August 3rd, 2016

Pejam celik pejam celik, tahun 2016 kini sudah berada di bulan Ogos. Bila sebut bulan Ogos ini, perkara pertama yang terlintas di kepala ialah Hari Kemerdekaan. Tahun ini negara kita Malaysia yang tercinta akan menyambut kemerdekaannya yang ke 59. Teringat masa belajar Sejarah dulu. Betapa hebatnya pejuang-pejuang kemerdekaan, bermandi peluh, bermandi darah dan berjuang untuk membebaskan Malaysia daripada penjajah.

mynic mybuddies run

Di tahun 2016 ini, kita sebagai rakyat Malaysia kini hidup bebas, tenang dan damai. Tak ada lagi nak kena pergi angkat senapang, baling tombak, hunus keris dan sebagainya demi mempertahankan maruah negara. Tapi kita kenalah sentiasa beringat. Langit tak selalunya cerah. Dan kita juga kena sentiasa mengenang jasa para pejuang kemerdekaan. Jadi bersempena Hari Kemerdekaan kali ini, Abang Nara nak ajak anda semua mengeluarkan peluh jantan yang dah lama terpendam dalam badan itu dengan menyertai myBuddies Run 2016 #sehatisejiwa.

mynic mybuddies run

Bakal berlangsung pada 21 Ogos ini di Cyberjaya, myBuddies Run 2016 #sehatisejiwa dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dan Mulitmedia Malaysia bersama MYNIC serta merupakan acara rasmi sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 59. Daripada anda terperap di rumah tanpa berbuat apa-apa, apa kata bangun awal pagi, berkumpul ramai-ramai di Cyberjaya dan tunjukkan semangat cintakan Malaysia dengan berlari beramai-ramai tanpa mengira bangsa, agama dan budaya. Masa inilah untuk kita tunjukkan semangat 1Malaysia.
mynic mybuddies run

Abang Nara Insya Allah jika tak ada aral melintang dan anak tak demam, akan turun padang untuk memeriahkan lagi suasana. Macam biasa akan ada 3 kategori untuk kita sertai. Abang Nara confirm ambil yang 3km je. Itu pun rasanya dah pancit dah. Pendaftaran boleh dilakukan di www.mybuddies.my. Macam-macam benda free akan korang dapat bila daftar. Contohnya t shirt, medal, goodie bag dan software anti virus. Berbaloi sangat dengan duit pendaftaran.

mynic mybuddies run

Itu belum kira pelbagai hadiah yang boleh dimenangi dengan menyertai myBuddies Run 2016 #sehatisejiwa ini. Abang Nara memang tak ada harapanlah. Sekadar pergi nak meriahkan keadaan je. Ada nasib baik boleh menang lucky draw yang jumlah hadiahnya RM65,000. Tak dapat Proton Iriz dapat basikal pun jadilah. Mana tahu rezeki kan? Ha dan kalau korang memang pelari tegar, jangan risau sebab hadiah berjumlah wang tunai RM20,000 akan diberikan kepada pemenang-pemenang kategori 10,000 km. First prize akan dapat cash dan trofi. Tapi kalau anda kreatif, rebutlah peluang untuk jadi awesome runner, nasib badan boleh menang duit RM100.
mynic mybuddies run

Abang Nara rasa ini la part yang paling best ni…hehe.. Sebelum nak start lari tu, boleh melayan sesi body combat selama 30 minit dengan Sharifah Sakinah. Terus semangat Abang Nara nak pergi. Nak buat panas badan kan, so kurang sikit risiko nak kejang otot, biasa la Abang Nara jarang sikit berlari, so kena la pastikan badan cukup panas.
mynic mybuddies run

Jadi tunggu apa lagi? Daftar sekarang juga di www.mybuddies.my. Jangan lupa ikuti Facebook myBuddies MYNIC dan instagram @mybuddiesmy. Sila tandakan tarikh 21 Ogos 2016 ini. Kita pakat ramai-ramai meriahkan larian bersempena Hari Kemerdekaan ini. Semoga dengan berlari bersama, semangat cintakan Malaysia kita akan bertambah up!!!

October 27th, 2015

Tahun ini usia Abang Nara sudah pun mencecah 32 tahun. Fuh!!! Cepat sungguh masa berlalu. Bila dah berusia 30-an ini, macam-macam benda dah berubah berbanding 10 tahun lalu. Emosi, tenaga, mental,fizikal dan sosial semuanya berbeza.

mynic

masih maintain kacak dan bergaya di usia 32 tahun

Buat anda yang bakal masuk usia 30-an, Abang Nara ingin kongsikan 5 tanda-tanda yang bakal hadapi sebaik sahaja melangkah masuk ke lingkungan usia ini.

