Written by Bella | October 7th, 2019

Lawak tentang bentuk fizikal seseorang ataupun ‘body shaming’ termasuk sebagai salah satu kategori buli. Memang tidak kelakar apabila seakan menghina bentuk fizikal orang lain apatah lagi di televisyen.

nabil ahmad body shaming sherry al hadad

Sejarah berulang lagi apabila sekali lagi fizikal pengacara Sherry Al-Hadad dijadikan sebagai bahan lawak.

 

Nabil Ahmad yang hadir di Big Stage untuk mempromosikan rancangan kendaliannya telah bergurau “Aku dapat complain stage berat sebelah” yang berunsurkan ‘body shaming’ terhadap Sherry.

“Nabil syok sendiri, cukuplah lawak

‘body shaming’. Tak kelakar”

nabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadad

Rata-rata netizen menganggap perbuatan Nabil itu agak biadab. Hentikanlah lawak ‘body shaming’ yang tidak kelakar dan hanya menjatuhkan maruah orang lain.

Alif Satar dipuji hero, ‘back up’ Sherry

alif satar sherry al hadadSekali lagi tindakan pantas Alif Satar yang mengawal keadaan bertindak melindungi rakan pengacaranya itu dipuji netizen. Ramai yang berkata dia ibarat hero yang menyelamatkan situasi agar tidak berlarutan. Memang seorang lelaki budiman.

alif satar back up sherry al hadadalif satar

Budaya ‘body shaming’ ini sepatutnya tidak wujud. Orang yang dipersendakan itu boleh menghadapi kemurungan yang melampau apatah lagi jika dimalukan di khalayak ramai. Benar kata netizen, dah boleh rasanya berhenti untuk membuat lawak berkaitan fizikal seseorang.

Written by Bella | September 30th, 2019

Lawak tentang bentuk fizikal seseorang ataupun ‘body shaming’ termasuk sebagai salah satu kategori buli. Kini, ramai rakyat Malaysia sudah peka dengan isu tersebut dan tidak mahu lagi melihat lawak sebegitu dipertontonkan khususnya di kaca televisyen.

lawak body shaming

Walaubagaimanapun, menurut pelakon dan pelawak iaitu Nabil Ahmad, lawak ‘body shaming’ sebenarnya mampu menaikkan lagi rating rancangan dan tidak membuatkan penonton bosan.

Menurut Nabil, ketika awal kemunculannya dalam dunia hiburan, guraun tentang fizikal seseorang tidak menjadi isu besar.

nabil ahmad body shaming

Pada zaman awal kemunculan saya dalam industri hiburan dahulu, gurauan body shaming dalam program TV tidaklah dikritik sehebat sekarang. Bagi saya, isu seperti ini mampu menaikkan rating tontonan sesebuah program, kalau semua yang dituturkan itu terlalu biasa, penonton pun akan berasa bosan.

Kami sesama artis pun faham antara satu sama lain, tak akan lah sesama artis pun dah tak boleh gurau?

nabil ahmad

Saya sendiri pernah diejek kurus dan telinga capang, saya terima dengan positif, penonton ketika itu pun tidaklah terlalu mengkritik gurauan berbentuk body shaming.

Setiap orang berbeza pendapat, mungkin kalau kena pada diri Nabil dia okay sahaja tetapi kalau kena dekat orang lain, tidak semestinya mereka boleh menerima lawak ‘body shaming’ dengan baik. Meskipun berniat sekadar gurauan, ia sebenarnya mampu mendatangkan kesan yang buruk kepada orang lain seperti kurang keyakinan diri, stress atau lebih parah depresi.

Sumber Berita : Astro Gempak

Written by Bella | September 24th, 2019

Pada luarannya nampak mewah, senang dan popular, tetapi kehidupan selebriti tidaklah semudah yang disangka.  Pelawak dan pengacara, Nabil Ahmad mengakui tahun 2019 agak sukar baginya.

nabil ahmad

Nabil memberitahu dia tidak mendapat sebarang tawaran kerja selama empat bulan pada awal tahun ini dan ketika itu hanya bergantung pada pendapatan sebagai hos program MeleTOP dan penyampai radio Era FM.

Sejujurnya sejak tukar kerajaan, saya akui memang perjalanan kerjaya sedikit terjejas. Permulaan tahun 2019 sukar untuk saya sekeluarga. Empat bulan saya duduk rumah, tak ada job sebab semua job yang saya dah lock tahun lalu dibatalkan atas faktor tertentu.

nabil ahmad empat bulan tiada job

Kebanyakan tawaran yang saya terima melibatkan majlis kerajaan terdahulu. Jadi, sepanjang empat bulan itu saya hanya bergantung pada bayaran jadi penyampai radio dan pengacara MeleTOP.

Disebabkan masalah yang dihadapi itu,  Nabil mula mencuba nasib dalam bidang perniagaan vape yang sememangnya menjadi trend masa kini dan laris dipasaran. Namun, Nabil sedar perniagaan dan produk itu bukan untuk golongan kanak-kanak di bawah umur.

Sumber Berita : mStar Online

Kredit Foto : EH! Malaysia

Written by Bella | September 12th, 2019

Seperti pagi-pagi sebelum ini, perkara pertama yang lakukan setiap hari ialah ialah meng”ushar” laman sosial selebriti tanah air kita. Iyerlah, kenalah up-to-date nak tahu apa yang tengah trending, siapa tengah bercinta dengan siapa dan gosip apa yang tengah meletop!!!

