Written by AbangNara | November 5th, 2014

Hasad dengki sememangnya salah satu sifat dalam diri manusia. Semua orang pun ada perasaan tersebut. Bila tengok kawan kaya, kita dengki. Bila tengok orang berniaga, kita dengki jugak. Bila tengok orang lain dapat cahaya mata, itu pun kita dengki. Bila perasaan tersebut tak dapat dikawal, itu yang keluar macam-macam jenis komen yang mencerminkan hati kita dipenuhi hasad dengki. Sedih tapi itulah kenyataannya.

chef wan che ta

Contoh terbaru ialah kelahiran anak Che Ta dan Zain Saidin baru-baru ini. Sebelum itu lagi kedengkian segelintir masyarakat kita terserlah apabila ramai yang ‘bengang’ kerana Che Ta ditaja oleh Hospital Pakar Ampang Puteri. Bila dah lahir, ramai pula yang dengki sebab Che Ta kelihatan jelita dan si ‘baby’ comel tak ingat. Macam-macam kan? Apa pun, teguran yang diberikan oleh Chef Wan ini amat bagus sekali untuk kita merenung diri sendiri. Adakah kita jenis manusia yang boleh gembira melihat kebahagiaan orang lain atau kita ini jenis hati berulat? Bacalah teguran daripada Chef Wan ini:-

The last 2 days sibuk over social media and papers about the birth of Cik Ta baby and Zain.Geli2 hati saya membaca komen3 fans dan haters.Omg it really reflect the true ugly side of our Malay people at time disappointing and biadap pun ramai.

Personally i have never met both of them but still i would like to wished both of them a big congratulation.Alhamdulilah the baby is so comel mcm both their parent juga.

What i dont understand why la segelintir masyarakat need to be “Bitchy” about other people happiness and kemewahan and would take the time to kutok habis mereka yg mencermin kan hati busuk kita yg sebenar benarnya.These people some yg i tengok bertudung pun ramai tak habis2 mengata mereka. Jika mcm tu perangai kita baik la sahaja telanjang tak usah bertudung!

Dah dia Celebrity banyak lah penaja2 yg mahu menaja.Everywhere in the world sama ada Hollywood or Bollywood tu pasti ramai yg nak taja Celebrities2 yg popular.Bila dah di Taja the sponsors naturally need the publicity so kena lah ada pengemuman di media yg buatkan mereka2 ini rasa sakit hati ” Kononnya nak show off la pulak!”.Dah nama celebrity mesti la media nak cover kau bodoh ke apa?

Jika hati tu ber ulat and u cannot feel happy and good for others simpan sahaja hati itu untuk ” Neraka Jahanam”.
No need to passed such hideous remark that actually reflect our own ugly behaviour! Never understood why hati kita perlu busuk!

che ta

Pedas kan? Kalau anda terasa, itu bermakna anda juga salah seorang daripada mereka yang dengki terhadap pasangan ini. Apa kata selepas ini kita bergembira untuk orang lain? Kalau kita buat macam itu, Abang Nara pasti rezeki kita sendiri pun akan lebih murah. Tak payah nak dengki-dengki nie. Buat penat je. Tak gitu? Apa pendapat anda?

P.S: Dah tengok belum tudung ‘glitter maroon’ yang amat menawan? Sila ushar di sini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

161 responses to Teguran Chef Wan Ini Amat Pedas Untuk Mereka Yang Penuh Hasad Dengki

  1. aku says:

    aku mmg follow ig chef wan. suka ngan post2 dia.. :)

    0

    0
    • Kak Sehah says:

      tak setuju. agak kurang bijak/matured statement chef wan ni. berhijab n bertudung tu perkara ASAS dlm agama wei! mana lebih afdal, x tutup kepala atau bertudung? kalau wanita itu mengutuk, itu dugaan dia dgn allah la di muka bumi ni. sekurang-kurangnya wanita itu dah buat perkara asas yg dituntut. just my 2 cents.

      0

      0
      • wanita bertudung says:

        pakai tudung tu perkara asas, tapi wajib, pakai tudung wajib, jaga mulut/kata2 dan hati tu pun wajib. mana boleh pilih2… tolong jaga maruah wanita bertudung yg lain dgn tidak berperangai seperti dikatakan…

        0

        0
        • Puii Sikit says:

          yg menyokong si bapok tua kat bawah2 ni pon bonggok juge. sian korang. dah terang2 chef wan ni merepek n nyayuk. susah kalu orang tua x sedar rumah kata pergi kubur kata mari.

          0

          0
        • anti chef mulut longkang says:

          wanita2 bertudung ni pun manusia juga la bukan para malaikat. kalau malaikat dia takde le diatas bumi ni. knp nk pertikaikan org bertudung n kekurangan dia padahal diri sendiri terang2 x ikut hukum?

          jika x tutup aurat tetapi solat.. tetap hukumnya… berdosa. kalau x tutup aurat sekalipun xyah la kutuk yg bertudung ni. nampak kecetekkan ilmu agama.

          peace..

          0

          0
        • katakanlah apa saja says:

          Bla bla bla…tak tutup aurat hukumnya tetap B E R D O S A !!!
          Period…full stop!

          0

          0
        • Saka says:

          ala chef wan tu, cuba si serinah tu bertudung, rasanya dia akan keluar tak ayat bodoh camni? rasanya tak kot. bapak borek anak rintik. :(

          0

          0
        • Olga says:

          bertenang akak2 semu….bawak mengucap ye. by the way, dah nama pun chef kan..bukan ustaz. kalau dia ustaz…dia tak le ke dapor memasak sambil menceceh dgn mulut propa murai dia tu… kelentong orang.
          oppssss ! hehehehe.

          0

          0
        • Mata Ke Atas says:

          Hukum menutup aurat wanita secara jelasnya telah dinyatakan oleh Allah Taala dalam Al-Quran sebagai satu perintah dan kewajipan yang harus dilaksanakan oleh hambaNya .Adalah menjadi satu kemestian “WAJIB” bagi setiap wanita akur dengan perintah Allah. So apa yang hendak dikecohkan lagi? Simple macam ni pun masih tak paham ke?

