Written by Bella | October 1st, 2018

Kecoh dengan isu artis meminta bayaran daripada peminat yang menginginkan mereka membuat ucapan hari jadi di media sosial, pelakon jelita Nur Fazura menyifatkan tindakan itu sengat tidak wajar dan ucapan tersebut sepatutnya lahir daripada hati yang tulus ikhlas.

Kata Fazura, tidak perlulah terlalu materialistik dan membebankan peminat yang selama ini tidak pernah berkira untuk menyokong artis pujaan mereka.

Kalau tak nak buat ucapan, lebih baik jangan buat. Tak adil untuk minta bayaran untuk ucapan sebegitu, nampak  macam tak ikhlas. Janganlah terlalu materialistik.

Rasanya semua tahu siapa Fazura maksudkan. Mungkin ada betulnya kata-kata beliau itu, ucapan untuk meraikan hari istimewa seseorang haruslah lahir daripada hati yang ikhlas barulah ianya lebih bermakna bukan?

Sumber Berita : NEW STRAITS TIMES

76 responses to Tidak Wajar Minta Peminat Bayaran Untuk Ucapan Hari Jadi, Jangan Materialistik- Fazura

  1. Anonymous says:

    Akhirnya Fazura memahami apa yang ku cuba sampaikan…betul kan…ucapan utk peminat dr artis kesayangan dikenakan bayaran…so cheapskate! Faz u still and please there with ur classy…

    63

    6
    • NoWay says:

      Yeah right? Dia pun bunyi act malaikat…

      8

      16
      • Anonymous says:

        penjilat janna ker… janna dpt beli umah 12juta… peminat dia masih terpinga2 duk umah pprt

        36

        1
        • NoWay says:

          Bukan diehard fan Janna but takde pun si Janna tu paksa..ugut nak kerat leher..kalau mampu ye buat tak mau takyah..jgn korang tak tau kakFaz pun acah suci setelah nak sepi ni kan..patutnya dia diamla dia lagi teruk masa muda2 dulu..

          16

          19
        • Anonymous says:

          Tak payan nak menggelupur la bila Janna offer servis mcm tu. Ada je yg sanggup byr utk servis by janna tu. kalau x nak byr @ guna servis tu, buat bodoh sudah.

          5

          9
    • Anonymous says:

      bergantung kepada orang kalau nak buat, kalau tak nak diam… ikut rezeki masing2…. sama juga dengan kes Fattah Amin tu nak duit buat iklan….. lepas tu guna duit supaya nampak kaya raya……. siapa suruh orang melaburkan? sama juga menggunakan peminat chapskate dengan cara classy…..

      14

      17
    • ADE2 AJE TAU says:

      Btol tu.. lepas ni si janna betis besau ni jgn nk meroyan pulak kalu peminat kenakan bayaran untuk setiap undi.. hihihi

      25

      2
    • Anonymous says:

      Ala, fazura ni cakap org je lebih. Laki dia tu pon sama. Gunakan peminat utk lakukan buku dia yang entah apa2. Selagi ada nama, biasalah artis tu nak gunakan peminat. Peminat sendiri yang bongok tu kenapa.

      20

      4
  2. Anonymous says:

    jual badan xpa.coz org xnmpak.itu lg hipokrit…

    7

    16
    • ex fans lofa says:

      ade bukti ke orang tu jual badan jangan fitnah merangkak esok kat padang masyar

      22

      3
      • Anonymous says:

        Takyah bukti…banyak hal la dia..go google takan romen2 aja

        0

        16
        • ex fans lofa says:

          aku takde mase nak google bende2 tak elok.. tapi kau ade kat tempat kejadian ke sampai kau boleh konfiden tu mmg dia ?

          18

          1
        • Anonymous says:

          menuduh zina..kalo xda 4 orang saksi..xpayah sembang,..g bawak mahkamah..lol sanggup ke?

          kriteria saksi pun kena jaga…solat x boleh tinggal untuk saksi menuduh zina ni..ada berani? haa fitnah jadinya

          13

          0
      • Anonymous says:

        Ada. ko leh check dkt tumblr. ni kisah lama la. bersepah dulu.

        2

        11
        • ex fans lofa says:

          kau ade kat tmpt kejadian ke yang kau yakin sangat tu semua fazura ?

          17

          0
        • Anonymous says:

          kalau aku ada dkt tmpt kejadian, ko nak bg apa? tak payah naif sgt lah.

