Tiz Zaqyah Tidak Suka Cara PU Amin Berdakwah ‘Kasar’

Hiburan

Tiz Zaqyah Tidak Suka Cara PU Amin Berdakwah ‘Kasar’

Pelakon Tiz Zaqyah tidak setuju dengan dakwah keras PU Amin apabila pendakwah bebas itu menyarankan kaum wanita meletakkan jari pada seterika yang panas selama lima saat, ia adalah analogi yang beliau gunakan untuk menggambarkan azab api neraka sekiranya seorang wanita itu tidak menutup aurat.

Advertisement

Status itu sebenarnya dimuat naik di Twitter PU Amin pada tahun 2018, namun ia kembali menjadi perdebatan hangat netizen.

Tiz menganggap cara PU Amin berdakwah terlalu kasar. Seorang pendakwah seharusnya memberikan contoh yang baik dan menyampaikan ilmu dengan cara yang lebih berhemah.

Mungkin apa yang dikatakan oleh netizen dan Tiz ada benarnya. Kalau kita hendak mengajak orang melakukan kebaikan kenalah guna pendekatan yang lebih lembut agar hati mereka juga lebih terbuka untuk  berubah. Apa pula pendapat anda?

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

66 Comments

  1. Anonymous

    May 27, 2019 at 2:30 pm

    Ni retis dah tak glamour… hati keras, kuat bersosial…

  2. Anonymous

    May 27, 2019 at 11:30 am

    Lagi baik kalu ustaz2 ni cube focus pade masalah laki2 dulu…bukan nak kate isu aurat ni tk penting tapi ade byk lagi isu laen yg kita perlukan nasihat bimbingan ustaz2 ni…contohnye isu jenayah seksual..isu tak bg nafkah..isu kawin senyap2..isu dadah..isu dera…mcam2 lagi isu yg terang terang ade unsur menganiaya…kalau ade 10orang ustaz takkan semuanyer nk bercerita pasal aurat…

    • zzz zzz

      May 27, 2019 at 1:49 pm

      kalo perasan sume pu modal ckap diorg nih asek2 copy paste…
      balik2 isu sama… hal same… story line sama…
      yg betul2 ustaz belajar smpi ke mesir yg baru kita bole respect.. diorg byk ideas nk berkata2… ayat pun cantik jer bercakap sedap dgr…
      pu2 nih paling menyampah kalo tv panggil… cakap tah haper2 memang terus tukar channel lain..

  3. AK2.O

    May 27, 2019 at 10:58 am

    Poyolah tiz…ko berpeluk erat melekat dengan Roberto Carlos tu sikit pun xada rasa malu kat mak bapak ko..Allah lagi lah…Muka bangga lagi dapat peluk….Tetiba pasal tudung nak sentap…Ko nak allah hantar bencana ke contoh macam tsunami baru nak sedar…

  4. Anonymous

    May 27, 2019 at 10:42 am

    pu amin ni ok lagik bahasa dia… ilmu pun nmpk ade bole laa gelar pu…

    majoriti pu dari program tv ni jenis kelaut… kene dgn si syed tuh gelar org setan jerkk… padahal sendiri dpt jemputan mkn hotel dari maghrib smpi org masjid abis terawih.. still melepak mcm syaiitoon dpt makan free

  5. sherry

    May 27, 2019 at 10:37 am

    cara teguran dan ambil teguran itu berbeza bagi semua orang. ada yang boleh terima cara baik dan ambil tindakan cuma ramai juga ambil secara “ohhh begitu..” contoh 2 teguran tersebut, sah2 ada yg akan kata.. haaa bukan salah perempuan tidak bertudung tetapi sikap lelaki yg tidak behave like Yusuf.. if u faham maksud ai laa..

Loading...