          0

          0
        • Anonymous says:

          blabla, bertudung bukan malaikat blablabla… mengumpat org berdosa. tak pakai tudung berdosa. pakai tudung tapi mengumpat masuk neraka. tak pakai tudung tak mengumpat pun masuk neraka. sama dengan semuanya…. tak payah nak backing merepek2

          0

          0
        • AKU BENCI UMNO says:

          kepada semua isteri2 kepada suami fahami lah tuntutan asas ini…terutama isteri2 ahli politik yg sanggul mcm sarang tebuan.

          ahaks!

          0

          0
        • Muak Nak Termuntohhhhh !!!!! says:

          alololo chef wan, kemain mcm dia x pernah kutok org kan? padahal.., diri sendiri lagi terok perlakuannya wei. mulot kalah orang betino. next year ko pakai mini skirt je lah masok dapor. :(

          0

          0
        • re-post says:

          Gay adalah satu penyakit yg haram dan akidah nya songsang. Jgn melakukan hubungan sejenis. Haram. Ingat Allah maha berkuasa. Takutlah pada kematian dan siksa kubur….

          0

          0
        • Podahhhh Che Wan says:

          ko suruh orang bertelanjang…hanya sbb dia kutuk che ta?
          apa punya tok wan ko ni? apa jenis mentaliti akidah org2 cam ni?
          besar sgt ke dosa dia dari ko yg main jubor/gay tu? mengucap la..sebelum terima azab kubor !

          0

          0
        • sotong masak pedas says:

          ….lebih melucukan, perempuan tu komen psl baby che ta/zain, chef wan pulak yg terasa dan sentap. ko dah kenape, kak wan? menopause???!!!

          0

          0
        • MARI BERPIKIRRRRRRRRR !!!! says:

          NAK TANYA CHEF WAN NI…….. KO JANTAN KER….PONDAN?
          KALAU JANTAN XYAH LA BECOK SANGAT.
          KO DAH NAMPAK MACAM JOYAH DAH.
          JANTAN KER CAMNIE ?????
          EEEE…PLEASE LAH!!!!!!

          0

          0
        • Marsha Londeh says:

          laaaaa youols ni. dah sah2 la chef wan ni pondan!!! ader ke jantan nak “sembor” perempuan pakai tudung sampai mcm ni???? hanya pondan2 je buat lawak mcm ni. lelaki2 sejati relaks je. disitu saja sudah terserlah kepondanan nya. hahahahaha

          0

          0
        • Bedah says:

          saya berharap chef wan akan dibukakan pintu hati nya untuk berhijab satu hari nanti. k ta taaaaa !!!!!

          0

          0
        • Azwana Alia says:

          eh eh…tetibe chef wan pulak meroyan macam pompuan “datang bulan”.
          kau dah kenapa…nyah?!

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          aku rasakan, semua pondan, kalau keluarkan statement, mesti ikut nafsu dan kebanyakkan statement bangang!jangan ingat ko tu pondan, ko pon suka hati nak laser2 benda yang bertentangan dgn apa Islam ajar..jangan kerana ko lembut, ko ada anak, ko ingat ko dah jantan…tangan lentok takkan pernah mampu menggoncang dunia seperti tangan ibu…aku tampar gak ko ni chef wan…

          (confirm pondan2 seluruh dunia ban aku…ada mak kesah?)

          0

          0
        • Followers Chef Michael says:

          ini semua permainan che wan nak anugerah chef paling fofuler abph nanti. takde kena mengena dgn moral. macam dia tegur nasi lemak bodoh mas last year dan chef nik michael. nak naikkan nama dlm blog. dia ni memang licik. fofuler sbb mengutuk orang je kerja dia. so low class and cheap. podah!!

          0

          0
        • deepika padukone says:

          helloo kak sehaaa. ni nak habaq mai. saya ni kenal beberapa orang pakai tudung tetapi perangai kalah syaiton. ade yang pakai tudung dan post gmbr2 alquran dan gambar konon selepas solat. tapi kebenaran nye LESBIAN!!!!! sekarang orang pakai tudung pon tak boleh percaya. mungkin akak slah sorng nye kot. lulz.

          p.s: saya sokong deepika padukone!!

          0

          0
        • lariiiiik says:

          baaapukkkkk…..baaaaapukkkkkk……baaaaapukkkkkkkkk….!!!

          0

          0
        • zaia says:

          Betullah Kenyataan ChefWan tu..
          Yg xbrpa nak betul tu yg ni je, “Jika mcm tu perangai kita baik la sahaja telanjang tak usah bertudung!”.
          Dh kenapa pun klu mereka bertudung? Klu xnak jaga mulut xkan lah nak kena sekali pakej x jaga aurat?

          Yg bertudung+mulut loji najis tu pula, xyah la blk2 guna ayat, at least bertudung,at least bertudung tu ye utk meneruskan bermulut loji, sbb ianya mmbuatkan org nmpk perangai tu lbh hazab.. Sbb biasanya klu dah bertudung, automatik tingkah laku menjadi lbh baik. Klu pnmpilan dn imej yg baik tu pun xboleh mmpengaruhi tingkah lakunya, mcmmana agknya klu dia tu plk bkn seorg yg brtudung?Lg hazab dr itu agaknya.
          Klu xtahannn sgt nak menjoyah, tengok cermin dan set kan mulut tu level longkang surau je, klu dah mulut loji najis alangkah huduhnya imej bertudung itu, rosakkk..Kan dh mmburukkn imej baik itu sendiri, syg la cmtu.

          0

          0
      • Wanie says:

        nak dengki pemende chef wan hoi? ko tengok ujian yg dh turun pada kau. Anak kau cerai berai, kantoi menipu resume, last year kau masuk hospital kat penang..sakit, serina hampir2 nak cerai waktu lepas bersalin sbb laki buat hal. so..jgn riak sgt la sbb Allah itu maha kaya, chef. kut satu hari nanti tersungkur ko nanti depan kaabah kang. please la nasihat orang tua neh. Mulut tu jaga tok. langit x selalunya cerah.

        0

        0
        • Karipole says:

          Chef Wan bukan idola saya.
          K bye.

          0

          0
        • Yuckkssss says:

          x pedas langsung komen chef wan. dia tu sape? hambaNya yg ingkar !!!

          0

          0
        • Sisters of Islam says:

          Entah haper2 chef wan ni melalut dlm IG. Hasad dengki ni lebih kepada perangai manusia bukan perangai sesuatu entik atau bangsa. Biasalah la dimana2. Kalau selebriti tu dah terkenal, memang public akan kritik la. Itu lah cabaran jadi public figure. Nak tunjuk diri anda bermoral tapi diri sendiri…tergelincir dan nampak kebodohannya disitu. Allahuallam.

          0

          0
        • Ada Udang Disebalik Mee says:

          nampak x permainan che wan disitu? ni kan bulan november. calon2 ABPBH dah nak keluar nanti …so? very low class …desperate nak fofuler.

          0

          0
        • just me says:

          jgn sebok buka aib org, jgn hina caci org..kelak berbalik ke diri sendiri..dah byk yg terkena..jgn tambah lagi..

          0

          0
      • Baby AA says:

        99% setuju dgn Kak Seha. Hukum Allah mana buleh buat main2 cam tu.
        Ayat “bertelanjang” tu mcm IQ budak PMR je. Jahil sikit statement CW kali ni. Failed.

        0

        0
        • Terlepas cakap ... says:

          Bukan PMR tp BELUM BALIGH LG … Hukum Allah swt yg mutlak bg Muslim & Baligh serta Berakal sempurna tp Chef ni ckp mcm Hukum Manusia shj. Nauzubilah min zalik … Tutup aurat Hukum Syariaat dlm AlQuran … Mengumpat @ tidak … Tutup aurat tetap perkra yg Wajib. Klu megumpat kene bukak aurat ke ?. Ke Dua2nya berdosa tp klu dua2 buat maka melanggari 2 syariaat Allah swt. Klu kata ayat methaphora skali pun tdk wajar sama skali sbg muslim. Wasalam.

          0

          0
        • Anonymous says:

          org yg suka backing diri, aku ngumpat tapi pakai tudung janji satu dosa lepas ni sama la dgn org yg suka backing diri kata aku tak pakai tudung tapi hati baik… sama je dua2.. dua2 in denial nak defensive tak bertempat. patut campak lombong je…

          mengumpat berdosa besar. tak pakai tudung berdosa besar. tak payah defensive!

          0

          0
        • Anonymous says:

          kau pakai tudung dulu baru kau bersyarah…

          0

          0
      • aku says:

        kalau bertudung berhijab bagai…dia tak jd artis. artis walau bertudung pon hukummnya krh aurat bkn kepala shj tp suara. bercakap biar dgn realiti. artis tak mungkin pada masa yg sama dia ustazah. sekian.

        0

        0
    • Muak says:

      “jika mcm tu perangai kita baik la sahaja telanjang tak usah bertudung”
      ya rabbi, tudung tu kan wajib…chef wan ni dah nyayuk ke ape? cakap mcm xde agama n terkuar akidah. amat menyedihkan dgn si tua ni.

      0

      0
      • Anonymous says:

        senang cite baik tukar agama kalau busuk hati. jgn busukkan nama islam…

        0

        0
      • Anonymous says:

        amboiii..terasa ke ? CW ckp bukn bmksud btudug tu salah…tp kalo dh btudug tu, agak2 lh etika diri..Anak kn anugerah Allah, awat nak kutuk2 n banding2kn anak org. jgn btudg je tp prangai mcm bertlanjg..memg lh btudug wajib..tp kalau prangai pun baik.bukan kh lbh bgus?x gituu…

        0

        0
      • limaposen says:

        memang pakai tudung tuh wajib. tapi juga dituntut oleh agama untuk menjaga kata-kata kita dan perasaan orang lain.

        berhijab bukan untung tutup kepala jer.
        tuh sbb ramai org kat msia nih sll kata “pakai tudung tak semestinya baik”
        tudung tuh jadi hiasan jer, tapi perangai, mak aih, serupa mcm tak payah pakai tudung. mgkn itu yg dimaksudkan oleh chef wan.

        kesian mak bapak kita, diorg dah besarkan kita elok elok, ajar bnda elok elok, tapi kita tak mencerminkan apa yg mak bapak kita dah ajar. kesian agama kita, turut terhina dek perangai kita yg tak seberapa elok.

        just my 2 cents.

        0

        0
      • anon says:

        [email protected] Muak,

        kamu menegur ke mencaci? ckp la elok2 sikit..chef wan tu berniat baik dan hampir semua dikata chef wan tu benar belaka..cuma hal tudung tu mmg chef wan silap, tapi ini ke cara menegur dlm Islam? kita kena hormat dia sebagai seorang Muslim lain dan sebagai seorang pakcik yg dah berumur..Islam kan ajar kita hormat org, bukan mencaci org..jd kamu nilai sendiri statement kamu..

        0

        0
    • Mengucaplah Anda says:

      Chef Wan- bahaya untuk reputasi Islam.
      Nice try, chef…nice try!
      :(

      0

      0
    • MFBO says:

      aku tak setuju dengan chef wan..kadang2 komen die terlampau pedas..susah nak terima walaupun bende yg die ckp tu betul..mujurla die pandai masak..tapi sedap tu tak taula..sebab aku tak pernah makan lagi yg die masak..tak kan lah semua yg die masak sedap kan?mesti ade yg biase2 jgk bg kite kan

      0

      0
    • Joyah Bandar says:

      Adakah chef wan ada apa-apa dengan suami che ta? sebab tu naik hangin bila orang kutuk dorang. Opppsss.

      0

      0
    • gigi emas says:

      Bagi melayu yg jahil dan buta hati, baca dan paham betui2 quran sebelum buat pandangan yang menyesatkan. Tiada langsung ayat dalam quran kata kena pakai tudung. Ayat pertama Surah An-Nur ayat 31 ada tiga benda yang perempuan harus jaga:

      1. Jaga pandangan mata dan sentiasa pandang ke bawah
      2. Tutup dibahagian dada dengan Khumur (sejenis kain selendang)

      Ayat Kedua Surah al-Ahzab, ayat 59
      1. Jaga cara pemakaian supaya tak nampak macam pelacur.

      Cuba tunjuk dalam quran ayat yang specific kene pakai tudung barung aku percaya.

      0

      0
      • mohonhidayahAllah says:

        Aurat wanita yg wajib ditutup & dijaga adalah sebagaimana pakaian kita semasa bersolat. Adakah gigi [email protected] keluarga perempuannnya tidak menutup kepala ketika besolat @ nmpk bahagian lengan @ kaki? Panduan hidup org islam adalah ALQURAN & HADITHS RASULULLAH.

