada tengah malam. Mulai saat itu, ramai yang percaya mereka sedang dilamun cinta.

74 responses to Ucap ‘Happy Birthday’ Buat Elfira Di Twitter, Peminat Minta Sufian Suhaimi ‘Move On’

  1. Sufian Suhaimi says:

    Selamat Hari Jadi Elfira Loy.

    4

    0
    • Pekerja Gomen says:

      tersembur air kopi bila terbaca komen jodoh ngan lopak.

      11

      2
      • Anonymous says:

        Akak rasa Pian ni dah psiko. Sesuai dgn Lopak.

        2

        5
        • Mat Sahdo says:

          Pian masih terkenang saat2 indah naik helikopter tu wei. Dah la Pian, naik LRT je. Byk Cik2 Bawang yg sanggup tu.. comel2 je balik kerja petang2. Pergi naik …cepat!

          33

          1
        • Anonymous says:

          dah mcm stalker dah. dah mcm xde pompuan lain dah. apa ditunggu lagi? belah cari pompuan lain la pian. lorat la..

          12

          1
        • Office Girl says:

          This is not love, this is obsession. If you love her, set her free. Respect her decision, Sufian. Sometimes, just because you love someone, does not mean you will end up marrying her. Believe in Allah’s will and fate. Sufian Suhaimi has turned himself from a man to a boy. This is just plain imbecile childish and stupid. Move on!

          22

          2
        • Mama says:

          setuju.
          siap2 buat lagu bagai.
          eee…geli lahhhhhhh!!!!!

          12

          1
        • Anonymous says:

          Tak payah la nak emo sgt. Tweet Happy Birthday je pun. Bukan dia tweet I love u.

          44

          0
        • hati2 jantan mcm ni says:

          inilah bunga2 penyakit kemurungan! kalau x dicegah..melarat beb.
          jgn sampai jadi stalker dah. eeeee….seram. besok dia panjat pokok ngendap rumah ko.

          9

          0
        • Anonymous says:

          kalau jenis laki cani, elok2 si el tu boleh terima sbg kawan, terus xjadi dow. takut punye pasal sbb nampak gaya masih mengharap. bday ke, meninggal ke, wat bodo je sudah dik. xyah nk wish2 bagai. ko ni akak tgk mcm xde life plak. ape slame ni si el tu je ke yg ade dlm idup ko?da xde kengkawan?xde family?n tolong la post gamba senyum2 mcm sebelum ni kt instagram ko, xyah tunjuk sgt heartbroken tu.lelame xde yg simpati, lagi menyampah ade ar.

          9

          2
    • Kiah says:

      Pian meroyan… org dah tak nak tu. Move on…jangan jadi jantan telor bengkak ke dalam la Pian oiii. Baling dgn dapur arang kang..

      20

      1
      • Anonymous says:

        hahaha kan. macam mahu mencari publisiti murahan. awal2 memang la simpati. makin lama orang pun meluat…

        9

        1
        • kak besah says:

          akak pulak yg muruh dgn gosip ni. mcm nak kasi penampor je kasi sedar sket.

          9

          0
        • Kak Tina says:

          Betul tu. Tk payah nak berjiwa2 sgt. Sebagai lelaki harus tegas & ada pendirian. Muhasabah diri, baiki kelemahan yg ada & pertingkatkan ilmu. Jgn buang masa. InshaAllah, akan ada gadis yg akan menghargai & membahagiakan kamu nanti.

          4

          0
        • Pak lebai says:

          Mamat pian ni aku cepuk baru tau..psiko sgt..nasib baik ko anak org..kalau adik aku,aku luku or back hand atau humban dlm perigi buta..leh jadi ikan kaloi versi jantan..

          2

          0
        • Chohkri Yulis. says:

          Pian oh pian…jgn tunjuk jiwang romantik heartbreaker sangat tu. Relaxla. Mende dah setel. Nak kecoh 1 dunia plak. Lagu baru siap release tarikh kahwin pastu videoklip siap de muke Pira. Lu lelaki kena kerasla. Ramai lagi pempuan weh. Malu weh.

          Yang Pira plak acah macam dia hot sangat. Yang ayah Pira memang gaya nak menantu senang macam Pira. Kalau bini kaya dari laki bleh jadi queen control? Relax pakcik anak pakcik macamla bagus sangat. Dia pn kuat crita skandal murahan. Pempuan cam ni kuat mnunjuk n susah jaga.