          4

          9
        • ae says:

          bukanlah peminat fazura ne tapi perlu ke nak korek and remind kisah lalu dia? what if dia dah berubah dan bertaubat dalam diam dan tak tunjuk? perlu ke nak korek dosa lama dia? sila bersangka baik dengan orang tak kira siapa pun. #peringatanuntukdirisayajugak

          30

          0
        • Anonymous says:

          Ni bodoh punya fitnah. Apa ko igt Lopa x bergesel dgn jantan?

          3

          2
        • kenyataan says:

          Bodoh! Hanya setakat tumblr..siapa pun boleh edit muka sesiapa..ramai artis yg kena Datuk Siti, Erra Fazira dan ramai lgi tpi hairan sorg jer yg kena hentam..ini lah makanan halal manusia ‘Fitnah’..yg terang2 buat tk pulak bising2 atau diungkit2..sekurang2nya rmh Allah terima dia, kerja kebajikan dia dibalas dgn rezeki dia yg tk putus2..yg suka mengata memfitnah dapat apa? Fkr2kan lah..jaga dulu diri sndri, suami, isteri, anak-anak dan keluarga yg lain..nk mengata org lain smpai kiamat pun tk akan hbs..

          18

          0
        • Kakek says:

          bukan gambar ler kak… video trus… hahahaha

          3

          2
        • Anonymous says:

          Panggil shaheizy sam lah kalau nak saksi di tempat kejadian. Opsss wakakakaka

          “Baby… lagi baby”

          Opsss :D

          2

          3
  3. suri says:

    positif je la.. mana tau ada agenda lain janna rancang..doa baik2..

    3

    3
  4. Anonymous says:

    Kan Janna kata nk beli rumah juta2….

    4

    2
  5. Anonymous says:

    la, nama pun business. Apa konsep ikhlas yang korang nak sampaikan ni? macam tu jual la baju2 kau ikhlas, kesian peminat2 kau nak merasa baju kau. yang bagi ceramah2 tu, xyah la charge, berceramah la secara ikhlas, kesian peminat korang.

    sekarang ni diorg jual service. khas untuk yang nak service ucapan dia. (service charge dia berdasarkan segala usaha dia nak jadi popular tu). kalau dia nak bagi ucapan yg ikhlas, tu dah kira seperate, macam dia tuju khas ucapan kat peminat setia, family, etc. yang ni lain, khas berbayar. macam aku baca ucapan free kat orang ni..haaa, tak cukup ihklas?

    So, apa lagi yang korang tak faham

    Yang aku tak paham, berapa dah korang bayar, sampai meroyan macam ni?

    12

    0
    • KakKiah says:

      Ni la komen paling masuk akal sekali. Aku pun tak faham kenapa orang nak kondem bisnes Janna ni. Kalau nak bayar tak nak sudah

      3

      0
  6. unknown says:

    retis je buat macam nih..
    artis tak..

    10

    0
  7. WickEd says:

    Jangan terlalu materialistic says the ex-material girl…girl…girl…material…hahahaha

    22

    8
  8. Kakfake says:

    Pirahhh kak fake menyibuk. SBB kak fake X terpikir nak business cam Tu. Kak fake acah angels . Ok la Janna business sendiri Dari kak fake dulu mewah “materials” sponsor Dari anak raja

    16

    14
    • Anonymous says:

      amboiii puaka nyer mulut… budak2 yg wish rm50 tu kasi janna laju yer… byr ptptn pun tak mampu… smpi beranak deret2 rm50 susah nk bayar hutang..

      2

      7
    • Anonymous says:

      We are talking about CURRENT ISSUE!!!! not her past! we are talking about why Celebrity nak kene charge fans for BIRTHDAY WISHES! pls la yg fans undi bagai nak rak utk dorang x fikir pulak! we are here not talking about FAZURA personal life! wake up! open ur MIND!

      19

      3
  9. Anonymous says:

    ya ke KIMK? macam lebih teruk lagi Kes Patah kan KIMK FAZURA….. Itu lebih plastik kan KimK…….

    8

    14
  10. Anonymous says:

    Lagi baik kalau faz and artis2 sesuci lain jgn komen ape2 lagi..kan janna dah cakap tgu jer 4hb nanti die bgtau kenapa dia buat camtu…..stay positive ok..

