January 8th, 2020

Selepas selebriti popular, Neelofa mengundurkan diri daripada rancangan MeleTOP mulai tahun 2020, ramai yang tertanya siapa agaknya yang bakal menggantikan tempatnya sebagai pengacara rancangan hiburan tersebut. Ada beberapa nama yang disebut bakal bergandingan dengan Nabil iaitu Mira Filzah dan Ain Edruce tetapi belum ada sebarang pengumuman rasmi mengenainya.

View this post on Instagram

Rupanya @errafazira hos jemputan minggu ni! Halah halah kemain syok @nabilzira eh! 🤣 #MeleTOP

A post shared by MeleTOP (@meletop) on

Semalam pihak MeleTOP membuat kejutan istimewa dengan menampilkan primadona, Erra Fazira sebagai hos jemputan.

Kemunculan Erra itu mendapat reaksi yang positif daripada netizen. Rata-rata netizen akui dia mempunyai aura tersendiri yang membuatkan program tersebut lebih menarik. Malah, telatah Erra yang cukup sempoi membuatkan penonton terhibur, gandingan yang sangat sesuai bersama Nabil.

erra fazira

erra fazira meletop

Erra versatil dan matang

erra fazira meletop

erra fazira hos jemputan meletop

Harap kekal sebagai hos

erra fazira

erra fazira meletopRamai yang berharap agar Erra dapat dikekalkan sebagai hos pada masa akan datang. Mereka sangat berpuas hati dengan gaya pengacaraannya yang matang, profesional ketika bertanyakan soalan kepada tetamu jemputan dan mampu memikat hati penonton.

Erra memang dikenali dengan sikapnya yang selamba, tetapi pada masa yang sama dia cukup versatil serta profesional dalam kerjanya. Apa pendapat anda, setuju tak kalau Erra dikekalkan sebagai hos MeleTOP?

Kredit  Foto & Video: Instagram MeleTOP & MindOrder Management

November 14th, 2019

Pelawak dan pengacara Nabil Ahmad mengaku ada segelintir peminat yang sering membandingkan dirinya dengan Alif Satar sebagai pengacara. Umum mengetahui, sebelum ini juga ada pihak mengkritik gaya pengacaraan Nabil yang dikatakan berlebihan, membuat lawak tidak sensitif yang ada kalanya mengguris hati orang lain.

nabil ahmad

Bagaimanapun, Nabil berkata dia sedikit pun tidak tersinggung apabila dibandingkan sedemikian rupa. Padanya, masing-masing mempunyai keunikan dan gaya pengacaraan tersendiri.

Saya tak boleh jadi Alif dan dia tak boleh jadi saya. Itu kehebatan dan perbezaan hos masing-masing.

alif satar

Alif ada cara dia, kalau saya jadi macam dia orang akan kata saya propa. Saya dah buat GV selama enam tahun dan takkan tiba-tiba saya nak ubah menjadi Alif? Alif pula kalau cuba jadi saya dan lawak tu tak sampai, apa pula kesannya pada dia?

Jadi, masing-masing ada keunikan mengacara sesebuah rancangan dan saya akan terus buat perangai saya mengikut terma dan syarat rancangan itu sendiri.

nabil ahmad gegar vaganzaNabil juga sangat terbuka menerima kritikan. Mengakui penonton berhak mengemukakan pendapat dan cadangan. Sebenarnya isu ini agak subjektif kerana ia bergantung kepada penerimaan masing-masing. Tidak boleh terlalu membuat perbandingan kerana baik Alif mahupun Nabil mereka mempunyai cara yang berbeza untuk menarik minat penonton.

Sumber Berita : Astro Gempak

October 7th, 2019

Lawak tentang bentuk fizikal seseorang ataupun ‘body shaming’ termasuk sebagai salah satu kategori buli. Memang tidak kelakar apabila seakan menghina bentuk fizikal orang lain apatah lagi di televisyen.

nabil ahmad body shaming sherry al hadad

Sejarah berulang lagi apabila sekali lagi fizikal pengacara Sherry Al-Hadad dijadikan sebagai bahan lawak.

 

Nabil Ahmad yang hadir di Big Stage untuk mempromosikan rancangan kendaliannya telah bergurau “Aku dapat complain stage berat sebelah” yang berunsurkan ‘body shaming’ terhadap Sherry.

“Nabil syok sendiri, cukuplah lawak

‘body shaming’. Tak kelakar”

nabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadad

Rata-rata netizen menganggap perbuatan Nabil itu agak biadab. Hentikanlah lawak ‘body shaming’ yang tidak kelakar dan hanya menjatuhkan maruah orang lain.

Alif Satar dipuji hero, ‘back up’ Sherry

alif satar sherry al hadadSekali lagi tindakan pantas Alif Satar yang mengawal keadaan bertindak melindungi rakan pengacaranya itu dipuji netizen. Ramai yang berkata dia ibarat hero yang menyelamatkan situasi agar tidak berlarutan. Memang seorang lelaki budiman.

alif satar back up sherry al hadadalif satar

Budaya ‘body shaming’ ini sepatutnya tidak wujud. Orang yang dipersendakan itu boleh menghadapi kemurungan yang melampau apatah lagi jika dimalukan di khalayak ramai. Benar kata netizen, dah boleh rasanya berhenti untuk membuat lawak berkaitan fizikal seseorang.

September 30th, 2019

Lawak tentang bentuk fizikal seseorang ataupun ‘body shaming’ termasuk sebagai salah satu kategori buli. Kini, ramai rakyat Malaysia sudah peka dengan isu tersebut dan tidak mahu lagi melihat lawak sebegitu dipertontonkan khususnya di kaca televisyen.

lawak body shaming

Walaubagaimanapun, menurut pelakon dan pelawak iaitu Nabil Ahmad, lawak ‘body shaming’ sebenarnya mampu menaikkan lagi rating rancangan dan tidak membuatkan penonton bosan.

Menurut Nabil, ketika awal kemunculannya dalam dunia hiburan, guraun tentang fizikal seseorang tidak menjadi isu besar.

nabil ahmad body shaming

Pada zaman awal kemunculan saya dalam industri hiburan dahulu, gurauan body shaming dalam program TV tidaklah dikritik sehebat sekarang. Bagi saya, isu seperti ini mampu menaikkan rating tontonan sesebuah program, kalau semua yang dituturkan itu terlalu biasa, penonton pun akan berasa bosan.

Kami sesama artis pun faham antara satu sama lain, tak akan lah sesama artis pun dah tak boleh gurau?

nabil ahmad

Saya sendiri pernah diejek kurus dan telinga capang, saya terima dengan positif, penonton ketika itu pun tidaklah terlalu mengkritik gurauan berbentuk body shaming.

Setiap orang berbeza pendapat, mungkin kalau kena pada diri Nabil dia okay sahaja tetapi kalau kena dekat orang lain, tidak semestinya mereka boleh menerima lawak ‘body shaming’ dengan baik. Meskipun berniat sekadar gurauan, ia sebenarnya mampu mendatangkan kesan yang buruk kepada orang lain seperti kurang keyakinan diri, stress atau lebih parah depresi.

Sumber Berita : Astro Gempak