Tanda-Tanda Ini Ada Pada Anak-Anak Anda? Mereka Mungkin Seorang Perokok.

Trending

Tanda-Tanda Ini Ada Pada Anak-Anak Anda? Mereka Mungkin Seorang Perokok.

Perhatian kepada Ibu bapa dan guru guru, menerusi kajian yang dilakukan, remaja di Malaysia merokok seawal usia 10 tahun.

Advertisement

Menurut laporan kaji selidik Global Adult Tobacco Survey (GATS) Malaysia 2015, seramai 22.8% atau 5.0 juta rakyat Malaysia berumur 15 tahun ke atas adalah perokok yang kebanyakannya didominasi oleh kaum lelaki.

60 peratus daripada perokok di Malaysia mula merokok sebelum berumur 18 tahun iaitu di zaman persekolahan. Dianggarkan seramai 50 sehingga 60 orang remaja di Malaysia memulakan tabiat merokok setiap hari.

Merokok juga dikaitkan dengan tingkahlaku berisiko yang lain seperti penyalahgunaan dadah, ponteng sekolah dan pergaduhan.

Sekiranya tabiat ini tidak dibendung di peringkat awal, perokok akan lebih sukar untuk berhenti selepas menjadi perokok tegar.

Melentur buluh biar dari rebungnya, pencegahan aktiviti merokok perlulah bermula dari rumah!

Ibu bapa perlu memainkan peranan untuk memantau kegiatan merokok di kalangan anak anak remaja. Berikut merupakan antara tips bagi mengesan dan mengetahui remaja merokok.

Kebijaksanaan anda mengesan aktiviti merokok anak-anak mungkin mampu menyelamatkan anak anda dari terjerumus ke kancah ketagihan nikotin. Satu dalam 5 remaja lelaki menghisap rokok. 36.8% daripada mereka merokok 2 hingga 5 batang rokok sehari.

[TIPS] Bagaimana Mengesan Remaja Merokok

1. Batuk

Salah satu daripada gejala yang paling biasa dan segera merokok adalah batuk. Gejala batuk biasanya yang lebih teruk pada waktu pagi. Ia biasanya disertai dengan kahak kuning, atau kehijauan

2. Gigi kekuningan

Merokok menyebabkan gigi bertukar menjadi kuning dari masa ke masa, jadi berhati-hati ini jika gigi anak anda mula kelihatan lebih kuning.

Ambil perhatian sekiranya anak anda tiba-tiba menjadi berminat dalam produk pemutihan gigi seperti ubat gigi pemutihan khas

3. Kuku & hujung jari kekuningan

Menghisap rokok boleh menyebabkan kesan kuning pada jari dan kuku

4. Pakaian & badan berbau asap

Bau asap rokok adalah aroma yang masih wujud dan sukar untuk di hilangkan. Jika remaja anda telah merokok, anda akan dapat menghidu bau asap rokok pada pakaian mereka atau di rambut mereka.

Nota: Kadang-kadang remaja cuba untuk menutup bau asap dengan cologne atau semburan badan.

Anda mungkin masih akan dapat bau asap, tetapi ia mungkin sebahagiannya di kaburi dengan bau minyak wangi.

5. Sering membuka tingkap bilik

Kanak-kanak sering akan cuba melepaskan bau bilik mereka dengan membuka tingkap selepas merokok di dalam bilik mereka.

Ia mungkin normal untuk anak anda ingin tingkap mereka terbuka, tetapi memberi perhatian khas jika mereka berkeras untuk melakukannya walaupun cuaca yang tidak menyenangkan (terlalu panas, terlalu sejuk, hujan, dll).

6. Memiliki mancis atau pemetik api

Jika anak remaja anda mula membawa atau membeli pemetik api dan / atau mancis, ini boleh menjadi tanda bahawa mereka merokok.

7. Kesan terbakar pada karpet atau pakaian

Perokok remaja biasanya kurang berpengalaman dan mempunyai koordinasi tangan-mata lebih teruk daripada orang dewasa.

Berhati-hati untuk mengesan terbakar di atas permaidani di dalam bilik mereka atau pada pakaian mereka.

Juga mencari kesan terbakar di dalam kereta mereka, kerana banyak remaja fikir mereka boleh melindungi bau asap dengan lebih berkesan di dalam kereta mereka berbanding di dalam bilik mereka.

8. Pernafasan berbunyi

9. Sering mendapat jangkitan pernafasan

Perokok lebih cenderung untuk mendapat penyakit pernafasan tertentu seperti selesema, bronkitis dan radang paru-paru.

Jika anak anda tiba-tiba jatuh sakit lebih kerap dengan penyakit seperti ini, anda mungkin perlu bimbang bahawa penyakit-penyakit ini adalah kesan sampingan daripada tabiat merokok baru.

10. Sakit dada & sesak nafas

Sesak nafas adalah tanda-tanda seorang perokok. Jika anak anda tiba-tiba tidak dapat aktif untuk jangka masa yang lama atau mengambil masa lebih lama untuk menangkap nafas mereka selepas aktiviti fizikal, anda perlu mempertimbangkan kemungkinan bahawa mereka mungkin merokok.

11. Punyai rakan yang merokok

Remaja dengan kawan-kawan yang merokok adalah lebih cenderung untuk mula merokok berbanding mereka yang tidak kawan-kawan perokok.

12. Sering menggunakan cecair kumur, gula-gula

Perokok boleh sedar akan hakikat bahawa merokok menjadikan nafas bau tersendiri seperti rokok.

Jadi mereka sering cuba untuk mengatasi kesan ini dengan gula-gula getah atau menggunakan ubat kumur selepas merokok.

Jika anak anda nampaknya bimbang yang melampau tentang bagaimana nafas berbau, mereka mungkin cuba untuk menyembunyikan hakikat bahawa mereka yang merokok daripada anda.

13. Peningkatan perbelanjaan harian

Pantau dan cegah kegiatan merokok anak anda sebelum terlewat, kerana remaja mula merokok seawal umur 10 tahun. Moga-moga dengan perkongsian ini, ibu bapa di luar sana dapat mengesan anak-anak yang merokok, dan mula untuk menanganinya.

Kredit : Public Health Malaysia

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...