Tular di media sosial apabila sebuah mesin PayWave dipasang di pintu tandas bangunan kerajaan di Kedah bagi mengenakan caj RM1 untuk penggunaan tandas, mencetuskan pelbagai reaksi lucu dan terkejut dalam kalangan rakyat Malaysia.
Perkara itu dikongsikan oleh pengguna Facebook Abu Bakar TE, yang memuat naik gambar papan tanda di Urban Transformation Centre (UTC) Alor Setar dengan tulisan:
Dalam hantaran tersebut, Abu Bakar menulis dengan nada terkejut.
Pertama kali saya kena imbas kad bank untuk guna tandas.
Menariknya, walaupun papan tanda hanya menyebut bayaran menggunakan kad bank, mesin tersebut turut memaparkan kod QR, menunjukkan bahawa bayaran melalui aplikasi mudah alih juga diterima.
Setakat ini, hantaran berkenaan telah meraih lebih 840 tanda suka dan 220 komen, dengan rata-rata netizen terhibur dan menganggapnya sebagai “inovasi moden Malaysia” , namun ada juga yang berseloroh bahawa “nak buang air pun kena cashless sekarang.”
Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah,