May 22nd, 2020

Meskipun akui rindu untuk beraksi semula dalam bidang lakonan, pelakon Nabila Huda tampil menyuarakan pendapatnya berkenaan soal keselamatan malah seakan tidak bersetuju dengan keputusan membenarkan penggambaran dijalankan semula susulan wabak COVID-19 yang melanda Malaysia.

nabila huda

Nabila atau lebih mesra disapa Abil mempersoalkan mengapa perkara ini boleh berlaku. Beliau turut menyatakan perkara itu seperti tidak logik kerana bidang tersebut melibatkan ramai orang bekerja dalam satu masa.

Advertisement

nabila huda

Hal ini kerana, dirinya bimbang akan keselamatan semua pihak malah turut menyatakan bagaimana penjarakan sosial boleh diterapkan andai ia melibatkan banyak sentuhan sesama manusia bermula dari solekan sehingga babak dalam lakonan.

nabila huda

Advertisement

Bagaimanapun, Abil turut bimbang andai krew dan pelakon dijangkiti wabak tersebut semasa berada di lokasi penggambaran.

nabila huda

nabila huda

“What if kite di jangkiti during shooting, and then kite taktau, skali terkena the whole family at home, production boleh tanggung kos perubatan to the whole family.”

Abil juga tegas mempertahankan pendapatannya kerana segala perkara yang berlaku ini melibatkan soal nyawa malah tidak menafikan pelbagai persoalan bermain di fikiran selepas terbaca kenyataan berikutan hal berkenaan.

Advertisement

nabila huda

“There’s millions of question bermain dalam fikiran bila saya ter baca pasala statement nak kena start penggambaran ni.. macam2 dalam fikiran.”

nabila huda

Mengakhiri perkongsiannya di laman Twitter, Abil bertindak memohon maaf sekiranya ada pihak yang kurang senang dengan pendapatnya, malah tetap menyeru orang ramai supaya tabah mengharungi segala ujuan yang berlaku.

Terdahulu, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah memaklumkan kebenaran meneruskan aktiviti seni telah diluluskan semasa mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Namun, penggiat seni digesa untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang diberikan dan tidak mengabaikan saranan kerajaan itu.

Advertisement
May 21st, 2020

Bukan perkara baru lagi, tetapi sudah acap kali industri drama dan perfileman tanah air ditegur penonton bahkan pelakon sendiri dek kekurangannya. Paling terkesan apabila ramai yang bandingkan kualiti drama tempatan dengan produk hasil Hollywood dan juga Korea.

Malahan Nabila Huda turut menyentuh isu ini menerusi Instagram Story baru-baru ini. Pada awalnya, wanita ini memuat naik poster drama ‘Hollywood’ di mana ia menceritakan sekumpulan pelakon dan pembuat filem yang cuba merealisasikan impian mereka selepas Perang Dunia kedua.

nabila huda

Advertisement

Nabila menyatakan bahawa pasti seronok sekiranya screen test di Malaysia dilakukan sama seperti apa yang ditonjolkan di dalam drama tersebut. Turut memuji pembuatan kostum dan set penggambarannya, dia berharap agar bajet yang mencukupi disediakan bagi mengeluarkan produk setanding dengan ‘Hollywood’.

“Kalau asyik nak potong bajet pelakon, pekerja, scriptwriter, sampai abang Jamil mampus la kita asyik shoot kat Hulu Langat untuk scene kampung.”

nabila huda tegur produksi drama

Bahkan Nabila mencadangkan supaya industri ini mengguna pakai generasi muda dalam proses suntingan kerana mereka lebih arif dengan teknologi terbaru.

Bukan itu sahaja, pihak produksi juga tidak sepatutnya berkira dengan bajet untuk pakaian pelakon sepanjang drama berlangsung.

Advertisement

“Produser pun jangalan la kedekut sangat bagi budget RM5k untuk 13 artis untuk 26 episod.. Memang baju bundle la jawabnya!”

nabila huda tegur produksi drama

Tak dilupa mengenai pemilihan pelakon yang sering menjadi topik utama menentukan kegagalan dan kejayaan sebuah drama.

Bagi Nabila, pelakon sepatutnya dipilih daripada kemampuan mereka untuk melakonkan sesuatu watak dan bukannya ditentukan berdasarkan jumlah pengikut Instagram mereka.

nabila huda tegur produksi drama

Advertisement

Pelakon berbakat ini juga meminta produser berhenti mengambil pelakon kegemaran mereka atau pun pilihan stesen televisyen sahaja. Tak salah lakukan uji bakat terlebih dahulu bagi pelakon baru bagi memastikan mereka dapat membawa watak tersebut.

nabila huda tegur produksi drama

nabila huda tegur produksi drama

Penggunaan lokasi yang sama sebagai set penggambaran juga turut disebut oleh Abil, patutnya melakukan pencarian tempat yang sesuai terlebih dahulu dan bukannya main sebat tawaran yang murah sahaja.

nabila huda tegur produksi drama nabila huda tegur produksi drama

Advertisement

Selain itu, Abil turut meminta agar kesemua kakitangan sesebuah produksi supaya diberi bayaran tambahan sekiranya dipaksa bekerja lebih daripada waktu kerja yang ditetapkan.

nabila huda tegur produksi drama

Nabila turut menegur pengurus kepada artis baru yang tidak mempelajari latar belakang drama dan terus sahaja ‘demand’ harga yang tak masuk akal sebagai bayaran.

“Bakat pun belum tentu ada, agak-agak la nak ketuk produser mintak duit sampai satu episod 4k.”

nabila huda tegur produksi drama nabila huda tegur produksi drama

Nabila mengakhiri luahan tersebut dengan memuji banyak bakat hebat dalam industri drama tanah air, cuma keadaan dan persekitaran yang kekal sama membuatkan semua kakitangan berasa penat.

nabila huda tegur produksi drama

Semoga industri drama Malaysia bakal mengalami perubahan untuk kebaikan semua.

Sumber: Instagram

Advertisement
May 8th, 2020

Masih belum reda akan berita kehilangan nenek kepada pelakon popular tanah air Nabila Huda, Indon Ramli, beliau sekali lagi berdepan situasi menjengkelkan apabila ada peminatnya yang seakan tidak sensitif terhadap situasi tersebut.

nabila huda bengang

Menerusi laman twitternya, Nabila atau nama sebenarnya Nabila Huda Binti Suhaimi meluahkan rasa berang apabila wujud segelintir individu seolah tidak menghormatinya dengan meminta untuk berswafoto dengannya.

Advertisement

nabila huda berang twitter

“Nenek Aku meninggal ni, Korang gila ke apa nak selfie?,” tulisnya.

Namun, Nabila yang masih sedih mengenang pemergian neneknya itu tidak mengupas lanjut berkenaan situasi tersebut malah perkara itu menimbulkan pelbagai reaksi daripada pengikut Twitternya.

twitter nabila huda bengangtwitter nabila hudatwitter nabila huda

Terdahulu pelakon drama bersiri Akulah Balqis ini berkongsi berita kematian neneknya di entri Instagram miliknya.

Nabila yang tidak pernah melalui kehilangan dalam hidup itu difahamkan takut dan sukar untuk menumpuh dugaan tersebut.

Beliau yang kehilangan neneknya pada Rabu lalu juga turut meminta agar segala makan dan minum arwah dihalalkan.

Advertisement
May 8th, 2020

Pelakon Nabila Huda atau lebih mesra disapa Abil berkongsi berita pilu apabila neneknya Indon Ramli telah menghembuskan nafas terakhir Rabu lalu.

Nabila Huda

Mengakui arwah neneknya merupakan individu yang telah menjaga dan membesarkannya sejak di zaman kanak-kanak, beliau difahamkan sukar untuk menempuh dugaan seperti ini.

Advertisement

Malah anak kepada penyanyi Rock Amy Search itu juga turut berkongsi perkara tersebut bersama pengikutnya di laman Instagram.

Beliau yang tidak pernah melalui fasa kehilangan dalam hidup itu langsung tidak pernah menggambarkan bahawa perkara seperti ini akan terjadi kepadanya.

Hal ini kerana, beliau dilihat agak sukar untuk mengharungi dugaan seperti ini kerana terlalu sayang akan arwah neneknya.

Nabila Huda

“Abil Takut Nak lalui perasaan tu.Abil slalu fikir Kuat ke Abil untuk menghadapi situasi tu. Tapi hari ini..6th May 2020, Abil kehilangan nenek Abil..Dia Pergi jam 7 tadi. Dia lah Nenek yang jaga Dan membesarkan Abil dari kecik.

Advertisement

“Nenek dah Takde..Perkara yang paling Abil Takut dalam hidup Terjadi Pada hari ini..Seriously, I’m lost. Dada rasa sakit macam perasaan tak lepas,” katanya.

Tulis Nabila lagi, beliau juga memohon kepada yang mengenali arwah neneknya supaya menghalalkan segala yang pernah dilakukan oleh arwah, malah menyeru para pengikutnya untuk turut sama menitip doa buat arwah neneknay.

View this post on Instagram

Hari Ini Abil Nak luah perasaan dengan korang.Dalam hidup kite Mesti ada Perkara yang paling kite Takut..Macam Abil,Abil paling Takut dengan kehilangan. Abil tak pernah melalui kehilangan dalam hidup..never I imagine life without someone i love. I always scared of losing someone in my life. Sebab Abil Takut Abil tak boleh Nak lalui or Abil taktau macamana Nak go through. Abil Takut Nak lalui perasaan tu.Abil slalu fikir Kuat ke Abil untuk menghadapi situasi tu. Tapi hari ini..6th May 2020, Abil kehilangan nenek Abil..Dia Pergi jam 7 tadi. Dia lah Nenek yang jaga Dan membesarkan Abil dari kecik..Nenek dah Takde..Perkara yang paling Abil Takut dalam hidup Terjadi Pada hari ini..Seriously, I’m lost..Dada rasa sakit macam perasaan tak lepas..Abil tengah cuba Untuk memahami keadaan ni.Kepada Siapa yang kenal nenek,Halalkan makan minum Dia ya..Mintak korang semua sedekah kan al-fatihah pada arwah nenek saya, indon bt ramli..😢

A post shared by Nabila Huda (@kupu_kupu) on

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata peminatnya dan rakan artis turut berdukacita atas kehilangan nenek Nabila malah turut menzahirkan ucapan takziah buatnya seisi keluarganya.

Advertisement