Written by Bella | January 14th, 2019

Rasanya semua sudah tahu bahawa seorang peserta berkulit hitam manis baru sahaja dinobatkan sebagai juara sebuah program pencarian bakat popular. Ia sekaligus menyangkal persepsi bahawa kecantikan itu hanya dimiliki oleh mereka yang mempunyai kulit wajah putih melepak.

Namun, mula pula episod dimana ada sesetengah pihak mengecam dan mengutuk mereka yang berkulit putih.  Isu ini turut mendapat perhatian selebriti Che Puan Sarimah Ibrahim.

Wanita kacukan Irish-Melayu ini meluahkan rasa kesal terhadap mereka yang melemparkan pelbagai kata-kata tidak enak kepada mereka yang berkulit putih.

Setiap orang memiliki kelebihan yang tersendiri biarpun mempunyai warna kulit berbeza. Apa yang penting, biarlah kecantikan luaran itu seiring dengan kecantikan dalaman.

38 responses to Tak Payah Kecam Orang Kulit Putih Semata-Mata Nak Mengangkat Mereka Yang Kulit Hitam – Sarimah Ibrahim

  1. benci androgynous says:

    biasa betine melayu mmg mcm tu kalau Ada puak sama kulit dengan dorang menang mula la kembang lobang hidong bangga konon … sibuk nak bash kulit putih diam² sudah la org cerah rileks je

    15

    6
    • Anonymous says:

      Haneesya ade pakej..muka lawa manis..hitam atau putih tak menentukan kemenangan..dia mmg manis..

      9

      0
    • Anonymous says:

      Aku perasan lama dah. Kalau yg kulit hitam ni suka guna sentimen kulit untuk raih perhatian. Org kulit putih takde pulak nak cakap pasal warna kulit dorang. Tapi still org bash konon biar tak putih tp hati tak hitam. Jadah.

      10

      0
    • Faraj says:

      aduiiii… Kalau Putih pun ..tapi muka cam anak Dato Vida…??? pikiaa sendirilah..malas nk kutuk..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Adoi. Sama la mcm kes, nak puji badan gempal, nak kena kutuk yg badan slim pulak. Kenapa tak angkat keduanya? Samalah dgn warna kulit, masing2 ada kecantikan, up la semua, tak perlu nak kutuk yg belah sini utk tiket nak up belah sana. Up sama2 la sebab semua ada kelebihan.

        2

        0
  2. unknown says:

    stupid issue stupid people!!!!

    11

    0
  3. Anonymous says:

    mcm jd suwey si haneesya menang… tiket tuk org gelap2 bash just to lift that person…. betul kata sarimah tu ‘to lift one bringing down the other’… itu pun kalo si makcik2 puaka hitam2 ni paham english…
    hitam tetap hitam… putih tetap putih.. embraces everyone.. yg jelas anak2 lahir cerah tak buat story mak nangis2 utk dpt simpati to lift up k..

    29

    3
    • Anonymous says:

      kan.. balik2 kisah skin… balik2 guna skin color tuk raih simpati.. sape circle dia tau laa sbb tu haneesya di gelar pvc @plastik bukan si hitam..
      ingatkan sherine menang sbb dr awal dia perform.. lead grouping task dia ok.. story2 about her pun always natural xde laa gain sympathy mak deman mak nangis bla bla bla… repect her.. sherine compete in healty way

      25

      0
      • Anonymous says:

        Sape circle die yg ckp die plastik?. Aku kwn dgn die xde nmpk die plastik pn.. Ke cirlce tu yg plastik memnjang smpi smue die kate plastik?. Klu btl mak die ngis demam skli pn knp?. Fmly aku ayh, mak, abg, akk n aku putih je tp adk aku gelap.. Mak aku pn pnh ngis jgk sbb yg acah putih sbb mkn produk., mekap sekilo sbuk tny knp lain putih, yg ni gelap.. Sllu mak aku jwb “aah ye gelap sbb bnyk mkn kicap masa prgnent” smpi aku yg rase skt hati.. Sdih ble fmly sndr kne ktuk.. Yg tbe2 yg gelap mng., putih plak emo apahal?!.

        2

        5
        • Anonymous says:

          Sama lah mak aku pun pernah jugak kena tanya soalan macam tu, tapi mak aku jawab ” lupa nak minum air bandung selalu masa mengandung nak bagi anak keluar pink, baru semua suka kan pink2 ni ” lepas tu senyap terus orang yang tanya tu

          6

          0
      • ex-fans lofa says:

        ye betul. patut syerin menang. tapi biasalah astro, dr awal da tau memang akan menangkan haneesya tu. but at least syerin deserve 2nd place kot. her commercial and the way she answer paknil question very proffesional. plus. dia memang cantik. tak putih dan tak hitam. entahlah. semoga die berjaya di luar nanti.

