Written by Bella | November 7th, 2016

Kehidupan mewah pelakon Rozita Che Wan sering mencuri perhatian peminat.  Ada yang gembira kerana rezeki Che Ta begitu luas tetapi ada juga yang mengkritik setiap kali Che Ta berkongsi foto percutian mewah ataupun bergaya di akaun media sosial.

Beberapa orang mula melabelkan Che Ta sengaja ingin menunjuk-nunjuk dengan apa yang beliau ada.

Sudah lali dengan komen negatif, Che Ta bagaimanapun menganggap tidak salah untuk beliau menikmati segala kemewahan yang beliau ada jika berkemampuan. Tambahan pula, beliau sudah bekerja keras untuk hidup lebih selesa.

Perumpamaan ukur baju di badan sendiri itu kena dengan diri saya. Jadi tidak salah kalau saya berbelanja mewah jika semua itu mengikut kemampuan saya.

Berbaju sedondon setiap kali bercuti ke luar negara bersama keluarganya,  itu juga boleh dijadukan isu oleh sesetengah pihak dan tidak dinafikan menjadi mangsa ejekan. Buat Che Ta,  beliau hanya ingin segalanya kelihatan sempurna.

Tidak salah juga kalau saya mengetengahkan konsep sedondon dengan anggota keluarga pada setiap percutian kerana itu juga pilihan saya.

Hinggakan terpaksa mengemas baju seharian untuk memastikan tema pakaian kami anak beranak semuanya sama juga saya tak kisah. Sebab kalau kita mahu semuanya sempurna maka seseorang itu perlu berkorban. Yang penting adalah kepuasan diri.

Che Ta pernah melalui kehidupan susah dahulu demi membesarkan dua orang anak lelakinya. Tidak salah untuk beliau menikmati setiap hasil daripada usaha kerasnya bukan?

Sumber Berita : Utusan Online

45 responses to Tak Salah Saya Berbelanja Mewah Sebab Mampu – Che Ta

  1. tuan says:

    tak pe tak salah jugak membayar cukai tepat pada masanya kerana ianya juga tidak mengambil masa berhari2.

    ukur baju dibadan sendiri, ukur cukai difail LHDN sendiri #bayarcukaiperlupeduli

    63

    0
    • peahkokan says:

      huahuahua…br aku nk taip…aikk xda org komen ke…tup tup kuar komen ko haaaa

      4

      0
    • relax lah tuan says:

      dia bayar cukai dia la..tapi LHDN minta tambah lagi..kerja mcm che ta ni kau ingat senang ke nak kira cukai? pendapatan hasil perniagaan ok laa sbb ada black n white, selain documentation semuanya diuruskan oleh org2 akaun..tapi duit dia dpt hasil berlakon??? diorg bukan ada payslip pun hasil berlakon ni..yg LHDN minta tu adalah tambahan..tapi dalam sistem LHDN tak ada yg dinamakan tambahan, tapi semua dilambakkan dlm ‘tunggakan’..sy pun pernah kena mcm ni walhal sy bukan org seni pun..sy berniaga dan LHDN tersilap kira..masa bayar cukai kami sehingga June each year, dah bayar seperti yg LHDN print, tapi tup2 terima surat minta bayaran tambahan & diletakkan sebagai tunggakan cukai..

      2

      13
      • El Hefe says:

        Errr….. bukankah sebelum kena black list travel ke luar negara tu…. LHDN dah inform yang masih ada tunggakan yang perlu dibayar…. dan apabila gagal membayar dalam tempoh tertentu, baru kena black list. LHDN taklah sezalim tu. Takkan tak bagi warning, terus black list orang. Biasanya, sikap masyarakat yang bila dah dapat surat peringatan, buat2 tak tahu sampailah terkena black list.

        Kemudian, bila isi borang LHDN tu, kan ada ruangan untuk gaji (ada slip gaji atau tidak, itu perkara lain). Segala pendapatan hendaklah diisytihar di borang tersebut. dan cukai perlu dibayar akan dikira secara automatik. Itu adalah untuk cukai pendapatan. Cukai perniagaan, borang lain.

        Biasanya, masyarakat tak akan isytihar pendapatan yang tak direkod oleh mana2 sistem seperti upah yang diterima dari bentuk tunai. Biasalah, sebab taknak bayar cukai.

