Moro National Liberation Front (MNLF) Nur Misuari mendakwa sarawak juga adalah tanah warisan mereka. Philippine Star melaporkan Misuari mendakwa puak mereka(sulu) adalah pemilik asal sabah dan sarawak dan tanah di situ adalah milik nenek moyang mereka. Dia juga mengakui bahawa terdapat ahli MNLF yang pergi ke sulu tetapi menafikan atas keinginan melakukan rusuhan.
Penafian yang dibuat oleh Misuari ini seolah-olah menjawab dakwaanPresiden Filipina, Benigno Aquino bahawa terdapat konspirasi di sebalik keputusan Sultan Sulu Jamalul Kiram III dan pengikut-pengikutnya untuk menggunakan kekerasan bagi menuntut hak mereka ke atas Sabah.
MNLF menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk campur tangan dan memulakan rundingan antara Malaysia dan Kesultanan Sulu.
MNLF’s Islamic Command Council chairman Habib Mujahab Hashim juga menggesa PBB, melalui jawatankuasa mengenai hak asasi manusia dan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, untuk menghantar wakil ke Sabah untuk memantau tindakan yang diambil oleh pasukan Malaysia menentang Filipina di sana.
Selanjutnya: Borneo Post
minecraft giftcode
October 19, 2013 at 1:10 am
Great beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how could
i subscribe for a weblog website? The account aided me a applicable deal.
I have been tiny bit familiar of this your broadcast offered bright clear concept
lotusinmud
March 26, 2013 at 4:14 pm
mak aiiik
headhunters
March 7, 2013 at 5:33 pm
sabah sarawak tu kepunyaan nenek moyang kami..golongan headhunters..kalau benar pun milik moyang suku tausug,diorang lama dh kot tinggalkan sarawak..sebab x tahan kena penggal kepala..kalau sekali lagi sultan sulu ataupun misuari mahu tuntut sarawak,kami daripada ikatan waris2 dayak sarawak akan memenggal kepala missuari dan semua rakyat sulu..kami tak takut mati demi tanah nenek moyang kami..