          2

          0
      • Anonymous says:

        entah dah mcm filem tamil..frust sampai menonggeng lupa tuhan. eeee…please lah brader..

        13

        0
      • Anonymous says:

        sibuk je

        1

        0
    • Pesanan Ikhlas says:

      Kepada sesiapa yang mengenali Pian secara dekat tolong la nasihat mamat ni. Bawa pergi berubat ke .apa. Dah kronik. Tak perlu kacau lagi.. dan tukar la penampilan. Tukar spek ko yng mcm Harry Potter tu ke..cukur bulu2 mcm perogol bersiri tu. Geli lah Pian… leave her alone!!!

      19

      0
    • Anonymous says:

      mcm ni la prasaan ex gf kau rasa dulu…

      12

      0
    • Anonymous says:

      dah mcm attention seeker. tolong2 la nasihat mamat ni….

      5

      1
  2. makelfira says:

    ouiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii blah lah…..hang ingat elfira think of u, ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh move on lah bapuk…..tok sah cari publisti…..karang orang bertambah benciiiiiiiiiiiiiiiiii

    3

    1
    • CPS says:

      Biarlah dia nak wish. Tak salah pun.

      9

      1
    • Poyo2 Jer Ko says:

      Mula2 kesian sama Pian. Skrg makin menyampah pulak. Move on je larrr…

      4

      0
      • kona says:

        ko ingat senang ke nak move on kalau putus tunang melainkan memang dah ada pengganti.. kalau mcm pian ni putus tunang dan kosong.. mmg la meroyan sekejap.. normal la manusia.. siapapun mcmtu la beb.. bg la dia masa.. baru sebulan kot..

        10

        0
  3. nok gebuzzz says:

    move on jer la pian oii….kalau aku lupakan terus jer pompuan mate duitan mcm ni,perasan puteri kayangan….mmg la duit tu penting,tapi dah bagi harapan dekat org ptt ke dia buat mcm tu kat ko pian…baik ko kawin jer ngan org kampung ko tu..

    7

    0
  4. Anonymous says:

    Alahai kesian nyer. Move on jer la .

    3

    0
  5. Pengumpul setem says:

    Ucap happy birthday je pun… apa yg tak move on nya… netizen ni saje nk kumpul dosa ke… korang ingat kumpul dosa tu mcm kumpul setem boleh buat koleksi..?

    8

    1
  6. Anonymous says:

    Pian oh pian… org tu bukan nk ucapan ko. Org tu nk ko berduit.. poket penoh honeymoon kt Maldives….kenduri kt Ritz Carlton ..mmmmm!

    6

    1
  7. Anonymous says:

    Dah mcm loser Pian ni. Buat malu je..

    4

    2
  8. Siti says:

    Mamat ni nak apa lagi. Naik geram pulak jenis Melayu x reti bahasa…

    6

    2
  9. makelfira says:

    mamat ni poyo………………… kalau akulah biar mati kerana cinta pada ALLAH and Rasul…..bukan pada pompuan……udah ler pian ouiiiiiiiiiiiiiiii hang pi cukoq semua buku hang, solat taubat 2 rakaat…..baca alquraan hari hari…………………sabaq and teruih solat………………..ALLAH listens…..ni no wish berbagia orang pun dah meluat…bukan mati bini…alahai……toya mat amin hang ni

    4

    1
  10. SuperFox says:

    Pian, have some dignity pls. Org dah ludah ko bwat apa ko nak terhegeh2 lagi, dik oiii! Pi apply sambung PhD ke hapa. Revamp and improve yourself, be in the league of your own. Kalau dr segi qualification, pompuan tu x sekufu pun dgn ko hokayyy. Lelaki ni lagi tinggi nilai dia kalau dia tau dia punya harga diri. I urge you to go find yourself and discover your own self-worth.

    14

    1
  11. makcik says:

    Senang je komen nk suruh orang move on.Mungkin dia tengah cuba..tapi masih lagi teringat – teringat. benda baru jadi 2,3 bulan lepas kan. tipular kalau dah move on cepat sgt.

    7

    2
  12. Anonymous says:

    macam dah takde maruah diri……aku pulak yg panas.

    2

    3
  13. Anonymous says:

    lama2 orang meluat. bukan ko bercerai.
    akak2 bawang yg kena cerai anak 4-5 org pun boleh move on.
    sudah2 la tu mcm tak bertuhan punya taksub sama cinta.
    hindustan sangat…

    5

    2
  14. Anonymous says:

    ingat allah swt la pian woi. ko angau kt kening lebat tu dah knp?