        0

        0
    • minah jambu merah biru says:

      memang betol ape yg chef wan dh cakap tu…..namaaaaaaaaaaa aje bertudong tapi hati kaudu macm Israel jahanam ! buat ape bertudong kalau asek asek jelesssssssss aje atas kesenangan orang huh ! dh rezeki ck ta nk senang biar laaaaa yg orang2 ni sebokkkkkkkkkkkk macm kunta kinte buat pe !! dh tuhan kasi anak ck ta tu comel cantek cute ramai pulak yg banding2 kan anak ck ta ngan anak orang lain apesal ni nk kena sondol ke pe ha !!! lov u chef wannnnnnnn..

      0

      0
  2. nana says:

    Salute awak Chef Wan…..

    0

    0
  3. Melayu Bodoh says:

    memang melayu hanjeng mulot puaka camtu…tak boleh tgk orang lain senang…asyik nak mengutuk je…. mencaci…apa yg che ta buat…tau nak kutuk je… yg pakai tudung, mulot cam sial….baik tak payah pakai tudung, pakai serban punjabi je.. bodoh punya melayu!!

    0

    0
    • Melati says:

      YG kater Melayu Bodoh ni mesti ..anak Pelacur kan….hahaha..tak percaya gi Hospital mesti DNA tk sama gan Bapak dia…sebab tu dia Bodoh pastu kater org Bodoh…hahhaa…lagi 1 yg kater melayu Bodoh mesti org2 yg suka berhutang tapi susah nk Bayar..

      0

      0
      • Anonymous says:

        yang kata org anak pelacur ni anak siapa??? mak ayah ko ajar ko ckp org pelacur ke??? teruknya mak ayah ko..

        0

        0
  4. unknown says:

    terbaik chef wan……..

    0

    0
  5. Vie says:

    kalau dengki pun bukannya dapat apa…. amaze dengan org2 yg hati busuk tp ble tido di malam hari…. Anyway, congratz to Zain and esp Che Ta for the new born. Bukan senang nk mengandung dan bersalin normal dalam usia cecah 40-an and plus kelihatan sangat cantik berbanding dgn sesetengah org yg umur baru 20-an je pun…. bawak2 la amek yg positif dari nk tgk negative je. Dia bersalin kot…bkn pg Club minum arak! C’mon la….Chill

    0

    0
  6. bimbo says:

    i salute you chef wan. kadang2 melayu ni lupa yang kita pun so so je.

    0

    0
  7. Audrey says:

    Sangat betul apa yang Chef Wan cakap.

    0

    0
  8. anon says:

    Kenapa artis2 lain pun sebok pasal si zain dgn rozita ni??? Popular sngt ke dia org ni??? Mula2 yana, pahtu chef wan pulak. Isu lain banyak lagi. Kalau nak nasihat ke ape ke, jgn kaitkan dgn zain or rozita., Dah muak bnyk sngt psl dia org. Ke ade org yg nak menumpang sekaki. Okay, mmg betol org melayu kuat dengki & suka kondem bangsa sendiri & suka mengagung2kan bangsa lain…,….nasihat ‘in general je’ & tanpa mengaitkan sape2….

    0

    0
    • Anonymous says:

      chefwan dah lama buat status ni sebelum yana. cheta mmg popular. klu tak ko pun tak komen kat sini… haahahahha

      0

      0
  9. reen says:

    Betullah kata chef wan tu, kalau dah bertudung jaga lah adab. Kalau dah kurang ajar jgn bertudung. Depan org control mulut, kat media sosial celupar tak ingat! If you dont have anything nice to say, just zip your mouth and control your fingers!

    0

    0
  10. mak mah naik angin says:

    ada kebenaran chef wan tu cakap. tp dia mmg mulot longkang pon

    0

    0
  11. azwan ali dijangka masuk syurga says:

    Org yg busuk ati ni tido mlm bknnya buleh lena pon..asyik pikir pasal buruk org je.. chef wan blh berjaya sbb dia x suka sibok psl org..fokus dgn keja dia je

    0

    0
  12. Dunia Nyata says:

    byk jga hamba tuhan yg terasa. so sbgai hamba yg berpegang dgn agama jauh kan sifat dengki tk suka diam, just doa kan yg terbik utk org tu. rasa nya tk berdosa doa kan hdup seseorg dgn kebaikan dari berckp benda yg mndatang kn dosa kering shaja.

    0

    0
  13. Ex-Fan says:

    Terburuk chef wan…dan lama aku boikot dia ni.

    0

    0
  14. kesian says:

    Orang kita ni sangap..seronok kutuk2 orang belakang tabir,orang tak kenal kita..boleh ckp ape je kita nak..itula sesetengah manusia yg dok baca gosip2 harian nara ni..actually kalau kitaa baca komen2 dlm nara ni hari2..lama2 kita pun boleh jadi orang negatif..aku komen ni sbb setuju sgt dengan chef wan ckp ape..serabut bila sampai tang komen.toksahla nak sembang pasal hukum hakam agama kat sini..dah sah2 ini blog hiburan..n toksah nak counter aku balik ckp nak menegur lah ape lah..poyo belaka semuanya.baca and move on..as simple as that..

    my 2cents..my 2cents..puiii..

    0

    0
  15. akulahperempuanittew says:

    betul sangat kata chef tuh!!! baca message yg tersirat disebalik kata2 dia tu..bukan maksud dia suruh bukak tudung…perumpamaannya, kalo dah bertudung tu, jaga la tutur kata..ni takkk, hazabbb!!!

    0

    0
  16. azwan ali dijangka masuk syurga says:

    Ex-fan ko boikot chef wan pon ada dia kena mntk nasik ngan ko?xde bekas pon…

    0

    0
  17. POV says:

    CW kata orang melayu busuk hati? Rasanya, CW kena baca dulu mana-mana site omputih. Diorang pon sama. Inikan lumrah manusia. Bukan orang melayu je. Dia kata tahniah sebab dia punye cucu kan asli mix. So lagi cun sebab tu dia berani sentap orang melayu? Tak adil lah kalau asik salahkan orang melayu. Entahlah.. But really, I have no hard feelings against Chef Wan, just that I guess as a celebrity, giving a less than polite remake doesn’t make you any better than those who are ‘hati busuk’. Ermm but you’re not malay kan CW?

    0

    0
  18. sebotol singgit says:

    SETUJU..boleh kata hampir semuanya betul dan masyarakat kita mmg berpenyakit hati dan jiwa, menampakkan masyarakat makin tak beragama….

