October 7th, 2020

Pelawak dan juga pengacara terkenal, Nabil Ahmad dilaporkan telah menjalani ujian saringan COVID-19 sebagai usaha mencegah penularan pandemik itu.

Dia yang memuat naik video sepanjang menjalani ‘swab test’ itu menerusi ruangan Instagram miliknya untuk tatapan umum.

Dalam pada itu, Nabil sempat berseloroh menerusi kapsyen bertanyakan adakah ini wajah normal ketika ujian saringan itu dijalankan.

View this post on Instagram

Mmg muka swab test mcm ni eh rupa dia??Kalau masuk news, shoot muka ni yang dorang highlight ni.

A post shared by Nabilzira (@nabilzira) on

“Memang muka swab test macam ni eh rupa dia? Kalau masuk news, shoot muka ni yang diorang highlight ni,”

Menerusi video tersebut, Nabil dilihat sedang menahan kesakitan dan terbatuk ketika alat ujian dimasukkan ke dalam hidung untuk kutipan sampel.

Meninjau ruangan komen, rata-rata peminat mendoakan kesihatan Nabil dan berharap ujian yang bakal diketahui nanti kekal negatif.

August 24th, 2020

Menyedari kerjaya seni tidak selamanya berada puncak, pelawak, pengacara dan pelakon, Nabil Ahmad kini sedang rancak merancang pelbagai perniagaan agar masa depannya bersama isteri dan tiga cahaya mata terjamin.

Bijak Cari Peluang Ketika Masih Popular, Nabil Ahmad Tak Kisah Dilabel Tamak

Menurut Nabil, Selagi ada ‘lubang’, selagi itulah beliau akan terus menggali peluang. Malah, Nabil juga khabarnya langsung tidak kisah andai wujud suara sumbang melabelkannya sebagai seorang yang tamak.

“Lagipun, nama masih dikenali dalam industri, kenapa tidak digunakan peluang yang ada untuk kepentingan masa depan saya dan keluarga.”

Bijak Cari Peluang Ketika Masih Popular, Nabil Ahmad Tak Kisah Dilabel Tamak

Ujar Nabil, ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, segala undangan pengacaraan dan persembahan daripada bulan Mei hingga Disember dibatalkan berikutan pandemik COVID-19 sehingga menyebabkan kerugian beratus ribu ringgit akibat lebih 20 persembahan dibatalkan.

Nabil juga khabarnya kini sedang giat menerokai bidang perniagaan. Antara bisnes yang yang dikendalikannya termasuklah penubuhan syarikat penerbitan, KMN Production yang banyak menerbitkan telefilem dan drama untuk Astro.

Bijak Cari Peluang Ketika Masih Popular, Nabil Ahmad Tak Kisah Dilabel Tamak

Selain itu, Nabil turut memperkenalkan fesyen pakaian jalanan atau ‘streets wear’ menerusi jenama LuPK Sendiri dengan menjalin usaha sama bersama rangkaian jenama produk sukan terkemuka, Al-Ikhsan.

“Satu kesilapan jika saya sebagai selebriti tidak menggunakan keistimewaan yang dimiliki untuk mempromosi dan memasarkan produk sendiri.”

Meskipun sedang rancak mengendalikan perniagaan, Nabil memaklumkan bahawa segala yang dilakukan ini bukanlah kerana mahu mengundur diri daripada bidang seni. Sebaliknya, masih belum mengenal erti bosan untuk terus berkarya, kerana nekad mahu mengembangkan empayar perniagaan demi masa depan keluarga.

Sumber: BH Online

July 24th, 2020

Meskipun berdepan pelbagai cabaran sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan banyak komitmen seni yang tergendala, pengacara Nabil Ahmad akui tetap membantu rakan-rakannya yang terkesan dengan impak penularan COVID-19.

nabil ahmad bantu kawan sejak pkp

Menurutnya, hampir setiap hari beliau menerima mesej daripada teman sekampung yang meminta bantuan akibat hilang pekerjaan sejak PKP.

