Written by Bella | May 27th, 2019

Kali pertama menyambut Ramadhan bersama suami tercinta, Faris K Anuar,  pastinya pelakon Elfira Loy cukup teruja. Baru-baru ini, menerusi Insta Story Elfira berkongsi video suaminya membantu memasak di dapur.

Bagaimanapun, kapsyen Elfira “I dont know how to siang ikan” telah mendapat perhatian dan dikritik oleh netizen. Mereka mempertikaikan kemahiran pelakon itu dalam bab memasak.

Menjawab kecaman tersebut, Elfira berkata perkara itu sepatutnya tidak perlu diperbesarkan. Netizen terlalu gemar mencari kesalahan orang lain.

Itu bukan sesuatu isu yang besar pun tapi anda kenal netizen. Mereka suka bila anda tak tahu sesuatu daripada anda tahu semuanya. Kalau hari itu saya tak tahu, tiba-tiba hari ini saya dah tahu, anda ingat mereka nak kisah? Tidak.

Lebih baik saya tidak berdebat atau melakukan apa-apa dengan orang macam tu sebab dia akan merosakkan minda dan perangai kita.

Dalam pada itu, Elfira turut menjelaskan segala persoalan tentang kemahiran beliau untuk menyiang ikan. Bukannya tidak pandai, tetapi Elfira tidak pernah tahu cara untuk menyiang ikan kerana ia dilakukan oleh pekerja di kedai ketika membeli ikan.

Saya tidak cakap yang saya tidak pandai, saya cuma kata tidak tahu sebab tidak pernah tahu. Selalunya kedai yang siangkan. Kenapa ada beza ke kedai siang dengan kita siang? Kejap lagi nak cuba gorenglah ada beza ke tak. Tak pandai jaga mulut tu ada beza.

Biasalah, pada awal perkahwinan mungkin ada yang terkurang dan tidak sempurna. Perlahan-lahan Elfira akan belajar, tidak mustahil satu hari nanti dia lebih handal memasak dan buat kerja dapur berbanding mereka yang kecam itu.

Sumber Berita : mStar Online

89 responses to Tak Pandai Siang Ikan Bukan Isu Besar, Netizen Suka Cari Salah – Elfira Loy

  1. Bin Alim says:

    HAHA tadi dia kena troll pasal copy caption ‘13 Hari Puasa’

    • Anonymous says:

      tu laaa elfira ni attention seeker… sume nak post nak tunjuk nak showoff
      bila kene kecam netizen… itu laa netizen padahal elfira sendiri tak tahu jaga aib…
      bodoh sombong takleh bwk bincang elfira lah tuh !!

      • Pekerja Gomen says:

        Alaaaaa relax la netizennn….
        Isu kecik je pun tak pandai siang ikan….
        Lagipun kalau bini pertama tak pandai siang ikan…
        Nanti bini ke-2 kami carik yang terer siang ikan..
        Bini ketiga kami carik yang bijak dan smart..
        Yang ke4, yang muda, pandai melayan…
        Kami lelaki ni tau la cara melengkapi hidup kami…
        Dont Worry…

        • vavi ko says:

          lelaki ble cari lain utk lengkapkan mana yg bini kurang..so perempuan? kids jaman now..patutla sekarang banyak kes cerai..mentaliti sampah

        • Ngok says:

          Kahkah vongoks kaw. Itu impian jantan tak guna. Hakikatnye kawen 2..3..4 last2 baru perasan eh pekejadah suma pompan same jek! Bile nak mati bini tua jugakk yg besusah payah cuci berak kaw. Kahkahkah

        • Anonymous says:

          oi lubang puki semua sama jer lah! lelaki yg kesian, ada kecik ada besar ada panjang ada pendek. kalau perempuan dapat yg kecik confirm lari HAHAHAHA

        • Anonymous says:

          kalau bsr pjg pun, mat gian atau bdn bau hamis, siapa rela pelok..saiz not important sgt..

        • Fisa says:

          Hello pira, agak2 lah nak menipu pun pekerja pasar/supermarket ada servis siang ikan. kalau potong ikan/ayam aku boleh caye ar. cakap je la kau mmg noob tak nak amik tahu dari dulu.

    • minah jambu say NO to drugs says:

      buat malu aje siang ikan pon tak tau buat rugi duit hantaran aje..tak tau masak jugak la agak nye tak tau itu tak tau ini tapi ada hati pulak nak kawin ngan jantan hensem…rugi aje sape kawin ngan kau ni loy huh !!