    8

    0
  11. Anonymous says:

    Agreed with Faz. Mmg x wajar. RM50 hanya utk beberapa saat ucapan dari artis. OMG!. Please stop this.

    7

    3
  12. Alanice says:

    Pusing janna pusing, dh kne kecam bru nk cri idea. Lopak xbrani komen sbb die prnh heret bdk2 tudung g zouk.

    1

    12
  13. SITI SIFIR 5 says:

    JOM KENAKAN DUIT OR CAJ UNTUK ARTIS PLAK LA BILA NK UNDI…BARU DIA ADA AKAI…

    10

    0
  14. Anonymous says:

    ckp banyak pulak..dulu setau aku, buat majlis birthday dgn peminat..tp peminat kena bayar..apa cerrrrr..#fakeforever

    12

    3
  15. Anonymous says:

    Kahkah lagi tak wajar pattah kayu ambil duit agent2 dan stokis lepas tu biar je produk tu jadi kayu tunggul xde pembeli.

    Lepas ambil duit ko stop marketing. Stop promote.

    Menjawab la ko di akhirat kelak. Aniaya org.

    Atleast janna nick or mawar tak tipu duit org. Dan lagi ikhlas dari kau.

    Dari pattah masa nk ambil agent dan stokis kemain ayat nak tolong agent2 dan stokis, ibu2 tunggal tingkatkan ekonomi dgn jana pendapatan jual MeRePek (MRP) tu.

    Puihh. Lg satu bila pulak fattah amin pernag gemuk?memang merepek jual ubat kurus! Dia memang dh kurus! Nak kurus kontrol makan la. Diet! Bukan makan ubat kurus bodoh!

    12

    2
    • Fakejura pattah kayu says:

      WIN !!!! Diam jela kak fake… laki ko pon aniaya agent2 MRP.. pi setel yg tu dulu dari dok sibuk hal org dok janna pendapatan. Atleast x menipu mcm korang !!!!!! Ko pon cas peminat sape nk join celebrate besday ko dulu. FAKE BAJET SESUCI LEBARAN !!!

      6

      2
      • Anonymous says:

        cas pun dpt makan… makan hotel lagi… ini rm50 tuk air liur busuk si janna eeeiii buek hulur mak sendiri kt kampung pun tak mampu

        3

        0
  16. Anonymous says:

    PALING WIN ! SETEPEK KENA HAHAA

    3

    0
  17. benci kmkzura says:

    tunggu Dan lihat dulu wahai auntie bajau laut kmk… jgn malu sendiri sudah.. Kita wait till this 4 Oktober

    4

    3
    • Nth says:

      Apsal nk tunggu 4hb? Jannah sendiri memgundang org buat spekulasi. Kalau betul nk salurkn duit tu utk kebajikan patutnya awal2 lg dia highlight. Ni tak, dh kena kecam baru acah2 nk announce ..

      3

      2
  18. dalita says:

    shut up la Janna Nick..hahah dah kaya jadi melebih..semalam tgk Melodi siap nak gaduh dah dengan S.Sakinah..dua2 berlakun hampeh, yg best Fazura je berlakun.

    4

    5
  19. anon anon says:

    ada demand ada la supply. Marah la yang suruh wish tu.

    1

    1
  20. Anonymous says:

    We are talking about CURRENT ISSUE!!!! not her past! we are talking about why Celebrity nak kene charge fans for BIRTHDAY WISHES! pls la yg fans undi bagai nak rak utk dorang x fikir pulak! we are here not talking about FAZURA personal life! wake up! open ur MIND!

    2

    5
  21. Anonymous says:

    Weh pajura, sila ada rasa sifat MALU sket la wehhh. Dah la minggu lepas laki ko buat kes tipu duit agen sndiri, ko x tau malu ke?? Nk ckp org jgn materialistik bagai!! R u perfect enough haa?? Dpd ko dok ngutuk c Janna tu, baik ko suh laki ko setelkan hal dia menipu duit org tu!! Ada gak pekdahnye! Dua2 laki bini muka x malu lgsg!! Laki dh xde job gak nye sampai menipu duit org dah melabur kt produk merapu lagi merepek tuhh!! Look at urself in front of the mirror la!! Laki penipu, bini pon sama materialistik & plastik sangat!! Ape kes wehhhh laki ko?? Senyap menyepi x reti2 nk setelkan hutang orang??? Euwwww malu siot!!!

