April 2nd, 2019

Melalui satu kenyataan media, persatuan jururawat yang sedang berdepan dengan tindakan undang-undang oleh penyanyi Linda Rafar memberitahu bahawa Linda memberi kenyataan yang tidak benar dalam artikel tersebut.

Delegation of Nurses menafikan pihak mereka ada memulakan tindakan guaman sehingga ingin menuntut wang RM1 juta. Sebaliknya Linda, melalui peguamnya,  telah menghantar notis tuntutan wang RM 2 juta kepada e-mel persatuan.

Malah, Delegation of Nurses menafikan ada dihubung atau dijemput oleh pihak Linda Rafar untuk mengadakan sebarang perbincangan sebelum notis tuntutan itu diterima.

Persatuan itu menambah,  kes saman fitnah seorang Jururawat ke atas Linda akan mula perbicaraan sekitar Mei. Ia hanya menjadi pemudahcara bagi membantu jururawat yang dikatakan difitnah oleh Linda.

Delegation of Nurses berkata, ia tidak akan memfailkan sebarang tindakan guaman di atas nama persatuan tanpa memaklumkan terlebih dahulu kepada kesemua ahli-ahlinya yang berdaftar.

Ia juga bakal membuat laporan polis dalam masa terdekat ke atas Linda melalui kenyataannya kepada Harian Metro tersebut kerana ianya didakwa berunsur fitnah.- beautifulnara.com

September 8th, 2017

Rasanya ramai pembaca BeautifulNara kenal dengan Watie Sadali yang kini sering melakonkan watak ibu mertua vogue dalam drama-drama Melayu bersiri.
watiehana
Pada 10 Mac 2015, Watie telah diperintahkan untuk  membayar tuntutan saman penghakiman berjumlah RM707,351.83 yang difailkan oleh bekas anggota kumpulan Elite iaitu Hana seperti diperintahkan Mahkamah Sesyen Selayang.

Bagaimanapun, mStar Online melaporkan yang Watie ketika ditemui berkata, jumlah yang dituntut Hana di luar kemampuannya dan turut membuat rayuan di hadapan Hakim, Rasyihah Ghazali ketika mendengar kes itu hari ini.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Saya bukan hendak melarikan diri daripada membayar ganti rugi itu tapi jujur saya katakan jumlah itu memang di luar kemampuan saya dan pendapatan saya pun bukannya banyak dan masih berlakon untuk mendapatkan wang.

Jika saya mempunyai perniagaan yang besar dan berjaya memang saya akan bayar tetapi memang saya tidak mampu.

Sebab itu saya mohon rayuan kepada mahkamah agar jumlah itu dikurangkan dan itu pun saya boleh lunaskan secara ansuran bulanan.

Bagaimanapun, Watie mendakwa dia tidak diberi peluang membela diri

Saya terkejut sebenarnya ketika kes dahulu selesai begitu sahaja tanpa saya berpeluang membela diri.

Saya pernah cuba bertemu dengan Hana untuk selesaikan masalah tetapi dia menolak dan pilih jalan ini. (Selesaikan di mahkamah).

Saya cuba juga buat rayuan sebelum ini tetapi kes ini telah ditutup.

Jika benar saya bersalah saya minta maaf dengan Hana dan sekarang pun saya positif sahaja.

Kita pernah berkawan dan tak sangka pula jadi begini tetapi saya reda dan cuba selesaikan masalah ini

Terdahulu, Hana Adnan yang juga bekas anggota kumpulan Elite bersama Watie telah diisytiharkan muflis pada April 2013 kerana gagal menyelesaikan bayaran pinjaman bank sedangkan dalam masa yang sama, beliau sendiri tidak mengetahui mengenai pinjaman tersebut.

Ketika itu beliau hanya ingin membantu Watie kerana terhimpit dengan kehidupan yang sukar ketika itu. Atas dasar persahabatan, Hana bersetuju untuk pinjamkan nama dan membayar duit pendahuluan bagi membolehkan Watie membeli sebuah kereta Toyota Wish.

Bukan niat Hana  untuk tidak menyelasaikannya dengan cara baik, namun usaha beliau sebelum ini tidak membuahkan hasil.

Sebelum ini, selama 5 tahun saya mencari dia untuk berbincang. Bukan saya tak cari. Sekarang dia kena selesaikan tanggungjawab untuk langsaikan perkara ini.

Gambar: Instagram Watie Sadali

Hana juga menjelaskan sebelum ini suami Watie iaitu Joey ada menghubunginya untuk berbincang dengan cara baik untuk menyelesaikan masalah ini namun menurut Hana perkara tersebut sudah terlambat.

Saya kata saya minta maaf sebab mahkamah sudah jatuhkan hukuman.

