July 23rd, 2020

Adakah anda masih ingat lagi sebelum ini apabila Wak Doyok dikecam kerana menempah cincin dengan hiasan jata Johor? Walaupun sudah pun memohon maaf dan berjanji tidak akan melakukan kesalahan yang sama tetapi nampaknya perkara yang seakan sama terjadi lagi.

Terbaru, ikon fesyen itu dikritik ramai apabila dikatakan tidak menghormati pakaian seragam tentera Amerika Syarikat menerusi salah satu entri di Instagramnya.

Tapi kali ini hal tersebut bukan sahaja menarik perhatian rakyat tempatan tetapi teguran itu dibuat oleh netizen daripada luar negara. Alamak!

wak doyok ditegur pakai seragam tentera us salah

Netizen tersebut menegur perbuatan lelaki itu memasukkan tangan ke dalam poket seluar seragam berkenaan. Selain itu, turut meminta dia mencukur janggutnya kerana ia mengganggu imej USMC.

Malahan Wak Doyok turut digelar sebagai seorang yang berlagak seperti mempunyai pengaruh yang besar.

Walaupun mengakui kesilapan tersebut dengan membalas emotikon yang menampakkan dia seperti meminta maaf, namun ikon fesyen itu masih lagi tidak memadam gambar bermasalah tersebut.

wak doyok ditegur pakai seragam tentera us salah wak doyok ditegur pakai seragam tentera us salah wak doyok ditegur pakai seragam tentera us salah wak doyok ditegur pakai seragam tentera us salah

Sepatutnya Wak Doyok lebih berhati-hati kerana hal sebegini melibatkan kesucian angkatan tentera di luar negara. Kita pun mesti marah kalau orang luar tidak menghormati pakaian seragam yang disarungkan pewira tanah air kan?

Sumber: Twitter

June 24th, 2020

Meluahkan rasa sedih apabila butik Starvilion miliknya yang terletak di Shah Alam terpaksa ditutup tidak lama lagi, selebriti Wak Doyok akui amat sukar baginya untuk mengeluarkan arahan bahawa butiknya itu akan menamatkan operasi.

butik wak doyok ditutup

Lebih perit, Wak turut menyatakan beliau perlu tabah dan kuat mengharungi semua ini demi 70 orang para pekerjanya yang sudah hampir tiga tahun berkhidmat di butik tersebut bakal hilang punca pendapatan.

Rentetan daripada itu, Wak bagaimanapun bertindak mengadakan jualan lelong untuk semua koleksi pakaiannya serendah RM1 bermula 24 Jun ini sehingga 5 Julai depan.

View this post on Instagram

Keputusan sudah Wak & team buat. Jadi terimalah SHUTDOWN SALE di @starvilion mulai esok hingga 5 Julai 2020. Takpe doa kan Wak dan team bangkit semula nanti, InshaAllah. Untuk esok, ada bermacam-macam harga combo terbaik yang kami dah sediakan untuk para pelanggan esok! Selain dari item yang kita lelong serendah RM1; ada juga yang kita lelong RM50 untuk 2pcs, RM100 untuk 2pcs, RM100 untuk 3pcs, termasuklah RM100 untuk 5pcs pun ada! Memang lelong besar-besaran Wak buat kali ni. Koleksi boleh mix & match, baju sekeluarga lelaki & perempuan, kanak2 pun ada. Klik terus ke @starvilion untuk info koleksi2 yang bakal kami lelong mulai esok ni. Malam nanti @starvilion upload catalog, jangan lupa tengok ok. Paling penting! Jangan lupa rebut peluang 5,000 baju melayu Wak Doyok secara PERCUMA dengan setiap pembelian, tudung pun ada lebih 1,000 helai nak bagi percuma! Semuanya hanya di SHUTDOWN SALE @starvilion, di seksyen 7, Shah Alam & secara online di @starvilion. STANDBY DI WEBSITE & DI BUTIK. KALAU LAMBAT TAKUT STOCK HABIS PULAK NANTI. Jangan lupa doakan team Wak, @starvilion bangkit balik satu hari nanti, InshaAllah. #starvilionshuttingdown #shutdownsale

A post shared by Wak Doyok (@wakdoyok) on

Tambahnya lagi, beliau juga bakal memberi baju melayu koleksi sebanyak 5,000 helai secara percuma kepada pelanggan di butik dan secara atas talian di website www.starvilion.com.

Menurut Wak, beliau juga akan memberikan harga istimewa buat petugas barisan hadapan.

View this post on Instagram

Sedih rasa di hati tapi Wak kena kuatkan semangat demi 70 orang adik yang bekerja dengan Wak selama 3 tahun di @starvilion. Susah bila keadaan terus menduga macam ni. Wak nak bagi perintah tutup company pun sedih, tak sampai hati. Tapi Wak minta mereka try sekali lagi, jualan yang terakhir dari @starvilion khas untuk pelanggan yang tak jemu2 sokong @starvilion selama ini. Koleksi yang kami ada semua memang elok & cantik. Wak terpaksa lelong semua ni! Jadi Wak mintak semua please share dan support post ni, please dan thankyou. 24hb Jun – 5hb Julai ni, @starvilion akan clear kan semua stock yang ada, lelong serendah RM1! Wak pun akan sedekahkan 5 ribu pasang Baju Melayu Wak Doyok secara PERCUMA di butik @starvilion dan di website www.starvilion.com. Kepada Frontliners, jangan lupa datang bawa ID masing masing, ada special rate untuk anda semua dapatkan Baju Melayu secara percuma. Jualan terakhir Starvilion, Bismilah. Kita tutup dulu, nanti inshaAllah kita akan bangkit semula dengan direction yang baru. InshaAllah. Doa doa kan Wak dan team @starvilion. — By the way, tag 11 kawan awak kat comment ni, Wak nak bagi Baju Melayu 11 pasang free untuk followers Wak yang sanggup share post ni, viralkan. Wak akan umumkan pemenang random setiap hari mulai 24hb Jun sehingga 5hb Julai. INGAT JANJI KITA, SHUTDOWN SALE STARVILION: Tarikh: 24hb Jun – 5hb Julai 2020 Pembelian: Butik Starvilion Seksyen 7 Shah Alam Online di www.starvilion.com #starvilionshuttingdown #shutdownsale

A post shared by Wak Doyok (@wakdoyok) on

“Kepada Frontliners, jangan lupa datang bawa ID masing masing, ada special rate untuk anda semua dapatkan Baju Melayu secara percuma.”