Grab The Malaysian Jugglenaut ChallengeGrab The Malaysian Jugglenaut Challenge

 

View this post on Instagram

 

Hey guys! Hari Malaysia ni kita boleh #MakanMakanMalaysia dan menyumbang kepada masyarakat kita. So Abe Jaa nak ajak korang semua utk buat satu cabaran ‘The Malaysian Jugglenaut Beast Challenge’ dgn @grabmy sebab setiap orang yang complete cabaran tu, Grab akan menyumbang RM3.18 kepada Pusat Penjagaan Kanak-Kanak Cacat Taman Megah dan korang akn dapat ganjaran RM5 Off next GrabFood order korang dan 318 GrabRewards points! Selain tu korang boleh jimat 31% di kedai-kedai di GrabFood dan yang menerima bayaran GrabPay terpilih sambil korang tgh buat Challenge ni! So tunggu ape lagi? Jom guys join abe Jaa! #GrabFoodMY #GrabPayMY

A post shared by ABE JAA (@jaasuzuran) on

Tup-tup Abang Nara terperasan beberapa selebriti berkongsi video mereka melakukan challenge The Malaysian Jugglenaut Beast.

Grab The Malaysian Jugglenaut Challenge

Fuh!!! Semangat sungguh kan? Jadi apa sebenarnya challenge The Malaysian Jugglenaut Beast nie dan kenapa korang pun kena turut serta gak?

Untuk Bantu Rakyat Malaysia Yang

Kurang Bernasib Baik

Challenge yang boleh dilakukan menerusi applikasi Grab ini bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia yang kurang bernasib baik dan mengajar kita memberi kepada masyarakat (giving back to the community). Dengan tema “All Malaysian Matters”, dengan melakukan challenge ini, kita boleh menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mampu bersatu demi satu tujuan.

Grab The Malaysian Jugglenaut Beast

Apa Dapat Kalau Buat Challenge Ini?

Ini yang akan berlaku apabila anda berjaya melengkapkan 2/3 servis (2/3 servis (1x GrabFood/1x GrabPay di store/1x Grab ride) daripada The Malaysian Jugglenaut Beast challenge ini:-

  1. Grab akan dermakan RM3.18 ke Pusat Penjagaan Kanak-Kanak Cacat Taman Megah
  2. Anda akan dapat diskaun RM5 untuk tempahan GrabFood seterusnya
  3. 318 mata ganjaran GrabRewards akan menjadi milik anda

Camner nak buat challenge ini?

Ha dah berminat kan? Meh Abang Nara kongsikan di mana, bagaimana dan satu persatu langkah yang perlu anda lakukan untuk menyertai The Malaysia Jugglenaut Beast Challenge ini.

1. Buka aplikasi Grab

First thing first korang kenalah ada aplikasi Grab terlebih dahulu. Kalau takder, boleh je download di Google Play Store atau Apple Store. Free je.

2. Cari “Challenges The Malaysian Jugglenaut”

Lepas tue skroll ke bawah sikit sampai korang jumpa “Challenges – The Malaysian Jugglenaut Beast”. Pastu klik kat gambar tue.

Grab The Malaysian Jugglenaut Beast

3. Pilih “Accept Challenge”. Nie WAJIB buat

Ha, kat sini korang boleh tahu berapa hari lagi tinggal untuk lengkapkan Challenge tue, baper banyak rewards yang masih ada dan apa jenis Challenge yang perlu dilakukan. Kalau dah ready, tekan Accept Challenge. Kalau korang tak tekan, semua transaksi yang anda lakukan tidak akan dikira. Jadi pastikan anda TEKAN.

Grab The Malaysian Jugglenaut Beast

Pastue nanti akan ada sedikit terma dan syarat yang perlu dibaca. Yang penting anda kena perlu lengkapkan 2 dari 3 servis di bawah:-

  1. Pesanan GrabFood (kecuali dari Domino’s)
  2. Buat bayaran guna GrabPay di kedai
  3. Gunakan Grab ride.

Bila dah berjaya lengkapkan 2 dari 3 servis di atas, barulah anda akan menerima ganjaran yang ditawarkan.

P.S: Anda juga boleh menikmati penjimatan sebanyak 31% di GrabFood atau GrabPay sepanjang kempen ini berlangsung. Maklumat lanjut boleh baca di sini.

Grab The Malaysian Jugglenaut Beast

4. Lengkapkan Challenge anda

Lepas tue tunggu apa lagi? Mulakan Challenge anda secepat yang mungkin sebelum tamat masa. Anda boleh tengok progress Challenge anda di muka hadapan aplikasi Grab nie

Cabaran Grab The Malaysian Jugglenaut

5. Bergembira dengan ganjaran anda

Selepas Challenge anda siap 100%, akan ada notifikasi yang memaklumkan anda telah pun melengkapkan The Malaysian Jugglenaut Beast Challenge ini. Di sini anda akan dapat ganjaran anda. Boleh tekan “My Rewards” untuk menggunakannya. Senang gila kan?

Grab The Malaysian Jugglenaut BeastBersempena Hari Malaysia ini, marilah kita bersatu hati dan bergabung tenaga sebagai rakyat Malaysia untuk membantu masyarakat kita yang kurang bernasib baik, tak kira sama ada dengan usaha yang kecil atau besar.  Salah satu caranya ialah dengan melakukan Challenge The Malaysian Jugglenaut ini. Mudah, pantas dan berbaloi. Make sure korang join sebelum Challenge tamat pada 22 September 2019. Maklumat lanjut klik SINI.