      • No name says:

        Hahhahah kaki kecam rupanya. Entah2 ko pun sama tak tau banyak benda. Entath2 yang kau tahu cumalah mengecam orang kahkahkah wkwkwkwkwkk

  2. Anonymous says:

    Biasalah, pada awal perkahwinan mungkin ada yang terkurang dan tidak sempurna. Perlahan-lahan Elfira akan belajar,..

    masalahnya skrg x buat, bila masa nk pandai..
    baru ikan temenung..kembong..pelaling..mabong..ini kcg je..

    • Anon says:

      Hrmm, ikan kembung siang kat kedai ka? Tak pernah pulak sepanjang hidup 35 tahun, pi pasaraya atau pasar pagi jual ikan kembung dah siap siang. Sah2 laki dia tengah siang ikan kembung. Ikan kembung la paling senang nak siang. Masa tgh tunang dengan Sufian dulu, siap canang kata mak dia suruh praktis buat kerja rumah dan masak. Tapi serius la siang ikan kembung tak pandai. Cakap supo keling dah ni.

      • Lovebug says:

        Betul!!! Aku baru nk ckp. Sbb seingt aku time dgn baby pian…sibuk ckp y tgh blaja dgn mak nk prepare jadi seorang isteri. So aku ingt mesti terer dy ni bila dah kawen. Sekali hmmmmm….nan hado nmpknya. ?

    • No name says:

      Ala sibuk je ko mengecam orang. Macam konpandai serba serbi. Nak basuh berak dulu pun mak ko ajar wkwkwkkwk haahahah

  3. Anonymous says:

    sian laki ko..

  4. saya bukan nak kecam, nasihat juju says:

    Itu lah antara sebabnya kita sebenarnya tidak seharusnya berkongsi setiap perkara di laman sosial. Fikir sebelum berkongsi adakah ia memberi manfaat atau sebaliknya. Kadang2 kita tak sedar kekurangan / kelemahan yg kita sendiri memberi peluang utk org lain memberi komen / kritik yg akhirnya kita sendiri pun tidak suka menerimanya. Kurangkan perkongsian di media sosial terutamanya mungkin akan mengelakkan pergaduhan, fitnah dan sebagainya.

  5. wekkkkkkk says:

    isu ikan ko reply awal..isu restoran kau, kau diam…

    jawab..jawab..jawab..

  6. Sukati says:

    Bkn ckp xpndi…tpi xtau n xpnh tau…so..per bezanye ngn xpndi…xfhm aq..mmg xpndi r El oiii….

    • Anonymous says:

      dan x mau belajar..sesiapa shj belajar akan jdi pandai..walaupun bengap berkali2..lama2 tahu, sbb tak nk amek tahu..

  7. bong cit says:

    dh sendiri attention seeker sumer nk bgtau konon tgh bahagia…alih2 kena kutuk dh meroyan

  8. mirabirah says:

    chill sudah. kamu jealous ker dia tak pandai? dari kecik dah di dera siang ikan oleh ibu kamu hahahaha. dah nama pun orang kaya, semua maid yg buat. vivy yusof tak pandai, korang tak kecam?

    • bbnu says:

      Pehal sebut nama vivy ni. Lantak pi la vivy tau ke tak. Dia sah² law grad LSE, keluarga memang kaya raya, cantik lagi. El ni apa ada? Education entah ke mana. Muka pun non hado. Nasib je ada orang nak. Adiknya pun acah hot lol

    • apeeee says:

      kahkah nak tau ape beza vivy n elpirah ni? vivy women with high intelligent…die xbuat posting murah2 mcm elpirah…vivy bijak bwk diri, sememang anak org kaya tp still humble….

      elpirah???? semua benda nak show off maklum la org baru kaya…..buat posting pn mcm org low IQ… kahkah

      • Anonymous says:

        vivy humble? kalau humble tak lah dia showoff handbag berjenama dia tu

        • Anonymous says:

          Alah Vivy tak payah nak show off bagai.Memang dia mampu & she’s not that kind of person nak show off to get attention.Lain la si Loy ni.Kau pun kalau ada seketul bag LV walaupun fake mesti nak show off gak kan.

  9. wekkkkkkk says:

    berita terkini di harian metro..today 27/5/19

    ada byk isteri mengirim surat layang atau surat aduan kepada jab imigresen, jika ada para suami miang melayan gro warga asing.
    Gro warga asing itu mengoda suami2 wanita sini utk berbagai tujuan dan merosakkn rumahtangga dan warga asing tersebut akan disenaraihitam dari dtg ke Malaysia.
    Kebanyakanya mereka2 ni dtg dgn pas pelajar.. rupanya mengajar seks ye..aduiiii

    jdi mana para isteri yg terasa suami melayan GRO..silalah bertindak jgn malu..