Meskipun begitu, Wak turut meminta orang ramai menyokong jualan lelong butiknya, malah turut berterima kasih buat mereka yang tidak jemu mengenakan helaian koleksi Wak ketika sambutan Aidilfitri sebelum ini dan membeli pakaiannya selepas tiga tahun beroperasi.

May 6th, 2020

Menggunakan lambang kemahkotaan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar tanpa kebenaran baginda, ikon fesyen tanah air, Wak Doyok atau nama sebenarnya Mohd Azwan Md Nor didakwa pihak berkuasa.

wak doyok

Menurut pertuduhan, Wak didakwa menggunakan lambang kemahkotaan Duli Yang Mulia Sultan Ibrahim untuk tujuan persendirian tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada Sultan Johor, namun tidak mengaku bersalah  selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Wan Mohd Norisham Wan Yaakob.

Pelakon telefilem Permata Hatiku itu didakwa mengikut Seksyen 3(1)(a) Enakmen Lambang, Gelaran Anugerah (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) Johor 2017.

Malah hukuman denda tidak kurang daripada RM250,000 atau tidak melebihi RM500,000 atau penjara maksimum selama lima tahun atau kedua-duanya sekali, bakal dikenakan jika disabit kesalahan.

Juga, memberi alasan menjaga ibunya yang berusia 78 tahun di samping pendapatan perniagaannya terjejas ekoran pendemik COVID-19, peguamnya MN Halim Md Amin dan Syaffie Naim merayu denda direndahkan.

wak doyok sultan johor

Kes yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad menawarkan jaminan RM50,000 berikutan keseriusan kes yang dituduh ke atas Wak.

Namun, Hakim memerintah dirinya dijamin sebnayak RM35,000 dengan seoarang penjamin manakala sedutan kedua kes ditetapkan pada 15 Jun depan bagi penyerahan dokumen.

Sebelum ini Wak didakwa menempah dan membeli cincin dengan ukiran lambang peribadi Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar pada 2018 melaui dalam talian dari sebuah syarikat yang terletak di Indonesia.

View this post on Instagram

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Saya dengan rendah diri merafak Sembah Takzim dan Mohon Ampun kemajlis Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor, Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Johor dan Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Johor serta Yang Amat Mulia Yang Amat Mulia Kerabat Diraja Johor di atas kecuaian dan kelalaian saya. Salam Kemaafan saya panjatkan juga kepada Bangsa Johor yang saya muliakan. Sesungguhnya saya sedar kesilapan saya berpunca dari ketidak arifan saya dalam mengenali batas protokol Diraja. Saya amat menyesali keterlanjuran yang tidak disengajakan ini dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi. Saya memohon doa kehadrat Allah SWT agar dilanjutkan usia zaman Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor serta Usrah Diraja. @tunku_idris 🙏🏻 Daulat Tuanku 🙏🏻 Wassalaam

A post shared by Wak Doyok (@wakdoyok) on

Tindakannya itu mengundang padah dan beliau difahamkan membuat permohonan maaf di laman instagramnya selepas turut diminta memberikan penjelasan oleh Tunku Idris di akaun baginda.

Sumber: Berita Harian

 

April 29th, 2020

Sejak semalam kecoh diperkatakan di media sosial gara-gara sebentuk cincin yang dikaitkan dengan personaliti fesyen, Wak Doyok.

wak doyok cincin lambang diraja johor

Semuanya bermula selepas, Tunku Temenggong Johor iaitu Tunku Idris memuat naik foto yang memaparkan sebentuk cincin dengan ukiran lambang peribadi Sultan Johor. Baginda mempersoalkan apakah tujuan Wak Doyok menempah cincin tersebut dengan ukiran lambang diraja Johor.

wak doyok cincin lambang diraja johor

Menurut baginda, Wak Doyok perlu tampil menjelaskan perkara ini kerana ianya jelas telah melanggar undang-undang. Pesalah yang menggunakan lambang diraja bagi tujuan peribadi boleh dikenakan hukuman dan tindakan undang-undang.

Wak Doyok mohon maaf

wak doyok cincin lambang diraja johor

Terbaru, menerusi akaun Instagramnya Wak Doyok tampil membuat permohonan maaf secara terbuka kepada kerabat Diraja Johor atas kecuaian dan kesilapannya menyalahgunakan lambang peribadi Sultan Johor.

Jelasnya, dia tidak mengetahui mengenai batas protokol diraja. Dia menyesali kesilapan yang tidak disengajakan itu dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi.

wak doyok cincin lambang diraja johor

Untuk makluman anda, mana-mana individu yang menyalahgunakan lambang, gelaran dan anugerah atau replika untuk tujuan perdagangan, pekerjaaan atau persendirian tanpa kebenaran DYMM Sultan Johor adalah satu kesalahan yang besar. Jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak kurang RM250,000 dan tidak melebihi RM500,000 atau penjara tidak kurang setahun dan tikda melebihi lima tahun.

Sumber Berita : Kerajaan Negeri Johor