        Rumusannya, kalau LHDN dah black list….semua pendapatan telah dikira…dan cukai perlu dibayar juga sudah dikira…. tetapi…. orang itu tak membayar sepenuhnya.

        2

        0
      • Wow says:

        LHDN xkan suka suka nak tmbah cukai and msukkan dlm outstanding tax tanpa sebab. Antara sbb2 dia.

        1. Tak follow Income Tax Act 1967 – (Cthnya: late submission, krg declare income spttnya)
        2. Buat tax computation tak ikut Public Rulling yg LHDN keluarkan.

        LHDN X kan suka suka add back tax tanpa sebab..

        Sebab tu kalau kita x pakar dlm bidang ni kita kena hired tax agent senang kerja, tax agent pun leh advice mcm mana nak krgkan byar tax eg: what expenses we can claim & what exp we cannot claim, relief and etc.

        6

        0
  2. aaakulahhh says:

    mak aih..ko belanja la camana pn…tp jgn anggap anak ko tu stakat blaja pandai akan jd org yg elok…aku takut Aishah ni nanti rosak jek..dgn gaya mak bapak nye dok buek bakal jd spoil brat ni..
    ko nak jadi apa ke…jadi la che ta…cuma jgn tuhan tanya nnti kek sana jek..

    15

    0
    • lasagna says:

      anak dia, kita tak perlu campur..Tuhan pun tak tanya kita kalau kita tak campur perkara2 yg mmg bukan berkait dgn kita..TAPI bila kamu mengutuk dia dan anak2 dia/keluarga dia tanpa usul periksa, mmg la Tuhan akan tanya kamu..sbb mengumpat, mengeji, memfitnah, etc..kan?

      3

      0
  3. Anonymous says:

    ‘Saya belum mampu utk bayar semua tunggakan sbb terlalu banyk’…adoiiii, mana satu ni makcik..klu dh mampu berbelanja, xkan xmampu nk byar cukai..klu mampu knape duk menyewa apartment? udah2 la kluar cerita psal makcik ni, org yg billionare pon xde mengaku kaya mcm mokcik ni..

    24

    0
  4. 2Lis says:

    selain berlakon, dia ni buat biz apa??? mewah betul..

    8

    0
    • kelakatu says:

      mcm2..lebih 4 rasanya..zain punya biz lagi..anak dia aisyah pun jadi model iklan ke apa tah, tu semua duit tu..

      1

      1
    • cheetah says:

      antara yg i tau..
      1. dorang beradik ade butik..padusi kalau x silap
      2. jus goyang rapat

      0

      0
  5. Saper2 je la says:

    Udah2 la kuar citer pasai mak cik sorg ni nara..balik2 dia balik dia dia dia diaaa….baik ko tukor je nama blog ko ni naracheta.com!

    15

    0
  6. Yekeni says:

    Memang tak salah berbelanja kalau mampu. Siapa kata salah? It does feel good to be able to buy anything you want without having to think about your pocket.

    Tapi rasanya dah berbelanja diluar kemampuan jugaklah tu kiranya sebab dah terbelanja duit yg sepatutnya bayar tax kan. Kalau tak, takdelah issue unsettled tax kan? Disebabkan dah terbelanja budget yg sepatutnya untuk tax, maka itulah keluar ayat tak mampu nak lunaskan keseluruhan amount tax tu kan.

    Cuba terbalikkan ayat – saya mampu bayar keseluruhan tax saya. Terus akan jadi ‘saya tak mampu nak berbelanja mewah’…

    Anyways, tax amount is only a fraction of your total income. You should be able to afford to pay it. Otherwise, it just shows that your financial planning rabak…. and you’re spending beyond your means…

    11

    0
  7. wardahneelofa says:

    lain kali jgn berguru dgn azizan osman. Bila ada tegur hari tu, ko back up zizan osman dgn ayat bimbo tanya apa sumbangan org lain? so aku nak tanya skrg apa sumbangan ko, nek ta and azizan osman??? jawapannya both korang adalah
    “penipu and kuat propa!!”

    11

    0
  8. isabel basha says:

    “Saya berbelanja mewah sbb saya mampu”
    Kenapa bayar cukai tunggakan tak MAMPU .. kan menunjuk2 tue, walaupun dah bayar 1 juta tapi habiskan dulu kesemua cukai yang wajib barulah ber MEWAH.. org takda sbb nak mengata, kita bukan jeles tapi meluat , harap pikir lah, ISLAM melarang berlebihan minta dipuji dan MENUNJUK2.. minta maaf terkasar bahasa..