    KURANG SETUJU bab bangsa melayu dan bab tudung..kita di Malaysia majoritynya melayu jadi setiap sesuatu tu akan melibatkan lebih ramai bangsa melayu berbanding bangsa lain..jd tu sebab nampak seolah2 melayu yg bermasalah, tapi tak perlu nak menampakkan melayu begitu seolah2 melayu itu mmg berhati busuk dll..tak perlu potret bangsa melayu seburuk itu..jika kita ke negara lain, bangsa majority la yg paling byk masalah, etc..ini semua berlaku di mana2 negara pun yg punya pelagai bangsa..mmg Chef Wan silap..bertudung bukan bermaksud Islam seseorang itu sempurna…bertudung tu diwajibkan ke atas wanita Islam baligh dan berakal…AKHLAK ORG TERSEBUT YG MENJADI PERSOALAN, BUKAN TUDUNG YANG DIPAKAI..

    0

    0
  19. loyalmalaysian says:

    Ala…mcm dia x pernah mengutuk dan membenci…manusia biasa la…

    0

    0
  20. Never A Fan says:

    tak pernah suka pon chef wan ni…resipi entah haper2. merepek.

    0

    0
  21. AKU BENCI AIDIL says:

    AKU SETUJU TP X SETUJU TANG TUDUNG TU…PAKAI TUDUNG TU WAJIB LA..X KIRA LA DIA MULUT PUAKA KE MULUT LONGKANG KE PERANGAI DI BURUK KE DIA SUKE KEJI ORANG KE….DAH MMG WAJIB DLM ISLAM MENUTUP AURAT…BE CAREFUL YOUR WORDING….ISLAM SELAMANYA

    0

    0
    • enot says:

      Tunjuk kat aku dalam Quran Kat mana yang Kata tudung wajib…tidak Ada satu ayat pun wujud Kata yang tudung tu wajib. Paling dekat pun surah an nur ayat 31.tu pun ia mengatakan tutup bahagian Dada degan Kain, jaga pandangan Mata Dan jaga kemaluan. Jadi jangan just buat ajaran sesat Kat sini, jangan nak pandai2 tokok tambah bends yang take wujud dalam quran

      0

      0
  22. Anonymous says:

    Mmg la bertudung tu wajib tp perangai pon kne la seiring dgn imej diri….ni x bertudung tp mulut,perangai mcm puaka…mengata2 rupa ank org comel ke x,cantik ke x itu kan kejadian ALLAH SWT sbg pencipta kita…sapa kite nk pertikaikan

    0

    0
  23. anti artis hipokrit says:

    chef wan…macam dia tu alim sangat…padahal…..

    0

    0
  24. Grammar Nazi says:

    Aku xde nak komplen banyak, aku cuma sakit kepala dengan Chef Wan punya grammar & capslock yg xkene tempat ni.

    0

    0
  25. Bluek Sikit Jah says:

    orang2 yg sokong chef wan ni…islam ke…apa ke?

    paham ke atau buat2 tak paham? pelik aku…macam murtad semuanya.

    sedih la korang.

    0

    0
  26. Serina Ramlee says:

    yg sokong dia tu sume bapok2 geng2 sotong mcm dia jugak ler.

    0

    0
    • Kak Sue says:

      islam tu mudah…korang buat complicated, buat2 x paham hukum lak. adoi..letih la kalian!

      0

      0
    • Jgn memfitnah says:

      kamu pernah nampak dia jd bapok? pernah tgk dia beraksi sebagai bapok? tak pernah kan..jd jgn suka memfitnah..dosanya besar ye..

      0

      0
  27. Anonymous 9.20 says:

    yg ini kita kena tanya pada yg pakar..nick name ‘terbatal [email protected] krn kata2’, hang tak nak jawab ke isu chef wan ni? aku nk dgr kau punya hujah mcm mn.

    0

    0
  28. Anonymous 9.20 says:

    yg ini kta kena tnya pada yg pakar. kpd nick name ‘terbatal [email protected] krn kata2’, hang tak nak jawab ke isu chef wan ni. aku nk jgk dgr kau punya hujah.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    makin kronik iman org tua neh!

    0

    0
  30. hehe says:

    bertudung tak semestinye baik.. tak payah la nak salahkan tudung.. bongoks!

    0

    0
  31. sofea says:

    bertudung atau tak tu dosa antara dia dgn ALLAH..tapi mulut2 puaka yg mengata2 org, ejek2 org, dengki org lebih kaya..lebih mewah.. tu kite berdosa sesama manusia.. selagi org yg kite kata tk maafkan, Allah pun takleh nak ampunkan..ingat tu……….. pakai tudung mestila tau sbb apa bukan pakai suka2..ikut2 org.. pakaian tidak boleh mencerminkan iman seseorang.. yg bertudung pun ramai berzina., dpt anak haram… itu maknanya dia tk tau apa tujuan menutup aurat!! bertdung tapi sampai boleh berzina?? apakah??

    0

    0
    • noura says:

      betul tu, bertudung itu wajib.. bukan ikutan..bukan suka2.. bertudung kena jaga perangai.. jaga mulut.. kerana bertdung melambangkan ISLAM..kalo bertudung tapi mulut makk aii..kalah mulut longkang.. memalukan org perempuan lain yg bertudung jer.. mencerminkan org islam ni bertudung tapi kaki mengumpat, ngata org.hina2 org..hati busuk kalah bangkai..dua2 kena seiring.. jgn ingat dh pakai tudung boleh dijadikan tiket utk mengata org sesuka hati okay!!!

      0

      0
  32. dino says:

    nampak sgt ramai perempuan betudung seperti chef wan maksud kan di sni.

    0

    0
    • aku bertudung n pendosa says:

      honey boo boo has been cancelled due tu momma june dating with a child molester

      alaaaaaaaaa nk tgk honey boo boo… vodoh la mama june ni!!!

      0

      0
  33. Anonymous says:

    English Chef Wan..teruk!

    0

    0
  34. Melati says:

    Chef Wan…ni teguran saya plak..,,,,dah dinamakan Pondan mesti lah mulut cam gampang kan…patut lah Bercerai gan Bini…sebab pondan…kita org bukan dengki tapi byk artis berlagak kaya tapi Hampeh..

