Written by AbangNara | June 8th, 2011

shuhada at taqwa
Sebuah showcase nasyid yang terbesar dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Showcase Amal Shuhada At-Taqwa akan diadakan seperti berikut:

Tarikh: 11 Jun 2011
Hari: Sabtu
Jam: 8.30 malam
Tempat: Dataran Kemerdekaan, Shah Alam
Masuk: Percuma

Showcase ini diilhamkan oleh Munsyid Malaysia (Majlis Usrah Nasyid Malaysia) susulan daripada kejadian menyayat hati yang melanda Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa pada 27 Mei 2011 yang lalu.

Seramai 50 artis nasyid tempatan, (dan ramai lagi) akan menyertai showcase ini yang akan menggabungkan hampir kesemua artis nasyid ternama tanah air termasuk Raihan, Hijjaz, Rabbani, Inteam, Nowseeheart, Saujana, UNIC, Nazrey Johani, Hafiz Hamidun, Muadz, Far East dan ramai lagi. Aisyah juga akan turut sama memeriahkan showcase tersebut sebagai artis undangan.

Showcase amal ini menerima tajaan hampir keseluruhan sudut, dan kesemua artis-artis nasyid yang terlibat adalah tanpa bayaran. Tujuannya, untuk mengumpul dana yang akan disalurkan terus kepada Persatuan Anak-Anak Yatim Malaysia (PAYM) untuk diurus dan ditadbir dan pembangunan semula Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa.

Kepada mana-mana badan-badan korporat, syarikat dan dermawan yang berhajat untuk menyumbang, boleh berhubung terus dengan Azadan Rabbani (019-211 0300) atau Isman Hijjaz (03-6140 8280) atau boleh juga menyumbang terus kepada Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa dengan bank-in kepada:

PERSATUAN ANAK-ANAK YATIM MALAYSIA
Maybank: 5641 3730 0901

Semoga usaha ini akan menjadi bekalan untuk kita di hari akhirat kelak. Insyallah.

Written by AbangNara | May 23rd, 2011

review filem nur kasih

Abang Nara dah pernah bagi review filem Nur Kasih yang kini sedang hangat ditayangkan di pawagam. Apa kata kita baca review daripada seorang pembaca BeautifulNara yang telah menonton filem ini. Oh ye, dengar ceritanya kutipan hari pertama filem Nur kasih ialah RM500,000. Tahniah Abang Nara ucapkan atas kutipan yang memberangsangkan ini.

Jom baca review filem Nur Kasih (tulisan pembaca ini tidak diedit langsung)

salam..

abg nara..saya fahana..

saya nk kongsi sedikit la pendapat saya tentang filem terbaru,NUR KASIH THE MOVIE (NKTM)..sy baru je g tengok tdi kat midvalley..jam 11.15pg,kira batch 1st la..saya pun bkn la pndai sgt nk kutuk ke komen ke mcm penggiat seni professional lain..kta2 ni lahir ikhlas dari hati,seorang penonton biasa..

Firstly,klau diberikan peluang untuk bgi mrkah,saya nk bagi 9.5/10 mrkah..klmhn dia cuma 1,ending dia agk kabur sikit..tentang siapa yg mati sebenarnya,coz memg jelas2 nmpak adam tak meninggal kerana ada penderma untuk dia dan penderma tu yang mati,tetapi bila scene yang aidil cakap,”sya snggup buat apa shja demi nur selagi sya masih hidup”..sya pelik,kenapa,adam da mati da ke?..tapi adam mati ketika usia tua..itu je la..

tapi yang lain superb..mmg best..dari segi lakonan,teknik gambaran,cara ambil shoot,semua ok..lawa pulak tu gmbar yang diambil..lgi 1,endingnya unik,dan sememangnya adalah penutup untuk rangkaian kisah nur kasih..mungkin pengarah mahukan begitu agar penonton tidak lagi meminta sambungan kisah cinta ni..
segala scene yang di ambil,semua ada mesej tersendri,dan terikat antra 1 sama lain,klau terlepas 1 scene,mka kita x fham seterusnya..jadi kena fokus..

jlan cerita tersusun,x ada cacat cela..dan boleh mmbuatkan penonton menangis..lakonan pra pelakon juga mntap dan natural(remy ishak,tiz,fizz fairuz dn lain2)..sya boleh bagi tepukan gemuruh..serius..terutamnya watak knak2 lakonan miasara dan seorng lagi knak2 lelaki yang memegang watak ilyas,natural dan selamba,watak ini la yang menceriakan disebalik kisah2 sedih yang dipaparkan..tabik spring..
lokasi yang dipilih juga cantik..jordan..

