Written by Bella | September 21st, 2018

Gurauan Nabil Ahmad yang meminta hantu langsuir berdiri berdekatan dengan kumpulan Caliph Buskeres kerana mereka tidak boleh menyedarinya mengundang kecaman daripada netizen.

Rata-rata netizen menyifatkan ia adalah lawak yang kurang ajar dan keterlaluan apabila menghina golongan yang cacat penglihatan. Namun, menurut Nabil beliau hanya ingin bergurau sahaja dan tiada niat untuk menghina dan menghina kekurangan kumpulan Caliph Buskers.

Ayat ‘bawa dia kat Caliph Buskers, diorang tak tau’ bukan bertujuan untuk menghina mereka. Ia hanya gurauan yang disalah anggap segelintir pihak. Caliph Buskers sudah bersama saya dan program ini selama enam tahun. Jadi kami sudah biasa dan faham cara kerja masing-masing.

Memandangkan mereka sebahagian daripada program ini, jadi saya kena gunakan mereka juga. Sekurang-kurangnya mereka tahu apa yang berlaku di set. Bagi saya, tidak ada apa yang salah pada ayat itu.

Nabil berpendapat hanya mereka yang berfikiran negatif dan kebudak-budakan saja menganggap apa yang beliau lakukan itu keterlaluan.  Beliau juga mempersoalkan mengapa hanya dirinya sahaja dikritik dan kenapa tidak salahkan orang lain yang turut tertawa dengan gelagatnya ketika itu.

Sumber Berita : Harian Metro

32 responses to Tiada Niat Hina Caliph Buskers, Hanya Bergurau – Nabil Ahmad

  1. nur says:

    kau kena belajar melawak/bergurau yang tak smpi menghina kekurangan org walaupon pd kawan baek sndri. ;)

    20

    0
  2. nonoyyyyyy says:

    seee nabil.bila kita da biasa sangat bergurau cara biadap sampai kita rasa benda tu takde apa pon,biasa je..kalau satu hr nanti org sekeliling kau layan kau biadap mcm tu..kau kena terima

    34

    0
  3. kucing says:

    orang yang gelakkan mmg bodoh dama macam nabil. in fact, org yg gelakkan lawak yang memperkecilkan org lain dan lawak base on kekurangan orang lain, they are just plain stupid. bodoh tiada batas. and tiada manners.dan juga biadap. and the fact nabil xnampak apa yang salah dengan perbuatan dia, menunjukkan dia mmg manusia biadap, bodoh dan pelawak murahan. habis kontrak dia dalam meletop ni, ambillah orang lain plak. yg kurang gunakan kebodohan diri dan lebihkan integriti dalam bekerja. bukan orang berfikiran negatif dengan apa yg dia cakap, the words utter from him dah memang negative. not the people around u. sekian.

    15

    0
  4. faraj says:

    R.I.P. Nabil..!!

    1

    1
    • faraj says:

      Tak Layak Nabil ni ucap Al Fatihah..silap2 R.I.P. pun tak layak…Nabil ni kalo gi Tokong ? Kuil pun ludah kt muka dia..!!!

      2

      4
      • Anonymous says:

        sape yg dislikes ni… nabil baca jgk BN errk..
        utk hidup mkn minum segala buat daging anak beranak hasil duit hina aib sana sini… sedap sgt kau mkn kan !!! haaaa hina org lagi hina laaa… ingat asal buat haji jer bole perangai celaka hellooo smpi masa Allah tarik nikmat tau..

        0

        0
  5. Anonymous says:

    takutlah tu..sbb bini hamilkan..sudah terlajak kata..boleh tarik ke..

    1

    1
    • Anonymous says:

      Mahunya dapat anak tak nampak mcm Caliph Busker tu nanti baru satu dunia minta simpati… jgn main-main masa isteri mengandung. Mulut, tangan, jari kaki kena jaga. Silap sikit menyesal tak sudah weeiiiii

      6

      1
  6. faraj says:

    Biasa lah bekas Pion, ader Duit skit mesti hina org lain..!!! Manusia kalu tk ader pelajaran begini lah sampai mapos perangai suka hina org..!1 (Kaya Terkejut)…hmmmm

    5

    2
  7. Jerk says:

    Ego.bla dia rsa dia btul xkn sskli mnta maaf.

    2

    0
  8. Anonymous says:

    ko baik cemana sekalipun adab kena ada bhai
    belakang tabir korang nak bertepuk tampar sekalipun lantak la
    ini program live kena hati2 bergurau…maksud yang sampai kat audiens ialah ko kurang ajar kat cb…kitorang tak pandang korang bff ke apa
    ada tau tak adab?

    13

    0
    • Anonymous says:

      stuju.. tk kisah la cmana rapat pun ko ngan caliph buskers tu.. yep.. mmg la c caliph buskers kata tk terasa hati.. hati kecik dorang? agak2 la nk gurau.. jgn la sebb ko kata ko rapat ko leh amik kesempatan mcm tu.. tk baik woo.. aku yg tk buta ne pun terasa kot..