    0

    0
    • aishah says:

      dh tau artis byk berlagak kaya tapi hampeh napa awak sebok2 masuk blog artis ni? apa kata awak g kumpul duit byk2 jadi kaya..nk ejek org lain bercerai..untung nasib awak nanti camne plak ek? maybe org2 mcm melati ni la yg chef wan maksudkan….mulut suka menghina org..

      0

      0
    • melatiAnakpondan says:

      Hek eleh engkau pun sama je nakharamjadah oi…sedar diri tu dulu mak ngko buang ngko dlm tong sampah dah hampir kena makan anjing..seelok2 nya ngki dimakan anjing dan jadi tahik kepada anjing..membesar pun dgn memakan tahik.nothing yuckss fish!..

      0

      0
  35. Melati says:

    Lagi 1…yg ko kutuk pompuan bertudung tu naper ???yg ko pondan tu Tk berdosa kah???? daripada jadi pondan baik awak kuar islam gi join keturunan LUT…hahaha..Chef Wan2…pondan ni bukan Nabi tk Mengaku umat Berhala pun fikir 2kali nk terima..

    0

    0
    • honey boo boorik says:

      i love u la melati

      0

      0
    • aishah says:

      ish2..mulut awak melati..ngucap sket. siapa awk nk suh org lain kuar islam??? siapa awak utk tuduh org lain pondan? dia pernah kawin..ada dua anak! awk dh kawin blom? ada laki? kesian laki awk kena tggung dosa mulut awak ni.. kesian anak2 awak dpt mak mulut mcm awak ni..

      0

      0
    • betul 10 markah says:

      yaaaaaaaa!!!!!

      0

      0
    • sue says:

      sedap mulut ko je nak mengata dia pondan. kalau dia pondan macam mana dia dapat anak 2 orang tu? lelaki lembut tak semestinya pondan okay! yang komen negative pasal chef wan ni yang ada hati berulat. get a life!

      0

      0
  36. Hurmmm says:

    jom ramai2 tegur chef wan pulak….

    daripada mulut becok dia kutok2 pompuan bertudung..baik dia sendiri pakai perempuan/drag… lalalalallaala

    0

    0
  37. zain says:

    macam ada unsur2 anti perempuan bertudung pulak. aku baca statement perempuan tu x la seteruk mana. chef wan yg over terlebih sensitif. bukan anak dia pun

    0

    0
  38. Follow my ig says:

    Ramai sgt yang hasad dengi kan..
    Chef wan tu klu pondan tkde anak la dia tu…
    Mgkin personaliti dia lembut tp tu juga
    anugerah Allah kat dia..korang ni yg busuk hati

    0

    0
  39. nisaaaa says:

    yesss setuju sangat dengan chef wannn! orang malayyy-riaa semua penuh dengan hasad dengki…ishh3 tak pernah nak bersyukur dengan kebahagiaan orang lain…pityyyy you bebehhhh

    0

    0
    • Anonymous says:

      bukan melayu je sis….cina, india, sakai, negro, batak…semua nya sama. ini bukan perangai bangsa…ini perangai manusia.

      0

      0
      • 20 markah says:

        bijak..bijak!!!!

        0

        0
      • hye5 says:

        cer tengok citer kat tv seme bangsa ada ati busuk..korea pon ada uoll…nampak sgt sempit dok kat mesia tu yg nmpk org melayu je…ko tgk rancangan masak2 mat saleh tak…perghhh tahap ati busuk memng maha hebat

        0

        0
  40. SILA LA JAWAB?????? says:

    Nak tegur/tanya Chef Wan ni…..1, 2, 3….ko ni jantan ke…pondan????

    Kalau jantan sila la jadi keras. Pelik bebenor “lelaki” tapi mulut macam jamban awam tapi tak mengaku PONDAN, kan ?????

    Lawak la ko!!!!

    0

    0
  41. cili pedas says:

    Kuikuikui!!! Biar aku teka….yg terasa makan cili ngn komen chef wan ni mesti pompuan2 bertudung mulut longkang yg dok kutuk che ta tu ari kn??? Bila dh kn sembur wat2 suci plok pastu twiat baikkkk punya ayat chef wan cam reporter mabuk!!

    0

    0
  42. Ini Semua Poyo says:

    Typical Malay celebrities….kritik sikit dah cakap org dengki la, busuk hati la….padalah diri sendiri tak nak berubah, tak nak suluh dan tak nak terima kenyataan.
    Please lah Che Wan ni. Shut the fuck up.

    0

    0
  43. sue says:

    yes!…ku tunggu-tunggu komen macam ni. well said Chef Wan. yelah kenapa kena kutuk rezeki orang, stop the nonsense. Dah rezeki Che Ta dan Zain. Celebriti ape! lepas ni ramai lah yang tak puas hati. Dah makan cili terasa lah pedas nya kan.

    0

    0
  44. Melati says:

    Kita doa kan lah Chef Wan ni yg terbaik..semuga 1 hari nanti dia akan bertudung dan jalani pembedahan di Thailand…

    0

    0
  45. Malaysian says:

    CHEF WAN PERLU BIJAK BERKATA KATA. CAKAP LASER LASER BOLEH JANGAN GUNAKAN PERKATAAN YG KASAR SPT BODOH. PERSOALKAN ISU2 SENSITIF SPT AGAMA.

    CKP ELOK2 BOLEH . LAGIPUN DAH ADA PANGKAT & NAMA
    JGN LUPA DAH BERUMUR PUN, MESTI DAH MATANG
    MOVE ON JELAH DRPD ISU2 ARTIS NI

    0

    0
  46. Tora says:

    Dato Pondan datang lagiiiiiiiiiii….

    0

    0
  47. sudah terang lagi bersuluh says:

    sebenarnya chef wan berangan nak jadi rozaita che wan.
    tu yg meroyan tu. hehehehehehe

    0

    0
  48. Kan Dah Kena Kutuk says:

    tahniah…terserlah kepondanan chef wan di IG nya.

