November 5th, 2014

Hasad dengki sememangnya salah satu sifat dalam diri manusia. Semua orang pun ada perasaan tersebut. Bila tengok kawan kaya, kita dengki. Bila tengok orang berniaga, kita dengki jugak. Bila tengok orang lain dapat cahaya mata, itu pun kita dengki. Bila perasaan tersebut tak dapat dikawal, itu yang keluar macam-macam jenis komen yang mencerminkan hati kita dipenuhi hasad dengki. Sedih tapi itulah kenyataannya.

chef wan che ta

Contoh terbaru ialah kelahiran anak Che Ta dan Zain Saidin baru-baru ini. Sebelum itu lagi kedengkian segelintir masyarakat kita terserlah apabila ramai yang ‘bengang’ kerana Che Ta ditaja oleh Hospital Pakar Ampang Puteri. Bila dah lahir, ramai pula yang dengki sebab Che Ta kelihatan jelita dan si ‘baby’ comel tak ingat. Macam-macam kan? Apa pun, teguran yang diberikan oleh Chef Wan ini amat bagus sekali untuk kita merenung diri sendiri. Adakah kita jenis manusia yang boleh gembira melihat kebahagiaan orang lain atau kita ini jenis hati berulat? Bacalah teguran daripada Chef Wan ini:-

The last 2 days sibuk over social media and papers about the birth of Cik Ta baby and Zain.Geli2 hati saya membaca komen3 fans dan haters.Omg it really reflect the true ugly side of our Malay people at time disappointing and biadap pun ramai.

Personally i have never met both of them but still i would like to wished both of them a big congratulation.Alhamdulilah the baby is so comel mcm both their parent juga.

What i dont understand why la segelintir masyarakat need to be “Bitchy” about other people happiness and kemewahan and would take the time to kutok habis mereka yg mencermin kan hati busuk kita yg sebenar benarnya.These people some yg i tengok bertudung pun ramai tak habis2 mengata mereka. Jika mcm tu perangai kita baik la sahaja telanjang tak usah bertudung!

Dah dia Celebrity banyak lah penaja2 yg mahu menaja.Everywhere in the world sama ada Hollywood or Bollywood tu pasti ramai yg nak taja Celebrities2 yg popular.Bila dah di Taja the sponsors naturally need the publicity so kena lah ada pengemuman di media yg buatkan mereka2 ini rasa sakit hati ” Kononnya nak show off la pulak!”.Dah nama celebrity mesti la media nak cover kau bodoh ke apa?

Jika hati tu ber ulat and u cannot feel happy and good for others simpan sahaja hati itu untuk ” Neraka Jahanam”.
No need to passed such hideous remark that actually reflect our own ugly behaviour! Never understood why hati kita perlu busuk!

che ta

Pedas kan? Kalau anda terasa, itu bermakna anda juga salah seorang daripada mereka yang dengki terhadap pasangan ini. Apa kata selepas ini kita bergembira untuk orang lain? Kalau kita buat macam itu, Abang Nara pasti rezeki kita sendiri pun akan lebih murah. Tak payah nak dengki-dengki nie. Buat penat je. Tak gitu? Apa pendapat anda?

P.S: Dah tengok belum tudung ‘glitter maroon’ yang amat menawan? Sila ushar di sini.


Comments are closed.

Loading...