    3

    2
  15. FC says:

    This is seriously verging on embarrassing … stop it now while you can Sufian!

    5

    2
  16. Anonymous says:

    …salah satu tanda kemurungan???

    4

    0
  17. Anonymous says:

    ha..mamat ni memang kena kecam. sebab apa? sebab tak reti terima kenyataan.

    4

    1
  18. Move On Je La Labuuuuuu says:

    Ini bukan CINTA. Ini dahagakan…. PERHATIAN.

    4

    2
  19. Anonymous says:

    f*ck you la pian. mental!!!

    2

    1
  20. Anonymous says:

    Nampak sgt ko rindu kat bulu kening lebat ni pian.. yg ko pun dah mcm x terurus muka penuh jambang mcm monyet.. maaflah pian muka ko x sesuai nak ada jambang bagai.. dahlah spek mata mcm tu.. nerd tetap nerd pian oiii

    2

    0
  21. Ada ada saja says:

    Kawin bole brcerai ni kn bertunang. Agaknya kalau da kawin bercerai kepala bawah kaki atas gknya? Move on la. SS ni rasa2 nye nk minta simpati orng ramai la. Biar la orng makin kesian beri perangsang semangt. Taktik nk promote single ke? Makin meluat tu ada la. Nk popularity bukan cara gini SS. Cheapskate!!!

    3

    1
  22. Anonymous says:

    alaaaa dia ucap happy birthday je laaa…bukan dia ajak kawin pon! korang ni dh kenapa????

    5

    1
  23. adelia says:

    Allahuakbar mulut korang. dia wish happy birthday je kot. bukan ada romantic wishes ke hape

    9

    1
  24. liz says:

    Bapa kepada Elfira Loy, Ahmad Sabri Ariffin meminta Sufian Suhaimi tidak memberikan kenyataan lagi berhubung isu putus tunang supaya tidak memanjangkan isu terbabit. Beliau juga berharap keluarga Sufian dapat menasihati Sufian berkenaan isu ini.

    1

    0
  25. Key says:

    Apa lah masalahnya wish happy birthday? Bukan nya dia bini org pun. Dan bukannya pian suami org… Rileks la netizen. Nak kecoh2 tak tahu punca apasal? Diorg dah kata diorg still kawan kan…

    8

    2
  26. Limah says:

    Move on.. lol easier said than done tbh. It’s normal for him to feel those feeeels gais. Orang putus tunang kot.. bukannya putus cinta monyet.

    5

    1
  27. Limah says:

    Move on.. lol easier said than done tbh. It’s normal for him to feel those feeeels gais. Orang putus tunang kot.. bukannya putus cinta monyet. Let him deal with it adoi

    5

    1
  28. damai says:

    lah setakat ucap kan happy birthday, dikecam x blh move on. bukan ucap yg panjang lebar pun. x semestinya tiada jodoh harus bermusuh kan… apa lah netizen nie

    6

    1
  29. melati says:

    Aduiiii , Dunia nk kiamat kot…!!! Contoh.” Lelaki yg Kecewa, putus tunang ( Hanz & Pian)..Contoh 2 ” Khinzir Masuk Masjid.” Contoh 3 ” Khinzir Extend Masjid .” Contoh 4 Manusia niaga Tudung dlm Disko..!!!

    1

    1
    • Anonymous says:

      aku suka contoh ke 3 tu…khinzir extend masjid lepas tu khinzir yg sama robohkan masjid tu…mmg perangai khinzir mcm tu…suka menyondol hak org

      2

      1
  30. Anonymous says:

    Cari perhatian. Ni bukan frust..ni dah ketagih simpati!!!

    2

    0
  31. Anonymous says:

    ala kasimmmm

    1

    0
  32. Anonymous says:

    Sudah2 laa pian oii, nak kawen pon mak elfira da letak syarat mcm2 da nak control duit ko sume, watpe laa ko nak raih simpati lagi dgn pompuan cmtu, ko tgk el tu kemain happy je ke sana sini, engko pulak yg duk terperap je meratap kesedihan bagai watpe. Takde org appreciate pon. Baik ko move on improve diri sndiri.

    1

    0
  33. Nice says:

    Kenapa mak elfira loy asyik memerli je dkt ig @mamacat2016, xsangka plak mak dia mcm tu, ingat kan jenis xcampur, padan la haritu sebelum pian ckp putus2, mak dia dulu2 lagi ckp dh putus, huhu

    1

    0
    • anon says:

      Ye ke. Kalau mcm tu mak dia ni blh berkawanlah dgn mak pasha sandha sb mak FS pun masuk campur & selalu kutuk & perli nora. Blh geng tu.