    0

    0
  49. BABY COMEL says:

    Kelahiran baby che ta yang comel tu telah buat ramai artis tampil memberi nasihat konon nye… contoh yana dan ni plak chef wan.. ape ke heii nye u olsss ni… xpasal2 wujud ustaz ustazah jadian..huhu

    0

    0
  50. Anonymous says:

    Inilah perseption malay ortodoks, bertudung semestinya alim walhal orang-orang yg bertudung zaman skrg tak sama dgn zaman mak bapa tok nenek kita dahulu. Kalai bertudung semestinya mrk mmg dr kalangan org yg bijak pandaqi hukum hakam agama. Tapi zaman skrg ramai yg bertudung tapi bukan menutup aurat. Bertudung lbh kpd fesyen, apa namanya kepala tutup dada terdedah, baju ketat, tudung singkat, bertabaruj lbh-lbhan semata-mata utk menonjolkan kecantikan msg2 hatta yg dah jd bini org pun trlampau-lampau menonjol….Jadi dp Dato Chef Wan yg sy hormati, sy amat sukakan masakan anda tp pemikiran anda dan org2 yg menyokongnya amat skeptikal dan ketinggalan zaman…. Wallahualam

    0

    0
    • stupid peeps says:

      Memang betul. Bertudung tak semestinya alim. Tapi yg bertudung2 ni bajet alim. Mengutuk yg tak bertudung, tak tutup auratlah. Tapi hati, mulut dorang ada yg lagi busuk. Kakak ipar aku bertudung, bajet alim, siap menasihati org lagi. Tapi hukum agama dipilih2 mana yg menmafaatkan diri sendiri. Bila makan harta peninggalan arwah bapak laki aku, dia tak fikir hukum agama. Bila dorang pegang harta peninggalan berbelas tahun tak dibahagikan, tak fikir hukum. Bila laki aku, selepas belasan tahun mintak hak dia, dorang kutuk, siap tuduh mata duitan lagi. Aku benci org bajet alim. Betulkan diri sendiri dulu.

      0

      0
      • hooligan says:

        yg kau ceritakan tu adalah masalah ipar kau secara individu..dia bertudung tu dah mmg betul sbb tuntutan/ arahan dlm agama..kau tak bertudung mmg salah sbb engkar arahan Allah..itu fakta yg kau kena terima kalau kau sedar kau tu Islam..jgn jd Islam dlm IC saja..sekurang2nya bila org tgk ipar kau dengan kau, orang akan yakin utk beri salam pada ipar kau sbb dia bertudung menandakan dia Islam..kau tak bertudung sama je mcm jiran2 budha/hindu kau..jadi perkara fakta jgn dikaitkan dgn masalah peribadi..kalau kau tak bertudung dan mulut longkang, dibanding dgn ipar kau yg bertudung dan mulut longkang, kau rasa yg mana lagi nampak buruk?? kau laa..sbb mulut kau buruk dimata Allah dan masyarakat, manakala kedegilan kau bertudung tu buruk di mata Allah..KESIMPULANNYA, AKHLAK ADALAH MASALAH INDIVIDU, BUKAN SEBAB BERTUDUNG ATAU TIDAK..kalau rasa akhlak kau teruk, muhasabah diri..perbetulkan mana patut..berbalik lah pada agama..kalau rasa ipar kau salah, tegur..kalau benar dia makan harta yang tak sepatutnya, pergi la buat report polis dan masukkan permohonan di mahkamah syariah..itu gunanya ada undang2 syariah berkaitan harta pusaka si mati..bukan bercakap di website ni..

        0

        0
  51. Bluek Sikit says:

    yg ko serang betina kepam pakai tudung tu kenapa? ko pun sama juga low class nye. elok la tu…semua bodoh gara2 instagram.

    0

    0
  52. LUotakkatakKE? says:

    Melayu jahiliah dh mula tunjok perangai sebenar..lu org biase nak harap org sponser memang tak la weiiii….dah dia org artis..memang lah itu kerjaya dia org..yg dok dengki dgn rezeki Allah bg kat dia org kenapa??..dah2 lah jadi melayukuno yg dh nampak makin menyerlah..wat malu dgn kaum lain yg tak de pun prangai dengki2 ni..puih

    0

    0
  53. kak opra says:

    vavi betul la chef one neh. kalau dah “cik ndan” tu mengaku je lah.
    ko tu sbnar nya nj jdi pompuan?… tapi zakar ko x bengkak kedalam macam i.
    ngaku je lah…apa salahnya sis?

    0

    0
  54. CURIOUS says:

    ni bukan komen scha alyahya ke????..bang nara jgn sebar fitnah pls…

    0

    0
  55. sedeeeeeyyyyyhhhhhh says:

    chef yg tak paham tuntutan akhirat. :(

    0

    0
  56. heheheeh says:

    sebenarnya dia tu teringin nak pakai tudung…tapi apakan daya. dua alam.

    0

    0
  57. Kak Liza says:

    anak perempuan dia yg berterlanjang…nak suruh orang lain pulak? hish…nyampah betul la bapuk ni.

    0

    0
  58. Adokukesah! says:

    hahaha.. nampak sangat orang2 yg bidas statement chef wan tu adalah golongan-golongan yang dimaksudkan oleh chef wan – Bitchy!
    Komen pasal perempuan bertudung tp mulut cam longkang bukanlah point sebenar yg nk ditengahkan.. chef wan cuma kritik sikap segelintir masyarakat di muka bumi khususnya Malaysia ni yg x bleh tgk org senang! Ado paham?? Bnde kecik pun nk dibesar-besarkan

    0

    0
  59. Adokukesah! says:

    hahaha.. nampak sangat orang2 yg bidas statement chef wan tu adalah golongan-golongan yang dimaksudkan oleh chef wan – Bitchy!
    Komen pasal perempuan bertudung tp mulut cam longkang bukanlah point sebenar yg nk ditengahkan.. chef wan cuma kritik sikap segelintir masyarakat di muka bumi khususnya Malaysia ni yg x bleh tgk org senang! Ado paham?? Bnde kecik pun nk dibesar-besarkan.. lg satu yg kutuk english chef tu pun aku x phm.. die dh elok2 harumkan nama Malaysia sampai international chef pun kenal die.. ko hado ker??hahaha

    0

    0
  60. madilynjordan says:

    here comes the shame. this is what malays really are.what he is really saying is, if ur heart is with penuh hasad dengki and kebencian, hide it. dont show it to others. because when you are wearing the tudung, people would say ‘ouh, she is wearing the tudung, tapi the mulut is like the longkang which penuh muntah hijau’ so can you see the point? orang akan aibkan diri u balik sebenarnya.. tuhan dah tutup aib kita, tapi kita yang tanpa segan silu bukak aib kita sendiri.
    my friends pernah cakap ‘ if u want to see how the society is really are in a country, go and read the comments in certain topics. from that u can judge the people”
    if dont believe me, u guys go and read the comments from koreans, japanese, or singaporeans in their local blogs. u would see the difference.