kira mcam real la lakonan para penduduk Jordan sana..rasa macam tengok cerita arab pun ada..siap ada scene tembak2 lagi..kira plot cerita dah diadun cantik.. lagu2nya juga disusun cantik sesuai dengan part dn jlan2 cerita..menyebabkan kita bleh terbuai dengan cerita dan emosi kita trut sama menyelami cerita ini..thniahh pengarah muzik,hafiz hamidun..

panggung tadi memang penuh..tak ada kerusi kosg pun..tu baru yang 11.15 pg punya part..belum lg yang 5 lagi tygn selpas 11.15pg pda hari ni..mmg sambutan luar biasa..rmai makcik2 yang g tengok..memang best tengok suasana tadi..meriah..

secara jujurnya,saya nak ucapkan tahniah kepada pengarah,kabir Bhatia,penulis skrip,mira Mustafa,para pelakon dan krew rangkaian NKTM,coz Berjaya mghasilkan cerita bermutu,dan memberikan kerjsama yg cemerlang untk cerita ini..syabas dan teruskan berkarya..

dan klau mau tahu,sya memilih menonton NKTM dari Pirates or Caribean yang baru,sebab, da lama sya menunggu sambungn cerita ini..saya hrap penonton lain dapat menonton filem ini dn nilaila sendiri..berbaloi tiket anda tu dengan cerita yg anda nak tengok ni..saya harap anda bersetuju dengan kata2 saya ni..sekian..~~fahana..

Apa pendapat korang yang dah tengok filem Nur Kasih? Best ke tak best?

Written by AbangNara | January 14th, 2011

drama melayu

Semalam kami berjalan-jalan membaca blog dan hati kami terpaut dengan tulisan dari saudara NoktahHitam. Tulisannya yang bertajuk “Raise your hand if you have Malaysian drama/movies” membuatkan kami menganggukan kepala. Memang kebanyakan benda yang ditulis adalah tepat sekali. Kami amik sedikit hasil tulisannya:-

[note]I sometimes don’t get Malay drama. It’s always about the same thing, it revolves around Datuk, some pious dude, jealousy, ah-long, oh well, you don’t really need me to spell out everything, because you know the drill.

Some mistakes that are easily spotted, work at factory and they could bloody afford to rent a bungalow? WTF? Or applied 178 layers of make up before going to bed. Or ghosts that have strings attached to them. Puftt.. Non sense. Or empty cup of tea, and yet he kept sipping the cup. Hello! Pour that man some tea-lah ok? [/note]

Maka kami di sini ingin bertanya pendapat anda semua. Apa pandangan korang pasal filem ataupun drama Melayu? Adakah dah maju sedikit daripada dulu ataupun sama je? Kami memang jarang tengok drama Melayu. Kalau filem tue yang latest kami tengok ialah filem Hantu Kak Limah Balik Rumah. Not bad jugaklah. Kalau tanya drama, memang kami fail.

So apa pendapat korang? Jangan segan luahkan. Kemungkinan besar para penerbit filem pun baca blog nie. Mungkin boleh ambil komen korang buat iktibar.

P.S: Ketahui sama ada korang nie sihat, kurang sihat atau memang tak sihat langsung dengan Nestle Profile Test.

Written by AbangNara | November 27th, 2010

gambar seksi ummi nazeera

Kami dapat rasakan Ummi Nazeera terlalu merindui Malaysia sehingga badannya menjadi kurus kering lantas membuatkan bajunya tidak muat lagi. Untuk yang tidak tahu, Ummi Nazeera kini berada di Australia untuk menyambung pelajaran. Kami sendiri pernah menjadi kurus kering semasa belajar di Korea dulu. Sememangnya stress dan tertekan terutamanya sebab susah nak dapat makanan Malaysia.

Cadangan kami, baliklah ke Malaysia sempena Year End Sale dan belilah baju baru. Nak lagi best, balik Malaysia dan makan sepuas-puasnya untuk tambahkan berat badan balik. Terlalu kurus tidak cantik di mata kami.

Update: Abang Nara tukar lah gambar Ummi Nazeera dari yang nampak lurah dendam kepada yang bertudung. Ramai sangat yang menasihatkan Abang Nara supaya tak mengeluarkan gambar tersebut. Thanks for the advise. I love you allz. Jangan gaduh-gaduh ye.

Update 2: Nak tengok gak? Klik sini.