      1

      0
  34. Anonymous says:

    Kening lebat nih buat treatment dkt hongkong.. kau mampu ke pian ooiii..die nak khawin dah tu..dgn ahli perniagaan tu

    2

    1
  35. nur says:

    melepaskan orang yang disayangi memang sakit, perit, tapi kalau betul sayang, kena relakan dia pergi kalau itu akan buat dia bahagia, meskipun itu sangat menyakitkan buat kita, kena terima qadha dan qadar, dan yakin akan jodoh Allah. saya pun pernah lalui semua ini, seminggu je lagi nak kawin, dah edar kad jemputan pun, dan almost siap semua persiapan, tapi apakan daya, dia memilih utk tidak meneruskan, ingat lagi dia hilang sebulan, kata dia sibuk sangat dengan kerja.. kita mesej, call semua tak reply, nak try baju pun kena asing-asing sebab dia busy. one day pergi rumah dia sebab dah janji nak jalan last fitting baju kawin, tunggu luar sebab rumah bujang tak elok lah nak tunggu kat dalam kan, mesej dia tak reply, so call lah takut lupa, dua tiga kali tak angkat, pi sekali angkat, dia cakap macam-macam, kata saya tak paham dia, saya punca masalah, dia siap halau saya suruh saya balik sebab dia tak nak tengok saya. saya redhakan juga.. saya balik, saya nangis, saya tertanya-tanya, apa salah saya, kenapa dia macam tu.. dalam beberapa hari lepas tu, mak call, bagitau family dia datang nak putuskan tali pertunangan, masa tu ya Allah, rasa macam nak pengsan, betul-betul sakit, rasa macam hati ni kena tikam-tikam. tulah percaturan Allah buat kami, dan saya kena terima dengan hati yang terbuka, walau sakitnya teramat dalam. hari tu pergi majlis kawin dia dengan suami saya, sempat lah cakap tahniah dan terima kasih, kalau tak melalui kenangan bersama dia, tak mungkin saya bertemu jodoh dengan suami saya. yang penting yakin dengan Allah, semua yang jadi pasti ada hikmahnya. Allah dan susun cantik-cantik dah jodoh kita.

    2

    0
  36. cricket says:

    Apelah korang ni. Biarlah dia nak ucap harijadi kat elfira. Kita sedap2 je srh dia move on. Ni melibatkan hati & perasaan. Once you love someone, those feelings will always be there and you still care.

    2

    0
  37. damia says:

    Dia ucap je pun, kenapa kecoh sangat, bukannya dia luahkan perasaan dia pun. Even kalau diluahkan pun, itu hak dia. Yang kita menyibuk tu kenapa.. Bukan senang nak lupakan orang yg kita pernah sayang.

    1

    0
  38. ohyeah.. says:

    putus tunang shj. hubungan sesama manusia pun kena cantas gak? setakat menjaga adap berkawan . takda salahnya mengucapkan selamat hari jadi.

    2

    0
  39. Rara says:

    Pian, skang jugak ko g buang spek, pki contcr lense, g salon, tukr fesyen rmbt. Petang ni dah settle. Then pas tu drive g gym, sign up gym body shaping. Gerenti lg sebulan ko lg up n feel confident n brand new. N ko akan rasa nk gelak je tgk kening tebal org tu n ko rasa nak sujud syukur sbb x kawen dgn dia

    1

    0
  40. anon says:

    setakat nak wish bday tu tak ada lah hal sgt pun
    malah tak menggangu ekonomi negara pun
    yg aku nk kasi tau
    ohh pian ..dah elpira kening tu buang kau mcm tu je
    baik kau tak yah nak baik sgt lah nak tunjuk wish2 cam tu
    kau igt dia heran ?
    mak dia heran ?
    tak ada nya

    1

    0
  41. gg says:

    pian, betul bukan mudah utk move on tambahan pula putus tunang,, tapi percaya la pian, pasti ada hikmah disebalik yg jadi

    0

    0
  42. benci sajat says:

    dah la pian…..hang nk lg lawa hang cari aku……..aku bleh cari kan lg lawa….lagi cerdik dr pempuan tu hahahahahah

    0

    0
  43. Anonymous says:

    ambil ms tuk move on…nak2 el dl kan crush dia..sabar yerrr dik…

    2

    0

Leave a Reply to benci sajat - Cancel

Optional