    0

    0
  61. Hahhahahaha says:

    kesian ye..chef wan nk tunjuk kononya ada moral….kena libas balik. sesuai.

    0

    0
  62. aku bertudung says:

    dia pun x betul nk tegur orang. gila ah.

    0

    0
  63. Haktuihhh says:

    anak pompuan ko yg bertelanjang nk suruh orang lain. betulkan anak ko dulu.

    0

    0
  64. gold digger says:

    Puk puk puk….chef wan bapukkkkkkkkkkkk !!!!

    0

    0
  65. Miss Momoy says:

    budget good good pulak org tua neh. meluat.

    0

    0
  66. Ms Midlleton says:

    I pun nak komen pedas la kat Chef Wan. Kalau english tu, grammarnya tunggang langgang, possesion ntah kemana, rojak lagi, baik la tulis dalam bahasa melayu aja. Idok le sakit mata membacanya.

    0

    0
    • 8+8=16 says:

      ms middleton –> possesion? apa kaitan ni? maksud pun takde tu..lagi nak komen pasal english, grammar? haha..i bet u dont understand what chef wan was talkg abt..kan?? haha..what a joke..

      0

      0
  67. Kemek Suhaiza says:

    betul gak ckp chef wanna nih pompuan kalo yg pakai tudong tuh kemain mulut kalah longkang, tapi tak semua, nih yg trend followers jekkk ingat bole tutup keceluparan mulut mereka ituhhhh, chef wan pon takyah laa nak menegor org, baik buat kajian mengapa masakan anda tak sedap…

    0

    0
  68. Kak Mala says:

    Chef Wan…ada wanita yang bertudung tapi mulut tak tau nak tutup….ada wanita yang tak bertudung tapi mulut tau tutup. Begitulah manusia..! Chef Wan pun sama mengutuk jugak…mengutuk orang Melayu…so tak lah kemana handalnya moral kamu tu!

    0

    0
  69. think says:

    Cuba kikis sikit perasaan ‘saya betul, orang lain salah’..kalo jenis yg bijak dia akan dengar pujian, hinaan, makian sbb semua benda tu yg ajar kita sedar diri..Kalo tak suka buat ‘do no dn tutup mulut’..Insya Allah tak sakit hati..Kita sibuk pasal hal org yg tak pernah ‘duduk serumah’ dgn kita sedangkan ‘org serumah’ dgn kita buat salah kita tutup mata je..

    0

    0
  70. Biskut says:

    Chef wan plak yg sentap kenape yer? nasihat saya kat chef wan juga, kalo nk bg komen ke apa, guna la bahasa yg betul sikit. ni kjap English, kejap melayu. kalo rasa nk guna english tu, guna jer english trus. jgn nk merogol bahasa campur adukkan sana sini.

    Never understood why hati kita perlu busuk! <—–I also never the paham why the becoz!

    0

    0
  71. baby jelita says:

    Chef Wan masih belum terlambat untuk mengikuti kelas2 agama supaya lebih relevan dalam bersuara mengenai hal2 yang berkaitan dengan agama. Umur dah banyak kena ingat tu… chef wan ooiii….

    0

    0
  72. MUST READ says:

    ada betul apa yg chef wan ckp.
    jgn asyik dok pertikai rezeki yg dia dapat. setiap rezeki hamba allah tu ada sebabnya. tak smeua rezeki adalah nikmat. tp ada rezeki yg melimpah ruah juga ujian. siapa kita nak pertikai kemewahan org tu berkat atau tidak. mana tau kot2 segala rezeki che ta tu ujian utk dia. mungkin juga semua rezeki tu adalah jalan untuk tuhan buka pintu hati dia? so I dun see y kita yg takde kena mengena dgn Che Ta dan keluarganya nak terpekik terlolong. korang yg kategori ‘lagho’ kutuk sbb korang dengki & nak jugak tajaaan seta kemewahn tu kan. sedangkan korang yg konon ‘beriman’ sepatutnya doakan jer yg baik. hidup masing2 ada habuan masing2…che ta dah ALLAH ‘izinkzn’ dpt semua kemewahan tu (sebab hanya Allah yg tau) …sapa kita nak soal ALLAH? jgn bzbody tilik org sampai diri sendiri sdg ke neraka pon tak sedar…

    0

    0
  73. ajaja says:

    shadap la chef wan, jgn tunjuk sgt kamu tu bapok tua. jadi la artis hollywood, org kutuk dorg buat bodo je sbb dorg sibuk carik duit bkn sibuk tgk IG memasing. kata hollywood sgt kanzzzz

    0

    0
  74. En. Popia says:

    Apa yang Chef Wan kata tu semuanya betoi..Chef Wan sekaran berbicara tentang mulut..mulut ni xpayah la dok mengata orang. sebab Chef Wan kata kat wanita bertudung ialah wanita bertudung kan menjadi contoh kepada semua secara lazimnya.Jadi,kalau wanita bertudung tu dah mulut macam tu,hilang lah respect orang kat dia..yang dok kutuk2 chef wan tu bertaubatlah..jangan kerana mulut hampa semua,hampa dalam x sengaja membuat dosa jariah.selamat beramal.

    0

    0
  75. massa says:

    yang nak kutuk tu dia punya dosa, biarlah dia hadap didepan Allah di akhirat nanti. yang Chief nak sentap comment orang berbagai tu kenapa? kita tak perlulah kutuk orang lain pula, nak tambah dosa ke? tak payah bawa2 orang yang pakai tudung, tak sayang kah Allah bagi kita nikmat mulut, fikiran, mata untuk digunakan dengan sebaiknya, sebelum Allah Ta’Allah tarikh nikmat yang diberikan. Ingat2lah jangan celupar sangat hingga tak ingat bahawa Allah tu berkuasa.

    0

    0
  76. Anonymous says:

    Saya seorang isteri dan ibu y bertudung. Tetapi saya setuju dengan pendapat chef wan I’m no hard feelings. Sebab mmg ramai kawan2 y bertudung dan solat on time pun kuat megumpat dan megata. Sebab itu ramai dikalangan wanita di neraka sbb lidah kita cepat dan pantas u bercakap tanpa diam dan fikir dulu bila berbicara. Untuk menasihat org ada adap2 nye untuk menegurpun ada adap2 nye. Islam itu indah. Wallah hu alam.

    0

    0