July 15th, 2019

Sisi gelap aktiviti menunggang gajah di tempat pelancongan di Thailand sebelum ini sudah beberapa kali dibongkarkan. Realiti sebenar betapa kejamnya cara latihan yang diberikan kepada gajah-gajah itu dimana mereka akan didera. Penjinak gajah akan menggunakan objek tajam untuk mencucuk haiwan tersebut agar mengikut arahan sehingga cedera, demi mengikut kehendak manusia.

Walaubagaimanapun, jutawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri tidak peka dengan isu berkenaan dan telah dikecam netizen apabila dia memuat naik gambar menunggang gajah dengan penuh rasa seronok semasa berada di Thailand.

Rata-rata netizen ‘panas hati’ dengan Aliff dan mengatakan dia seolah menyokong penderaan haiwan tersebut.

Mereka meminta Aliff untuk segera memadam foto berkenaan dan janganlah terus mempromosikan amalan yang tidak berperikemanusian ini.


18 responses to “Tunggang Gajah, Netizen Kecam Aliff Syukri Sokong Penderaan Haiwan”

 1. Marisa says:

  Tudia pencacai sotong mai dah. Jilat selagi mau si biul ni. Orang yang takde awareness terhadap kebajikan haiwan memang macam sotong ni la. Nikmat kononnya tunggang gajah? Bebal betul korang haiwan dizalimi korang rasa nikmat. Miskin sangat pemikiran siap kata cemburu. Dik, orang ade otak, class dan kaya tak buat aktiviti macam ni. Diorang layan safari di Afrika. Bukan bangga naik belakang haiwan yang kena libas. Choiiii buduh sangat!

  • Anonymous says:

   IT GAJAH THAILANDLAH, KORANG SIBUK APAHAL , DH ITU KERJA DIA ORG.

  • Abang Ngah says:

   Ko memang gila perhatian ya? Bila menaip memang kena guna huruf besar. Nak menangkan perbuatan walau jelas dah salah. Adoi macam produk kau juga rupanya :)

 2. Anonymous says:

  NAIK GAJAH PUN NAK DIJADIKAN HAL NETIZEN NI. BUKAN GAJAH TU MENGAMUK , GAJAH TU HEPI JE YANG MENGAMUK TU NETIZEN LERR, MMG NETIZEN SUKA NAK MENGATA DAN BUAT FITNAH TAK TENTU HALA.SUNGGUH LER BENGAP NETIZEN NETIZEN ENTAH APER APER OTAK DIA ORANG NI

 3. Anonymous says:

  aku naik kat sana, gajah happy je, siap sedut air lagi, lepas tu sembur2kn pada gajah di depan. Sembur2 manja bkn sembur marah.

 4. Anonymous says:

  yg tiada pernah ke sana mcm Datok tu, byk ckp pulak, mmg itu salah satu pekerjaan org sana.
  kau tahu bebel je.

Loading...