    • wekkkkkkk says:

      “Ini kerana permintaan terhadap kegiatan itu (pelacuran dan perjudian) tinggi dalam kalangan warga tempatan sekali gus menyebabkan pelbagai helah digunakan mereka untuk lolos ke negara ini termasuk menjadi pasangan (suami isteri) kepada individu warganegara,” katanya.

    • kelantit says:

      kau diam

  10. Anonymous says:

    bosan laa kisah si Lfira nie…sume bende nk citer…sendu sgtt dh ni…

  11. Anonymous says:

    Hantaran dia berapa? Berbaloi ke hantaran gedebak tu dgn tak pandai siang ikan? Katanya tauke restoren tapi siang ikan tak reti??? Memang tauke atas nama jelah… Tukang masak taruk ikan tak disisik dlm pinggan pun tak tahu. Patut org komplen makanan kat restoren dia tak sedap.. indah kabar dari rupa

    • faraj says:

      dia orang kaya, tak hairan lah hantaran banyak. kalau orang miskin yg biasa buat kerja rumah selalunya hantaran ciput jer. hahahaa kenyataan jangan marah dohh. kamu ni berbaur jealous pun ada kerana menerima hantaran ciput. wakakakaka

      • Anonymous says:

        hahahaa setuju! cuba kasi tau aku orang kaya mana yang pandai buat kerja rumah? kalau ada pun tak banyak.

        • Anonymous says:

          yg kaya laki dia, EL ni x kaya pun..laki dia yg buat keja..hahahhaaha

        • Anonymous says:

          kan elfira ni dari kecik dah senang. ada duit masyukk duit berlakon. tu pun tak terpikir ker? dia kaya lah kecik2 dah ada duit. kau ada??

        • bbnu says:

          Kaya sgt ke berlakon masa kecik? Payment bukan banyak sgt pun. Relaxlah El, takyah nak backup diri sendiri kat sini. Jaga kandungan baik² and belajar siang ikan pasni. Kan senang takde org nak condemn.

        • Anonymous says:

          tak tahu siang ikan bukan isu besar, kecik je,

          yang jadi isu besar disini adalah..aku dh gaduh dgn laki..seminggu laki aku merajuk..pasai apa ambil gmbr..malulah laki dia.
          mana2 laki malulah bini suruh buat keja..

  12. Mira Filzah Garit Puki says:

    aku nak lah laki kau elbirah

  13. wekkkkkkk says:

    org bodoh tak perlu layan

    • kelantit says:

      kau cakap elfira bodoh???????????

      • wekkkkkkk says:

        aku cakap kau..puas hati..

        • kelantit says:

          yerrr puas!! kau sakit hati ker dengan aku? jawab cepat!!

        • wekkkkkkk says:

          sbenarnya ko yg x puas hati dan hati teramat sakit, setiap kali ada wekkkkkk tagline original yg logo coklat tu, hati ko membara…pasti ko reply,..bacalah alfatihah, al-ikhlas, surah an-nas..dan al falaq..

          dan kemungkinan yg tagline wekkkkkkk yg logo hijau tu mkgn “kelantit’ tukar nama..bukan aku yg ori..coklat logo

          huh..

        • kelantit says:

          aku dah lama sakit hati dengan kau.. dari mula2 kau muncul lagi di blog ni. tapi aku jadikan kau bahan jenaka jer. aku ketawa tak lah membara2 sakit hati aku HAHAHHAHA LUCU LAH KAMU NI

        • kelantit says:

          kau fitnah aku pakai tagline kau ? tak takut ker?

        • wekkkkkkk says:

          kau dh lama dlm blog ni, rasanya mcm baru je..dgr nama “kelantit”..adik Faraj kot..

        • kelantit says:

          kalau kami berkaitan kenapa? kau sakit hati ker?

  14. wekkkkkkk says:

    aku bangang abadi

  15. wekkkkkkk says:

    kamu semua ni cuma jelaous dengan elfira loy. aku tengok dia sejuk je hati aku, takde lah panas hati je memanjang nak kutuk. bersih2 kan lah hati kamu tu wahai bangsa melayu

  16. Anonymous says:

    aku bodoh dan bangang

  17. semua nak share says:

    bukan semua benda patut share kat soc med.. da tak reti tu diam2 la blaja.. kau post nk buat ape? nk suruh org mengata? hahaha

    embrace soc med, but dont be its bitch

  18. naza says:

    Tak reti siang ikan pon tak patut diperbesarkan… tak perlu bg tau org. Ko sendiri yg mengundang topik utk natizen komen

  19. Kepochi says:

    Bagi akulah bukan masalah pandai siang ke tidak. Tapi dia ni macam bangga sangat nak bagitau orang. Aku rasa zaman skrg mmg ada jer pompuan tak tau siang ikan, tapi simpan sendiri lah. Dia bangga la hasben rajin ke dapur, di manja suami. Kenala hebohkan.

