Tweet Maya Karin Persoal Budak 10 Tahun Lemah Bahasa Inggeris Dikecam Netizen

Hiburan

Tweet Maya Karin Persoal Budak 10 Tahun Lemah Bahasa Inggeris Dikecam Netizen

Siapa yang tidak kenal dengan pelakon jelita, Maya Karin? Sejak kebelakangan ini dia antara selebriti yang lantang bersuara mengenai pelbagai isu di media sosial.

maya karin

Advertisement

Terbaru, nama Maya menjadi bualan hangat apabila dia berkongsi pengalaman bertemu dengan seorang pelajar sekolah rendah berusia 10 tahun yang tidak pandai berbahasa Inggeris.

Berada di Kuala Terengganu bagi menjalankan kempen membaca, Maya mempersoalkan tahap penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan anak tempatan walaupun hanya sekadar soalan asas.

“Adik umur berapa tahun?”

maya karin budak 10 tahun bahasa inggeris

Maya bertanya tentang umur pelajar tersebut dalam bahasa Inggeris tetapi tidak mendapat sebarang respon. Pelakon itu merasa terkilan apabila soalan itu hanya dijawab oleh kanak-kanak berkenaan selepas dia bertanyakan dalam bahasa Melayu.

Advertisement

Memandang ia sebagai satu perkara serius, Maya turut menyebut nama Menteri Pendidikan Malaysia, Dr Maszlee untuk membuat sesuatu mengenai situasi tersebut.

“Sejak bila wajib untuk bercakap

bahasa Inggeris, bahasa utama

bahasa Melayu”

maya karin bahasa inggeris

Tidak semua memahami apa yang cuba disampaikan oleh Maya. Rata-rata netizen menyifatkan dia seakan merendah-rendahkan tahap penguasaan bahasa Inggeris di Terengganu. Kata netizen, mungkin ada pelajar yang merasa malu untuk berbicara dalam bahasa tersebut kerana persekitaran yang berbeza.

maya karinmaya karin budak 10 tahun tidak faham bahasa inggerismaya karinmaya karinmaya karin terengganuPada pendapat kami, ramai yang sudah salah faham dengan mesej sebenar yang cuba disampaikan oleh Maya. Memahami kepentingan bahasa Inggeris akan membantu seseorang itu menjadi fasih dan mengubah hidup mereka.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

19 Comments

  1. Yat

    October 8, 2019 at 1:33 am

    Org Nepal org Vietnam org Myanmar org Bangladesh pon tau cakap melayu duduk kt Malaysia 1 thn ok ar tau cakap melayu negara Malaysia asal tanah melayu so cakap melayu la

  2. Minah_loy

    October 7, 2019 at 10:47 pm

    kalau adik tanya basic pada kak maya pulak.. “bacakan doa qunut pulak”..lom tentu kak maya boleh kan….

  3. Nisa

    October 7, 2019 at 10:27 pm

    jangan suka salahkan budak 10 tahun tu dan jgn senang senang bodohkan orang, slang Maya bercakap tu pun ada org dewasa yang tak faham..

  4. Anonymous

    October 7, 2019 at 2:09 pm

    I agree with you.Kalau “How old are you?” tak tahu, macam mana nak tulis essay? Standard 4 dah kena buat essay.Don’t take it easily. Ni bukan pasal tak memartabatkan Bahasa Melayu..ni sebab no exposure at all! My advise as a tutor is start early.Before tadika dah kena expose to English.I pernah ajar budak darja 4..tak tahu maksud “boy”.Mcm mana nak buat ayat kalau boy pun tak tau..essay jauh sekali.So parents, open your eyes widely and START EARLY!

  5. Melayu la sgt

    October 7, 2019 at 11:33 am

    Hidup melayu …. Beli brg melayu ….. Cakap melayu …berkawan dgn melayu ….otak melayu ….

    Lol …melayu …lol ….

Loading...