Terkena Jangkitan Kudis Herpes, Syafiq Farhain Nafi Hidap Penyakit Kelamin

Hiburan

Terkena Jangkitan Kudis Herpes, Syafiq Farhain Nafi Hidap Penyakit Kelamin

Penyanyi Syafiq Farhain mengakui dia sering terkena jangkitan kudis herpes sehingga menjejaskan kegiatan hariannya sehari-hari.

Syafiq Farhain
3 bulan lalu

Akui Sudah Ada Kekasih, Syafiq Farhain Enggan Kecoh Isu Peribadi

Advertisement

Ujar Syafiq atau nama sebenarnya Nursyafiq Farhain A.M Salim,27, kudis itu akan timbul sebaik sahaja dia sembuh daripada demam panas.

Meskipun begitu, penyanyi lagu Sayang Maafkan Aku ini menjelaskan bahawa kudis itu bukanlah penyakit kelamin yang sering terjadi akibat aktif hubungan seksual dan bertukar-tukar pasangan.

Syafiq FarhainSumber : Instagram Syafiq Farhain  

Herpes ni virus ada dua jenis iaitu HV-1 dan HV-2. Yang saya kena ni yang HB-1 hanya di kawasan bibir. Kalau HV-2 itu yang dekat kelamin. Sejak akhir-akhir ni kerap naik, sebulan sekali ada naik kat kawasan bibir.

 

Advertisement

Jarang orang kena penyakit ni dan doktor beritahu virus yang saya kena ini memang dah ada dalam badan saya cuma aktif atau tidak sahaja. Dua hari lepas saya demam dan rasa tak sedap badan tapi saya masih lagi nak bersukan, malam tu suhu naik tinggi.

Selain itu, Syafiq berkata dia perlu berhati-hati agar kudis tersebut tidak merebak ke kawasan lain dan perlu dirawat sebaiknya.

Dalam pada itu, anak kepada penyanyi lagenda Allahyarham Saleem ini juga berkata bahawa dia berasa sangat sukar untuk makan, bercakap dan menyanyi.

Dia yang kini sedang berehat di rumah turut menjaga hal ehwal pemakanan seperti tidak memakan daging untuk sementara waktu.

“Selain jaga makan saya kena rehat dulu kat rumah dalam beberapa hari. Kena makan antibiotik, ubat sapu dan ubat gatal..” kata Syafiq ketika ditemubual sebuah portal media, baru-baru ini.

Jangan lupa ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...