    4

    3
    • Anonymous says:

      ko ni dah bodoh tak tau malu pulak bukak kisah kelaut…
      fattah tu tak tau kisah doh… dia mcm ambassador produk tu jer lain2 sume pihak management Universal Music yg handle… awal ashaari pun sama kalo dpt kasut tipu itu salah pihak adidas bukan dia yg menipu… kau ni pun bawang bende betul laaa… ini nmpk meroyan sudeh!!!

      2

      0
  22. Toratora says:

    Siapa ye last year sambut birthday dengan peminat tapi peminat yg kena charge..?..janna juga ke tu?..

    11

    0
  23. Anonymous says:

    Fazura acah baik mcm Malaikat. Tone down semenjak kene campak ke tepi by TMJ. Kalau x tu.. Berkokok aje bunyinya. Kene kutip dgn budak 7 tahun LG muda. Well itu dh jodoh Kau kan. But please… Tolong jgn nk berlakon baik Sgt. Mual. Nak tegur sana sini. Kau dulu x Boleh kene tegur langsung. Melenting bagai. Just keep quiet, enjoy your new life, continue your work in the industry quietly. Tak payah Nak lash out sana sini. Boring. Sebab engkau pun bukan ya baik and betul sangat. Dah sendu baru Nak town down.

    9

    3
  24. Anonymous says:

    Janna charge RM50/wish. Dia x paksa pun. Fans yang engage her birthday wishing service voluntarily tiada element paksaan pun. Just like u fazura. Jual diet pill true dolly ke apa entah. You makan and jd spokesperson with the intent fans akan percaya product tu effective tp u x paksa pun kan fans u beli? The same rule applies here. So x payah nk bg nasihat sana sini.

    9

    1
    • Nth says:

      At least beli PRODUK nmpk jugak hasilnye. Persamaan apakah u gna pakai ni.. Adoi

      2

      1
      • Anonymous says:

        aku pun pelik jgk… paid review vs wish bithday service… persamaan apekah.. patut lah makin ramai student bongok2.. makin kurang dpt target 1st class xdpt jd scholarship free… byr laaa hutang ptptn tu sangap sgt wish retis

        1

        0
  25. SI Pemerhati says:

    Aku perhati kat blog nie ada sorang pengomen tegar. Dah lama aku tengok dia nie mana-mana jer ada. Setia betul dia kat blog abg nara nie. Dia komen dia balas sendiri. Takde kerja ker macam mana kau nie? Memang 24jam menghadap blog nie ker? Hahahaha

    Ker aku sorang jer yg perasan?

    #curious

    0

    2
  26. Anonymous says:

    Fazura .Fazura..Fazura..dh lama kau x tgk cermin hikmat kau ye..atau dh hilang..ish..ish..ish..

    2

    2
  27. Bisinglah says:

    Woi Nara, napa pelik ni, bila tekan butang dislike ,butang like pula yang bertambah.
    Lawokk

    1

    0
  28. Ngoktul says:

    Woi Nara berapa kali nak hantar ni.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    ntah2 ade la plan janna ni kot.kot nye nk wat keje amal ke.bg derma kt org susah,sakit dgn duit tu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      kn dia kata nk beli rmh banglo 12juta..x ada nya plan2 derma lah kalau umur 23 tahun mcm ni…mcm2 nafsu nak itu ini.

      0

      0
  30. Entah says:

    ape beza bayaran review sales dengan bayaran ucapan hari jadi tu…bayaran review sales lebih mahal dr itu pn ada…ada je yg sanggup bayar n siap bg free lg…yg tukang review tu btl2 ikhlas ke buat? kalau nk pertikaikn ikhlas ke x ikhlas….benda-benda nie simple…kalau ko nk artis yg buat sila la bayar…kalau nk free buat sendiri…settle..

    0

    0
  31. Alessakiko says:

    Diam la Fazura!! Biar la janna nk buat bisnes wish bday camtu. Nnt2 jd kenangan kt org yg di wish tu. Dh tua nnt blh tunjuk kt anak retis malaysia wish birthday. Ok apa? Klu ko ke patah ke nk buat pun boleh ap. Kan dah senduuuuu. Fuckzura

    0

    2
  32. San Marino says:

    Lol jangan materialistik? Teringat interview TMJ lol…. And obviously he chose his wife sebab serba sederhana dan tak materialistik

    0

    0

Leave a Comment

Optional