        4

        0
  4. Jessicabem says:

    who is ariana grande dating history
    west virginia online dating
    best hookup bars in new york

    legitimate dating sites india
    world global dating network
    matchmaking services nc
    free online dating websites mn
    natalie dating in the dark

    buddhist dating sites
    dating sims for mobile free

    0

    0
  5. damai says:

    for me haneesya menang first point cos her attitude in taking all task given, and the way she answer the question given by Pak Nil, wpun its simple question compare to others, nasib dia lah pilih mmg dapat soalan simple, yg ada kena mengena dgn diri dia, tapi the way she answer very cool and penuh dgn keyakinan. Dewi Remaja not about pretty look only but also about pretty brain. Wpun dia hitam, di hina dan dicaci, tapi dia yakin dan bangkit untuk buktikan yg x semestinya org kulit gelap seperti dia harus terasa rendah diri. but frankly speaking, she so sweet. yg bash org kulit hitam dn kulit putih pun aunty2 onion, tapi mmg selalu hakikat org suka look down on org berkulit gelap, mcm dato aliff, suka sgt ulang2 cakap pasal anak dia Amar yg kulit gelap.

    7

    2
  6. w says:

    alaahh. rasanya dari dulu semua org akan asyik puji cantik lawa bagai utk perempuan putih je. bg la chance org kulit gelap lak. yg ko pun nk sentap sangat asal? dr dulu org kulit gelap kena ejek hina bagai takde pun nk sentap sangat. korg putih nk sentiasa kt atas ke apa? annoying gila. aku bkn nk kata sbb aku gelap, aku masih kulit kuning langsat. cuma tak perlu la ko nak sentap sangat. penah org kata ko hitam mcm bontot belanga? tak kot sbb ko putih. sekadar org kata putih pucat pun nk sentap. piirah

    68

    1
    • ciK piNgu says:

      sy sokong ape Sarimah ni cakap.

      Tp sy sokong jugak ape u ckp. Selama ni org kulitnya hitam mcm2 kena kutuk. Diorg tahan je. Eh eh alih2 korang yg kulit putih ni apehal nak sentap? ke sb x penah rasa kena kutuk, sb tu sentap sgt? Cakap putih pucat punnk sentap kemahen. Or hitam tu kena kutuk bontot kuala, kena pulau, kena mcm2 makian, diorg blh je tahan selama ni???

      48

      1
      • WickEd says:

        Aku kulit cerah tapi aku rasa kau ckp betul…sesekali kasi kulit yg gelap rasa bahagia i don’t see why now eh? Ok je takde hal…

        23

        0
  7. Anonymous says:

    Putih melepak otak bodo wat apa

    6

    4
  8. Tk says:

    Klu start bashng seseorang pasal perangai tak senonoh. Ok la. Tapi klu bashing each other pasal warna kulit then its a waste of time. Sarimah. Why on earth bring up this matter. Tak jadi issue la!

    16

    0
  9. Pikio pikio says:

    Yg sokong yg hitam menang tak semestinya orang kulit hitam. Duh. Grow up!

    16

    0
  10. Anonymous says:

    putih ke hitam ke kalo dah bodoh tetap bodoh bukan ikut color… gigih jer ko kutuk yg putih melepak… tgk jer dewi remaja tu… sume majo putih jer cuma 1hitam masuk final manakala 10 hitam yg lain awal2 xlayak ape cer… gara2 hitam pun ade yg bodo jgk
    dont lift one bringing down the other k… bak kate sarimah

    6

    1
  11. Anonymous says:

    yang betul nya kalau kulit ko flawless dan raut wajah ko cantik.. x kira ko putih atau hitam ko mmg akan cantik.. same goes yg menang dewi remaja smlm.. dia hitam tp raut wajah dia cukup cantik..bkn saja raut wajah, mata dia hidung dia semua perfect.. tinggal kulit je hitam.. tp hitam yang macamana.. bkn hitam berkerak.. tp kulit hitam yang flawless..

    12

    0
  12. Anne Dee says:

    I agree with both of them, but just to put things into perspective Ape yang tiz ckp tu adelah ape yg dialami orang kulit gelap seumur hidup. Krng baru satu Hari kene bash pasal skin colour, imagine kiteorang kene bash our whole lives.