Gambar: Instagram Hana Adnan

Bagaimanapun, pada pendapat penulis tindakan Hana adalah wajar untuk membersihkan namanya sebagai penghutang sedangkan Toyota Wish tersebut bukan digunakan olehnya. Mungkin ia patut jadi pengajaran kepada semua orang supaya melangsaikan pinjaman bank.

Bila tindakan mahkamah sudah dibuat, memang sulit untuk menghentikannya. –beautifulnara.com

October 5th, 2015

Bekas suami Rita Rudaini, Aidil Zafuan Abdul Razak, 28, telah diperintahkan membayar RM 30,000 kepada pelakon itu sebagai mutaah, iaitu 10% dari tuntutan asal Rita sebanyak RM 300,000.

Hakim Syarie, Mawardi Che Man membuat keputusan itu selepas berpuas hati plaintif, Rita Rudaini layak membuat tuntutan tersebut.

Lapor Sinar Harian, Mawardi berkata dalam penghakimannya, mahkamah menilai dua perkara iaitu kemampuan defendan dan keadaan serta keperluan Rita.

Mahkamah memutuskan penceraian yang berlaku bukan berpunca daripada keaiban isteri.

Sehingga diceraikan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), plaintif tidak pernah disabitkan dengan kesalahan nusyuz walaupun defendan telah memfailkan perintah kembali taat namun ia ditarik semula.

Begitulah keputusan mahkamah terhadap siri tuntutan nafkah mutaah Rita Rudaini, 39, terhadap bekas suaminya. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan dua anak lelaki iaitu Airit Rayyan Rizqin, 6, dan Airit Qaqa Arjuna, 4.

Jom saksikan Bangsawan 'Anak Raja Anak Papa' pada 9-11 Oktober 2015 di Auditorium DBKL. Maklumat lanjut sila hubungi 03-26148200/8262 atau fb: mysenibudaya atau layari www.jkkn.gov.my #mysenibudaya #jkknhq

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Wednesday, 30 September 2015

February 23rd, 2015

Isu warga Indonesia tidak berpuas hati dan mendakwa pelbagai warisan budaya Malaysia berasal dari negara mereka bukanlah isu baru. Terbaru, ‘Save Lunpia’ yang diadakan oleh sekumpulan rakyat Indonesia di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta dianjurkan oleh Forum Masyarakat Peduli Budaya Indonesia (FormasBudi).

Ia bertujuan untuk mendesak Malaysia agar tidak membuat tuntutan mengenai kulit popiah atau ‘lunpia’ yang dikatakan merupakan warisan asli Indonesia.

Chef selebriti Datuk Chef Wan telah memberikan komen mengenai isu itu di akaun Instagram miliknya. Beliau menyifatkan golongan itu berfikiran cetek dan pendek akal memandangkan popiah sebenarnya terdapat pelbagai versi di pelbagai negara, bukan sahaja di Malaysia.

Susah apabila manusia berfikiran cetek dan pendek akal mereka. Dah la kebanyakan mereka itu keluar negara sendiri pun tak pernah dan melihat popia atau Spring Roll need di serata dunia orang dan reka berzaman zaman lagi menguna pelbagai nama. From negara China tu Filipina yg mereka panggil Lumpia sehingga la ke Mexico yg diberi nama Chimicanga dan mcm2 lagi la.

The idea is always the same.Food that is wrap and roll lalu di goreng. Even di Thailand pun mau pun Vietnam have their own version of Spring roll..tak pulak mereka2 itu meyalak ke negara Asing seperti apa yg Indonesia is doing. Sungguh memalu kan.

Tak ada issue lain ke nak cari pasal? Dah la dunia di luar itu kecoh orang bergaduh pasal all kind of issue ini kita Allah turun kan makanan enak2 supaya kita menjamu serta bergembira dan bersahabat dan bukan suruh berperang. Islam ke orang2 mcm tu?

Komen Chef Wan memang ada benarnya kerana popiah atau spring roll dalam bahasa Inggeris dikatakan merupakan makanan cina. Ia boleh diisi dengan pelbagai jenis inti bergantung kepada tempat dan popiah Malaysia ialah versi Malaysia dan tidak sama dengan popiah di negara itu.

Ia juga sama dengan isu batik, di mana mengikut Wikipedia, batik berasal dari negara China dan juga Mesir. Batik Indonesia dan batik Malaysia berbeza dari segi corak setelah melalui peredaran masa dan pengaruh setempat dan langsung tidak sama serta menghasilkan corak yang berbeza.

Mungkin rakyat yang tidak gembira akan mencari satu-satu isu walaupun yang remeh dan tidak masuk akal, apa saja yang boleh membuat mereka lupa akan kekurangan dalam kehidupan seharian mereka.

Jadi bersyukurlah dengan apa yang ada, memang tak cool langsung bila berebut dan bergaduh tentang makanan yang merupakan kurniaan dan nikmat tuhan untuk umat manusia. Tak gitu?