1.Semua kawan-kawan dah kahwin dan dah ada anak

mynic

nak ajak lepak? Sori bro gua bz jaga anak nie

Sekiranya usia anda dah masuk 30-an tetapi masih belum berkahwin, diharap anda tabahkan diri. Pasti akan ada jodoh datang menjelma. Di kala ini anda akan perasan kesemua member-member sudah pun mempunyai pasangan hidup masing-masing. Malam-malam nak ajak lepak pun dah tak boleh sebab masing-masing ada keluarga untuk diuruskan. Nak jumpa pun time pergi kenduri kahwin member lain. Semua dah start sibuk dengan kehidupan baru. Anda bila lagi?

2. Anda sudah mula berlari/bermarathon

Kawan-kawan seusia dengan Abang Nara semuanya sudah terjebak dengan hobi berlari atau lebih dikenali sebagai marathon ini. Setiap minggu confirm akan ada gambar mereka berlari diupload ke Facebook. Nampak macam best. Tidak mahu ketinggalan, Abang Nara teruja ingin menyertai larian pertama buat diri ini iaitu myBuddies Run yang bakal berlangsung pada 20 Disember ini.

mynic

Bertempat di MMU Putrajaya, dijangkakan sekitar 7,000 orang (Abang Nara percaya hampir kesemua berusia 30-an dan ke atas) bakal memeriahkan myBuddies Run anjuran MYNIC ini. Kalau korang berminat, sila register sekarang di www.mybuddies.my sebelum 31 Oktober untuk mendapatkan harga early bird. Antara kategori yang disediakan ialah:-

1. Larian 10 kilometer (yang nie confirm Abang Nara tak join)
2. 5km masked fun run (sambil pakai topeng, sambil lari. Hmmm. Macam best)
3. 3km masked kids fun run (untuk bebudak je tapi Abang Nara rasa nak join yang nie lah)

mynic

Hadiah yang disediakan pun bukan calang-calang. Abang Nara confirmlah tak boleh target nak memenangi mana-mana kategori. Cuma berdoa dapat lucky draw je. Ada 2 buah kereta Perodua Axia tue sebagai hadiah. Jumlah hadiah bernilai RM100,000. Pergh!! Tak sangka berlari pun hadiah best-best macam nie. Patutlah kawan-kawan Abang Nara semua suka sangat berlari nie.

mynic

Kalau korang malas berlari, boleh juga datang lepak-lepak sepanjang event myBuddies Run ini. Macam-macam benda menarik disediakan seperti car boot sale, food truck dan juga persembahan daripada artis tempatan. Kalau korang nak bukak car boot sale atau food truck sendiri pun boleh jugak. Semuanya boleh didaftar di www.mybuddies.my

mynic

berlari untuk kesihatan bukan untuk ushar awek ye!!!

Mampukah Abang Nara mengikut jejak langkah rakan-rakan yang lain dan mula menjadikan larian sebagai satu aktiviti mingguan? Fuh!!! Semuanya akan terjawab di myBuddies Run. Abang Nara tengok dah ramai dah daftar. Korang yang belum tue, silalah buat cepat sebelum terlewat. Maklumat lanjut sila ke www.mybuddies.my LIKE Facebook MyBuddies MYNIC atau follow Instagram @mybuddies.my.

3. Anda gembira dapat tidur awal

Masih ingat lagi ketika usia anda 20-an dan anda mampu stay up sampai jam 3 pagi untuk lepak di kedai mamak, main snooker atau main game di cybercafe? Keesokan paginya pula anda boleh bangun jam 9 pagi dengan mata yang segar bugar dan secalit pun kepenatan. Indah bukan? Tiap-tiap hari ulang benda yang sama pun tak ada masalah. Tenaga banyak!!!

mynic

sleep like a baby

Sebaik sahaja anda menjenguk usia 30-an, tiada apa yang lebih indah selain daripada tidur di awal waktu. Kalau boleh pukul 10 malam dah nak masuk bilik tidur dah. Kalau lepak dengan member, maksimum pun pukul 11 dah ajak balik. Mata nak bukak pun dah tak larat. Kalau tak tidur, confirm keesokan harinya terpaksa gi klinik minta MC.

4. Berat badan bertambah sejajar dengan pertambahan umur

mynic

kekacakan terserlah di kala berat hanya 55kg

Ini memang sedang terjadi kepada Abang Nara. Dulu masa umur 25 tahun, berat Abang Nara cuma 55kg je. Pergh hensem betul masa tue. Sekarang nie di usia 32 tahun, berat Abang Nara dah cecah 80kg. Gila sungguh!!! Double chin, triple chin dan chin chin yang lain semua Abang Nara dah ada. Malu!!!

5. Anda tersenyum ketika membaca 4 tanda-tanda di atas

Kalau anda tersenyum kambing dan mengangguk-anggukkan kepala sambil membaca 4 tanda-tanda di atas, Abang Nara ingin mengucapkan selamat datang ke usia 30-an. Ia akan menjadi satu pengembaraan yang sangat bermakna buat anda. Yang penting, kesihatan kena jaga, keluarga harus didahulukan dan amal ibadah perlu ditingkatkan. Kita jumpa lagi di usia 40-an!!!