    5

    0
  13. Ibu says:

    selain kaum melayu yg disindir berkulit gelap ada jugak terjadi kpd keturunan india muslim yg anak2 nya berkulit gelap di ejek kawan2 & guru2 dgn sindiran menggunakan ayat atau perkataan berkaitan nama kaum lain, tetapi perkara mcm ni tidak dibela & dipandang sepi, harap budaya mengejek jgn dilakukan lg, sangat lah tidak baik, hormati masing2 punya salasilah keturunan, tak kiralah hitam, gelap, putih, tinggi, rendah, lonjong & mcm2 lagi, kasihani anak2 yg merasa kurang semangat & malu atas perkara mcm ini, ibubapa, guru2 & masyarakat harus ubah didik minda semua

    6

    0
  14. Shah says:

    Artis hollywood tu sume nk kulit hitam….y artis malaysia ni sentap pulak bl org kate putih pucat….wei,putih ni pn byk kategori….ade y putih susu,putih pucat,putih kuning2 langsat….dh klu ko jns putih tp pucat…nk hrp pd makeup je br nmpk cntk bl x makeup Ya Allah pucat lesi cam mayat hdp..kene laa terima…dh mmg itu hakikat…sama jgk dgn kulit hitam or sawo matang…klu muke berminyak,bekas2 jerawat tetap jgk org akn ckp x cntk….so,kesimpulan nya jaga la kulit muka tu….x kisah laa putih ke hitam ke klu kulit ko cntk,xde lopak2..licin je org akn ckp cntk dan terpesona…mat saleh tu pn kulit putih tp ade bintik2 merah…x cntk jgk…tp diorg chill je..xde pulak sentap…hahahaha…

    2

    0
  15. Aku pun bnyk dosa says:

    Selera atau taste org lain2. Ada yg suka gelap, cerah, pendek, tinggi, sado, keding, gemuk dan ada yg x suka. Semuanya Allah cipta. Allah pandang takwa hambanya. Takwa tu takut kpd Allah dgn buat apa yg disuruh dan tinggal apa yg dilarang sementara matahari x keluar dari barat dan malaikat maut x ambil nyawa kita lg. Semua orang ada dosa tetapi Allah bagi peluang kpd hambanya utk bertaubat

    5

    0
  16. Wekkkkkkk says:

    Klau hitam mcm Ghana ..nigeria..etc african centre..diikuti pulak hidung kmbg..mmg la x lawa. Mta u sakit ke..x tau bezakn. Sbb tu kaum2 mereka ni brpkaian cerah dgn aksesori yg pelik2.. utk menampakn diri mereka tu di mata mereka dan kita.
    Tetapi setiap makhluk yg di ciptakn Allah pasti ada klebihankan..keistimewaan.
    Tak perlu wekk ckp lebih..pasti anda fhm.

    2

    1
  17. Kinokuyania says:

    Kah mah, kalau diorg dpt menantu/ bakal laki/ bini kulit mcm bontot kuali tgk je la reaksi diorg…mau2 tak keluar rumah. Skrang boleh la puji la melambung kulit hitam…haha.

    3

    0
  18. Stupidyou says:

    LOL.. mmg org mlyu je yg ada penyakit ni.. bila putih je cantik.. bila hitam je buruk..
    Bl putih menang.. pujian melambung ke langit.. of course la putih gebu cantik bla bla bla.. tgkla lwannya klt hitam bla bla bla..

    Tp bila klt hitam menang.. knp nak bezakn warna kulit.. jgn downkn org klt pth.. org klt gelap membawang x hormat org klt pth.. bla bla bla..

    Mcm la slma ni org klt pth hormat org klt gelap..
    Typical malay..

    6

    0
    • aa says:

      bukan melayu je. most people are like that. kalau tak, takdelah colonization and the term ‘white supremacy’.

      asians sekarang especially, suka sgt nak kulit putih. tengok lah japan, china, korea. berlumba2 nak pakai whitening products.

      1

      0
  19. isabel basha says:

    putih ka hitam ka coklat ka.. kita orang Malaysia kan..

    0

    0
  20. babe says:

    skin colour is subjective. Everyone is beautiful in their own way. I suka lelaki kulit putih dan tinggi. Selera setiap org berbeza ;)

    0

    0
  21. mama_81 says:

    Aku kulit hitam manis masa kecik2 aku pnh rasa down giler..budak lelaki gelar aku suria baja hitam..bila dah dewasa baru keyakinan tu ada..alhamdulillah arwah suami aku putih cerah orgnya..ingat kot kita hitam ni lelaki putih taknak…

    1

    0
  22. Alanice says:

    Jap, no pertandingan antara kulit ke? So malaysia ni bru2 nk up la knon2 ade equality

    0

    0
  23. kkaikucinghitam says:

    apsal pulak artis2 ni menggelupur x tentu hala

    0

    0

Leave a Comment

Optional