      1

      0
  9. freedomtotalk says:

    Bergurau pun ada batas… Kalau org ckp pasal ko tau ko sentap. Tapi ko menghina orang, tak kira abad… tetiba ckp “cuma gurauan”. So lepas ni ko jangan sentap, kalau orang ckp “telinga capang, tapi tak pandai dengar teguran orang!”.

    7

    0
  10. Cik siti wan bangang says:

    Bini mengandung. Anak ko tu keluar buta kang baru nk paham perasaan org bila org bergurau hina anak kau pulak. Despatch bila jadik artis mcm ni lah.

    2

    2
  11. Jijah says:

    Bile artis bwt ssuatu yg jelek netizen je la dipersalahkan dgn alasan “kenyataan disalah anggap”. Mntk maap then ulangi.. mntk maap lg tp sindir kate netizen yg melebih2.. ltk kn salah atas bahu org lain.. anda sbg artis kne sentiasa nmpk suci.. mcm dorg slalu kate, “biar la org kecam, pahala mereka smpai pd saya” walahal artis tu sndiri mmbuka ruang utk di kecam.

    3

    0
  12. Anonymous says:

    Body shaming ini retis… biat lawak atas kekurangan org lain……. atau ini cara haji buat lawak

    0

    0
  13. Anonymous says:

    HAJI, HAJI bini mengandung pun x jaga sopan ye…. cara melawak haji sangat kelakar..
    . Nanti anak keluar buta mcm mana HAJI…. Ish, ish, ish HAJI, HAJI turun naik MEKAH kesian HAJI

    3

    0
  14. nabil capang says:

    dah biasa sgt dia ni..pas hina org minta maaf..pastu buat lagi..nakharam sunggoh…

    1

    1
  15. jihan betulkan gigi says:

    kau dengann jihan sama je bodoh, both are retis tidak bermoral & tidak bertamadun.
    datang dari ceruk mana pun tak tahu.. oh selama ni kau pandang rendah lah eh dekat caliph buskers?
    dasar tak sedar diri, sedar sikit sekolah tahap mana je
    orang lain belajar lagi tinggi dari kau susah nak dapat kerja
    zaman sekarang, top sikit dah banyak job dapat
    astro pun bodoh abadi

    5

    1
  16. Anonymous says:

    Dulu suka tengok caliph ni menyanyi depan SOGO….. takut x dpt kerja ke sokong HAJI NABIL menghina OKU?

    0

    1
  17. Iz says:

    Bila netizan sebut RETIS ni tahu pula golongan “pelawak” ni marah, dikatanya netizen ni biadab. Padahal sebut RETIS je, bukannya ada maksud apa pun, mereka sendiri pun sebut itu juga. Tetapi kalau golongan “pelawak” ni pula buat “gurauan” yang kurang menyenangkan pada netizen, boleh pula golongan “pelawak” ni kata mereka hanya bergurau, tidak bermaksud apa-apa. Fuhhh. Apabila kemahsyuran, wang diangkat tinggi, ego pun makin tinggi ke langit. Padahal sewaktu dahulu sebelum terkenal tu tahu pula nak merendah diri.

    1

    0
  18. Anonymous says:

    Mari kita gurau2 yg anaknya dlkandungan……… mcm ahli2 caliph…. kan HAJI NABIL

    0

    1
  19. Whoknows says:

    Kadang korang tak faham cara dorang bersahabat punya gurau. Mcm korang gurau dgn member baik sendiri la. selambe je cakap “kurang ajar punya gemok”

    Haa definisi gurau dorg ni dah sampai tahap tu. cuma ye la. Sbb on air kan, dia mungkin patut letak limit walaupun dorang mmg kawan baik.

    3

    0
  20. Pikio pikio says:

    Kalau Lidah tu selalu sangat tergelincir. cakap bukan bukan. Nabil kna biasakan. THINK BEFORE YOU SPEAK. If tak boleh jugak then stop jadi pengacata.

    0

    0
  21. Tak Baik Gelakkan Orang says:

    Tgk jugak time nabil cakap mcm tuh..dan terpikir nabil ni gurau ke atau saje2 mengusik caliph buskers..tpi klu sya lah kt tmpt caliph busker sedikit sebanyak mmg terasa jgk wlpn dah biasa dgn gurauan mcm tuh dri nabil..
    Nabil spttnya lebih hati2 bila bkata2..nak2 lagi bini tgh ngandung tuh..

    1

    0
  22. bini nabil umphh says:

    kalau dah bodoh dari sekolah….jadi artis ke…kaya raya ke…tetap bodoh jugak….tapi untung lah bodoh2 dia bini dia cantik dan sedap lah kalau main.

    0

    0
  23. Janganmacam2 says:

    Aku x setuju jugak dgn lawak nabil tu. Mgkin bg dia ok.. tp bile depan tv elok x yah la buat lawak mcm tu. Akan tetapi…yang doakan bukan2 kat anak nabil tu agak melampau.. baby tu x bersalah.. kenape dia yg kene tanggung sumpahan korang.. istifar byk2.. yg tulis nie kompem belum kawen n ade anak2 kan… so beringat ingt la..

    0

    0

Leave a Comment

Optional