  20. Kawan MOSUS says:

    Hahaha. Bodo nie. Tue la, semua bende nk share dengan netizen. Mendedah aib sendiri. Mintak kene kecam. Apsal x share ko tgh berjimak dengan shuben aje Elpirah!

    • Anonymous says:

      kau nak tengok ker? kalau nak, aku upload! haa puas hati??

    • kau pelacur jalanan says:

      you’re just plain stupid. ur parents must be ashamed to have u , I bet u r depressed, suffering from anxiety and only being a keyboard warrior can do justice. I pity you to have such life. better get treatment next time ok?

      • Kawan MOSUS says:

        Who you’re calling stupid? Read between the lines. Sarcasm. Were you in the cave or jungle or something? Plain stupid, ignorance, mofo.

        • Anonymous says:

          hey stupid, watch out your words next time. don’t just simply say something stupid! bitch! I can picture you from here already, busuk, kusam dan bau ketiak! thats why you attack people to make you feel secure!

  21. Anonymous says:

    menantu dato perangai cenggini… sakan showoff sakai nak likes smpi sanggup buka aib sendiri.. bila kene kutuk netizen si el jadi meroyan pulak…
    keluarga mertua geleng kepala jer laaa dah anak sendiri nak kawin dgn elfira nih… tgk jer laaa smpi kemane tuh nnti… panjang lagi perjalanan rumahtangga…

  22. Anonymous says:

    ikan bilis buang taik tak..udag..sekali

  23. Anonymous says:

    untung pian tak khawin dengan hang, klu cidakk, pian kena siang ikan.

  24. Anonymous says:

    X reti boleh belajar.bodoh piang.penat bersanding 5x,mujuq pian oooiiii……kahkahkah

  25. anon says:

    Nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Elfira ni jenis pemalas. Takkan takleh belajar. Rugi je si laki bayar hantaran mahal2. kerja rmh malas nak buat

    • Anonymous says:

      bagi hantaran tu bkn utk buat keje rumah.isteri tu dikahwini bkn utk di jadikan org gaji. sy bkn peminat el tp dah kawen tu bagus la suami sama2 tlg wat keja rumah.tipikal org lelaki zaman skrg, asal kerja rumah je, isteri kena buat.pastu nak jadi raja je dlm rumah

  26. Noname says:

    Next time jgn post suami terpaksa masak n iron baju sbb isteri
    x pandai…mak mertua kau la malu dgn kerabat..
    Tengok eina azman…super bab2 masak ni..

    • bbnu says:

      Betul. Suka tengok eina azman. Rajin betul memasak. Memanglah ada orang tolong tapi masaknya dia yang masak. Cantik pun cantik, humble pun humble. Depan² pernah jumpa, memang tinggi lampai and cantik. Barulah worth it hantaran mahal pun

  27. Piroloi cakai says:

    Pandai / tidak tu bkn masalahnye..masalahnye yg ko p gitau org yg ko x reti siang ikan pehal? Buat malu laki ko je keluar modal mahal2 utk sanding 5x tapi dapat bini camni.. konpem malu laki ko depan memember.. sakai sgt la kau piraloi..

  28. IKAN KELI says:

    ITS A BIG ISSUES DIK OIIIII.. MALUUU

  29. siang malam says:

    nape nak bgtu ye…ke bangga sangat tak pandai siang ikan….inila susah kalau dalam selimut pun nak bgth….hahaha….kecian suami….dunia dah terbalik…lelaki ramai jd chef sbb bini tak pandai siang ikan….hahaha

  30. Asiah Rosli says:

    Pasangan yang sangat sepadan, sekufu,seperti pinang dibelah dua, seperti cincin dengan permata.
    Jodoh terbaik yang telah ditentukan Allah.
    Semoga bahagia hingga syurga.

  31. Alahai says:

    Kahwin buat anak pandai pulak! Hehe

  32. Anonymous says:

    Untunglaarrr… Tak pandai siang ikan boleh kawen laki kaya.. Aku ni serba serbi boleh pun bujang jugakk ???

Tinggalkan Komen Anda Di Sini