Written by Bella | July 31st, 2018

Terpedaya dengan modus operandi sindiket penipuan haram ataupun ‘scammer’ yang menyamar sebagai pihak bank, pelakon Syafiq Kyle akui mengalami kerugian besar hampir RM40,000.

Melakukan penipuan tersebut menerusi panggilan telefon, Syafiq berkata segalanya berlaku dengan pantas dan lakonan penipu itu begitu meyakinkan.

Saya sudah terkena dan berharap orang ramai terutama peminat lebih berhati-hati apabila menerima panggilan telefon yang mencurigakan. Semuanya berlaku sangat pantas dan modus operandi yang dilakukan sindiket terbabit sangat menyakinkan.

Mereka juga menyamar sebagai pihak bank dan meminta saya memasukkan wang ke akaun diberikan kononnya saya pernah melakukan kesalahan. Saya terus memasukkan wang diminta tanpa menyedari diri menjadi mangsa pihak terbabit. Ia kali pertama saya ditipu pihak tidak bertanggungjawab sepanjang berkecimpung sebagai artis. Apapun, saya redha dengan apa berlaku kerana mungkin bukan rezeki saya.

Susulan itu, Syafiq pada Sabtu lalu telah membuat laporan polis di Balai Polis Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur dan pihak polis sedang menjalankan siasatan berkaitan kes sindiket penipuan wang haram itu. Tujuan Syafiq mendedahkan perkara ini kerana tidak mahu orang ramai turut menjadi mangsa kepada penipuan sindiket tersebut.

Sumber Berita : Harian Metro

26 responses to Terpedaya Dengan ‘Scammer’ Menyamar Sebagai Pihak Bank, Syafiq Kyle Rugi RM40,000

  1. Wateverr says:

    Agak bodoh nampaknya disitu.. ape tak boleh pegi bank check ke

    21

    0
    • MangsascammerXjadi says:

      Mungkin sya tengah bz saat tu..otak xberapa nak proses..sy pun pernah hampir terkena dengan scammer ni..Alhamdulillah cepat tersedar..n jangan xtaw scammer ramai yang guna ilmu pukau taw..

      #jgnkecamsaya

      6

      1
      • wekkkkkkk says:

        cara nya mcm mana org tu tanya…nk tahu sikit..boleh cite…??/ berhati2 sebelum kena kan..

        1

        0
        • teh uncang says:

          Kenapa sejak kes haritu, aku rasa macam dah tak percaya apa2 cerita keluar dari mulut dia ni.

          7

          2
    • damai says:

      blm pernah terkena cakap lah org bodoh, once you dah terkena sometime you never realised pun, dah lepas letak kol few minutes baru tersedar, so watch your mouth, at least syafiq kyle remind us about the scammer so we better take precautions.

      19

      0
      • nana says:

        kalau betul citer ler. byk ckp selindung. mmg shafik kael ni STUPID pon. tak ikot perkembangan semasa. jujur jer la, mn org nk tau kalau tak citer. muka hensem tp otak kosong boleh plk lyn pondan.

        3

        3
    • Anonymous says:

      aku pernah dapat call kastam. kata ada hutang gst. ratus ribu jugak la. bunyi memang meyakinkan la. senang nye aku cakap aku tengah sibuk. tolong call balik. Sampai ke sudah tak call balik. Nampak sangat menipunye

      7

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      yg kau gi layan scammer tu nak buat happer ! lain kali jangan simpan duit dlm bank simpan aje kt mana2 dlm rumah eh pandai2 lah simpan..atau pon simpan kt tabung haji selamat..

      0

      3
  2. joyah says:

    kemain byk berita kat media massa xkan la xpernah baca lgsg pasal scammer.. tp btl gak dlm rezeki kita ada gak rezeki org lain

    5

    1
  3. wekkkkkkk says:

    tapi nk tahu mcm mana pihak itu boleh meminta duit dn masukkn dlm akaun seperti yg di suruh.
    Kita kan yakin dgn diri kita, kita tiada hutang dn tiada masalah dgn bank, kenapa masih percaya dgn panggilan2 mcm ini.
    Kalau kita ada hutang di bank pun kita ada perjanjian byr mcm mana seperti yg dipersetujui selama ini.
    Kalau lebih dri sepatutnya…kita kena tanya.

    mcm kes aku hari itu, ada call ..”puan di minta byr sebyk RM44.00 utk bulan ini..utk bayaran rmh dia kata.
    Saya pun tanya kenapa ada extra RM44.00 padahal saya sudah byr ngam2 utk hutg rmh. Org bank tu ckp..ini arahan Bank Negara, semua pembeli rmh kena. Puan mesti byr..kalau x byr..nanti di kira 2 bulan tak byr.

    Saya pun byr lah, mlas nk fikir ape..sbb RM44.00 shj.
    Kalau atas rm100.00…saya kena pergi ke bank yg saya hutang tu.

