“Tak Ada Rasa Empati Ke?” – Perlu RM68K Untuk Rawat Kanser, Wanita Dianggap Kedekut Sebab Tak Ambil Insurans

Kehidupan

“Tak Ada Rasa Empati Ke?” – Perlu RM68K Untuk Rawat Kanser, Wanita Dianggap Kedekut Sebab Tak Ambil Insurans

Baru-baru ini perkongsian video oleh seorang pengguna TikTok dikenali sebagai Puan Qifa yang berkongsi kisahnya terpaksa mengumpulkan wang sebanyak RM68,000 bagi menampung kos rawatan kanser telah mendapat perhatian orang ramai.

Difahamkan, dia telah didiagnos menhadapi kanser Limfoma tahap 4 dan sehingga kini dia hanya berjaya mengumpul sebanyak RM5000 sahaja atas desakan kos hidup zaman yang tinggi pada zaman sekarang.

Advertisement

Menerusi video tersebut, dia telah membalas komen oleh seorang pengguna TikTok yang mempertikaikan dan menganggap dia ‘kedekut’ kerana tidak mengambil insurans bagi menampung kos rawatan hospital tersebut.

qifa

Sebab tu penting insurance. Jangan pernah kedekut pada diri sendiri.

Bagi menjawab persoalan tersebut, dia menjelaskan bahawa bukan semua orang ada kemampuan untuk membayar apatah lagi gaji bulanan yang diperolehnya hanya RM1050 sebulan dengan suami yang berada jauh dan mempunyai anak kecil.

Saya dah lama sabar dengan geng-geng insurans ni.. Korang memang takde rasa empati dengan orang ke?

@qifajanes

Reply to @coffeekopipastel sebelum dia padam komen aku pos dulu kbye #cancerfighter #armywife #fyp? #fyp #foryoupage #fightcancer #fightlymphoma #tcelllymphoma #masukberanda

? original sound – Qifailins ? – Qifailins ?

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut mengecam tindakan sesetengah penjual insurans yang melampaui batas.

“Terima kasih sis sebab suarakan suara hati semua.. tak semua mampu.. ayat yang jual insuran ni memang melampau.. tak pernah pikir orang macam mana,” tulis seorang netizen.

“Saya agent insurance tapi kalau ada yang bertanya, saya akan cakap gaji tu keutamaan adalah makan minum pakai dan kebahagiaan, tambahan baru amik insurance..,” tulis seorang pengguna TikTok.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

5 bulan lalu

"Kesian Pulak Tengok" - Viral Video Perdana Menteri Kena 'Tolak' Ke Tepi Untuk Beri Laluan Pada Najib Razak

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : TikTok

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

2 Comments

  1. Anonymous

    March 16, 2022 at 9:33 am

    memang betul cakap dia ni. orang insurance ni kadang annoying jugak. perangai macam burung hering. orang insurance ni semua hidup pun makan komisen client je. lepas tu flex plak lifestyle tu sebab nak recruit downline. makan pulak duit downliners. padan gitu je lah korang

  2. Anonymous

    March 15, 2022 at 6:46 pm

    jgn percaya la wei
    org insuran tu nk komisen je
    mmg laa insuran tu pnting, tp kalau nk makan sebulan pun x ckup duit, x ke keje gila nk beli insuran

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...