    19

    0
  9. Anonymous says:

    aku rasa bayak sgt cukai tu. sbb tu dia kata x mampu

    1

    1
  10. mmg x salah che ta..ada org kata salah? xde kn..yg salahnya ko bhutang tang cukai tu je…dh mewah sgt..jgn lh x settle..klu dr 1st ejen ko dh ada prob, dh sah2 lh cukai ko x settle, pastu guna ejen lg, dr ko lantik smpi 3 kali ejen suh settle baik ko suh je si zain tu g LHDN byrkn..buat apa ko simpan tenaga sado dia tu xde buat keja..buat malu je..ke hulu ke hilir show off..

    8

    0
  11. sentap says:

    mak ai..makin riaknya statement ko nek ta..ckp mampu tp pesal cukai ko x byr…nk blagak lg..ko bkn sentiasa kat atas..ingat sikit…dgn ekonomi camni…produk ko laku keras ke? Tgh berduit jgn riak…saving la tuk ari tua & kuarga…ko bkn ada gaji tetap pun…jgn sok minta derma sana cni masuk spital…

    15

    0
  12. kipashijau says:

    tak kesah kau nak berbelanja mewah..tapi anak kau tu x reti kancing baju ke.. geli weh.. body bukan best pon nk tunjuk2.. ekekekeke

    34

    0
    • komen -ve says:

      Hahah.kann..aku pn nk Komen benda sama. Jadahnya pakai jaket jer.ke Ko ke hulu hilir mcm Tu…xberbaju geli tgk.even body mcm Thor pn aku still geli inikan pula body ank che’tawan.

      9

      0
    • miss red says:

      agak2 sy mak dia lupa packing baju dia kot… sbb tu xda baju…geli aahhh…

      7

      0
    • sentap says:

      dh mak perasan diva…anak pun tumpang glamer la…klo mak jual ikan kat pasar xdanya org kenal anak dia ni…

      2

      0
  13. Bebelan says:

    Boring lah cita yg sama..atlst skali skala share lah kejayaan artis tu jgn nk share pasal kontroversi diaorg jer..cmna lah artis nk maju klu nk asyik d suap ngan masalah artis tp sikit share kerjayaan mereka. kata blog membantu mengangkat artis selain wartawan.tp nampak mcm dh menggalakkan utk menjatuhkan artis tu jer….*sambil pikir jap

    0

    0
  14. Anonymous says:

    belanja mewah mampu..time nak bayar cukai cakap x mampu pulak..mana satu ni makcik oii??

    5

    0
  15. LOLA says:

    belanja mewah mampu, nak bayaq cukai tak mampu? aku qasa betoila baju yang hang nak pakai, tapi ikut saiz man kajang…

    1

    0
  16. One Loop says:

    Sape mamat yang tunjuk dada tuh??? Auuwwwwwww mengancam u!!!

    0

    1
  17. neelofaakustudent says:

    NEKTA, lain kali mulut jgn lancau cakap prof dan dr university ori kat malaysia nie xde sumbangan. sekarang Allah bukak aib ko sebesar -besarnya.ko back up sgt zizan osman hari tu kan. dasar bimbo otak kosong..

    5

    0
  18. Anonymous says:

    Mampu bermewah is when kau memang takde hutang langsung and still ada duit banyak! Bimbo bunyi statement. Memalukan ada anak bijak pandai mak tak fikir sebelum nak cakap apa apa.

    5

    0
  19. melati says:

    Che Ta ..kalo awak terbaca ni , saya nk bagi tau…kita kalau nk show off bukan nya tunjuk gambar gi oversea bagai, kalau btol nk show off bergambar naik Jet Pribadi gi oversea, ni setakat 3rd Class gi Oversea Mamak Tea Tarik pun mampu..!!! kalau naik 1st class tk pernah pun saya tgk..!! contohi Shila Rusly dia bergambor dlm Flight dgn Famili pun org dh tahu dia punya Status..!!! kalau ader org Cina dlm blog ni…Sorry lo. ni saya nk ckp Soli lo , ini Melayu tarak baca punya ! dia pun belajar dr itu DR tipu punya (DR Azizan )..bikin melayu malu saja..!! dia tarak selupa Cina ader duit duduk liam2..nanti takut olang pinjam @ LHDN..hmmmmmm..