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Just nak cakap maybe dia memang ada buat salah sebab tu dia panik. Hehehe.

    Next tahap blur Syafiq Kyle ni tak mengejutkan bila kau ingat dia pernah jalin hubungan dengan she-male lepas tu kesal. Yang blur nya, video dia tgh naik syeikh dia ingat she-male tu tak boleh rakam ke.

    Harap syafiq kyle jangan keluarkan lagi cerita aib, cerita blur2 dia yang entah apa2. Susab kami mau kesian sebab pukau ni buat face to face bukan dalam telefon.lol

    6

    1
    • damai says:

      semoga anda akan terima perkara yg sama, pukau melalui phone, so biar anda sedar perkara ini ada terjadi.

      3

      3
      • Anonymous says:

        Terima kasih doakan yang buruk untuk saya. Seolah olah saya tak pernah dapat panggilan berkenaan saya hutang gst kepada kastam dan lain2 lagi. Tak perlu pun doa sebab scammer bermaharajalela sejak tahun 2004 lagi dik.

        Susah2 je kan kau nak defend SK. Appreciate.

        0

        0
  5. sdad says:

    SEMAK LA tgk budak ni…cari publisiti murahan. media pun skrg mcm seboleh2 nak naik kan nama dia..

    1

    3
  6. jgn pepandai kata org bodoh..kalo aku tak silap, jenayah camni disebut jenayah komersil kot..org tipu duit kita secara online apetahh..contoh nak buat personal loan..dr company macam2..aku dah kene, aku tau laa..aku penuhi semua syarat, tggu nak submit ke HQ, boleh plak MANAGER dia mintak duit kopi rm1500 kat aku, padahal aku dah spent rm3,950 utk penuhi syarat utk loan rm10k..memang gilerr!!! dahla pas raya, duit takdak..habis semua along aku pinjam utk penuhi syarat dekat rm4k tu..sudahnya aku buat police report sbb aku dah cuak bila manager and company DR LEGACY(cuba google) mcm nak game aku..! katanya 21 hari nak refund duit hampir rm4k tu kalo aku cancel loan..x tau la betol ke tak??? jgn nak bodoh2 kan org..belum kene batang idong sendirik, bolehlah sembang kencang..!apa2 jadi, harap dorang ni kena laknat la sebab aniaya org, duit org! ramai sangat dah kot mangsa scammer ni..tiap2 ari!!!

    0

    0
  7. Minah membawang says:

    Bile bce cte ni aku cume tpikir 2benda..1 bile die kte xsdr tau2 da msk dt ke acc org tu mgkin die dipukau melalui fon..sb tu jgn agkt call dr scammer yg kte dr bank sume sb kebykn dr mereka mmg menipu jek..yg ke2 aku cume tpikir adakah golongan artis ni bodoh xbce paper n xikuti pkmbgn berita semasa??bnde ni bkn 1st time jd..pttnye die xlyn call dr scammer tu..ye mmg kbykn retis ni bodoh bajet kje dorg bz sesgt spai brte semasa pn xtau..sekian!!

    3

    1
  8. mak hayam says:

    org berduit 40 ribu mcm 4 ringgit. kena tipu hidup2

    0

    0
  9. Anonymous says:

    panggilan scammer ni aku dah biasa dpt… nk dibodohkan atau membodohkan terpulang… ayat2 power jer ckp.. bank smpi lah polis perbagai pegawai dah call tanye IC kita… nk jd bangang g bagi IC no lah erm should not k.. bila kita called baru bank mtk verification, lainlah budak2 xtau hal ni… kadang2 malas layan.. kadang2 suka2 layan kasi ugut diorg balik.. latest dr pegawai immigration kt putrajaya.. aku ckp kebetulan sgt nk g jupe mtk nama dia nama bos block floor mane sume.. aku sound on d way skrg… terkial2 jwb tazabar nk letak fon.. harap dah mampus xde dh cari nk tuntut duit bagai hahahahaa

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Lancap je lah,apa pun xboleh.

    0

    0
  11. Benci syafiq buto says:

    Acah je lebih si buto ni, sebenarnya ko nak suruh org lupa kes ko lancap konek pendek busuk ko tu depan bapok kan? Kuakuakua berani buat berani tanggung la buto! (malu la sikit kat tuhan)

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Kastam, LHDN, HLB….
    Ada tu sekali dpt call kata XXX Bank.
    I tny balik XXX Bank mana? I employee XXX Bank.
    DIa tny balik “ye ke?” pastu terus letak…
    Alahai….
    Yakin diri je.. Jgn cepat glabah… X kisah dr mana2 Jabatan or Bank, seme boleh bincang n leh pi jumpa utk clarification.
    X kan Syafik ignorance sgt kot, kan biasa je dah menda2 ni skrg.

    0

    0

Leave a Comment

Optional