“Sekarang, hampir 70 hingga 80 peratus kawan-kawan saya di kampung menganggur. “Jadi, ramai yang menghubungi meminta dipinjamkan wang. Kawan-kawan kampung saya kenal dari kecil, takkan tak dibantu.”

nabil ahmad bantu kawan sejak pkp

Rentetan itu, selepas mendengar kisah wujud segelintir pihak yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sehingga memungkinkan gelombang kedua COVID-19 melanda, Nabil dilihat bagai tidak senang hati memikirkan soal berkenaan.

“Memang tidak patut. Kita tidak mahu gelombang kedua berlaku sehingga terpaksa mematuhi PKP sekali lagi. Kalau jadi balik, ekonomi kita akan lebih terjejas.”

Ujar Nabil, beliau akui perit apabila tidak dapat menjana pendapatan sepanjang tempoh tiga bulan akibat COVID-19. Katanya, lebih 20 acara terpaksa dibatalkan dengan membabitkan kerugian ratusan ribu ringgit.

“Sejujurnya, sepanjang PKP, saya tidak ada pendapatan kecuali sebagai pengacara Meletop. Pengurus saya beritahu ‘show’ dan acara dari Mac hingga Disember, semuanya dibatalkan.”

nabil ahmad bantu kawan sejak pkp

Selain bersyukur kerajaan membenarkan penangguhan bayaran balik pinjaman atau moratorium, Nabil juga dilihat tidak segan mendedahkan dua pekerja syarikat produksinya terpaksa dihentikan perkhidmatan.

Mengakui agak terkesan, Nabil bagaimanapun tetap bersyukur kerana masih banyak syarikat tampil menjalin kerjasama dengannya seperti produk wangian, Sugarbomb.

Untuk rekod, Nabil merupakan Juara Raja Lawak musim kedua. Kepetahannya mengacara dengan menyajikan elemen lawak dalam berkata-kata, sehingga kini, nama Nabil masih utuh dalam industri hiburan tanah air kerana dikhabarkan tidak putus-putus menerima pelbagai tawaran daripada banyak pihak.

Sumber: BH Online

May 14th, 2020

Meskipun kecoh apabila ada dalam kalangan selebriti sebelum ini pernah menyuarakan pendapat mereka berkenaan bantuan kepada golongan artis, perkara itu secara tidak langsung memberi ikhtibar buat pengacara dan pelawak popular, Nabil.

Mengakui apa yang terjadi sebagai satu tauladan terbesar dalam hidup, Nabil akui kontroversi berkenaan turut memperbaiki tahap keimanannya.

Tambahnya lagi, dirinya sentiasa bersyukur dengan isu yang tercetus malah tidak menolak segala yang berlaku seakan mendidik dirinya untuk lebih dekat dengan Tuhan dan Al-Quran.

Menurutnya seorang ustaz pernah menasihatkan jika kita seronok dengan pujian yang diberi dan kecewa dengan penghinaan, itu maknanya tahap keimanan kita masih lemah.

“Kenyataan itu bagaikan suatu tamparan buat saya. Ternyata, insiden itu mengubah perspektif saya untuk tidak terus hanyut dengan pujian dan rasa gundah apabila dikecam.”

nabil ahmad insaf

Meskipun industri hiburan terkesan dengan penularan COVID-19, namun beliau tetap bersyukur kerana rezekinya tidak pernah putus.

Ha ini kerana, beliau amat percaya pada konsep bersedekah di mana lebih banyak kita memberi, lebih banyak rezeki akan Tuhan limpahkan kelak.

“Alhamdulillah, jadual kerja saya sangat padat walaupun dalam tempoh PKP.”

Sebelum ini nama Nabil turut dihempit kontroversi berkenaan isu permohonan Bantuan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) untuk penggiat seni yang menjadi pertikaian netizen.

Nabil bagaimanapun tampil membuat permohonan maaf secara terbuka namun maaf yang dilafazkan itu dikatakan tidak ikhlas dan berniat sekadar mahu menyindir netizen.

Sumber: BH Online