    6

    0
  20. Anonymous says:

    Kesian tgk aisyah pki baju sarat sgt…bg la bdk kecik tu kebebasan…biar dia lalui zaman kanak2 cm org lain jgn dewasakn dia bila blom tiba waktunya…

    2

    0
  21. ninie says:

    anak yg kecik baju kemain sarat, yg dh besar gedabak tak cukup kain pulak..

    4

    0
  22. sokong che ta says:

    setuju dgn che ta..sy bukan peminat mana2 artist pun, tapi sy tahu che ta mmg berpendapatan tinggi..cara mana pun dia nak berbelanja utnuk diri dan keluarganya, kenapa mesti rakyat Msia kesah? duit rakyat Msia ke yg dibelanjakan? cuba kalau duit korang sendiri nak belanja org lain bising2, korang rasa apa? so, tak perlu lorat sgt cara mana dia belanjakan duit dia..sbb mmg benar, DIA MAMPU..

    0

    5
  23. kaklily says:

    kalau mampu kenapa tak usaha bayar cukai sampai habis, tulah menunjuk nunjuk samapi kena blacklist, dah salah masih nak sombong….Allah tak suka orang yang menunjuk nunjuk, lost my respect…

    6

    0
  24. johnny bravo says:

    Makcik takde otak berlagak diva ni sepatutnya mendiamkan diri je. Mampu berbelanja mewah apanya…..cukai ko tak mampu bayar pun, bodoh..
    Stop seeking attention lah makcik..& go back to school and learn the basics of accounting, math, econs… dlm kepala dia tu kosong….meluat..

    0

    0
  25. anon says:

    KESIANNYA ORG YG TAK SEKOLAH TINGGI MENGELUARKAN STATEMENT YANG BODOH..

    3

    0
  26. kala says:

    Tak salah berbelanja kalau mampu??? Aikk….what kind of statement is this??? Mampu mcm mana ye. Kalau mampu maknanya tak ada hutang. Kau masih tak sedar ke yg kau tak mampu berbelanja mewah. Hutang tu tak berbayar. Tulah duk asek nak menunjuk, kejap2 upload gambar gih overseas, pd hal tak mampu .Hish…makcik ni dah kenapa. Malulah skit.

    1

    0
  27. SilenceIsGolden says:

    Rasanya tak perlu lagi kot Che Ta berikan lagi komen2 tentang isu kemewahan & kemampuan dan balas berbalas bersama peminat atau pemenat.. Sebab semakin lama ia berbaur riak.. Tak mengapalah; lama2 nanti jika tak dilayan, akan lenyaplah cerita2 yg kurang enak didengar. Pls stay calm, matured and keep yr profile low. Tak rugi pun.. Yang pasti, saru hari kelak, di final destination nanti, semua org akan berpakaian sedondon: serba putih.. Tak kira artis atau org kebiasaan. Disitu tiada pertikaian tentang kemewahan dan kemampuan; hanya amalan dan ibadah.. Renung2kanlah..

    0

    0
  28. Yg curiga says:

    Cmnila retis ble byk duit..tgu ble die da jd retis veteran,ms tu plak tgh skt yg kritikal..ms tu bru msk melodi,mnta simpati,mnta bntuan,mnta derma dr peminat utk tgg kos perubatan..rse2 ptt derma ke x dgn retis yg jns cmni?

    1

    0
  29. hambe says:

    HAHAHAHAHAH… ase nk trgelak j ngan ape nek Ta katekan… MAMPU la sgt.. tp cukai tak mampu nk BYAR plokk… adoiii… ad juga artis y brlagak diva cmni… berlagak KAYA

    0

    0
  30. bodopiang says:

    bila bab belanja mewah… dia kata dia mampu
    ..
    bab bayar cukai.. kata xmampu ..
    hahahhaha

    2

    0
  31. kak mah kebabom says:

    Lawak kn statement chetaq..haha..tgk ramai org dok gelak..takat tu ja tahap pemikiran dia..asal ada duit byk kira nk belanja mewah saja..sdgkan hutang2 dia tk ambil kira..

    1

    0
  32. hayana_ptgs says:

    kalau mampu byr la cukai… :/

    1

    0
  33. rani says:

    lantak ko la nak belanja pape pun . NEXt!!

    0

    0